Slovenija

V pričakovanju porasta nezakonitih prehodov meje država računa na pomoč občin

Ljubljana, 20. 09. 2016 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V primeru bistvenega povečanja števila nezakonitih prehodov meje bo država potrebovala tudi pomoč nekaterih občin, zato jih bo v kratkem seznanila z aktualnimi informacijami glede migracij.

Begunci v Šentilju
Begunci v Šentilju FOTO: Reuters

Ministrstvo za notranje zadeve bo občinska združenja v petek seznanilo z aktualnimi informacijami glede migracij. Trenutne razmere so sicer stabilne, v primeru bistvenega povečanja števila nezakonitih prehodov meje pa bo država potrebovala tudi pomoč nekaterih občin, kjer bodo po potrebi delovali sprejemni centri in izpostave azilnega doma.

Na petkovem sestanku si bodo predstavniki ministrstva in občinskih združenj izmenjali informacije, podali ocene, povezane z migracijami in predstavili ukrepe ter aktivnosti za njihovo obvladovanje, je razvidno iz objave na spletni strani Združenja občin Slovenije.

Država se sicer kljub stabilnim razmeram intenzivno pripravlja na možnost povečanega prihoda nezakonitih migrantov, saj postopnega povečevanja nezakonitih migracij ni mogoče izključiti. Opazen je že namreč porast števila nezakonitih prehodov. Zato mora država za ta primer pripraviti vso potrebno logistiko za obravnavo in oskrbo migrantov.

Na ministrstvu za notranje zadeve tako že pripravljajo tudi spremembe kontingentnega načrta, ki pa ga bo morala na koncu sprejeti vlada. V njem naj bi med drugim določili lokacije in zmogljivosti izpostav azilnega doma.

Sirska družina
Sirska družina FOTO: Kanal A

Postopki in morebitna kratka nastanitev novih migrantov bodo potekali v sprejemnih centrih. Po neuradnih podatkih naj bi bili ti razporejeni vzdolž meje s Hrvaško. V teh centrih naj bi se migranti zadržali zgolj dan ali dva, po opravljenih postopkih pa bi jih bodisi vrnili na Hrvaško bodisi nastanili v Center za tujce. Če pa bi v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito, bi jih nastanili v azilnem domu. Prav tako bo treba v primeru povečanja nezakonitih migracij vzpostaviti dodatne zmogljivosti Centra za tujce.

Da Slovenija množičnih migracij čez svoje ozemlje kot v času begunskega vala ne bo dopuščala, pa so predstavniki vlade že večkrat napovedali. Tako naj bi država še naprej strogo in dosledno izvajala nadzor na schengenski meji. Premier Miro Cerar je napovedal, da bo Slovenija na vsak način preprečila nezakonite prehode migrantov, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar pa skrajne ukrepe, kot je sprememba zakonodaje, s katero bodo omogočili lažje vračanje prebežnikov v sosednje države.

Tako na ministrstvu pripravljajo spremembe ustreznih zakonov, a njihova vsebina še ni znana. Omogočale naj bi zagotavljanje obvladljivih razmer in ustrezno obravnavo oseb, ki bi se znašle na našem ozemlju, hkrati pa zagotavljale ustrezno varnost in nemoteno delovanje države.

Sicer pa se v kratkem obeta ustanovitev posebnega urada, ki bo pristojen za področje migracij. Šlo naj bi za vladni urad, ki ne bo sodil pod noben ministrski resor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni