Slovenija

V primeru Semenarne Ljubljana vložene odškodninske tožbe

Ljubljana, 26. 01. 2013 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novo vodstvo Semenarne Ljubljana, ki je v postopku prisilne poravnave, je vložilo odškodninske tožbe proti dvema članoma nekdanje uprave in še enemu od zaposlenih v Semenarni. Med njimi je tudi dolgoletni direktor družbe Anton Prašnikar.

Semenarna Ljubljana je v prisilni poravnavi od julija lani, z novembrsko dokapitalizacijo pa sta njeni največji lastnici postali upnici Deželna banka Slovenije in Abanka Vipa, medtem ko se je lastniški delež dosedanjim večinskim lastnikom, italijanskim družbam Dinomarchi, Trasfin in Semfin, zmanjšal.

Kljub temu so nekdanji lastniki dosegli vpis sprememb statuta družbe v sodni register, pa čeprav so jih izglasovali na skupščini, ki jo je uprava pred tem preklicala. Pri tem so razrešili direktorja Boruta Mavsarja in nadzornike Semenarne, imenovali upravni odbor ter za izvršno direktorico postavili Anito Ličen Žagar.

Novo vodstvo Semenarne Ljubljana, ki je v postopku prisilne poravnave, je vložilo odškodninske tožbe proti dvema članoma nekdanje uprave in še enemu od zaposlenih v Semenarni.
Novo vodstvo Semenarne Ljubljana, ki je v postopku prisilne poravnave, je vložilo odškodninske tožbe proti dvema članoma nekdanje uprave in še enemu od zaposlenih v Semenarni. FOTO: POP TV

Novo vodstvo je do 15. januarja vložilo odškodninske tožbe, a med toženimi ni nadzornikov, ki jim je predsedoval predstavnik italijanskih lastnikov. "Odvetnica je dobila nalog za pripravo s strani Boruta Mavsarja v decembru 2012. Tožbe so bile vložene tik pred iztekom šestmesečnega roka. Zdaj je na vrsti sodišče," je dejala Ličen Žagarjeva.

Pojasnila je, da so vložili tri tožbe – poleg dolgoletnega direktorja družbe Antona Prašnikarja še proti Primožu Štuhecu, ki je bil še leta 2010 pooblaščen za semenarsko področje, in Refkiju Zogaju, danes poroča Dnevnik. Na ljubljanskem okrožnem sodišču jim sicer tega niso mogli potrditi, ker morajo biti tožbe najprej vročene nasprotni strani.

Mavsar je na podlagi ugotovitev posebne revizije sicer ocenil, da bi morala Semenarna za nastalo škodo, ki naj bi znašala 13 milijonov evrov, tožiti tudi nadzornike s Fantejem Giovannijem na čelu. Takšen predlog je tudi uvrstil na skupščino, ki je potekala julija lani, vendar italijanski lastniki niso delili njegovega mnenja.

Družbi Trasfin in Dinomarchi sta namreč odločili, da se bo tožilo zgolj Prašnikarja, Štuheca, Zogaja in Jurija Vončino, tedanjega direktorja kmetijsko-proizvodnega področja v Semenarni, preostale pa zgolj po potrebi, če bo pri njih ugotovljen temelj odškodninske odgovornosti. Zoper Vončino tožbe niso vložili, še poroča Dnevnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
26. 01. 2013 14.51
+3
Kaj pa, če bi se izdalo za italianskimi astniki tiralico, glede na dokazano kazniva dejanja izčrpavanja družbe pred poplačili upnikov? Potem bi tale nova uprava hitro stisnila rep med noge.