Slovenija

Türk po glasovanju v VS ZN drugi. 'Kot kandidat sem naredil, kar je treba, zdaj je na vrsti država'

New York, 21. 07. 2016 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V prvem od več poskusnih glasovanj za izbiro kandidata za generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN) v Varnostnem svetu organizacije je nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk zasedel drugo mesto. Povedal je, da je to odličen rezultat, s katerim je zelo zadovoljen. Po njegovih besedah mora zdaj država pokazati privrženost njegovi kandidaturi.

V prvem od več poskusnih glasovanj za izbiro kandidata za generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN) v Varnostnem svetu organizacije je največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres, malo več kot nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk na drugem mestu. Za položaj se sicer poteguje 12 kandidatov, med katerimi je polovica žensk.

"To je odličen rezultat, s katerim sem zelo zadovoljen," je Türk povedal po glasovanju. Po njegovih besedah mora zdaj država pokazati privrženost njegovi kandidaturi.

Danilo Türk - 1
Danilo Türk - 1 FOTO: Aljoša Kravanja

Izid po besedah Türka sicer ni povsem nepričakovan, saj so se, kot je dejal, "v zadnjih dneh nabirale vesti, da utegne priti do zelo dobrega rezultata". "Je pa izjemno dober in mislim, da mora biti Slovenija s tem zelo zadovoljna," je še dejal.

Po njegovih besedah je treba zdaj najprej "oceniti prehojeno pot in se nato dogovoriti za razumen in odgovoren način mednarodnega delovanja v diplomaciji z najvišjimi predstavniki naše države". V fazi, ki bo sledila, torej nekje do oktobra, bo po njegovem zelo pomembno dajati pravo politično spodbudo tej aktivnosti. "Ustvarili smo politični kapital, ki ga je treba oplemenititi z dodatno dejavnostjo na politični ravni," je dejal.

"Kot kandidat sem naredil, kar je treba v prestavitvi kvalitete kandidature, zdaj pa gre za to, da država pokaže privrženost tej kandidaturi in da se za to zavzema ob primernih priložnostih," je povedal. 

Koliko glasov je prejel, Türk ni povedal, dejal je le, da gre za več kot dvotretjinsko večino. Po navedbah neimenovanih slovenskih diplomatskih virov je sicer Türk od 11 od skupno 15 članic Varnostnega sveta prejel oceno "se spodbuja", od dveh "se ne spodbuja", dve pa sta bili "brez mnenja". Guterres je prejel 12 ocen "se spodbuja", še navajajo diplomatski viri.

Erjavec: Izid je močna spodbuda za naprej

"Smo izjemno zadovoljni z izidom," je dejal zunanji minister Karl Erjavec. "Izid razumemo kot priznanje kvaliteti naše kandidature in tudi priznanje našim aktivnostim, ki smo jih izvajali tako na ministrstvu za zunanje zadeve kot tudi na vladni ravni," je za STA dejal Erjavec.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: AP

Po njegovem mnenju je današnje glasovanje potrdilo, da je kandidatura bivšega slovenskega predsednika kredibilna in da gre za močnega kandidata. Poudaril, da je izid močna spodbuda za naprej. Tako bo že danes v Washingtonu, kjer se udeležuje srečanja zunanjih ministrov mednarodne koalicije proti skrajni skupini Islamska država, opravil pogovore za nadaljnjo podporo Türkovi kandidaturi.

Zunanji minister je ponovil, da Slovenija podpira stališče, da novi generalni sekretar ZN pride iz vzhodnoevropske skupine, v kateri je tudi Slovenija, ker je po načelu rotacije ravno ta regija na vrsti za vodenje svetovne organizacije. "Menimo, da bi bilo pravično, da bi bil kandidat iz vzhodnoevropske regije, ker je to edina regija, ki še ni imela svojega generalnega sekretarja," je še dejal Erjavec.

Poskusno glasovanje 

Poskusno glasovanje je potekalo z glasovnicami, na katerih so imeli člani Varnostnega sveta tri izbire pri imenu kandidata oziroma kandidatke. Obkrožili so lahko "se spodbuja", "se ne spodbuja" ali pa "brez mnenja".

V skladu z ustanovno listino ZN mora Varnostni svet izbrati kandidata in ga potem priporočiti Generalni skupščini ZN v potrditev. Pet stalnih članic ima pravico do veta in njihova beseda je odločilna, vendar pa pri poskusnih glasovanjih negativno mnenje stalne članice še ne pomeni avtomatičnega konca kandidature.

Sistem sicer spodbuja iskanje najmanjšega skupnega imenovalca, torej kandidata, ki je za peterico velikih sil najmanj moteč.

Končna odločitev o novem generalnem sekretarju bo predvidoma padla oktobra ali novembra, položaj pa bo prevzel s 1. januarjem 2017.

Mnogi menijo, da je napočil čas za prvo generalno sekretarko svetovne organizacije, pa tudi, da je tokrat na vrsti, da da kandidata vzhodnoevropska skupina, v kateri je tudi Slovenija s Türkom.

Slovenski veleposlanik v ZN Andrej Logar je za STA potrdil, da se je Türk zelo dobro odrezal in je pri samem vrhu med kandidati glede na podporo, ki jo je dobil. O natančnih številkah ni želel govoriti, ker je bilo glasovanje tajno.

Logar pravi, da se je potrdilo to, kar je tudi sam slišal na neformalnih pogovorih v ZN. Türk je zelo kredibilen kandidat, dobro podkovan v mednarodnih odnosih in temah, ki zadevajo ZN. Varnostni svet je s tem glasovanjem po Logarjevih besedah potrdil pravilnost odločitve slovenske vlade, da podpre kandidaturo, ker se je izkazal za zelo močnega kandidata.

Vsaj eden ali morda več kandidatov je dobilo namig, naj se poslovijo od upanja, da 1. januarja 2017 nasledijo Bana Ki Moona. Med njimi je eden, ki je dobil kar 11 negativnih ocen oziroma "se ne spodbuja".

Proces se bo nadaljeval, Varnostni svet bo imel še kakšno poskusno anketo, kot je bila ta, avgusta naj bi bil mir, znova pa se bo tekma ogrela jeseni.

Do takrat se lahko najde še kakšen kandidat ali kandidatka. Poleg Türka in Guterresa so na moški strani za zdaj v igri še nekdanji predsednik Generalne skupščine ZN in nekdanji zunanji minister Srbije Vuk Jeremić, nekdanji predsednik Generalne skupščine in nekdanji zunanji minister Makedonije Srgjan Kerim, zunanji minister Črne Gore Igor Lukšić ter zunanji minister Slovaške Miroslav Lajčak.

Skrajni čas za žensko generalno sekretarko?

Ženske se uvodoma, kot kaže, niso najbolje odrezale. Viri blizu Varnostnega sveta so potrdili, da ima na primer argentinska kandidatka in zunanja ministrica Susana Malcorra težave s stalno članico Veliko Britanijo zaradi spornega otočja Malvines oziroma Falklandi.

Rusija naj bi porivala naprej kandidaturo šefice Unesca Bolgarke Irine Bokove, kar zanjo ni nujno dobro, vsaj ne tako zgodaj. Za Novo Zelandijo je jasno, da podpira svojo kandidatko šefico Razvojnega programa ZN (UNDP) Helen Clark, Španija pa "svoje" kot na primer Gutteresa in Argentinko. Varnostni svet je za zdaj še zelo razdeljen, zato je visoka uvodna podpora za Turka toliko pomembnejša.

Ženske barve pa poleg Bokove, Clarkove in Malcorre zastopajo nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, nekdanja vršilka dolžnosti premierja Moldavije Natalia Gherman in nekdanja izvršna direktorica Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah Christiana Figueres iz Kostarike.

Ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power je pred današnjim glasovanjem napovedala, da bodo ZDA podprle kandidata, ki ima odlične vodstvene in upravljavske sposobnosti, je zavezan pravičnosti in preglednosti ter je zvest ustanovnim načelom ZN. "To ne bi mogla biti pomembnejša službe in ne bi mogel biti bolj pomemben trenutek, da izberemo kar najboljšega vodjo organizacije, od katere je odvisno veliko in od katere so odvisni mnogi," je še dejala novinarjem.

Britanski veleposlanik pri ZN Matthew Rycroft je pozval k izvolitvi močnega generalnega sekretarja. "Skrajni čas je za žensko," je dejal, a dodal, da se za položaj potegujejo tudi "zelo zelo močni moški" in da Velika Britanija ne bo uporabila veta, da bi moškemu preprečila izvolitev. Povedal je še, da je za London "še najmanj pomemben kriterij", da novi generalni sekretar prihaja iz Vzhodne Evrope.

Francija pa kot pomembne kriterije za položaj izpostavila jezikovne sposobnosti, vizijo in odločnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoglofffTunekkk
22. 07. 2016 20.17
+1
Kje so zaj tviti JJ.... SDS umira ne celi črti....Turk uspešen... kako jih mora to gristi.
slovenskidelavec
22. 07. 2016 20.09
+2
Kaj bom imel od tega in koliko me bo stalo. Prosim za odgovor.
Maday
22. 07. 2016 19.09
+3
Drugorazredni..
ivan.z Doba
24. 07. 2016 19.08
masni
22. 07. 2016 18.03
-1
Ma 100 % ne bo zmagal za njegovo promocijo pa je zginilo denarja od slovenske vlade za 100 Jakobovih operacij.Ma naj da že enkrat mir ,dovolj škode je že povzročil,penzijo ma pa tako gromozansko, da bi se lahko malce odpovedal za bolne otroke.
ivan.z Doba
22. 07. 2016 18.30
+2
Penzijo mu plačuje tujina Kakšno škodo je naredil? Koliko si pa ti dal za slovenske reveže v zadnjem letu? Za otroke bi morala poskrbeti država. Pa za reveže tudi!
Bojan-F
22. 07. 2016 17.12
+3
Financni trgi so se na novico pozitivno odzvali. Slovenski BOND10 je danes eden od redkih pozitivnih. Vrti se okrog 88. Dalec proc od Italije.
lnterReflections
22. 07. 2016 17.05
-1
Njega imajo "svečkarji" zelo radi :-) .
ivan.z Doba
22. 07. 2016 16.18
+1
Začela se bo sektaška proti ofenziva, oz. se je že!
ivan.z Doba
22. 07. 2016 16.22
+5
Dejmo Danilo! Morda se kolektivno fantajo, če zmagaš.
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 17.16
+2
ivan.z Doba
22. 07. 2016 17.28
+1
Neumnost se te pa še kar drži. No, imaš vso pravico do tega. Samo pretiravati si začel. Get lajf! Vem, da te portal vzburja, toda vse življenje d(i)rkrati?! In to na ivanovo podobico, pa na članek o Turku?! Bolano!
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 19.12
Hahah, lepo si se opisal :) Koliko let že dr.kaš na JJ ? 27 :))
Heretik1
22. 07. 2016 14.52
-2
Danilo Türk, Slovenci te 100% podpiramo!
puspan
22. 07. 2016 15.21
+4
Če se imaš ti za 100%, potem tvoja trditev drži, kot pribito. Milošević pred leti je zmagal celo z 107% in s tem premagal celo Einsteina.
ivan.z Doba
22. 07. 2016 16.19
+3
Ivan je baje zmagal 132% in to brez proti kandidata. Nihče ne upa!
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 17.14
-1
Zakaj volili ne zapustijo SDS, če jih moti JJ ? Ups, moti le vas. Pravilno.
ivan.z Doba
22. 07. 2016 17.29
+3
Množina od "voli" je po sektaško "volili"!
zaenotnost
22. 07. 2016 14.19
+0
g. D.T. je primeren za to mesto. Bil bi odličen sekretar OZN, lahko smo ponosni na njega.
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 14.27
-1
puspan
22. 07. 2016 15.52
+0
Celo brat bi mu lahko pomagal pri sušenju, saj ima menda uradno dovoljenje za opravljanje takšne dejavnosti pa še Durs bi imel koristi od vsega.
ivan.z Doba
22. 07. 2016 16.20
+2
Brat je ivanova podpornik. Od tu mu ideje, da je nad zakonom. Menda suši slamo, ki gnije po sektaških glavah!
Jape58
22. 07. 2016 13.41
+0
Nč od tega. ZDA in Mussomeli ne pozabljata...
iGURT
22. 07. 2016 14.06
+3
...Musomelli je v času svojega službovanja v Sloveniji pozabil kaj so dela in naloge veleposlanika, in to sigurno ni vtikovanje v notranje zadeve države gostiteljice in mešanje megle in ustvarjanje napetosti.
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 14.28
+0
iGURT
22. 07. 2016 14.45
+2
ZDA so dale Sloveniji kredit? / Tudi če bi ga to v ničemer ne spremeni nič glede Musomellija
ParaVomo
22. 07. 2016 14.51
-1
Mussomeli je postavil drugo Janševo vlado haha
iGURT
22. 07. 2016 15.02
+0
Jape58
22. 07. 2016 13.37
-1
Hmmm....mislim, da so za ne spodbuja skrivajo tudi ZDA in da iz te moke ne bo kruha....
Transformerji
22. 07. 2016 12.45
+1
Sedaj je vse odvisno od Slovenije - kakšne težave nam je nakopal..... ko ga je na volitvah za predsednika države premagal Pahor, je javno izjavil: še žal vam bo! Na prvem mestu je torej tisti, za begunce, naš pa na drugem - pa ne, da se bo maščeval????
skradin
22. 07. 2016 12.18
+3
Z Kumrovško fkulteto se daleč pride!
Transformerji
22. 07. 2016 12.09
+0
To je bilo poskusno glasovanje; počakajmo, če bo Melanija postala prva dama Amerike.....potem to ni noben problem!
Transformerji
22. 07. 2016 12.19
Na prvem mestu je tisti, za begunce......!
tom672
22. 07. 2016 11.44
+1
Človek ki izjavi da so poboji sodržavljanov(tudi žensk in otrok) drugorazredna tema in ki odlikuje človeka, ki je dokazano kršil človekove pravice je sramota za državo... In nekateri mi bodo rekli sektaš, desnosučni... Ampak zame je kandidatura sramota za Slovenijo. Lp!
iGURT
22. 07. 2016 12.00
+0
..človeku so za 8 Marec - dan žena, gnjavili s temi poboji, pove, da danes je dan žena, vse ostalo je drugorazredna tema. In zdaj desnosučni delajo nek čudež iz tega
puspan
22. 07. 2016 12.12
+3
In prav zato, ker pri nas drugorazrednih tem v 55 letih nismo hoteli, ali znali razčistiti, smo ostali in capljamo še vedno na istem mestu. Drugi, ki pa so imeli nekoč podobne probleme in so jih že davno razčistili pa nas danes prehitevajo levo, desno in tudi po sredini. Ni je uspešne države pod tem milim nebom, kjer ne bi imela dobro urejene leve, kot tudi desne opcije. Mi nimamo ne ene, ne druge.
iGURT
22. 07. 2016 13.59
+1
......lahko te 70 let stare kosti 3x pokoplješ pa zaradi tega gospodarstvo ne bo boljše. Te kosti služijo samo deljenju naroda, ničemur drugemu. #političneigre
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 14.29
+2
A da res ? Zakaj pa ste potem pobijali nedolžne? Za oblast, seveda.
iGURT
22. 07. 2016 14.44
+0
Verjetno si ti pobijal nedolžne, jaz jih nisem.
puspan
22. 07. 2016 15.07
+3
gurt te kosti bi bile lahko že davno pokopane, a kaj, ko to do 70-tih let nihče ni smel vedeti, da sploh obstajajo. Če je kak posamezni sorodnik prišel prižgat svečko, so ga takratni varuhi reda hitro odpeljali na pranje možganov. V vsaki vojni so se in se bodo delale svinjarije vseh vrst, žal je tako. Nihče ne bi imel nič proti, če bi se po vojni zločincem sodilo in tudi obsodilo vsakega, ki je zgrešil zločin nad človeštvom, ne glede na kateri strani se je zgodil. Pravzaprav pa je povojni režim kljub skrivanju teh dejanj sam, brez nekoga tretjega dokazal svoj pravi obraz. To ni bilo drugega, kot prihod na oblast skozi stranska vrata. Na regularnih volitvah ne bi imeli niti najmanjše možnosti prevzeti vodenje države. Tu se niti ni treba preveč truditi z dokazi, ker jih je preveč, ki govorijo o dejstvih, kljub masovnem sežiganju dokumentov, ko so občutili, da se bliža demokratizacija družbe. Pa pustimo tu Janšo čisto ob strani. Dokler to ne bo rešeno, tudi mi ne bomo, še posebno ne mlada generacija, ki s tem res nima nič, a je s tem po krivem obremenjena, namesto, da bi se ukvarjala z drugimi problemi, ki jih je itak dovolj, če ne preveč.
iGURT
22. 07. 2016 15.15
-1
