Slovenija

FOTO: Toča povzročila škodo na vinogradih in sadovnjakih

Ljubljana, 01. 09. 2011 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na severovzhodu Slovenije se je razbesnelo močno neurje s točo. Ta je klestila v občinah Puconci, Cankova, Grad, Apače, Rogaševci, Kuzma in Lendava. Gasilci so odstranjevali drevesa in vejevje, črpali meteorno vodo in pokrivali strehe.

Severovzhod Slovenije je zajelo močno neurje s točo, ki je povzročilo številne nevšečnosti.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je območje občine Rogašovci ob 18.45 zajelo neurje z močnim vetrom in točo. Prekinjen je bil telefonski promet, zaradi podrtih drogov pa je več krajev ostalo brez električne energije. Gasilci PGD Serdica so očistili cesto med naseljema Serdica in Sotina, na katero je naneslo vejevje. Gasilci PGD Rogašovci so odstranili podrto drevo s cestišča ter na več mestih s cestišča odstranili vejevje. Toča je največ škode povzročila na vinogradih, sadovnjakih in koruzi.

Nekaj minut pozneje je neurje zajelo občino Cankova. V naseljih Krašči in Domajinci je klestila toča, v Gornjih Črncih pa je močan veter podrl drog električne napeljave. Poplavilo je cesto med Krašči in Domajinci.

Toča v Motovilcih
Toča v Motovilcih FOTO: bralka Katarina

Ob 19.05 je neurje doseglo občino Puconci. V naselju Vaneča je podrlo drog električne napeljave. Gasilci PGD Bodonci so v naselju odstranili drevo. V naselju Mačkovci je voda zalila cesto proti Kuštanovcem. V Dolini pri romskem naselju pa je veter nagnil drog električne napeljave, zato je bil zaselek brez električne energije.

Ob 19.10 je neurje udarilo v občini Apače. V Drobtinci je veter odkril streho, v Vratji vasi pa podrl drogove električne napeljave. Gasilci PGD Apače so pomagali pri prekrivanju strehe ter odstranili odlomljene veje.

Ob 19.23 je neurje zajelo naselje Motovilci v občini Grad. Gasilci PGD Motovilci so odstranili podrto drevo s cestišča, prečrpavali meteorno vodo iz obcestnega jarka, ki je ogrožala klet stanovanjske hiše ter očistili zamašene cestne odtoke.

Ob 19.40 se je neurje preselilo na območje občine Lendava. V Dolini pri Lendavi je veter nagnil drog električne napeljave, zato so se pretrgali električni vodniki.

Ob 20.17 je neurje doseglo območje občine Kuzma. Gasilci PGD Radovci so očistiti cestišče, ki ga je naplavilo blato.

V Vadarcih je močan veter s točo podiral drevesa.
V Vadarcih je močan veter s točo podiral drevesa. FOTO: Bralec Sandi

Vremenoslovci so sicer za danes zvečer napovedovali plohe in nevihte, a že ponoči se bo delno zjasnilo. Jutri dopoldne bo delno jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno, nastalo bo nekaj ploh in neviht. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, na Primorskem do 19, najvišje dnevne od 24 do 29 stopinj Celzija.

