Črna kronika

V prestolnici so lani ukradli skoraj 1500 koles

Ljubljana, 09. 06. 2013 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sezona kolesarjenja je v polnem teku. Hkrati pa je to tudi čas, ko največ koles ukradejo. V Ljubljani so jih lani ukradli skoraj 1500, največ takšnih, ki niso bila dobro zaščitena.

Sezona kolesarjenja je v polnem teku. Hkrati pa je to tudi čas, ko največ koles ukradejo. V Ljubljani so jih lani ukradli skoraj 1500, največ takšnih, ki niso bila dobro zaščitena.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adalbert-Mišo Koren
11. 06. 2013 21.41
+1
Dokaz da se vec nesplaca ukrast avtov,je gorivo predrago!in dokaz,kam smo prisli,da kradejo kolesa! Ja pa se zdravo je!pa ne kraja-voznja!vsi na kolo-za zdravo telo-pa ne na ukradenega!!
SERGI ROBERTO
10. 06. 2013 22.02
+2
Bicikel je bil zaklenjen pa še veriga je izginila! Mislm, halo no :D ko d neb obstajal
novi25
10. 06. 2013 20.46
+0
nikoli se nesmej ciganu na kolesu ker ima lahko tvojega
siva_kucma
10. 06. 2013 01.19
+18
MonaJona in Kr--en. Delno imata oba prav. Vendar se na podlagi lastnih izkušenj strinjam skoraj v celoti z Kr-en-im. Meni so iz šestega nadstroja v bloku s hodnika ukradli dve zaklenjeni kolesi, medtem, ko sva šla s punco na kosilo! Policajem sem dal številke kolesa in fotografije. Mene so obravnavali kot kriminalca, dobili pa figo freško. Čez dva meseca sem čudežno naletel na fanta na mojem kolesu. Eno kolo sem dobil nazaj, od punce pa ne, po zaslugi policajev. Mulca so lepo spustili domov in drugega kolesa nisem videl nikoli več. O policajih ne bi izgubljal besed. Drugo kolo so mi ukradli pred šolo. Zaklenjeno in varovano z varnostno kamero. Izkazalo se je, da šola nima ne znanja ne volje uporabljati kamero. Tako da s posnetkom ni bilo nič. Policajem sem prijavil krajo, prijavila jo je tudi šola. Razen tega, da so prišli policaji k meni na dom, kot h kriminalcu (tudi obravnavali so me podobno) se ni zgodilo nič. Sosedi me še sedaj sumljivo gledajo. Kolesa nisem videl nikoli več. Tretje kolo (to pa za 800 evrov) so mi ukradli prav tako pred sredje šolsko ustanovo v Ljbuljani (ne bom je imenoval, ker bi moji otroci lahko imeli težave). Varnostniku pred nosom z kamero in ogledali. Kolo sem zaklenil skupaj s hčerkinim. Če petnajst minut sem se vrnil. Mojega kolesa ni bilo nikjer, ključavnica, presekana pa je ležala na tleh. Prepričan sem, da je bila kraja izvedena v dogovoru z varnostnikom, saj se je pozneje izkazalo, da je bilo ukradenih že nekaj koles. Prijavil sem krajo policiji. Varnostnik sploh ni hotel klicati. Policaji so m rekli, da imajo gužvo in da bodo šrišli čez uro - do uro in pol. Zanalašč sem čakal, da bi enkrat le doživel njihov akcijo v živo. Po približno uri je nekdo s policije poklical nazaj, da ne utegnejo in da naj pustim domač naslov. Zahvalil sem se jim za hitro ukrepanje in odložil slušalko. Kolesa nisem videl nikoli več. Naj dodam, da sem vsa kolesa fotografiral in imel pri sebi številke, te sem tudi nudil policajem. Po prvi kraji, mi je šef postaje rekel - dobesedno: "Meni so ukradli avto - pa kaj!" Imamo resnejše delo. In ko sem se pritožil, sem imel policaje na vratu ob 11 uri zvečer. Prišli so preverit moje dokumente in če sem prijavljen na tem naslovu. Za kraje gotovo niso krivi policaji. Da pa je tako nizek procent najdenih koles, pa imajo vse zasluge. Tisto o številkah koles in opisih je zgolj izgovor, da ne rečem laž. Za ukradeno kolo se še zmenijo ne. Tako je in tako bo. Zato. Ko kupite kolo ga fotografirajte, zapišite si številko kolesa, ga po možnosti na nek način označite, da ga boste lahko prepoznali in upajte, da vam ga ne ukradejo. Pri sebi pa nostie dvometrsko lato. Za primer če naletite na tatu. V tem primeru mu naložite še kakšno zame. Častim za pir. S policaji pa nikar ne izgubljajte časa. V primeru kraje kolesa se zagotovo ne izplača!!!
siva_kucma
10. 06. 2013 01.30
+5
