Slovenija

V prikolici tovornjaka odkrili sedem mladoletnih Afganistancev, na Karavankah 22 prebežnikov

Maribor, 09. 08. 2016 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

Na mejnem prehodu Gruškovje so v prikolici bolgarskega tovornjaka odkrili sedem državljanov Afganistana, starih od 12 do 17 let. Avstrijska policija pa je na Karavankah prijela 22 ilegalnih prebežnikov.

V prikolici bolgarskega tovornjaka je bilo sedem Afganistancev.
V prikolici bolgarskega tovornjaka je bilo sedem Afganistancev. FOTO: PU Maribor

V ponedeljek ob 14.30 uri je na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje v Slovenijo vstopal 39-letni Bolgar, voznik bolgarskega tovornega vozila znamke Mercedes Benz, ki mu je bil pripeto priklopno vozilo znamke Tirsan, turških registrskih oznak.

Kot so sporočili s PU Maribor, je naprava CO2 tester pri pregledu tovornega in priklopnega vozila pokazala povečano koncentracijo CO2 v priklopnem vozilu. Zato so policisti opravili pregled pletenice, ki preprečuje nepooblaščeno odpiranje ponjave, in ugotovili, da je ta poškodovana oziroma prerezana. Zato so opravili še pregled notranjosti priklopnega vozila in v njem našli sedem državljanov Afganistana, starih od 12 do 17 let, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli.

"Iz razlogov smotrnosti postopka policisti zoper mladoletne tujce niso predlagali uvedbe postopka o prekršku pri pristojnem sodišču, so pa jih vrnili hrvaškim varnostnim organom. Sum storitve kaznivega dejanja policisti še preiskujejo," še sporočajo s PU Maribor.

Avstrijci na Karavankah prijeli 22 ilegalnih prebežnikov

Avstrijska policija pa je na mejnem prehodu Karavanke v ponedeljek prijela 22 ilegalnih prebežnikov iz Bangladeša, Sirije, Turčije in Pakistana, ki so v državo vstopili iz Slovenije. Nezakonite migrante so začasno namestili v center za pridržanje v Celovcu, slovenski policiji pa so predlagali, naj jih sprejme nazaj.

Migranti so v Avstrijo prispeli s tovornjakom iz Srbije. Za vožnjo so plačali med 500 in 1500 evrov. Prebežniki so stari med 16 in 26 let. Koroška deželna policija še ugotavlja, kdo je organiziral prevoz.

Iz slovenske policije so danes potrdili, da so prejeli predlog avstrijskih kolegov za prevzem dveh večjih skupin oseb na skupni meji, ki naj bi nedovoljeno vstopile v Avstrijo preko predora Karavanke.

Policijska uprava Kranj, ki je pristojna za izvajanje ponovnih sprejemov oseb na meji z avstrijsko Koroško, zdaj preverja izpolnjevanje pogojev za ponovni sprejem oseb po sporazumu med Slovenijo in Avstrijo, ki ureja tovrstna vprašanja. "Če bo ugotovljena odgovornost Slovenije po sporazumu, da osebe ponovno sprejme, jih bodo policisti obravnavali in izvedli ustrezne ukrepe, ki jih predvideva zakon o tujcih," so še pojasnili na slovenski policiji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni