Slovenija

Janković: Od mene ne pričakujte imen

Ljubljana, 10. 01. 2012 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Janković je prepričan, da ima dovolj glasov za sestavo vlade. Glede 45. oziroma 46. glasu namreč pravi, da je iz različnih strank dobil kar nekaj sporočil, da bo dobil podporo. Medtem v SDS "s pičlo večino" 46 poslanskih glasov niso pripravljeni sestavljati vlade.

Janković ne bo vrgel puške v koruzo. Jutri bo iskal podporo poslancev v parlamentu.
Janković ne bo vrgel puške v koruzo. Jutri bo iskal podporo poslancev v parlamentu. FOTO: Miro Majcen

Zoran Janković je po sestanku sveta stranke Pozitivna Slovenija dejal, da ne namerava odstopiti od kandidature za mandatarja. Kot pravi, bo jutri v parlamentu iskal podporo poslancev, prepričan pa je, da bo dobil zadostno večino. Dodal je še, da se bodo poslanci odločali po svoji vesti. O špekulacijah ne razmišlja, saj ima vsak pravico do svojega mnenja. Janković ima, kot pravi, podporo celotne stranke, kar da je pokazal tudi današnji svet stranke, ki se ga je udeležilo več kot 120 članov.

Po današnji podpori stranke DeSUS sicer še vedno ostaja odprto vprašanje, kdo bo prispeval 45. in 46. glas, saj ima Janković zaenkrat zagotovljenih le 44 glasov. Janković pravi, da je iz različnih strank dobil kar nekaj sporočil, da bo dobil podporo. Ob tem pa dodal: "Ne pričakujte pa od mene imen."

Ob tem so se takoj pojavila ugibanja, kdo so poslanci, ki bi lahko prestopili v nasprotni tabor.

"Imam pravico, da pričakujem pozitiven rezultat," pravi Jankovič in dodaja, da je to tudi volja volivcev. Slednje mu je danes dejal tudi predsednik Danilo Türk, s katerim se je dopoldne sestal. Türk je ponovil, da mu zaupa mandat, ker je bila to volja ljudstva, in mu dejal, da se mora potruditi in sestaviti dobro koalicijo.

Na vprašanje, kako si predstavlja vladati z zgolj 46 glasovi, Janković odgovarja, da bi bila sicer potrebna večja koalicija, vendar na drugi strani računa na toliko močnejšo in bolj strokovno vlado. Ob tem pa dodaja: "Mogoče boste presenečeni nad imeni." Pri projektih, ki so pomembni za državo, pa pričakuje podporo obeh strani.

Meni sicer, da je legitimna pravica drugih, da poskusijo sestaviti koalicijo, a to možnost bodo imeli šele po jutrišnjem odločanju. Glede odločitve Liste Virant, da ga ne podpre, pa pravi, da je samostojna in legitimna, vendar pa meni, da ni korektno, da se problematizirajo pogajanja o koaliciji. Tudi predsednik Türk je danes komentiral ravnanje Liste Virant. Kot je dejal za nacionalno televizijo, je nad ravnanjem Virantovih nekoliko razočaran. Dodal je še, da se zelo dobro vidi, ali se stranke pogajajo z namenom, da sklenejo sporazum, ali pa iščejo različne opcije, taktizirajo in iščejo izgovore.

S poslancema manjšine se Janković ni pogovarjal. Je pa potrdil, da se je sestal s stranko SDS in njenim predsednikom Janezom Janšo. Govorili so o razvojnih projektih, referendumski zakonodaji in drugačnemu sistemu volitev. Stranka SDS je na Twitterju zapisala, da bo podprla dobre vladne projekte, če bo v opoziciji. Če pa bo v vladi, enak pristop pričakuje od Pozitivne Slovenije. Obnovili bodo tudi Partnerstvo za razvoj. Jankovića ne bodo podprli, a tudi sami "s pičlo večino" 46 poslanskih glasov niso pripravljeni sestavljati vlade.

Kako bodo razdeljena ministrska mesta?

Glede koalicijskih pogajanj je Janković še povedal, da je bilo sprva v igri 11 ministrskih mest in mesto predsednika DZ, pozneje pa so jih povečali na 12 mest in mesto predsednika DZ, zato so v nedeljo zvečer ostalim strankam predlagali, da se ministrska mesta in mesto predsednika DZ razdelijo znova.

Po novem dogovoru bi Pozitivna Slovenija dobila pet mest, SD in Lista Virant po tri, DeSUS pa dve mesti. Ker pa so slednje tri dobile več mest, kot bi jim pripadalo glede na število poslancev v DZ, so v Pozitivni Sloveniji predlagali, da na ta račun njihova stranka dobi več mest državnih sekretarjev. Ta predlog je bil nato poslan vsem trem strankam, ki nanj niso imele pripomb, je dejal Janković.

Janković naj bi Erjavcu za podporo in vstop v koalicijo ponudil vsaj dve ministrski mesti.
Janković naj bi Erjavcu za podporo in vstop v koalicijo ponudil vsaj dve ministrski mesti. FOTO: Damjan Žibert

DeSUS bo Jankovića podprl

Potem ko je Lista Virant v ponedeljek odrekla podporo Jankoviću in zagotovila, da z njim tudi ne bo šla v koalicijo, je stranka DeSUS danes sporočila, da bo Jankovića v sredo podprla. Če Janković ne bi imel dovolj glasov podpore, so v DeSUS sklenili, da imata predsednik stranke in pogajalska skupina po današnjem sklepu mandat, da se pogajata s potencialnim drugim mandatarjem, je še dejal Erjavec.

Podporo kandidaturi Jankovića za mandatarja so za zdaj napovedali v Pozitivni Sloveniji, v SD in v DeSUS, ki imajo skupaj 44 poslanskih glasov. V preostalih strankah – v SDS, Listi Virant, SLS in NSi – so mu podporo odrekli, manjšinska poslanca pa sta napovedala, da ne bosta predstavljala jezička na tehtnici.

Erjavec zadovoljen z Jankovićevo koalicijsko pogodbo

Erjavec je izrazil zadovoljstvo nad koalicijsko pogodbo, ki jo je pripravila Pozitivna Slovenija. Kot je pojasnil, so v pogodbo uspeli vložiti vse tisto, kar jih zanima.

Tako so med drugim dosegli, da v letu 2013 pokojnine ne bi padle v morebiten intervencijski zakon. Prav tako so uskladili kompromisni predlog pokojninske reforme, po katerem bi se pokojnine usklajevale 60-odstotno z rastjo plač in 40-odstotno z rastjo življenjskih stroškov. Sprejeli so tudi stališče, da je treba preprečiti zlorabe predčasnega upokojevanja.

Prav tako so v DeSUS po besedah predsednika stranke uspeli s četrtim dohodninskim razredom. Kot je dejal Erjavec, je DeSUS ves čas zagovarjala stališče, da je treba bolj obremeniti tiste z visokimi plačami. V osnutek koalicijske pogodbe pa so vnesli še subvencioniranje pripravništva za poklice, ki so v gospodarstvu deficitarni.

Erjavec je pojasnil, da so se dogovorili za dve ministrski mesti za DeSUS. Ker pa je Lista Virant v ponedeljek napovedala, da v koalicijo, ki bi jo sestavil Zoran Janković, ne namerava, bi bil tudi razrez ministrskih mest kasneje drugačen, je pojasnil.

Janković se je dopoldne sestal tudi s predsednikom države. Türk je ponovil, da mu zaupa mandat.
Janković se je dopoldne sestal tudi s predsednikom države. Türk je ponovil, da mu zaupa mandat. FOTO: Dare Čekeliš

Jankovića podpira tudi SD

Podporo Jankoviću zagotavlja tudi SD. Podpredsednik stranke Patrick Vlačič je poudaril, da potrebuje Slovenija čim hitreje vlado in zato v SD ne vidijo ovir, da v sredo v DZ ne bi podprli Jankovića. Noben koalicijski sporazum po njegovih besedah ni idealen, je pa sporazum, ki so ga parafirali v soboto, zanje sprejemljiv.

Kot je dodal Vlačič, so v koalicijskem sporazumu ključne stvari, ki so jih zahtevali. Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je k temu dodal, da so dokument parafirale vse v usklajevanja vključene stranke, kar je po njegovem kazalo na to, da so bila usklajevanja konstruktivna.

Vodja poslanske skupine Liste Virant Rihard Braniselj je povedal, da je stranka v ponedeljek sklenila, da ne podpira Jankovićeve kandidature za mandatarja, v skladu s tem pa nameravajo v sredo glasovati tudi njihovi poslanci. Poslanska skupina je glede tega enotna, pravi.

SD meni, da je Lista Virant držala figo v žepu

Na kolegiju SD je bil tudi predsednik stranke in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor. O odločitvi Liste Virant, da ne podpre Jankovića kot mandatarja, prav tako pa ne vstopi v koalicijo z njim, so se pred sestankom vrha stranke s predsednikom Pahorjem kritično odzvali poslanci SD. Menijo, da je ta stranka ves čas držala figo v žepu.

Poslanec Srečko Meh pravi, da je Virantova odločitev slaba, to se po njegovih besedah "ne bi smelo delati", ocenjuje tudi, da to lahko zavleče postopek sestavljanja vlade. Potrdil pa je, da so se poslanci SD na poti v vlado mimogrede srečali z Jankovićem, ki je po ocenah Meha razočaran.

Minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan zagotavlja, da ima Janković njegovo podporo. Židan je sicer nedavno dejal, da bo njegova odločitev glede Jankovića taka kot odločitev predsednika stranke Pahorja. Židan je pred kolegijem dejal, da bodo nagrajeni tisti, ki se trudijo za državo. Na vprašanje, ali je možno, da se "veliki" še dogovorijo, odgovarja s pričakovanjem, da imajo "večji toliko državniške modrosti, da kakšno zamero pozabijo in se pogovarjajo". Največja odgovornost je namreč na največjih, poudarja. Dodaja še, da SD ni bil pripravljen govoriti o kadrovskih zadevah v vladi, dokler kandidat za mandatarja ne bi bil potrjen.

Do Liste Virant je bil oster tudi Dušan Kumer, ki ga odločitev Virantovih ni presenetila. Zadnje tri tedne je bilo namreč po njegovih besedah "vse skupaj podobno neke vrste političnemu prešuštvu".

Preberite tudi:

S čim v koalicijo vabi Janković in s čim Janša?


Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3097)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
11. 01. 2012 14.39
+0
kaka imena, se ti blede, saj jih maš na cipru sto, u lihenštajnu sto, u milki sto.....,
moster
11. 01. 2012 14.37
+0
kaka imena, se ti blede, saj jih maš na cipru sto, u lihenštajnu sto, u milki sto.....,
KIKIŠVAC
11. 01. 2012 12.54
+0
Janković, od tebe ne pričakujemo imen, prav tako ne pričakujemo d boš kj nobrga naredu kar se že ve d nboš
moster
11. 01. 2012 10.31
+0
boš kar cel parlament kupu
Pošten Zvezdaš
11. 01. 2012 09.09
+1
Res nekateri se prestavljate kod dojenčki,na mesto dq bi morali prepostavljene spoštovat in z lepo Slovenijo naprej..Vi nekateri nato sploh ne mislite.samo hudobnije vam hodi po glavi.Saj ni pomembno,če to Gospot Jankovič ali pa Gospot Janša.
concord
11. 01. 2012 09.15
+1
Locutus
11. 01. 2012 08.38
-1
politični proletariat si deli pozicije pri državni blagajni?
minimalisch
11. 01. 2012 08.14
+0
men tud ni jasno zakaj je sd spet v koaliciji...a so nam potem sploh bile potrebne predčasne volitve.....ista koalicija kot prej zares+lds je PS, SD, Desus.....ful hudo, hvala vam...pa nisem ne levičar ne desničar ampak za spremembe....
resslovenka
11. 01. 2012 08.09
-2
Nekateri poslanci so bili in bodo tudi v naprej vedno kupljivi oz. podkupljivi. Tako je bilo in bo. Drugi vztrajajo na svojih prepričanjih dosledno. In slednjim vsaka čast. Današnje glasovanje pravzaprav ne bo nikakršno presenečenje, izid je že v naprej znan.
concord
11. 01. 2012 09.16
hubertfast
11. 01. 2012 07.41
+3
Predčasnih volitev ne bo, ker marsikdo ne bi bil ponovno izvoljen. Zato bodo nekateri poslanci iz "desne" potrdili Jankoviča.
Ambisont
11. 01. 2012 07.04
+0
Vsi ugotavljamo, da bo danes tisti dan, ko bo oligarhija morala pokazati prave karte. Levi ali desni je že povsem brez pomena, vsaj glede na stanje v kakršnem je ta država. Če v t.i. oligarhijah še obstoja ščepec razuma bo danes storjen prvi korak k novi vladi, če pa ne bo, potem bo pa res najbolje da se sploh nehamo pogovarjat o državi.
EN_MEJHN_JAGER
11. 01. 2012 08.18
Državi? Kakšni državi? Država je sestavljena iz treh temeljnih sestavin: ozemlja, prebivalstva in državne organizacije. Od tega imamo samo prebivalstvo, tako da je o kakršnikoli državi nemogoče govoriti (pogovarjamo se lahko (zaenkrat), ampak to je pa tudi vse)!
trenir
11. 01. 2012 06.48
+3
Danes bomo dobili vlado Alibaba in štirideset razbojnikov Lep je dan
Alojz Železnik 1
11. 01. 2012 06.42
+4
Danes je odločilni dan. So naši politiki spoznali, da smo v zadnjih treh letih izgubili suverenost in da smo postali odvisniki od tujega denarja? Da tega denarja ne bo, če bo Janković vladal, je pa jasno povedal ameriški veleposlanik.
trenir
11. 01. 2012 06.49
+2
