Slovenija

Večji padec BDP zaznali le v Grčiji

Ljubljana, 31. 05. 2013 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Bruto domači proizvod (BDP) se je v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 4,8 odstotka. Edina svetla točka je izvoz, vpliv domačega povpraševanja na gospodarsko aktivnost pa ostaja negativen. Inflacija pa je bila 1,2-odstotna.

kriza
kriza FOTO: Thinkstock

Bruto domači proizvod (BDP) se je v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 4,8 odstotka, je objavil statistični urad.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v prvem četrtletju letos v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem zmanjšal za 0,7 odstotka, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa za 3,3 odstotka.

Pozitiven le izvoz

Na trenutne gospodarske razmere pozitivno vpliva samo izvoz oziroma zunanje povpraševanje. V prvem četrtletju letos je bil za 1,8 odstotka večji kot pred letom. Izvoz se še naprej povečuje bistveno hitreje od uvoza, zato saldo menjave blaga in storitev s tujino ohranja pozitiven vpliv na gospodarsko rast (merjeno statično 2,7 odstotne točke).

V transakcijah blaga in storitev s tujino je Slovenija znova imela presežek (5,4 odstotka BDP), enako velja za celotne transakcije države s tujino (3,4 odstotka BDP), so zapisali na statističnem uradu.

Domače povpraševanje negativno 

Vpliv domačega povpraševanja na gospodarsko aktivnost ostaja negativen. Zmanjševanje skupnega domačega trošenja je bilo v začetku letošnjega leta podobno kot v drugi polovici leta 2012. Zaznali smo 7,7‑odstotni padec.

Zasebno trošenje je bilo za 5,3 odstotka manjše kot pred letom, trošenje sektorja države se je zmanjšalo za 2,0 odstotka. Upad bruto investicij v osnovna sredstva je bil 2,0‑odstoten in torej znatno manjši od zmanjšanj v zadnjih nekaj četrtletjih. Deloma je to posledica posamičnih večjih, predvidoma enkratnih nakupov investicijskih proizvodov v tujini (večji uvoz).

Investicije v stroje in opremo so se tako povečale za 14,4 odstotka, investiranje v gradbene objekte pa je bilo ponovno, podobno kot ves čas v zadnjih štirih letih, skoraj za petino manjše, so zapisali.

Dodana vrednost se je zmanjšala v vseh skupinah dejavnosti: v predelovalnih dejavnostih za 3,0 odstotka, trgovini, prometu in gostinstvu za 4,9 odstotka, v javni upravi, izobraževanju in zdravstvu za 0,7 odstotka.

Slabša le Grčija

Ladjica
Ladjica FOTO: Thinkstock

Padec je po razpoložljiv podatkih med največjimi v evrskem območju, so zapisali na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Po razpoložljivih podatkih Eurostata za 22 držav članic EU je bil medletni padec BDP v prvem četrtletju večji kot v Sloveniji le v Grčiji (–5,3 odstotka), tudi glede na predhodno četrtletje je bilo zmanjšanje gospodarske aktivnosti v Sloveniji med največjimi. ''Slovenija tako ostaja, poleg Grčije, država z največjim padcem gospodarske aktivnosti v času krize,'' so še opozorili na Umarju. Gospodarske razmere tako ostajajo zelo zaostrene.

Nadaljeval se je izrazit medletni upad končne potrošnje, predvsem gospodinjstev, manjša kot pred letom je bila znova tudi potrošnja države. ''Padanje domačega povpraševanje se je odrazilo tudi v visokem padcu davkov na proizvode in dodane vrednosti na domači trg osredotočenih dejavnostih. Slednje je bilo najbolj očitno v dejavnosti trgovine, prometa in gostinstva ter v strokovnih, znanstvenih, tehničnih in drugih poslovnih dejavnostih,'' je podatke komentiral direktor Umarja Boštjan Vasle.

Izvoz je ostal edini dejavnik, ki pozitivno prispeva h gospodarski aktivnosti. ''To po naši oceni izhaja iz manjšega padca izvoza v države EU, kjer se je padanje gospodarske aktivnosti v prvem četrtletju upočasnilo, nadaljevala pa se je tudi relativno visoka rast izvoza na trge izven EU,'' je še izpostavil Vasle.

Sindikalist nepresenečen, delodajalec šokiran

Razvoj dogodkov je glede na to, da banke že tri, štiri leta ne opravljajo svojega poslanstva, pričakovan, je novico o padcu BDP pospremil predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi. "O gospodarski rasti v tem desetletju očitno ne bomo več govorili," je dodal.

Posedi je opozoril, da bančni sistem ne zagotavlja niti obratnih sredstev, kaj šele investicijskih. Ob tem je napovedal, da se bo položaj gospodarstva v Sloveniji še poslabšal. Če se vlada "ne bo zresnila in ugotovila, da ni samo Bruselj tisti, ki se mu je treba posvečati, ampak tudi domače gospodarstvo", se bo BDP skrčil še precej bolj, je napovedal.

Kriza
Kriza FOTO: Reuters

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole pa je dejal, da je "šokiran". Kot je zatrdil, je glavni razlog za padec v dostopu podjetij do finančnih virov. Če sprememb tu ne bo, se lahko razmere samo še poslabšajo, je dodal.

"Podjetja ne morejo normalno funkcionirati. Finančni tok je krvotok gospodarstva in če tega ni, se problemi prenašajo," je komentiral Smole. Med temi težavami je izpostavil odloge plačevanja in nabavo surovin. Podjetja po njegovih besedah svojih problemov ne rešujejo, temveč jih le odlagajo, to odlaganje pa gre v neskončnost.

Poleg tega je v težavah vse več poslovnih subjektov, je opozoril. Rešitev vprašanja dostopa do finančnih virov je zato ključna, je menil. "To nenehno ponavljamo že več kot dve leti," je dodal.

Maja v Sloveniji 1,2-odstotna inflacija

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se maja na letni ravni zvišale za 1,2 odstotka (v enakem obdobju lani je bila 2,4-odstotna).

Evrobmočje je maja na letni ravni imelo 1,4-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta aprila pri 1,2 odstotka, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. Na letno rast cen so najbolj vplivale višje cene hrane, alkohola in tobaka ter višje cene storitev.

K skupni letni rasti cen so največ prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač ter gostinskih in nastanitvenih storitev. V primerjavi z aprilom so se cene zvišale za 0,3 odstotka, je še sporočil državni statistični urad.

V prvi skupini so izstopale podražitve zelenjave (za 22,2 odstotka) in mesa (za 4,2 odstotka), medtem ko so se cene sadja nekoliko znižale (za 1,3 odstotka). V drugi skupini so se podražile gostinske storitve (za 12,4 odstotka), nastanitvene storitve pa so se v povprečju pocenile (za 1,6 odstotka).

K letni inflaciji so dodatne 0,4 odstotne točke prispevale še višje cene alkoholnih pijač in tobaka (tobak se je podražil za 10,2 odstotka). Prav toliko (0,4 odstotne točke) pa so prispevale tudi višje cene v skupini stanovanje (elektrika je bila dražja za 11,1 odstotka, komunalne storitve pa za 7,6 odstotka).

Povprečna 12-mesečna rast je bila 2,4-odstotna, medtem ko je bila v enakem obdobju lani 2,1-odstotna. Skupna rast cen v tem letu pa je bila 1,3-odstotna.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila maja 1,6-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,7-odstotna.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
02. 06. 2013 01.09
+1
"Rešitev vprašanja dostopa do finančnih virov je zato ključna, je menil." --- Kakšnih finančnih virov, če so vse pokradli? --- Čez kako leto bo ključno vprašanje dostopa do kruha. Malce kasneje pa bo ključno vprašanje dostopa do orožja in municije.
Uporabnik565636
01. 06. 2013 20.04
Dejmo se mal stiskat, da bo zrastu. /sarcasm
498983
01. 06. 2013 09.55
+4
Mislim, da bo glede na ukrepe, ki se izvajajo in še več se jih bo, bo Slovenija prevzela vodstvo na lestvici o najvišjem padcu BDP kdajkoli zabeleženemu.
Biofanatik
01. 06. 2013 06.41
-1
Veleizdaja sloovc se nadaljuje
txoxnxy
01. 06. 2013 00.37
+4
Lenča a že vohaš podn ????
Frane Šajn
31. 05. 2013 22.44
+1
Ma ja Grki so se samo hecali!
drugnben
31. 05. 2013 21.38
+10
Kakšen bo upad šele po dvigu ddv ko bodo tisti kateri še lahko kaj kupijo odšli k sosedom Avstrijcem in bodo spotoma še tankali. Izvoz ima Slovenija na račun nekaterih podjetih katera izvažajo za nemška avtomobiljska podjetja in malo pripomore še farmacija. Če se še tu kaj zalomi smo kmalu na nivoju južnobalkanskih držav.
novak.novak
31. 05. 2013 21.05
+2
pozitivci so šli klećeplazit v bruselj, se udinjat, sedaj pa kaon slave zmago?le nad čim? isto ko dražgoše...vse zlagano...
ONniON
31. 05. 2013 19.59
+2
naj omenim da je na lestvici konkurenčnosti slovenija na 56.mestu, češka republika pa na 39.mestu (2012) leta 2007/2008 je bila slovenija na 38.mestu po konkurenčnosti
madeinvachina
31. 05. 2013 18.39
+2
Nobenga twita od SDS, da sedanja vlada samo nadaljuje kar so oni začeli
Xit
31. 05. 2013 18.56
in ti si seveda cist extaticen, da je slovenija tako prej kot zdaj drvela v prepad...
madeinvachina
31. 05. 2013 18.08
+1
Pa sem mislu, da sem jaz najbolj kral!
Jimi1
31. 05. 2013 14.54
+7
Ha,ha...še lani so za letos napovedovali 1,7 % rast. Razlika je torej blizu 7% slabša od tega kar je politika lagala. Za ljubega Boga vendar, pustite banke, da same izterjajo slaba posojila nazaj ali pa propadejo, ustanovite DOBRO BANKO, ki bo ponudila posojila gospodarstvu na državnem nivoju. S takim trendom je vojna med narodom in goljufivimi oblastniki zgolj še vprašanje časa, pa mislim, da bo tudi tokrat enako oblast skupaj z strankarsko opozicijo proti Argentini bežala, če ji bo to sploh uspelo....
roaddogg
31. 05. 2013 15.22
Te ankete moraš vedet, da so vse politično motivirane ;) Jaz jih jemljem kot šaljivi del mojega dneva...
roaddogg
31. 05. 2013 14.12
+2
Čakam razprodaje... stanovanja po -60% bodo kar pasala..
Xit
31. 05. 2013 13.48
+12
Padec potrosnje nima nic z navadnimi ljudmi. Tisti, ki so ze prej sli v trgovino in gledal na vsak cent, zdaj zapravijo isto kot lani. Seveda pa je upadla tista napihnjena potrosnja, ko so se delili krediti na lepe oci in so nekateri zapravljali bistveno vec, kot bodo lahko kdaj koli poplacali. Ko mediji objavite taksno statistiko, bi se morali zavedat, da je potrebno veliki vecini ljudi podrobno razlozit zakaj je padel BDP in kaksne so posledice tega. Ne pa da natroste neke pavsalne podatke, prpopate eno ali dve slike in potem sprovocirate folk, da navali s komentarji, kajti vam itak ni pomemben BDP in tudi revscina vas ne gane dokler ima folk dostop do interneta. Ce so brezposelni se tolk boljs za vas, ker majo vec casa srfat a ne... Namesto, da bi mediji informirali ljudi in jih izobrazevali, se greste manipulacijo in zavajanje. Nagnusni ste.
Uporabnik565636
01. 06. 2013 20.07
Nasi so porocevalci. Sporocijo nam kar se pise ali govori. Raziskovalno novinarstvo niso jemali na faksu.
neobremenjen_
31. 05. 2013 13.45
+5
Ja kako naj ljudje več trošijo, ko pa jih VI MEDIJI nonstop strašite s pretiravanjem in negativnim povdarkom pri vsakem prispevku??? Aja, samo da ljudje klikajo, gledajo in poslušajo. To je važno... No še malo, pa taisti ljudje ne bodo imeli več niti za internet in elektriko. Kdo vas bo pa potem poslušal in klikal na vaše prispevke? Pride tudi vaš čas... Nobene krize ne bi bilo, če bi se že od začetka naprej normalno trošilo kot se je do začetka navidezne krize...
Biofanatik
01. 06. 2013 06.45
Jožajoža
31. 05. 2013 13.44
+2
Množični protesti Bavčarjev odbor je pred obsodbo četverice organiziral množične proteste pred stavbo vojaškega sodišča na Roški cesti v Ljubljani. Državljani so med drugim protestirali proti postopku v srbskem jeziku in sojenju civilistom pred vojaškim sodiščem. Proces je imel tudi širše politične implikacije, saj je spodbudil nastajanje novih političnih organizacij. IN TO JE BIL NAJVEČJI NATEG SLOVENSKEGA NARODA V VSEJ NJEGOVI ZGODOVINI. TAKE NAPAKE VEČ NAROD NE BO PONOVIL, AMPAK SE BO S PROTESTI,VSTAJAMI IN LEGITIMNIMI SREDSTVO POSKUŠAL REŠITE TE"OSAMOSVOJITELJE", KI SO NAROD PAHNILI V REVŠČINO, SEBE IN POMAGAČE PA BAJNO NAGRADILI. ISTI SO LEVI IN DESNI.
Biofanatik
01. 06. 2013 06.46
+1
10 let nazaj sm že napisu da je osamosvojitev bila največji na(t)eg sloovc
lukeeeeeec
31. 05. 2013 13.37
+1
No neka dama je v parlamentu zelo glasno zrojila: JJ če ne znaš odstopi, mi znam veliko bolje od tebe. No in samo 70 dni je minilo, in USPEHI so tukaj! Kdo lahko zavida take uspehe? Kapiš?
macek_garfield
31. 05. 2013 13.23
+3
... kako je kaj na Roski ... baje vsaj 10.000 privrzencev desetarja Ivana ... vzklika ... Ivan Ivan Ivan ... he he he he ...
lukeeeeeec
31. 05. 2013 13.39
+6
ne bodi preveč žalosten, ker bo do tega prišlo še prehitro! Voz pelje v pravo smer! Kapiš?
LovecNaKomuniste
31. 05. 2013 13.08
+5
Sedaj pride še rešilni ukrep levakov, dvig DDV.....
LovecNaKomuniste
31. 05. 2013 13.09
+6
In kmalu bodo zalaufali Falcona, ko bo bežalo tistih 10 najvišjih elitnežev v prijatelsjko državo Severno korejo, z Zokejom pilotom.....
Frane Šajn
31. 05. 2013 22.51
Kako ste reveži prazni plehki in izpeti, da vas je že od daleč teško gledat. Sarkazma se pa na žalost ne da skriti žal!
Darko32
31. 05. 2013 13.06
+5
Normalno, da je padel. če imamo politiko, ki cilja samo na mešanje megle. Samo poglejmo razvoj in izdelavo novih izdelkov. Tukaj gremo raje v zajebavanje ljudi, če hočejo narediti nek izdelek in ga prej dobro preizkusiti in odpraviti napake. Tako sem bral, da so se delali norca, ko je neki inovator hotel uvoziti nek delček, ki bi pomagal pri izboljšanju izdelave izdelka. Človek ga ni mogel uvoziti, ker ni zakonodaje za ta izdelek. Normalno ni zakonodaje, če pa ni še takšnega proizvoda v Sloveniji, saj gre za prototip. Zato je ta številka še prenizka kako se obnašamo in kako se obnašajo posamezniki v javni upravi. Če smo pošteni ne moremo razvoja pričakovati, da bodo ljudje delali in ustvarjali in se jih potem prikazovalo za bedake. Jaz pričakujem, da bo BDP padel v naslednjih treh letih na 12,5%, kot je današnja vrednost. Pustimo sfrezirane evidence pri miru in poglejmo realno sliko. Kdor misli, da bo reševal tako, kot so kvazi strokovnjaki z brezposelnimi, ko so jih kar izbrisali več kot 60.000 kar iz evidenc.