Ah da. Še prej pa - leta 1998, so mi iz zaklenjene kleti ukradli dve rogovi (zaklenjeni kolesi). Razbili so vrata, presekali ključavnice in se odpeljali v belo Ljubljano. Koles nisem videl nikoli več. Nauk zgodbe je naslednji. Ključavnica pomaga za slabo kolo. Močna ključavnica (npr. veriga, ali pa kakšna sorodna, ki se ne da enostavno preščipniti) pomaga pet minut za dobro kolo. Vse drugo pa je zgolj stvar izvedbe in izkušenj tatov. Pomagalo bi, če bi se uporabniki organizirali in na najbolj perečih mestih postavili vabo in zasedo. Z prej omenjenimi dvometrskimi pripomočki. Kraj ne bi zaustavilo, bi pa vlilio malo negotovosti in morda celo strahu. Vendar sem sam prestar za take podvige. In tudi kolo, ki ga SEDAJ uporabljam je sedaj staro že skoraj trideset let.
siva_kucma
10. 06. 2013 01.45
+2
In ja. Po tisti kraji kolesa (za 800 evrov) sem se pripeljal domov tako, da sem se prijavil na Bicikelj. Odlično funkcionira ! Celo tako dobro, da sem nekaj dni mislil, da so mi kolo oni pljunili. Da ne bo kdo tega zadnjega vzel zares. Je pa res, da človeku v jezi pride marsikaj na misel. Pa lep pozdrav in lahko noč.
Ramzess
10. 06. 2013 10.20
-1
Imaš pa smolo, nisi pa nikdar pomislil, da bi čip za sledenje vstavil v koli, ...praktično je mogoče.
toni jajara
10. 06. 2013 18.21
+1
tragična zgodba... najbrž lahko kerga od svojih koles najdeš na dnu Ljubljanice
dohhhh
10. 06. 2013 00.08
+4
Tako zelo promovirajo kolesa namesto avtomobilov, a se ne bi niti toliko potrudili in naredili neko varno parkirišče za kolesa, magari za plačat ... Ampak vejo da se jim ne splača, ker nategunske cene za bicikel ne bo nihče plačeval, za poštene cene se jim pa ne da , kljub temu da bi kolesarji od tega imeli korist in nekaj ljudi(ki bi varovali parkinge za kolesa) službo ...
VZ
09. 06. 2013 22.39
+8
Policisti, namesto obračanja žepov in iskanja drobtin strahotno nevarne konoplje raje preverite kakšno številko kolesa. Boste naredili več za javno dobro in varnost.
Homer_Simpson
09. 06. 2013 22.05
+7
Za LJ je najbolje imeti kakšno staro kolo z boljšjaka / uporabljati bicikeLJ / ali imeti dobro kolo z motoristično ketno...govori človek, ki je ostal brez 3 kolss:)) - zadnjih 10 let pa se držim tega, kar sem na začetku napisal & imam še vsa kolesa:)
piko112
09. 06. 2013 22.09
+4
Dandanes je dovolj že samo da se pelje nima veze kako star je
MUNGATUMBA
10. 06. 2013 14.54
soniksk
09. 06. 2013 22.05
+14
če bi meni ukradli kolo in bi dobil tistega ki mi ga je ukradel, kolesa sigurno ne bi več potreboval.
piko112
09. 06. 2013 22.03
+1
Sicer lahko občasno vidiš ljudi na kolesu se ustavi in kar proba nekaj osebnih vozil če so odklenjena
kr--en
09. 06. 2013 21.02
+17
Ko so mi ukradli prvi bicikel sem šel, naivnež, zadevo prijavit na policijo. Obravnavali so me kot, da bi jaz ukradel kolo. Policist, ki je delal zapisnik mi je nejevoljno razložil, da nobenega kolesa ne najdejo in da je kolo v bistvu takšna malenkost zaradi katere nima smisla izgubljati časa. Upošteval sem nasvet in naslednjih dveh kraj nisem prijavil. Zadevo sem rešil tako, da imam za v službo in opravke po mestu star bicikel za katerega se ne sekiram, če mi ga ukradejo. Za drugi bicikel pa klučavnice niti ne rabim. Ali sedim na njem, ali pa je pospravljen na balkonu.
MUNGATUMBA
10. 06. 2013 14.53
odlično tako sem tudi jast razmišlajal, pa se mi neda kolo po stopnicah nost, neke gare pa tut nočem imet.. nekrat +, enkrat -....
MonaJona
09. 06. 2013 19.58
+7
Jaz sem v prestolnici živela 8 let, vsepovsod hodila s kolesom in to ne kr enim ampak takim kr fajnim. Bistvo pa je da ga nikoli nisem puščala nezaklenjenega, imela sem ene 3 ključavnice, eno iz tujine ki pri nas sploh ne obstaja in je ne moreš kr tako razrezat in bolj ali manj sem ga vedno imela na očeh, včasih nanj privezala še psa. Pa mi niso še nobenega kolesa ukradli. So pa ukradli takim, ki so se v mesto peljali s kolesom, šli na drink, pozabli da so s kolesom, pustli kolo celo noč pred Namo, zjutraj pa ga ni bilo. Tako pa gre ja. Pač na svoje stvari je treba pazit, je pa tudi res, da kradljivcev imamo pa tudi preveč.