Slovenija

FOTO: 'Verjamemo v mir, a ta ni v naših rokah'

Brdo pri Kranju, 22. 07. 2010 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na obisku v Sloveniji je izraelski predsednik Peres, ki se je ob strogih varnostnih ukrepih srečal s Türkom. Ta meni, da so odnosi med Slovenijo in Izraelom "zelo dobri in zelo razviti".

Dopoldne je na brniškem letališču pristalo letalo s pomembnim potnikom na krovu. V Slovenijo – na obisk k predsedniku Danilu Türku – je namreč pripotoval izraelski predsednik Šimon Peres. Srečala sta se na Brdu pri Kranju, kjer sta se zavzela za krepitev sodelovanja med državama, predvsem v znanosti in tehnologiji, govorila pa sta tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Visokega gosta je sprejel tudi ljubljanski župan Janković.
Visokega gosta je sprejel tudi ljubljanski župan Janković. FOTO: Miro Majcen

Türk je po srečanju izpostavil, da so odnosi med Slovenijo in Izraelom "zelo dobri in zelo razviti". Pri tem je izrazil željo po njihovem nadaljnjem razvoju, predvsem v znanosti in tehnologiji, ki sta v Izraelu izjemno visoko razviti, predvsem na področju nanotehnologije. Izrazil je tudi željo po obnovitvi dela mešanega odbora za znanost in tehnologijo med Izraelom in Slovenijo, ki že obstaja. Prav področje znanosti bo, kot je poudaril Türk, v prihodnosti v svetu postavljeno v ospredje. Peres pa je dejal, da ga želja po krepitvi sodelovanja med državama na omenjenem področju veseli.

Peres je veteran izraelske politike, v kateri je dejaven že 66 let. Leta 1994 si je skupaj s takratnim izraelskim premierjem Jicakom Rabinom in takratnim palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom prislužil Nobelovo nagrado za mir za dosego mirovnih sporazumov iz Osla. Je deveti predsednik Izraela, na položaju je od julija 2007. Tudi danes je zagovornik miru s Palestinci in si želi rešitve bližnjevzhodnega vprašanja z dvema državama.

Predsednik republike je izraelskemu gostu tudi predstavil arbitražni sporazum s Hrvaško, ki je po njegovih besedah pokazal "pot, kako je prav reševati različna mednarodna vprašanja". "Želimo si, da bi mirno reševanje sporov prevladovalo," je dodal. Tudi na Bližnjem vzhodu si Slovenija po Türkovih besedah želi, da bi bila prizadevanja za dosego miru, ki potekajo ob podpori ZDA in bližnjevzhodne četverice, uspešna.

'Izrael nima interesa, da bi kdor koli v Gazi trpel'

Slovenija je pri tem, kot je spomnil Türk, dala tudi svoj lasten prispevek s projektom rehabilitacije za otroke iz Gaze. Za ta projekt se je Peres Türku zahvalil in ob tem poudaril, da Izrael nima interesa, da bi kdor koli v Gazi trpel. Spomnil je, da se je judovska država iz Gaze pred leti umaknila. Območje pa bo njegovih besedah lahko znova povsem odprto, če se bo končal terorizem. "Verjamemo v mir," je dejal Peres, dodal pa, "a mir ni v naših rokah".

Zavzela sta se za krepitev sodelovanja med državama, predvsem v znanosti in tehnologiji, govorila pa sta tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu.
Zavzela sta se za krepitev sodelovanja med državama, predvsem v znanosti in tehnologiji, govorila pa sta tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu. FOTO: Miro Majcen

V zvezi z napadom izraelskih sil na konvoj ladij humanitarno območje za Gazo konec maja, ki ga je mednarodna skupnost obsodila, pa je Peres dejal, da se pri tem Izrael čuti diskriminiranega. Po njegovih besedah je bil ta primer izpostavljen zaradi "protiizraelskega občutja" v Združenih narodih. Izraelski vojaki so se namreč v omenjenem incidentu morali braniti, ker so bili napadeni.

Aktualne pobude, da bi se na Bližnji vzhod kot del rešitve spora napotilo mednarodne mirovne sile, pa je Peres komentiral z besedami, da "mora biti mir stvar vpletenih strani in ne drugih".

Kot rešitev, ki deluje, je navedel mirovni sporazum med Izraelom in Jordanijo. "Upam, da bomo enako stvar dosegli s Palestinci," je dejal. Sicer pa je opozoril, da mednarodne mirovne sile so na primer v Afganistanu, a po njegovem ne rešujejo problema.

Türk je na drugi strani idejo o napotitvi mirovnih sil načeloma podprl, pri čemer pa je opozoril, da mora biti narava ali razporeditev tovrstnih sil stvar razprave v okviru pogajanj o mirovnem sporazumu.

Peres se je danes sešel tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, jutri pa se bo še sestal s premierjem Borutom Pahorjem in predsednikom DZ Pavlom Gantarjem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
22. 07. 2010 22.54
Tu smo vsi za Palestince, proti Izaelu in Ameriki, a ni to lepo!
smeh-lol
22. 07. 2010 19.33
In da pomisliš da je takšen človek, kot tudi Obama, dobil Nobelovo nagrado za mir...
damirg@email.si
22. 07. 2010 19.27
takoj ko pride pomoč za palestniske žrtve, pride za njim še izraelska propagandna mašina. ta turk je izgubil moj glas. da podpira te teroriste. žalostno.
Buena Vita
22. 07. 2010 19.13
kapitalist
22. 07. 2010 18.23
Predsednik turk - sarmota za slovenijo ki gosti okupatorskega predsednika , prav tako je gostil kitajskega predsednika - ni se pa upal sprejeti DALAJ LAMO ker so mu kitajčki zagrozil -. SRAMOTA
ninja.subvert
22. 07. 2010 18.15
Peres : " naredite mi to deželo zopet sionistično ! "
RobinHood
22. 07. 2010 17.08
tisto prej o denarni pomoči, ni res. Daleč največ dobi Izrael, potem Jordanija Egipt in tako dalje. Tudi okupirana palestinsko ozemlje dobi nek drobiž.
RobinHood
22. 07. 2010 16.26
Ferdox eh, nič od tega, edino zmedeno deluje pač. ----------- drugače, glede teme, Izrael je s svojimi vsako dnevnimi dejanji velika ovira na poti k miru na tistem območju. Zadnji posnetek ki sem ga videl je bil kako izraelski vojaki v eni vasi, uničujejo pridelke, napeljavo za namakanje iztrgajo iz tal, buldožer nabaše, odloži na tovornjak in odpelje. vojaki z orožjem. In folk v tisti vasici lahko samo jezno kriči v nebo. - Ali pa se organizirjo in udarijo nazaj. In takšnih primerov je milijone. Plus treba je povedat, da tudi veliko Izraelcev samih ne podpira tega kar počne država Izrael. Demonstrirajo. Zavračajo odhod v vojsko. Itd.....
Buena Vita
22. 07. 2010 15.48
V PUŠČAVI KROMPIRJA SIGURNO NE BODO SADILI, IN KOLESOV ;;TEH TUDIO NE BODO DELALI,
Buena Vita
22. 07. 2010 15.44
kaj kučana ,perezovega prijatla ni blo zravem,,KOLIKO SMRTONOSNIOH HAUBIC SO SEDAJ KUPILI OD DOLGOLETNEGA PRIJATELJA, GORA JE PPRIŠLA K MOHAMEDU,VSE ZA OROŽJE ,MAR NE hi,hi,hi,zato so tiste floskule okrog patrie,,samo megla dejanski nakupi so bili že zdavnaj zgovorjeni,,kaj ne rdeči lizalci ta zadnjih,vse samo da komu kaj v žep kapne KDOR VAS NE BI POZNAL,DRAGO BI VAS PRODAL,KER PA VAS POZNAMO GRESTE ZA ,,,,,,,FUJ
7878
22. 07. 2010 15.06
če so judi za človekove pravice, zakaj potem obrezujejo otroke?to je kršenje osnovnih otrokovih pravic
Ferdo Crni
22. 07. 2010 15.05
Se strinjam Tonček. Tudi Egipt je popolnoma odvisen od Ameriške pomoči v DENARJU. Sem bil tam leta 2006 in so mi o tem pravili domačini. Egipt dobi na leto več denarne pomoči od američanov kot Izrael. Kaj počnejo američani naokoli se pa ve. Jedro modernega sveta je TRGOVINA. In ko nekaj to trgovino temeljito ogrozi, kakor jo je ideologija (komunizem) in fanatična religija (skrajni islam) je s tem ogroženo bistvo zahoda, s trgovino in posledično tudi demokracijo vred.
7878
22. 07. 2010 15.00
da se dopolnem...BOLJE KOT IZRAELSKI ŠALOM JE OGRSKI ŠALAM!
7878
22. 07. 2010 14.55
bolje kot ŠALOM je ŠALAM(po primorsko salama)
Tonček Balonček
22. 07. 2010 14.52
Ferdox, Jordanija je popolnoma umetna tvorba, nastala po volji zahodnih držav, tudi danes je popolnoma odvisna od Zahoda, še vode nimajo zase, bil sem tam predlani in se na alstten oči prepričal, kako je tam. Prekrižalil sem jo od Akabe do meje s Sirijo! Vse te države, kTako ej tudi z večino držav v Afriki, pa tudi v Latinski Ameriki. Kaj oni počnejo v Afhanistanu in Iraku ne ve nihče. In akj so počeliv Koreji ter Vietnamu tudi en. Nič pa jih ne moti popolno pomanjkanje človekovih pravic v Saudovi Arabiji ter raznih sultanatih ter po Karibih, kjer je praktično še vedno suženjstvo!
Ferdo Crni
22. 07. 2010 14.51
Ja. Tudi tu se kažejo še vedno izredno močni vplivi "neuvrščene politike". Gledati na arabsko izraelski spor drugače kot po "neuvrščeno titoistično" je maltene greh. Samooklicani palestinci in ostali silni arabski svet so naenkrat po defaultu neki dobrosrčneži in trpeči, ki jih trpinči mali izrael. Spet ideološki boj proti ZDA, Cerkvi in "domačih izdajalcih" torej trenutni opoziciji. Eni še niso prilezli iz leta 1945.
Ferdo Crni
22. 07. 2010 14.47
RoobinHood - kaj si me vprašal? In še vprašanje - ali moram čakati na TVOJE vprašanje da lahko kaj napišem ali kako? Mal te daje nacistični refleks ukazovanja in diktiranja "edinoprave resnice". Zato.... šuš!
Gosposvetski
22. 07. 2010 14.42
Kakšen MOSAD vendar.Domači izdajalci,kot vedno.Jaz sem napisal eno samo besedo dobrodošlice prijatelju Peresu_"Šalom".In zbrisan sem bil v trenutku !
RobinHood
22. 07. 2010 14.33
Ferdox "Izrael je samo za časa..." Že prej sem te vprašal ko sem prvič opazil, kaj kar nekaj klatiš in streljaš neke informacije za katere te nihče ni vprašal oz. nimajo minimalne povezave s debato ki se je razvila? Človek te ne razume.
Ferdo Crni
22. 07. 2010 14.11
Nekdo me vstrajno briše in to definitivno ni MOSSAD. Verjetno gre torej za "demokratično" in človekoljubno radirko.