...da, 2016 smo, in imamo milijon bolj pomebnih zadev za uredit kot je prekopavanje teh 70 let starih kosti. Če bi jih včeraj bi bilo že prepozno. In dokler bo to tema na kateri se bo izgubljalo toliko časa in energije, tako dolgo se bo stalo na mestu. Jaz imam isto dela in isto stroškov, so prekopane tiste kosti ali ne, je popolnoma vseeno, s to razliko, da če bi bile bi se del naroda ki se obremenjuje s tem lahko zazrl naprej in neveč nazaj, ker dokler bo gledal nazaj bo tam tudi ob/stal. ....2016 smo.
puspan
22. 07. 2016 15.45
+2
Veš Gurt, vse se da v dobro naše Slovenije zmeniti, tudi nekaj, kar mnogi menimo, da je pozno, a vendarle nikoli prepozno. Pogoj za rešitev je samo v tem, da gre vse brez žalitev in sovraštva. Zame, kot prepričanega desničarja ni levo prepričanje nič negativnega, saj ima tudi veliko pozitivnega v sebi. Tu se lahko marsikaj naučimo od nemškega sistema levih, kot desnih vrednot. Tam se velikokrat spopadejo, da se kreše, a osebnih žalitev in podobnega ne boš doživel. Na koncu zmagajo vedno oboji, ker so oboji tudi prispevali k takšnim rešitvam, da so koristila vsem. Prepričan sem, da bo do tega prišlo tudi pri nas, le trajalo bo še zelo dolgo. Janša je bil lahko zelo dober v času, ko je vodil vlado, ampak z njegovimi izjavami, ki ne pašejo nikamor, si je sam izkopal svoj politični grob. Takšnih politikov, ki delijo državo v Sloveniji ne rabimo, čeprav to ne velja samo zanj, takšnih imate tudi na vaši strani nekaj in ko se bo to samo od sebe očistilo, bo tudi upanje za dobrobit vsakega malega človeka zopet naraslo. Dokler pa tekmujejo eni in drugi v tem, kdo bo bolj všečno krucifiksal čez drugega in brez vsakršnih osnov žalil s prostitutkami, toliko časa ne bo nič boljše v že itak slabi situaciji, ko dela ni ravno na pretek. Takšni politiki se izločajo sami, mogoče bi jim bolj odgovarjalo in celo dobro šlo v kakšnem političnem kabaretu, politika pa vseeno ni teater, ampak hudo resna zadeva.
puspan
22. 07. 2016 11.38
+3
Kdo bo naslednji Generalni sekretar ZN, ne bo odločila nobena država, temveč bo odločilen dogovor dveh, ali treh velesil, ki kreirajo svetovno politiko. In če mu to uspe, mu lahko samo še čestitamo.
deathbite
22. 07. 2016 11.16
+3
Sektaši, dejmo lepo vsi skupaj! "Hojla drija, onanija!"....Sicer mi Turk ni k srcu prirasel, mu pa privoščim, da zmaga. Pol sekte bi naredilo kolektivni samomor! Mater bi se nasmejala!
mallonge
22. 07. 2016 11.42
+0
Ugled ZN bi padel. To sigurno. Ne pa močno, ker je to organizacija nategnitis narodov.
ivan.z Doba
22. 07. 2016 12.10
+2
Ugled OZN? Kakšen ugled? Podaljšana roka velikih, ki radi odločajo o malih.
Bojan-F
22. 07. 2016 11.06
+5
Za Desni sektor, guruje komuniciranja in korportivisticno desnico zasilna prvorazredna tema ... se vedno se najbolj palijo na g. Kucan Milana ...
ivan.z Doba
22. 07. 2016 12.11
+0
mallonge
22. 07. 2016 10.42
-4
Koliko stane njegova pot v New York, če stane v Sarajevo 100 000? Mar smo toliko bogati, da bomo podpirali tega hohštaplerja?
Bojan-F
22. 07. 2016 11.12
+5
... tudi zato, ker je Protokol pri Vladi RS zorganiziral pregresno drag obisk treh lokacij v BiH (89.100 EUR), takratnim oblastnikom ne smemo vec dovoliti pristopa do upravljanja z javnim denarjem.
veliki svizec
22. 07. 2016 11.44
+6
Jst nisem desen,pa tega sluzovca nebi nkol podpro...tolk o desnih.
puspan
22. 07. 2016 15.14
+5
ecnarf
22. 07. 2016 10.32
-1
......pa da nam bo sramoto delal po svetu.....bolje da izvolijo Kima
ecnarf
22. 07. 2016 12.48
ecnarf
22. 07. 2016 12.54
sigurno ne bo izvoljen metanje denarja v prazno