Saj ni važen denar, važno je da banda vlada
Matevž Snoj
11. 01. 2012 07.12
+0
in kaj to pomeni? da bo Janše marionetka američanov?
.svita.
11. 01. 2012 06.41
-2
Dobro jutro SLOVENSKI narod,danes bo jasen dan in sijalo nam bo rumeno sonce .
Matevž Snoj
11. 01. 2012 07.13
+0
EN_MEJHN_JAGER
11. 01. 2012 06.17
+5
Od njega da naj ne pričakujemo imen? Od njega ne pričakujte NIČ!!
Kordelina Cordelius
11. 01. 2012 06.13
+7
Najbolj me moti pri njemu, ko mu novinarji zastavljajo vprašanja, on pa hoče na vsak način odditi, sploh se mu ni zdi vredno odgovarjati na vprašanja. Kaj si pa ta model predstavlja da je? Ljudstvo ga je izvolilo in mora odgovarjati na njihova vprašanja 24h skupaj, če je to potrebno!
Pro75
11. 01. 2012 06.11
+14
Očitno je Janković dobro podmazal neke poslance za glas,ampak taka koalicija je kratkoročna, že vnaprej zafurana. Bomo danes videli, kdo, če kdo mu bo dal glas. Upam, da bo tehnika v DZ danes zatajila in bomo videli, kako bodo glasovali poslanci.
lolipoly
11. 01. 2012 02.37
+6
Zgleda, da ni vazno, katera stranka bi dobila, nobena ni ta prava? A mi lahko kdo razlozi, kdo bi bil najbolj primeren za voditelja, saj niti ne vem pravega naziva ?
Alojz Železnik 1
11. 01. 2012 06.15
+5
Ti je sedaj že kaj več jasno?Za voditelje so primerni asketi, to so ljudje, ki ne dajo ničesar za lastno telesno ugodje. Sicer poskrbijo najprej zase, potem za svoja dva sinova, potem za ono žlahto ... in če še kaj ostane, to pospravijo na Ciper kot denarno sredstvo za podkupovanje poslancev. Ti je sedaj že kaj več jasno?
Matevž Snoj
11. 01. 2012 07.18
+0
jaz sem pa mislu, da trgujejo z orožjem, kupujejo vile na mavriciusu in gradijo bolnišnice v avstraliji...
ahmadinedzad
11. 01. 2012 01.12
+21
Vesel, da ga je zavrnil. Je pa tudi res, da se Virant celotno obdobje po volitvah obnasa, kot da bi bil on nesporni zmagovalec volitev. So pa dejansko vsi, ki so tam, na nasi placilni listi in ne mi na njihovi. Sele, ko bo zmagal na volitvah nekdo, ki bo imel oblast zato, da bo sluzil narodu, ne pa mu vladal, bo bolje, takrat bo tudi narod pripravljen zategniti pasove. Kar se pa tice stranke DESUS(slovenski unikum), bi jo pa jaz kar prepovedal, saj dejansko ni stranka, ampak interesno zdruzenje in kot tako ne zastopa vseh drzavljanov.
Jose Armando
11. 01. 2012 00.45
+33
Logično je da je virant zavrnil podpodro jankoviču :) Njegova stranka je desna proveropsaka stranka, Jankovičeva pa leva .... Predstavil je demokratični evropsko desni program v volilni kampanji in to so volilci volili ...... Se vam ne zdi da bi bilo čudno če bi sedaj podprl nekoga ki ima skrajno levi program in čisto druga stališča. Njegova odločitev je logična in vsi ki pišete da je izdajalec in ne vem kaj, pač ne veste o čem govorite..... izdaja bi bila če bi se odločil nasprotno. S tem bi preklical vse kar je prej zagovarjal, zatajil bi program stranke. Med jankovičevim programom in virantovim je pač kilometrska razlika. Po domače povedano, Viranta so volili ljudje, kateri jankoviča nebi nikoli :) NIHČE OD VAS KI SEDAJ PLJUVAT PO VIRANTU IN GOVORITE DA JE IZDAJLEC DECEMBRA NI ODDAL SVOJEGA GLASU ZANJ !!!! Torej ni Izdajalec ravnal je politično zrelo in odgovrno do svojih volilcev !!!
deVil666
11. 01. 2012 00.49
+10
Alojz Železnik 1
11. 01. 2012 01.00
+6
Ampak! Grem stavit, da ima med svojimi dva Pucka!
Super1337
11. 01. 2012 01.05
+3
Super1337
11. 01. 2012 01.05
+4
I_LL_BE_BACK
11. 01. 2012 01.23
+11
Pa te lopovi komunajzarski se prov norca delajo iz pravne države. Na vprašanje novinarjev o čem so se pogovarjali je Mišić odgovoril da o vremenu v Prekmurju.
moster
11. 01. 2012 00.20
+9
nečesa ne razumem, ljudstvo je reklo NE pahorju in SD, zakaj so ti ljudje še vedno....