Slovenija

Janković bi bil posrednik med vlado in sindikati

Ljubljana, 25. 04. 2012 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Pozitivni Sloveniji predlagajo svoje ukrepe, s katerimi bi lahko dosegli celo še večje znižanje primanjkljaja. Janković pravi, da so ti ukrepi v primerjavi z zdaj predlaganimi praktično neboleči. Ponudil se je tudi, da bi bil posrednik med vlado in sindikati.

Zoran Janković - 4
Zoran Janković - 4 FOTO: Miro Majcen

V Pozitivni Sloveniji predloga rebalansa, o katerem bo DZ odločal po prvomajskih praznikih, ne bodo podprli. Imel bo negativen vpliv na gospodarsko rast, pravijo in predlagajo svoje ukrepe, s katerimi bi lahko dosegli celo še večje znižanje primanjkljaja. Za zdaj tudi ne bodo podprli zapisa fiskalnega pravila v ustavo.

Medtem ko vlada predlaga varčevalne ukrepe, s katerimi bi zagotovili 850 milijonov evrov manj odhodkov iz proračuna, pa imajo v Pozitivni Sloveniji svoj predlog ukrepov za izhod iz krize, ki bi tako na prihodkovni strani kot odhodkovni strani skupaj zagotovili 900 milijonov evrov dodatnih sredstev. Na prihodkovni strani so ti ukrepi v primerjavi z zdaj predlaganimi praktično neboleči, je povedal predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Zoran Janković pravi, da je pripravljen biti posrednik v pogajanjih med vlado in sindikati, so poročali v 24UR. "Jaz sem tudi predsedniku vlade povedal, da smo pripravljeni na področju gospodarstva svetovati, predlagati ukrepe zato, da bo vsem bolje," je dejal Janković.

'Ne gre za varčevanje, ampak uničenje'

"Pri tem rebalansu ne gre za varčevanje, ampak za uničevanje posameznih segmentov družbe: javnega šolstva, zdravstva, kulture," je proračunske dokumente vlade ocenil Janković. Očita jim predvsem dejstvo, da prinašajo ukrepe zgolj na odhodkovni strani, ne pa tudi na prihodkovni.

Če ukrepov, ki jih predlaga vlada, v tem letu ne bi bilo, bi bila gospodarska rast pol odstotka višja, je ocenila poslanka Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek. "Smo imeli še kako prav, ko smo opozarjali, da bo znižanje odhodkov za 800 milijonov evrov v tako kratkem času zelo boleče," je dodala.

Kaj predlagajo?

V Pozitivni Sloveniji predlagajo zvišanje splošne stopnje davka na dodano vrednost (DDV) sredi tega leta za dve odstotni točki, ohranitev stopenj davka od dohodkov pravnih oseb in dohodninske lestvice na zdajšnjih ravneh ter dodatno obdavčitev prejemkov tistih, ki zaslužijo največ. "Ključno pa je, da je treba z velikimi infrastrukturnimi projekti obrniti spiralo navzgor," je dejala poslanka.

Zvišanje DDV na 22 odstotkov ne bi imelo vpliva na cene, je prepričan Janković. "Trdim, da niti proizvajalci niti trgovci ne bi imeli poguma, da bi to vključili v cene," je dejal.

Na odhodkovni strani pa predlagajo podaljšanje veljavnosti interventnega zakona do konca leta ter znižanje mase plač za dva odstotka, a na t. i. mehak način. Hkrati se strinjajo z racionalizacijo javnih naročil ter varčevanjem pri materialnih stroških.

Glede zapisa fiskalnega pravila v ustavo je Janković ponovil stališče svoje stranke, da bo podpora odvisna do vsebine, ki bo razvidna iz letošnjega rebalansa in simulacij proračunov do leta 2015. "Ni vseeno, ali izravnamo proračun na ravni, na kakršni je obseg bruto domačega proizvoda zdaj ali pa čez tri leta," je dejal.

Dejstvo pa je, da bi s sprejemom fiskalnega pravila Evropa dojela, da resno mislimo, kar bi pripomoglo k pocenitvi naših posojil, hkrati pa bi to dokazalo enotnost politike v Sloveniji, je dodal. V Pozitivni Sloveniji so zato pripravljeni znova prisluhniti argumentom vlade, zakaj je fiskalno pravilo tako nujno.

