Slovenija

V proizvodnji hali 36 stopinj, delavci pa za stroji. 'Samo, da so vodilni na hladnem'

Maribor/Velenje/Ljubljana, 08. 07. 2015 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
733

Delavka v Gorenju nas opozarja, da se je v proizvodnji hali temperatura povzpela kar na 36 stopinj Celzija. O podobnih nečloveških razmerah poroča delavec Elektra Maribor, ki dela na terenu. Zakonodaja sicer delodajalcem narekuje, da morajo v razmerah, ko vročina na delovnem mestu ogroža zdravje delavca, sprejeti določene ukrepe.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Delo na vročini
    00:57
    Iz SVETA: Delo na vročini
  • Iz SVETA: Inšpektor dela o delu v vročini
    04:01
    Iz SVETA: Inšpektor dela o delu v vročini

V teh vročih dneh mnogi delavci nimajo možnosti delati v klimatiziranih prostorih. Vročini so najbolj izpostavljeni predvsem delavci, ki delajo na prostem, na cesti, gradbiščih in v kmetijstvu. Veliko delavcev dela na vročini tudi v velikih proizvodnih halah. Tako nam je fotografijo termometra poslala bralka, ki dela v Gorenju. V torek so v proizvodnji hali delavci izmerili kar 36 stopinj Celzija.

Gorenje: uvajamo dodatne odmore, ponoči zračimo ter skrbimo, da je dovolj vode

Poleg pogostejših in daljših odmorov skrbimo, da je na voljo dovolj brezalkoholnih napitkov in predvsem vode. Pojasnila predstavnice velenjskega Gorenja

V Gorenju glede pritožb bralke, da morajo delati v res zelo vročih razmerah, pojasnjujejo, "da imajo v proizvodnih obratih sicer vzpostavljen hladilni sistem, vendar pri ekstremnih zunanjih temperaturah zaradi velikosti prostorov in narave tehnologije, ki v določenih procesih dodatno segreva prostor, prostorov ni možno ohladiti na optimalne temperature. Vpliv visokih temperatur je najbolj izrazit na tistih delovnih mestih, kjer so v tehnološke postopke vključene peči (na primer v emajlirnici)."

Tako vroče je bilo včeraj v Gorenju.
Tako vroče je bilo včeraj v Gorenju. FOTO: Bralka

V času visokih zunanjih temperatur v Gorenju ponoči proizvodne hale intenzivno prezračujejo in uvajajo dodatne ukrepe, s katerimi vsaj deloma omilijo neugodno mikroklimo. "Zaposleni v proizvodnih obratih imajo sicer čez celo leto poleg polurnega odmora za malico še po dva dodatna petminutna odmora, da se spočijejo, razgibajo oziroma osvežijo. V poletnem času ti pavzi podaljšamo na deset minut. Ko pa se pojavijo res visoke temperature, čemur smo priča tudi trenutno, uvedemo še dodatne odmore. Tako smo od konca preteklega tedna v jutranji izmeni uvedli dodaten petminutni odmor, v popoldanski izmeni pa dva dodatna petminutna odmora," pravijo v Gorenju.

A to žal ni edini primer. "Glavno, da so vodilni na hladnem," pa je kritična bralka, ki je več kot 10 let delala na temperaturah nad 30 stopinj Celzija. "Naj pridejo vodilni delati za vsaj dve uri, da bi izkusili, kaj mora človek dnevno trpeti za minimalno plačo," pravi.

'Že tri dni delamo na peklenski vročini'

Prav tako nas je klical delavec Elektra Maribor, ki pravi, da že tri dni s sodelavci dežurajo na terenu od 7. do 15. ure, na vročini, v razgretih vozilih, ko so o tem opozorili vodstvo, pa so naleteli na gluha ušesa. To je sicer predlagalo, da bi začeli z delom kakšno uro bolj zgodaj, a se s tem niso strinjali vsi delavci, zato ukrep ni bil sprejet. Sam opozarja, da bi moral delodajalec prilagoditi delo razmeram, a tega, kot pravi delavec, ni storil, zato je po njegovem mnenju delodajalec v prekršku, saj ne upošteva zakonodaje. 

V Elektru Maribor zatrjujejo, da so delo prilagodili razmeram

Kot so sporočili iz Elektra Maribor, je delo v elektrodistribuciji dejansko izjemno zahtevo tudi zaradi vse pogostejših ekstremnih vremenskih razmer, ki segajo od izjemno nizkih temperatur, pri čemer spominjajo na zelo težke delovne pogoje pri odpravljanju posledic lanskega žleda, do zelo visokih temperatur, kot smo jim priča te dni. "Temu se elektrodistribucijska podjetja prilagajamo z vrsto ukrepov za delavce, ki izvajajo terenska dela na visoko, srednje in nizkonapetostnih energetskih omrežjih. Na posameznih območjih po potrebi prerazporedimo delovni čas, kar pomeni, da se prične delati bolj zgodaj, ko temperature še niso tako visoke. Sodelavcem so omogočeni bolj pogosti odmori, družba jim zagotavlja hladne napitke. Skladno z varnostnimi pravili pa se dela prekinejo in začnejo veljati pravila za izredna stanja kadar temperatura preseže 35 stopinj C v senci, kar se ponavadi dogaja v poznih popoldanskih urah, ko se redna dela ne izvajajo več," odgovarjajo v Elektru Maribor.

Gradbišče na Slovenski: tudi tu delavci delajo na vročini.
Gradbišče na Slovenski: tudi tu delavci delajo na vročini. FOTO: Damjan Žibert

Zakon eno, praksa drugo

Po objavi te novice so nas kontaktirali tudi drugi delavci, ki opozarjajo, da prav tako delajo v nehumanih razmerah. Tako nam je pisal bralec, ki pravi, da dela v obdelovalnici v podjetju Unior. Včeraj so tam izmerili kar 41 stopinj Celzija. Podobne razmere naj bi imeli tudi v Uniorjevem obratu v Slovenskih Konjicah, kjer delajo dele za avtomobilsko industrijo. Celo v kletni hali je skoraj 32 stopinj, pravi bralec.

Ta delodajalcu namreč narekuje, da temperatura v zaprtih delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Seveda to velja v običajnih okoljskih toplotnih razmerah in dolgoletnih temperaturnih povprečjih, navajajo na inšpektoratu za delo. V 25. členu pravilnika o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih je namreč opredeljena tudi temperatura zraka, ki jo mora delodajalec praviloma zagotavljati v delovnih prostorih. Delodajalec mora tako zagotoviti takšno temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve, razen v hladilnicah, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu. Omenjeni pravilnik v 25. členu konkretneje določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih sicer ne sme presegati 28 stopinj, razen v tako imenovanih "vročih delovnih prostorih", kjer so temperature povečane zaradi delovne opreme (na primer peči), ki jo uporablja delodajalec pri izvajanju delovnega procesa.

V času vročinskega vala je potrebno sprejeti določene omejitve

Delodajalec se seveda lahko odloči tudi za dolgoročnejše tehnične ukrepe v obliki dodatnih klimatskih in prezračevalnih naprav, če drugih ukrepov na primer zaradi narave delovnega procesa ne more vpeljati. Vsekakor je dolžnost delodajalca, da z ustreznimi preventivnimi ukrepi zagotovi delavcem varnost in zdravje v zvezi z delom. Odločitev o tem, katere ukrepe bo izvedel, je njegova.

Ko pa smo priča tako hudim toplotnim obremenitvam, kot jih beležimo zadnjih nekaj dni, je 28 stopinj Celzija marsikje nemogoče vzdrževati. V tem primeru je na delodajalcu, da delavcem, ki delajo na višjih temperaturah od 28 stopinj Celzija, zagotovi ustrezno toplotno udobje ter sprejme potrebne ukrepe. "Ker običajno ne gre za stalno preseganje dovoljene temperature, lahko delodajalec izvede tudi začasne ukrepe, ki veljajo le v času prekoračenih najvišjih dovoljenih temperatur. Med temi ukrepi so običajno najpogostejši organizacijski, na primer prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno, skrajni ukrep je lahko tudi prekinitev delovnega procesa," navajajo na inšpektoratu.

Delo v nehumanih razmerah lahko odklonite, a si mnogi tega ne upajo storiti

Zakon o varnosti in zdravju pri delu delavcu daje tudi pravico odkloniti delo, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje, ker delodajalec ni izvedel predpisanih varnostnih ukrepov, ter zahtevati, da se nevarnost odpravi. Vsak primer odklonitve dela iz navedenega razloga je treba ustrezno obravnavati, saj gre za neposredno nevarnost ogrožanja življenja in zdravja, še navajajo na inšpektoratu, kjer pa dodajajo, da njihove dosedanje izkušnje kažejo, da občasno (zlasti poletno) zvišanje temperature v delovnih prostorih tudi prek 28 stopinj Celzija v večini primerov ne predstavlja neposrednega ogrožanja zdravja in življenja delavca, vsekakor pa lahko določena tveganja predstavlja za na primer kardiovaskularne bolnike.

Če delodajalec v primeru pojava škodljivih vplivov na delavčevo zdravje ne izvede ustreznih ukrepov, ga je delavec dolžan o nastanku škodljivih vplivov obvestiti. Če delodajalec škodljivih pojavov ni odpravil oziroma če delavec meni, da varnostni ukrepi niso ustrezno izvedeni, lahko zahteva posredovanje inšpekcije dela.

Če menite, da razmere za delo niso ustrezne in da delodajalec ni poskrbel za ustrezne ukrepe, se lahko delavci povežejo s svojimi predstavniki ti pa s strokovnimi delavci za varnost in zdravje pri delu. Svet delavcev ali delavski zaupnik za varnost in zdravje pri delu lahko od delodajalca zahtevata sprejem primernih ukrepov za odpravo in zmanjšanje tveganj, ki se pojavljajo ob prekoračenih temperaturah, oziroma (poleg delavcev) zahtevajo inšpekcijsko nadzorstvo, če menijo, da delodajalec ni zagotovil ustreznih varnostnih ukrepov.

Inšpektorat za delo vsako prijavo obravnava in pri delodajalcih, pri katerih naj bi se pojavljale neprimerne temperature v delovnih prostorih, opravi inšpekcijski nadzor. Inšpektor v primeru ugotovljenih nepravilnosti delodajalcu običajno z ureditveno odločbo naloži, da mora v Izjavi o varnosti z oceno tveganja oceniti tveganja za zaposlene zaradi visokih temperatur ter sprejeti ukrepe, ki jih je v ta namen dolžan tudi izvajati. Delodajalec mora glede na konkretne razmere pri njem izbrati takšne ukrepe, ki so na njegovem področju najbolj ustrezni in privedejo do izboljšanja temperaturnih pogojev in počutja delavcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (733)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

extradeluxe
09. 07. 2015 17.08
kje si mopsi Ayralinwood?
AyraLinwood
09. 07. 2015 21.37
jlde
09. 07. 2015 12.57
+5
Preden se to kaj zmeniš je vročina mimo, potem pa ni več potrebe pa se vse pozabi.
anjaR88
09. 07. 2015 12.11
-1
In ja, v halah zna bit krepko čez in tudi pisarnah. Važno je zagotovit prostor za ohlajanje, ki ima max 20 stopinj, pogostejše odmore in vodo, radensko, limonado, z možnostjo ledu...obstajajo tudi razni hladilni pripomočki (kape, brezrokavniki, klobuki)...ampak so za vodstvo najbrž predragi
anjaR88
09. 07. 2015 12.07
+3
Izpustili ste 3. točko 25. člena Pravilnika o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delvanem mestu. "(3) Temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati +28 °C. Izjema so t.i. vroči delovni prostori, kjer temperatura zraka lahko preseže +28 °C, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od +20 °C."
arose
22. 07. 2015 20.03
in ja to je ful zdravo, da iz 40 stopinj prideš na 20 :)
zvaW
09. 07. 2015 11.45
+5
pošlješ vse skup v tri pisane marjetice,pa pokličeš delovno inšpekcijo,če si upaš....
ONniON
09. 07. 2015 11.40
+3
po osamosvojitvi je bil javni dolg slovenije 5 miljard eurov , lani pa že 30 milijard , stopnja brezposelnosti je bila precej nižja, še nikoli jih toliko ni odšlo v tujino
mackon08
09. 07. 2015 11.21
-1
Najbolj smešen pa mi je komentar Elektra, pravijo da so hoteli delovni čas spremeniti pa vsi niso bili za to pa tega niso storili. Halo, kaj pa se ima koga vprašati za delovni čas, ve se koliko mora delavec delati na teden in ga delodajalec lahko poljubno določi.
Žužica
09. 07. 2015 10.39
+0
to pa ja ni nič novega,mi delamo z plastiko,stroj žari od vročine,hala ima nizkostreho ,direktor pravi vrata zapret da kao klima dela na moč,niti k-ni od klime,ne čutimo jo sploh,imamo 48stopinj,pa nč ne jokamo,trpimo 21let tako,in to za minimalca,625€
civitasstain@gmail.com
09. 07. 2015 11.08
+2
No vidiš. Vi še imate dobrega direktorja. Drugi so že na jahti......
mastablasta
09. 07. 2015 10.22
+1
v glavnem, v praksi sta ravno ta dva primera pokazala kako se zakon spoštuje.
civitasstain@gmail.com
09. 07. 2015 11.10
+2
Kaj spoštuje, kaj pa v livarnah? Nikjer ne piše o stopinjah. Piše o humanosti, te besede pa eni itak ne poznajo.....
gordo
09. 07. 2015 09.54
+3
Za denar čez mrtve....ni ovir
civitasstain@gmail.com
09. 07. 2015 11.12
+3
Se nismo zadnjič smejal čez komunizem in socializem?
Covidus
09. 07. 2015 09.39
+2
za gnili kapitalizem ni ovir...
civitasstain@gmail.com
09. 07. 2015 11.12
+1
RED STAR4ever
09. 07. 2015 09.21
+6
le v kup uboga gmajna pri nas isto sam ne ob izrednih razmerah temvec cez celo leto
vutraš
09. 07. 2015 10.20
civitasstain@gmail.com
09. 07. 2015 11.13
RED STAR4ever
09. 07. 2015 09.18
-5
ubogislovenci ne ser ..ok
ubogislovenci
09. 07. 2015 09.21
civitasstain@gmail.com
09. 07. 2015 11.14
-MARIBOR-
09. 07. 2015 09.16
+5
V pisarnah pa ja ni higijensko da smrdijo po švicu
ubogislovenci
09. 07. 2015 09.15
-28
Bodite zadovoljni, da imate delo! Samo bi neke svoje pravice zahtevali, dolžnosti pa ne bi izpolnjevali. Če ni za bit, pa je za it... Malo še, pa boste jamrali, da vam je prehladno.
antiXfashizmXeuXgso
09. 07. 2015 09.35
+17
gordo
09. 07. 2015 09.50
+4
RED STAR4ever
09. 07. 2015 09.08
+6
pa se vse toplomere nam poberejo
RED STAR4ever
09. 07. 2015 09.07
+6
pridite v cimos senozece le redki srecnezi delajo pod 30 stopinjami cez zimo a kamoli zdj ...
pprimozz
09. 07. 2015 08.58
+2
V moji firmi jih je blo včeraj 42......njami:)
civitasstain@gmail.com
09. 07. 2015 11.16
Le vkup uboga gmajna
09. 07. 2015 08.21
+27
Pri nas je delodajalec zaradi razmer uvedel dodatni odmor ob 8ih za dopoldance in ob 16ih za popoldance. A glej ga zlomka, ob 8ih so taprvi na pavzi tisti, ki imajo klimatizirane pisarne in prihajajo v službo ob sedmih. Narobe svet.
ficfiric 1
09. 07. 2015 09.19
+10
Pa pozabu si dodat, vsaj na moji bivsi firmi je blo tako, da imajo delavci pavzo 5min skor pojedo tist cikc, medtem ko tisti ki pridejo ob 7ih kofetkajo vsaj 20min...pa se zmeri ob 9ih glih da zivijo ker so tolk izmozgani...
Pantokrator
09. 07. 2015 08.04
-3
Danes prav gotovo ne boste jamrali.......