V soboto in nedeljo bo povečini sončno. V nedeljo popoldne se bo na zahodu pooblačilo, možne bodo posamezne plohe ali nevihte. Pihal bo jugozahodnik. Precej vroče bo. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe in nevihte.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acooo
03. 09. 2011 00.49
@Tomozuki, hvala za priporočilo, vendar ne bom prebral. Demantiraj moje izjave z argumenti, pa se bova naprej pogovarjala...
Tomozuki
02. 09. 2011 11.51
@acooo: Eno čtivo ti priporočam, da se ne boš preveč poveličeval. V iskalnik napiši "arso toča" in odpri PDF. Prijetno branje želim. P.S.: Nikjer nisem trdil, da se da oblake preganjat sem in tja. Ampak večinoma, če gledaš vremensko karto, pridejo oblaki iz severa, redkeje iz JZ.
pikpoka
02. 09. 2011 09.30
tHaScOrPiO, vrjemi, da ima toča kaj pri tem,... kupi bazen in počakaj na točo, boš videl, kakšne luknje bodo na njem... verjemi, da ni lastnik nemarn!!!
tHaScOrPiO
02. 09. 2011 07.44
slika bazena pa res nima nič s točo, če je lastnik tok nemarn, da mu razpada, ...
veselo-na-delo
02. 09. 2011 00.09
@acooo 01.09.2011- 22:42 To drži da nas so nas vmes rešili samo to upanje bo počasi padlo na dno, letos že 2krat niso mogli nič in lansko leto 1krat niso mogli nič in pred lani prav tako je tud celo Pomurje in Avstrijo zmlelo Zato ker bi se naj kot sem videl, ker sem že večkrat opazoval njihovo pot kako preletavajo pred oblaki,zdaj vmes pa prekine zelo močan veter kateri udarja in ustvarja velike vrtince kateri onemogočajo polet med oblake potem pa lahko oblak naredi svoje točo in močan dež v to pa letalo ne more ker ga sklati dol.
loden
01. 09. 2011 23.23
Ja, je že Dalajlama menda lepo povedu....verujte v Boga, ampak avto pa vseeno zaklepajte....
loden
01. 09. 2011 23.22
Ja, je že Dalajlama menda lepo povedu....verujte v Boga, ampak avto pa vseeno zaklepajte....
papez46
01. 09. 2011 23.09
neurja so bla - in bojo toča je bla - in bo dokler so rakete in avijončke mel, da so polival in streljal - je blo včasih toče manj. zdej jo je več - je treba pa mreže napet. samo od čakanja in molitve - ne bo nič bolje. ta pametni majo mreže. tko u avstriji, kot pri nas.
acooo
01. 09. 2011 22.42
Tomozuki, ne nakladi prosim lepo. Najlažje (in tudi najbolj neumno) je zdaj za točo okriviti Avstrijce. Sem to že tisoč krat razlagal nevednim ljudem, pa bom pač še enkrat: s tem škropljenjem srebrovega jodida, kot ga izvajajo Avstijci, se oblaki nikakor ne ''preusmerjajo'', niti ni zaradi tega možno, da bo pri drugod nevihta še večja!! Če šrkropijo ali ne - oblaki gredo svojo pot (glede na gibanje vetra)! Po drugi strani pa tudi nikakor ni možno, da bi to škropljenje padavine in neurje še dodatno okrepilo - zvečjega ravno obratno. Sam sem doma namreč 100 metrov od Avstrijske meje in moram rečti, da so na Avstrijci že veliko krat rešili pred točo - tokrat pač žal ne. Ni korektno pljuvati po Avstrijcih, ko pa nam skoraj ob vsaki nevihti rešujejo *rit!
keramicar2
01. 09. 2011 22.35
to je za turka drugorazredna tema
Tonček Balonček
01. 09. 2011 22.19
Žarnić naj takoj odstopi, že tretjič letos jim je uničo skoraj ves pridelek!
veselo-na-delo
01. 09. 2011 22.17
Pozdrav! Moram povedati da ni bilo samo neurje kot tukaj navajajo ampak nekaj-( kajti mi smo tud fasali ker je delno šlo preko nas, malenkost pa se izognilo samo smo tud dobli lepo),- več bila je tud toča ki je padala skoraj 20 minut v velikosti lešnika do velikosti oreha in to v intervalih vsakih nekaj minut je prišel novi val in talo so se vrstili drug za drugim in vedno močneje in vedno večja. Spremljal jo je še pa močan dež in orkanski veter,in to kot po tekočem traku 5tkrat zapovrsti nas je zadelo, prišlo je pa točno iz Avstrije. Kaj se pa tiče letal Avstrijci so imeli letala pred neurjem zunaj v zraku in ni nič pomagalo da so bila pre šibka in je ropotalo Po tem takem v tota njihova letala ne verjamem nič več, če bi to bilo tako kot menijo da učinkuje bi mi ne dobli tudi toče in vse drugi okrog nas mislim druge vasi in še oni sami Avstrijci sem gledal preko k njim na njihove sadovnjake in je bilo vse belo kot pri nas, edino zmagali so tisti kateri so imeli proti točne mreže tam je vse celo ostalo. Kot nam nekdo vmes reče saj vas pa Avstrijci ščitijo da nimate toče, jaja zdaj vidim kako, če bi jih nebi bilo nebi nič rekel samo so tud bili gori. LP. POZDRAV!
mikimaus98
01. 09. 2011 22.06
z druge strani Mure se je videlo da mora biti hudo saj je nebo bilo črno in strele so švigale na vsakih nekaj sekund...upam da jim ni potolklo vsega kar so pridelali skozi leto.lp iz Prlekije
Sentis
01. 09. 2011 21.53
+1
Ubogi prekmurci! Tako dobri ljudje, pa vedno jih to vreme kaznuje...
Mitjaaaaa
01. 09. 2011 21.31
Vedno nas v Prekmurju zadenejo hude nevihte :/ to kar je blo danes je bila groza. Bojim se za gorice, ker je toča na nekaterih mestih lahko zelo prizadela grozdje :(.. jaz sem bil z kolesom in me je veter skorajda odpihnil iz ceste.
Fenomenalno
01. 09. 2011 20.56
loden 01.09.2011, 20:50 Levinja lp ,-) 0,0...pa tko -)
loden
01. 09. 2011 20.50
Fenomenalno 01.09.2011, 19:38 34 F Banovfcih toča ko pahorjeva jajca...pa tak ,-) ... a pol pravš, da tam ni blo nč...:=))
Tomozuki
01. 09. 2011 20.48
Bogi Prekmurci. Letos jih pa skoz tepe. Ampak pomoje je to delo Avstrijcev. Ker vse kar prinese od sosedov, ki z letali "škropijo" proti toči, nevihte samo okrepi.
XmassivX
01. 09. 2011 20.43
In ljudje še vedno verjamejo da je vse to le delo narave in zato sedijo, čakajo in upajo da jih ne bo sklestilo preveč. Proti toči se da zaščititi na več načinov, ampak če se bo le gledalo ne bo napredka. Pa ne mi z globalnim segrevanjem ker to ve že veliko ljudi da je to le nateg.
vlak
01. 09. 2011 20.39
Hvala bogu na dolenjskem je samo pihalo pa malo dežja.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.