Preberite še:

Vlada se bo na četrtkovi seji opredelila do novega približevalnega predloga sindikatov. Štrukelj je o predlogu dejal le, da je sindikalna stran nekoliko popustila. Oba policijska sindikata pa sta protestno zapustila pogajanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
26. 04. 2012 18.19
+1
Na desni se ne dajo mi smo ablast taku buo pa če prjec trava pasemo! sam de je europi, demukracije an bugi poušječi! Tihu volilčki molt pa spat buo trejba zgudej vstat!
elephantus
26. 04. 2012 18.07
+2
Fantje preberite si raje članek o resnični mafiji, ki je začela posel TEŠ 6. Videti je da ste nervozni.Ivan Janša ni dovolj pameten, da bi vse tisto kar je zavozil rešil.Ne bojte se, ko bo politično propadel vi zaradi tega ne boste imeli nobene škode.Ja obramboslovec bo reševal strategijo razvoja Slovenije.
Frane Šajn
26. 04. 2012 18.21
+1
A buo postavu vaške straže? Buomo dabili vaniforme al jeh prnjesemo ud duma!
prašek
26. 04. 2012 18.00
+2
Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo so danes potrdili, da so informacije o zaslišanju ministrove soproge Ine Pličanič, ki naj bi ovadila svojega moža zaradi nasilništva, o čemer so včeraj poročali nekateri mediji, točne.
prašek
26. 04. 2012 18.02
+2
To je druga žena , prva ga je že dala na čevelj.☺
prašek
26. 04. 2012 17.45
+2
Le kaj se gre Jankovič ? Naj se zgleduje po Pličaniću , ki ga žena toži zaradi nasilja !!
urmek
26. 04. 2012 13.59
-2
Kje je pa bil , ko se je sestavljala vlada????
Frane Šajn
26. 04. 2012 18.10
Kjerkoli že imel se je vsaj 10x bolje kot mi in tudi danes mu nič ne fali!
jastreb13
26. 04. 2012 12.05
+3
Tisti, ki nimate pojma o zgodovini Slovenije priporočam da si prečitajte mal o "srbska okupacija Slovenije" - Goriški panterji...
Frane Šajn
26. 04. 2012 18.11
No evo prosvetljenstvo na poti: "ave jastreb-13-ti"!
ironi
26. 04. 2012 11.57
+4
In še; če pogledamo razvoj Slovenije od leta 45 do 90, vidimo s kako noro hitrostjo se je razvijala, pa so nam vladali "rokodelci", kot se je izrazila poslanka Bebler, a sedaj pa nam vladajo diplomiranci in doktorji, pa niti Slovenije vzdrževati ne moremo več, le z ogromnimi pufi, in kar prodajali bi z raznimi "slamnaatimi hienami". Se pravi, da napredek ruši, rušenje "etike in morale" in ta se dogaja ravno na vrhu nadstavbe. Kdaj se bo ta žalost Šentlorjanska poboljšala? Ko se bo v celoti porušil Proletariat, če ne bo šel pred tem na barikade; ki jo bo vodil nek pošten Matija Gubec.
minimalisch
26. 04. 2012 14.06
..noben si noče več rok mazat...mogoče samo še s kemiko ...
laznivec
26. 04. 2012 11.24
+6
Kaj zganja ta kreatura? Se norčuje iz slovencev. Po moje ja!
jastreb13
26. 04. 2012 12.07
+1
"srbska okupacija Slovenije" - Goriški panterji
Frane Šajn
26. 04. 2012 18.13
+1
Ne! iz lažnivcev, se ne vidiš notri poglej še enkrat!
ironi
26. 04. 2012 10.59
+0
Kaj hudiča se gre ta Jankoviiiičččč, kao "mediator-javno ruganje-, med vlado, ki trdo dela in sindikati, ki ne vedo, kaj hočejo. A sugerira daljnovidno sugestijo za prihodkovno in odhodkovno stran, a rešitve za plačilo vode na MOL-u pa ne vidi ne za nazaj in ne za naprej, razen odklopa, kar zna vsak funkcionalno nepismen. To, da se kar preko TV-ja ponuja kao mediator-rešitelj za reformne zadeve, naj kar pospravi in rešuje svoje mafijalne nečednosti na MOL-u in naj več dela posveti ravno na svojem delovnem mestu. Slovenci vidimo, kako Srbi rešujejo svoje vsakodnevne probleme, ki ne morejo biti "vzor" nikomur.
ŽivljenjeJeLepo
26. 04. 2012 10.40
-7
SESTRINJAM, ODLIČEN BI BIL!!!
hanoveranec
26. 04. 2012 13.23
+0
SimonaHamer
26. 04. 2012 10.21
-1
JE KJE KDO DA MI POVE Je kje kdo da mi pove to česar mi nihče ne zna povedati: Zakaj so to dolino preplavili tesni in besni? Anđelko Vuletić
Frane Šajn
26. 04. 2012 18.14
Simona škoda časa, ti ne vedo kaj bi s poezijo!
cyklon
26. 04. 2012 10.07
+2
Maccy 26.04.2012 06:49:13 4 8 4 Murgle se prebujajo.. Zbudili so ga.. da lahko reglja... Murgelčan je dal Komando.. Jankovič napadi Janševo bando.. Če tole še pravočasno uglasbijo, jo bodo lahko zapeli na proslavi!!!
volek
26. 04. 2012 09.53
-2
Tisti, ki ne zmorejo plačevanja računov za vodo naj se kopajo v Ljubljanici, vodo za kuhanje in pitje pa si naj priskrbijo ko dežuje, nje.
cyklon
26. 04. 2012 09.46
+9
Koliko je stalo šetanje gospoda zoknija!!??
cyklon
26. 04. 2012 09.44
+8
Menda bo Mol pomagal tudi pri organizaciji borčevske proslave?? Če imajo keša "na odveč",naj plačajo vodo tistim,ki si je sami ne morejo....,da ne bodo v najlepšem mestu na svetu umirali od žeje,ko jo jim bo nadzemsko socialno čuteč zokni odklopil!!
hanoveranec
26. 04. 2012 09.37
+4
Zelo zanimiv članek: človek, ki naj bi vodil slovenslo vlado! Mariborski mestni svet je pozval ljubljanskega župana Zorana Jankovića, naj se uradno opraviči "zaradi razžalitve čustev Mariborčanov". Dejanje naj bi zakrivil pred kratkim, ko je na nogometni tekmi v Mariboru nosil majico z napisom "Ich bin ein Mariborčan". Po besedah predlagatelja pobude, mestnega svetnika SNS-a Folka Puconje, je takšno vedenje nespoštljivo zaradi zgodovine mesta, saj je imela nemška zasedba hude posledice za Maribor. "Gesta gospoda Zorana Jankovića, ki ni kdor koli, ampak je nesojeni predsednik vlade oziroma zmagovalec predčasnih državnozborskih volitev, nas je užalila. To, da nekdo nosi majico z napisom 'Ich bin ein Mariborčan', žali čustva občank in občanov, saj so Maribor večkrat hoteli ponemčiti," je pojasnil. Primerjava z izrekom ameriškega predsednika Johna Kennedyja v Berlinu po njegovem mnenju ni upravičena, saj ga je ta uporabil v jeziku gostujočega mesta. "SNS in mestni svet sporočata, da je Maribor bil in bo mesto, kjer je pogovorni jezik slovenščina," je dodal. Tudi številni drugi mestni svetniki so presodili, da je bila omenjena Jankovićeva gesta "podcenjujoča" in "žaljiva", medtem ko so opozicijska SD in nekateri samostojni svetniki sejo protestno zapustili. "Smešno je, da mestni svet razpravlja o tem, kaj kdo nosi na nogometni tekmi. S takšnimi potezami se le še dodatno spodbuja sovraštvo med enimi in drugimi," je dejal samostojni svetnik Gregor Jager. Pobudo za opravičilo je podprlo dvajset mestnih svetnikov, eden je bil proti, preostali pa niso glasovali ali pa so se glasovanja vzdržali. Janković se je v sporni majici pojavil na humanitarnem nogometnem turnirju pred dvema tednoma. Pred dnevi pa se je na vhodu pisarne Pozitivne Slovenije v Mariboru pojavil vijoličast napis "Nikoli Mariborčan".
El Diablo 2013
26. 04. 2012 15.49
nemarx
26. 04. 2012 08.03
+10
Pri predlogu za zvišanje DDV gre v bistvu za veliko prevaro, saj se ve, da slovensko gospodarstvo, in z njim tudi trgovina, obupno išče izgovor za dvig maloprodajnih cen, ker so vi po vrsti, po domače poveda, v riti. Še ena pretveza supermenedžerjev F21 in YES. Tudi pri "nujnem" najemu kreditov za zagon gospodarstva gre za isti manever, torej za podaljšanje agonije na račun delavcev, še zadnji nateg za prekanalizacijo državnega denarja na zasebne račune v davčne oaze. To bi bila za državljane resnično zagonjena sredstva.
hanoveranec
26. 04. 2012 09.39
+3
X-XY
26. 04. 2012 10.43
-1
"Trdim, da niti proizvajalci niti trgovci ne bi imeli poguma, da bi to vključili v cene," je dejal.
zoobkozob
26. 04. 2012 07.46
+5
če je župan,naj bo župan in naj raje svoje delo opravlja tako kot je treba,drugače pa tudi ni nevem kakšen gospodarstvenik,tudi v času njegovega mandata v merkatorju niso cvetele rožice
cyklon
26. 04. 2012 10.04
+7
Seveda niso cvetele rožice...za delavce!! Za zoknija so rasle sekvoje!!!
Vik Klas
26. 04. 2012 11.39
+6
lepota in zdravje
26. 04. 2012 07.45
+8
Njegov DDV bi reveže še bolj pahnil v bedo, še več bi jih pa dodal
hanoveranec
26. 04. 2012 09.40
+5
Vik Klas
26. 04. 2012 11.45
+3
Sedaj je spet sklical sejo vseh levih parlamentarnih in ne parlamentarnih strank, za rešitev Slovenije.Srečanja se bodo udeležili vsi razen SD in Stranka Mladih.
delboske
26. 04. 2012 07.40
+8
Kako prijetne ušesom so bajke o izhodu iz krize brez krize. Tudi Štožce so začeli graditi z zaključeno finančno konstrukcijo. Mal nepovratnih kreditov ne.