Slovenija

V ponedeljek dan D za Trifunovića in Popova

Murska Sobota, 23. 08. 2013 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Murskosoboško sodišče je zaključilo dokazni del glavne obravnave zoper nekdanja častnika JLA, ki sta obtožena vojnega hudodelstva. A razsodba Vladu Trifunoviću in Berislavu Popovu bo znana šele v ponedeljek.

Sojenje nekdanjima častnikoma JLA Vladu Trifunoviću in Berislavu Popovu poteka v njuni odsotnosti, danes pa so na obravnavo povabili izvedenca Darka Lubija, ki je pred 18 leti na katedri za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani skupaj s kolegom Marjanom Malešičem izdelal izvedensko mnenje o dogodkih v času osamosvojitvene vojne leta 1991.

Sodbo nekdanjima častnikoma JLA Vladu Trifunoviću in Berislavu Popovu bodo razglasili v ponedeljek.
Sodbo nekdanjima častnikoma JLA Vladu Trifunoviću in Berislavu Popovu bodo razglasili v ponedeljek. FOTO: POP TV

Sodni senat je zanimalo, ali je mogoče oceniti, če je bil za početje poveljnika tankovske kolone polkovnika Popova kot njegov nadrejeni odgovoren tudi general Trifunović, ali pa je za streljanje po civilnih objektih in ogrožanje civilistov odgovoren samo Popov.

Izvedenec ni razjasnil, ali je za početje Popova odgovoren tudi Trifunović

Med tem ko je Malešič pred časom ocenil, da je nekdanji polkovnik kršil mednarodno pravo, ker je s poveljevanjem enotam nase prevzemal tudi odgovornost za njena dejanja, je Lubi sodišču pojasnil, da mnenja iz leta 1995 ni našel oziroma ga ni imel na voljo, zato ga tudi ne more komentirati. Potem ko je sodni senat zavrnil dodatne predloge obrambe, je za sklepne govore in izrek sodbe določil ponedeljek.

Nekdanji generalmajor Trifunović, poveljnik 32. korpusa v Varaždinu, in polkovnik Popov, ki je med 27. junijem in 3. julijem 1991 vodil 32. motorizirano brigado do Gornje Radgone, sta kot odgovorni vojaški osebi obtožena, ker naj bi v oboroženem spopadu med SFRJ in Slovenijo delovala v nasprotju s pravili mednarodnega in vojnega prava, ker nista zaščitila civilnega prebivalstva in objektov, zaradi česar sta umrla dva civilista, povzročena pa je bila tudi velika materialna škoda. Tožilstvo jima očita tudi opustitev ukrepov, ker nista preprečila ropanja civilnih objektov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ProE
23. 08. 2013 16.26
+5
Čestitke slovenskemu sodstvu za hitro in kvalitetno opravljeno delo. 23 let, bruh...
Uroš Miloševi?
23. 08. 2013 14.51
-2
Najvecji krivec takrat je bil Janša
ProE
23. 08. 2013 16.34
+6
Isto kot ti zagotovo mislijo še vsi živeči Miloševići.
Jožajoža
23. 08. 2013 16.51
-6
vsak narod ima kakšnega kralj matjaža,robin huda, petra pana, srbi so imeli miloševiča.........in vsak narod ima tudi kakšnega kvizlinga.
Jožajoža
23. 08. 2013 14.08
+6
danes, po 20 letih bi morali sodit tistim, ki so to hudodelstvo začeli, ne tiste, ki so nas takrat branili pred sovražniki od zunaj..ve se, kdo so sovražniki od zunaj, so tisti, ki so škodovali sloveniji od zunaj. ne bomjih imenoval, ker že imam probleme glede mojih komentarjev , ki so naperjeni proti krivcem, da mi danes tako klavrno živimo. .
DomoljubinPatriot
24. 08. 2013 14.34
+1
Po tem takem bi morali soditi vsem slovencem in slovenkam ki so na referendumu o neodvisnosti glasovali za.