Slovenija

V primeru Nekrep ovadili dve osebi

Maribor, 16. 03. 2009 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborska policijska uprava je v primeru smrti 12-letnega Bora Nekrepa zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti vložila kazensko ovadbo.

Na Policijski upravi Maribor so potrdili, da so vložili kazensko ovadbo v primeru Nekrep. Po besedah tiskovnega predstavnika PU Maribor Bartola Lampreta so ovadili dve osebi, ki sta zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti.

Starša 12-letnika sta marca lani kazensko ovadila zdravnico mariborske pediatrične klinike.
Starša 12-letnika sta marca lani kazensko ovadila zdravnico mariborske pediatrične klinike. FOTO: POP TV

Lampret je še povedal, da so kazensko ovadbo zoper osumljeni osebi spisali minuli teden, danes pa so jo naslovili na mariborsko okrožno državno tožilstvo. Po njegovih predvidevanjih bodo na tožilstvu ovadbo prejeli v torek. Podrobnejših informacij o vsebini ovadbe Lampret za zdaj ni želel dajati.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru so povedali, da so ob 13. uri od sektorja kriminalistične policije PU Maribor že prejeli kazensko ovadbo v primeru Nekrep z obsežnim gradivom. V UKC Maribor za zdaj nimajo uradnega obvestila o ovadbi. Kot so povedali v službi za odnose z javnostmi UKC, so za ovadbo izvedeli zgolj iz poročanja medijev in je zato tudi ne morejo komentirati.

Na vprašanje, kaj namerava tožilstvo storiti v primeru Nekrep sedaj, ko je vložena kazenska ovadba, pa je vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Elizabeta Györkös odgovorila s citiranjem 161. člena zakona o kazenskem postopku, ki določa: "Če podatki v ovadbi dajejo dovolj podlage za odločanje, državni tožilec vloži zahtevo za preiskavo zoper določeno osebo, če ugotovi, da je podan utemeljen sum, da je ta storila kaznivo dejanje."

"V kolikor državni tožilec ugotovi, da ni podan utemeljen sum, da je osumljenec storil naznanjeno kaznivo dejanje ali če so podane druge okoliščine, ki izključujejo pregon, ovadbo zavrže," je še, kot je pojasnila Györköseva, določeno v omenjenem členu zakona o kazenskem postopku.

Bor Nekrep
Bor Nekrep FOTO: POP TV

Znano je, da je odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije presodil, da je prišlo v primeru Nekrep do zmotne zdravniške presoje. Poročilo odbora je že obravnaval svet UKC Maribor. V UKC od zbornice pričakujejo predlog ukrepov, ki zadevajo oba vpletena zdravnika, sami pa bodo, kot napovedujejo, ukrepe v skladu s pooblastili tudi v celoti izvedli.

Starši 12-letnega Bora Nekrepa, ki je marca lani umrl zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi, so kazensko ovadili zdravnico na mariborski pediatrični kliniki, ki ji očitajo umor iz malomarnosti. Poleg tega je pravni zastopnik družine Nekrep vložil tudi kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma na isti kliniki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jinks
23. 03. 2009 17.58
Večkrat sem že razmišljal in ne vem zakaj ti zdravnik, na koncu, ko konča s pregledom, ne izda potrdila kaj vse ti je pregledal in katera zdarvila si dobil, ti pa bi moral to podpisati, sicer ne zdravnik ne bi dobil denarja od zdravstvene zavarovalnice za svoje storitve! Zakaj ni tako????
resslovenka
17. 03. 2009 15.26
gummy_bear Žal mi ji, da se eno življenje konča tako hitro, posebno če je to otroško. Tu smo ljudje še posebno ranljivi in občutljivi. Občutek nemoči in žalosti poznam tudi sama zelo dobro, ker me spremlja sleherni dan mojega življenja. Dostikrat tudi zdravniki na izid ne morejo vplivati, pa če bi še tako radi. Skrajno neetično pa se mi zdi prikrivanje napak in to za vsako ceno. In to ni pošteno, tudi če je kdo še tako dober zdravnik. Borovi starši so lepo povedali: DA SE NE BI NIKOLI PONOVILO. In opomin šteje!
gummy_bear
17. 03. 2009 13.40
Hvala, Jenn73.
Andreja Rozman 1
17. 03. 2009 13.34
Gummy_bear, žal mi je. Naj ljudje govorijo kar koli, jaz svojega mnenja o dr. Pogorevcu ne nameravam spremeniti. Zame je bil in ostaja strokovnjak, ki ob enem zmore še zelo veliko človečnosti in sočutja ne le do svojih malih bolnikov, ampak tudi do njihovih staršev.
gummy_bear
17. 03. 2009 13.11
Točno tako Jenn73! In če bi tudi vi poznali človeka, ki ju tako nemilostno obsojate, bi razumeli kaj želiva z Jenn povedati. Pa samo v vednost: moja zgodba se žal ni srečno končala.
Andreja Rozman 1
17. 03. 2009 12.18
Nisem prebrala vseh komentarjev, vendar nekako čutim, da moram tole povedati. Zdravnika Roberta Pogorevca sem spoznala pred petimi leti, ko je dva tedna zdravil mojega novorojenčka, potem ko so zdravniki na Ptuju popolnoma zavozili moj porod. Tako je dr. Robert Pogorevc takrat diagnosticiral samo grozne bolezni od sepse do meningitisa, itd... in samo njegovi strokovnosti in osebni zavzetosti se moram zahvaliti, da imam danes ob sebi zdravega in veselega petletnika. Pred tem nisem nikoli srečala zdravnika, ki bi se tako posvetil svojemu pacientu in bil vedno na voljo staršema za pogovor in spodbudo. Nikoli ne bom pozabila njegovih spodbudnih besed, da naj vztrajam pri črpanju mleka, ker se bo sinek zagotovo dojil, ko bo dovolj okreval, in res, po tednu dni intenzivne terapije, sva se začela uspešno dojiti. Žalosti me dejstvo, da bi sedaj vsi radi linčali zdravnika, ki je enkrat naredil napako, prej pa rešil mnogo mladih življenj. Vsaj jaz ga bom vedno cenila in spoštovala, saj je rešil življenje mojemu sinu.
gummy_bear
17. 03. 2009 11.54
Moj post ne obsoja ravnanja Borovih staršev (napisan je bil z vsem spoštovanjem do njih) in nikjer nisem napisala, da naj zdravniki za svoja dejanja ne odgovarjajo.
kekasa
17. 03. 2009 08.52
gummy bear: vse lepo in prav ampak, če niso hoteli poslušati in slediti navodilom iz LJ KC-ja naj sedaj nosijo posledice, pa četudi je z nekaj otroci presedel in prejokal. vsako leto je vse huje s temi zdravniki. vse več si dovolijo in te prepuščajo samemu sebi. verjetno bi enako reagirali kot starša bora. vsi se motimo, tudi zdravniki. ampak v tem primeru bi lahko preprečil osmrt malega dečka, če ne bi bili tako napihnjeni in prepametni za ves svet samo zato ker ima pred imenom DR.! vsak naj odgovarja za svoja dejanja!
resslovenka
17. 03. 2009 08.21
middleway Javni linč je povzročila zdravniška zbornica, ki se je trudila na vsak način prepričati javnost, da je bilo v postopku (ne)zdravljenja vse v redu. Vsako izmikanje ali laž prej ali slej pripelejta do konca, ki v večini pimerov ni takšen, ki si ga želi tisti ki zavaja. In res je, da tudi zdravnikom dogajajo napake, tudi z usodnim koncem. Samo zaradi tega nihče ne odgovarja, pa bo moral. Vprašanje, ali se sploh kje vodi spisek napak, ne zaradi posameznih zdravnikov, zaradi tega da do njih ne bi prihajalo.
resslovenka
17. 03. 2009 08.09
gummy_bear Ja tudi zdravniki so ljudje. In ker ljudje priznamo svoje napake bi bilo lepo, da bi jih tudi zdravniki. Vesela sem, da imaš za seboj dobro izkušnjo. Se pa vprašam: Kako bi odreagirala v takšnem primeru ti sama? Jaz bi postopala enako kot starši dečka Bora.
resslovenka
17. 03. 2009 08.02
Žal mi je, da sta morala starša dečka Bora skozi tako težko kalvarijo. Prav imata in naj vztrajata do konca. Toliko brezčutnosti s strani doktorskega ceha še nismo doživeli. Zdravniško zbornico je treba ukniti in ustanoviti nov subjekt, ki bo deloval predvsem nepristransko in pošteno do bolnika in svojcev. Zgodba me spominja na pesem Solze v raju (Tears in heaven).
Buena Vita
16. 03. 2009 23.28
NISEM BILA ZRAVEN,NEVEM KAJ SE JE DOGAJALO NE OPOREKAM DA GREDO NA SODIŠČE KER SODIŠČA BI MORALA BITI ZATO DA BRANIJO ŽRTVE IN PO KRIVEM OBDOLŽENE--ZAKAJ POTEM OPOREKANJE
kaljaj
16. 03. 2009 22.47
"gummy_ bear" in "midlleway", točno tako, moj podpis...
gummy_bear
16. 03. 2009 20.58
Že nekaj časa spremljam te komentarje in dolgo sem odlašala z odgovorom, ker se nočem mešat v stvari, ki se me ne tičejo in ker nočem vzpodbujati teh debat, ampak enostavno ne zdržim več. Sama sem na mariborski otroški intenzivni s svojim otrokom preživela mnogo mesecev in tako tudi osebno spoznala omenjena zdravnika. Oba vedno prijazna, polna sočustvovanja in vedno pripravljena pomagati. Niti ene besede ne morem reči niti preko Kaničeve, še zlasti pa ne zoper Pogorevca, ki je zdravil tudi mojega otroka in smo bili tako z njim več v stiku, zato čutim, da moram spregovoriti, čeprav pričakujem, da se bo zdaj tudi name vsul plaz neprijaznih besed. Ne morem komentirati, kaj se je dogajalo v primeru Nekrep, ker nisem bila zraven, lahko pa povem, da je takšno vsesplošno obsojanje zdravnikov krivično. Gre za človeka, ki sta vsa ta leta reševala življenja na stotine otrok in vse je bilo tiho. Kje so bili mediji takrat? Kje je bila javnost, ko sta trepetala za življenja majhnih bitjec, ki so se na mariborski EINT borila za svoj obstanek in sta jim prav ta dva zdravnika omogočila, da so dobili svojo priložnost in da danes razveseljujejo svoje starše??? Globoko sočustvujem s staršema Nekrep in jima izrekam iskreno sožalje. Zelo dobro razumem njuno stisko, a dejstvo je, da časa ni mogoče zavrteti nazaj. Četudi je šlo morda v tem primeru za človeški faktor, smo vendar vsi samo ljudje in verjamem, da trenutno (poleg Nekrepovih) ni človeka, ki bi si želel čas zavrteti nazaj bolj, kakor ravno omenjena zdravnika. Kakorkoli že sta ravnala, zagotovo imata razlog za to, da sta v danem trenutku odreagirala tako in ne drugače in četudi je bila njuna odločitev takrat morda napačna, zagotovo ni bila takšna zato, ker bi si želela takšnega razpleta. Skušajte razumeti, da vsi delamo napake. Hudo mi je samo to, ker brezkompromisno obsojate človeka, ki ju sploh ne poznate. Prenehajte že stresati svojo negativno energijo nanju še vsi tisti, ki ste kdaj imeli kakršnokoli slabo izkušnjo v zdravstvu, ker onadva nista kriva za to, da so vas nekoč nekje slabo obravnavali (blatite osebe in primere, v katere ste bili sami vpleteni in poznate okoliščine). Nikoli ne bom pozabila trenutkov, ko je Pogorevc dolgo v noč s solzami v očeh sedel ob posteljici mojega sinka in se z vsemi močmi trudil zanj, da bi preživel. V življenju nisem videla zdravnika, ki bi se tako osebno zavzemal za svojega pacienta, kot je to delal prav on! Nama z možem je ves ta čas nudil vso podporo in naredil je mnogo več, kakor je zdravnik dolžan narediti. Brez njega bi bila najina kalvarija mnogo težja in morda je sploh ne bi zmogla, zato mi gre kar na jok vsak dan, ko odprem časopis in prižgem televizijo. Takšne obsodbe, da boli srce!!! Ne pomnim niti, da bi se kdaj na človeka, ki je pijan sedel za volan in ubil tri nedolžne ljudi, vsulo toliko grdih besed, kot se je to zgodilo v tem primeru. Samo ne potem tožit, da je v Sloveniji premalo zdravnikov, ker res ne vem, kdo bi si po vsem tem sploh še želel in upal izbrati ta poklic! Dokler boš delal dobro, te zagotovo ne bodo opazili, samo pazi se, če bo šlo kaj narobe!
strogoff
16. 03. 2009 20.54
kaj pa tožilec ZZS ??_ _ _ _ _ _ kakšne kazni je predlagal na razsodišče Zbornice ZZS ? HALO, novinarji ???
Milan Koleznik
16. 03. 2009 20.00
Končno resnica ki smo jo vsi vedeli le Kalanova je imela vso Slovenijo za norca z svojo aroganco in premoč ki ji ga daje zdravstvo,ko jo vidim na tv pogledam proč je ne morem videti za tako aroganco.Kje je zdravnikova zaprisega,kje je pravo zdravstvo,zdravniki so največji aroganti in lažnivci v Sloveniji.Nimamo več zaupanja v njih.Za njih bi moral biti vsak človek ki je bolan enak in enako preskrbljen,pa ni tako.Saj sami vedi kako in kaj delajo,lahko pa prešteješ na prste poštene zdravnike,tem pa vsaka čast,mogoče bodo enkrat prišli na površje,kajti povsod in za vse so kazni takšne ali drugačne.
Tonček Balonček
16. 03. 2009 19.54
Elizabeta Györkös bi morala biti že zdavnaj zaprta zaradi podkupovanaj prič v aferi Petek, to je sramota tožilstva, Brezigarjeva se dela gluho in slepo!!! Vs eje bilo jasno, pa s eni zgodilo nič!!!
Tonček Balonček
16. 03. 2009 19.52
A ni sodnikom fino, vsak obsojeni se lahko pritoži, ostane živ, če ne gre drugače, ga lahko pomilosti še predsednik, nič usodnega se nikoli ne more zgoditi, končno gre vsakdo lahko še k varuhu pravic in v Bruselj, saj naša država vsako lezo za napake pravosodja izplača po par milijonov odškodnn za sodne zaostanke in zmote /napake, zablode, spreglede..../, pa še nikoli ni bil noben sodnik v postopku, niti obtožen, kaj šele pravnomočno obsojen! A gre za bogove v črnem mogoče? In oni sodijo zdravnikom?
middleway
16. 03. 2009 19.38
zdravniški poklic je poslanstvo in sprejem odgovornosti je nujen, se strinjam. me pa moti linč oz. prepoved dela v zdravstvu, ki ga predlagate za nekoga, kateremu se zgodi zmota, napaka, malomarnost ali kakorkoli imenujemo tragedijo, ki se je zgodila obojim, staršem in zdravnikom. glede na tako mnenje lahko kar zapremo zdravstvene ustanove, ker več ne bo nobenega, ki bi nas zdravil, še posebej, če verjamemo številkam, ki nam jih novinarji trosijo po podatkih iz "razvitih" ZDA, koliko usodnih napak statistično naredijo zdravniki. ugotovitev napake => prevzem odgovornosti => ustrezna kazen (in ne linč v smislu nikoli več ne boš delal z bolniki, čeprav si to vestno počel svojih 10 ali 20 let...) => sistemsko zbiranje napak in preprečevanje podobnih napak = PRAVA POT !
Ataaufbix
16. 03. 2009 18.58
Žalosto pa je to, da so pregon dali nesposobni tožilki, ki je v preteklosti že podkupovala priče, samo da bi dosegla zmago. Se brž vidi, da so vsi plačani iz iste malhe, vrana vrani pač ne izkljuje oči. Poden od države.