Slovenija

V ponedeljek izrek sodbe

Ljubljana, 29. 09. 2006 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.V./B.M./STA
Komentarji
0

Tožilstvo je za Silva Pluta, obtoženega umora in poskusa umora, predlagalo najvišjo kazen 30 let zapora.

Silvo Plut na sojenju
Silvo Plut na sojenju FOTO: POP TV


Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je na zadnjem nadaljevanju glavne obravnave zoper Silva Pluta kot priča ponovno nastopil mož umorjene Ljubice, Mirko Ulčar, kar je zahteval Plutov zagovornik.

Po prepričanju Plutovega odvetnika Andreja Žabjeka naj bi bila v hiši v času umora še ena neznana oseba, ki naj bi pomagala Ulčarju odvezati vezalke, s katerimi ga je zvezal Plut. Mirka Ulčarja pa je izzvala tudi njegova tašča Ivanka Kostanjevič, mati umorjene Ljubice Ulčar, ki mu je zastavila vprašanje, zakaj njene hčerke ni skušal rešiti.

Ulčar je znova ponovil, da v hiši ni bilo druge osebe, ki bi ga odvezala in da se je rešil sam, svoje žene pa ni mogel rešiti, ker od nje ni bilo več slišati glasu, Plut pa naj bi se mu z besedami "Zdaj si ti na vrsti!" približal s sekiro in nožem v rokah. Ob tem je ponovil, da ne ve natančno, kako se je osvobodil. Kot je pojasnil, je nekako razrahljal zanke na rokah in pretrgal vrvi na nogah, nato je stekel do sosedov, ko pa je prišel nazaj domov, si je prerezal vrvi na rokah.

Pluta obtožnica bremeni, da je februarja letos na Jančah na grozovit način umoril 32-letno Ljubico Ulčar. Bremeni ga tudi poskusa umora njenega moža Mirka Ulčarja in grdega ravnanja z njim. Plut je očitana dejanja zanikal.

Na zahtevo obrambe je pred sodiščem ponovno nastopil sodni izvedenec psihiatrične stroke Slavko Ziherl, ki je skušal pojasniti, v kakšnem psihičnem stanju je bil Plut, če je res popil več malih pločevink piva. Ziherl je namreč 21. julija nastopil kot priča, ki je v izvedenskem mnenju napisala, da je bila obtoženčeva razumska presoja ob obravnavanem dejanju ohranjena in da se je popolnoma zavedal, kaj počne. Žabjek pa je trdil, da je bil Plut v slabem psihičnem stanju, poleg tega pa že dva dni pred umorom ni jedel.

Kot je danes pojasnil sodni izvedenec Ziherl, je bilo iz njegovega pogovora s Plutom razvidno, da je ves čas vedel, kaj se dogaja. Kako je alkohol vplival na Pluta, pa po njegovih besedah ni mogoče ugotoviti, saj ni znano, s kakšno tempom je Plut spil preostalih pet pločevink. Lahko pa bi ga ocenil na podlagi pričanja Ulčarja, ki je Pluta že večkrat videl tudi pijanega. Žabjek je zato zahteval, naj sodišče na ponovno zaslišanje povabi Ulčarja, vendar je sodni senat njegovo zahtevo zavrnil. "Glavne dokaze prikrivate," je na to odgovoril Plut.

Sodbo bo sodišče izreklo v ponedeljek ob 14.uri.


Državna tožilka Tatjana Devčič Svetek je za umor Ulčarjeve zahtevala, da sodišče Plutu izreče najdaljšo zaporno kazen, 30 let, za poskus umora pa 15 let. Plutov zagovornik Andrej Žabjek pa sodišču predlaga, naj se poskus umora prekvalificira v povzročitev smrti zaradi malomarnosti.

Glede poskusa umora je Žabjek prepričan, da "se ne more govoriti o poskusu umora, če se Plut z nožem sploh ni dotaknil Ulčarja". Obtožnica sicer Pluta bremeni še grdega ravnanja, in sicer da naj bi Plut Ulčarja pretepel dober teden pred umorom Ulčarjeve. Za grdo ravnanje državna tožilka zahteva šest mesecev zapora, medtem ko Žabjak v tej točki zahteva oprostitev Pluta. Kot je v zaključnem govoru povedal Žabjek, je namreč Ulčarjev brat pričal, da je Mirka Ulčarja pretepel Plutov nekdanji pajdaš Hubert Ocvirk. Žabjek je še predlagal, psihiatrično zdravljenje Pluta.

Pooblaščenka matere Ljubice Ulčar je sicer podala tudi odškodninski zahtevek zaradi psihičnih težav v višini 200 milijonov tolarjev.

Sojenje bi se lahko danes končalo, je prepričan Plutov zagovornik
Sojenje bi se lahko danes končalo, je prepričan Plutov zagovornik FOTO: POP TV

Glavna obravnava na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začela 28. junija. Senat je doslej zaslišal tudi Plutovega nekdanjega pajdaša Huberta Ocvirka, sosede, po katere je stekel Mirko Ulčar, ko je zbežal iz hiše po pomoč, Ulčarjevega brata in še nekatere priče. Plutov brat Anton pa je pričanje odklonil.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni