Slovenija

Čebelarji zahtevajo prepoved sajenja tretiranega semena koruze

Murska Sobota, 26. 04. 2011 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Pomurja prihajajo novice o novih pomorih čebel. Te so čebelarji opazili na območju Lendave in Murske Sobote. Zaradi številnih nedavnih pomorov kmetijska inšpekcija in veterinarska uprava preverjata izvor semena koruze in njen način sajenja.

Iz Pomurja vsak dan poročajo o novih pomorih čebel. Iz murskosoboške policije so sporočili, da so danes prejeli poročila o pomorih v Benici pri Lendavi, Dolnjem Lakošu pri Lendavi, Predanovcih pri Murski Soboti in v Ivancih pri Moravskih Toplicah. Kot je povedal predstavnik tamkajšnjih policistov Jože Prša, se prijave nanašajo na pomore izpred dni, ki pa so jih opazili šele danes. Pristojni so že na terenu in ugotavljajo vzrok pomora ter število umrlih čebeljih družin.

Cvetni prah na čebelici
Cvetni prah na čebelici FOTO:

V stranki mladih – zelenih Evrope se sprašujejo, kdo bo zaščitil čebele. Ker se pomori v Pomurju nadaljujejo, se v stranki bojijo, da se bo to razširilo na celotno državo, zato pričakujejo ukrepanje ministra. Minister naj zelo omeji uporabo strupov, ne le da grozi s sankcioniranjem kršiteljev (kmetov), pravijo. ''Kmete se naj rajši vzpodbuja h kmetovanju 'bliže' naravi. Kajti želimo si, da bodo lahko čebele brez nevarnosti za svoja življenja opravljale svoje poslanstvo, ki je izjemnega pomena tudi in predvsem za človeka,'' so še zapisali v stranki.

Na pomor čebel se je odzvala tudi Čebelarska zveza Slovenija, ki vse pristojne službe poziva, naj takoj prepovejo sajenje tretiranega semena koruze ter vseh drugih fitofarmacevtskih sredstev, ki preko tretiranih semen ubijajo čebele.

V soboto so prizadete čebelarje obiskali predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, kmetijski minister Dejan Židan in glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič.

Rezultati analiz so pokazali, da naj bi bil krivec za pomore čebel ponovno tretirano seme koruze, v Čebelarski zvezi Slovenije pa se sprašujejo, ali kmetje seme res uporabljajo nepravilno ali pa je seme nepravilno obdelano. Za pomore čebel, ki naj bi pomrle zaradi uporabe tretiranega semena koruze, je po njihovem mnenju kriv tisti, ki dovoljuje uporabo za čebele in druge opraševalce strupena sredstva.

Kot pojasnjujejo v zvezi, kmetje kupijo tisto seme, "ki je na voljo na tržišču, zato splošno kazanje s prstom na kmete ni upravičeno". Kmetom je zato treba zagotoviti in omogočiti učinkovita sredstva, ki bodo hkrati neškodljiva za čebele in druge opraševalce, predvsem pa neškodljiva za ljudi.
Prav tako v zvezi zahtevajo, da pristojne službe kmetom, ki so kupili tretirana semena, zagotovijo nadomestna semena, saj koruza v mnogih delih Slovenije še ni bila posejana.

Čebelica na regratovem cvetu
Čebelica na regratovem cvetu FOTO:

Sprašujejo se tudi, ali ni za pomor čebel morda krivo "kakšno na novo registrirano fitofarmacevtsko sredstvo". Analize so namreč pokazale, da je vzrok za povečano odmrtje pašnih čebel, o katerih v zadnjih dneh množično poročajo iz Pomurja, po prvih analizah in pregledih na terenu v prisotnosti klotianidina, ki ga je mogoče najti na semenu koruze.

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je lahko izvor aktivne snovi klotianidin na semenu koruze, ki so jo kmetje v tem obdobju sadili na suhnatih tleh in vetrovnih vremenskih razmerah. Ob tem poudarjajo, da mora biti seme koruze, ki je lahko v prometu v Sloveniji, tretirano in obdelano v skladu s pravilnikom o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev ter pravilnikom o kakovosti semena žit.

Čebelici na paši
Čebelici na paši FOTO:

KGZS zaskrbljena zaradi padanja čebel

S Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so sporočili, da se zavedajo pomena čebel pri pridelavi hrane, zato v dobro čebelarjev, kmetov in potrošnikov izvajajo številne dejavnosti, ki zmanjšujejo tveganja pri varovanju okolja. ''Že vrsto let kmete pred setvijo koruze skozi tehnološka navodila opozarjajo, da pozorno ravnajo pri setvi in drugih pomladanskih opravilih in da pri tem upoštevajo priporočila dobre kmetijske prakse,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Kmetijska svetovalna služba pri KGZS izvaja tudi redna izobraževanja ter usposabljanja za prodajalce in uporabnike sredstev za varstvo rastlin. Na tečajih pa dajo poseben poudarek prav pravilni rabi sredstev za varstvo rastlin in varovanju čebel. Na KGZS tudi pričakujejo, da bosta inšpekcijski nadzor in analize vzorcev pokazala na prave vzroke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chivas-regal
01. 05. 2011 10.00
Druga verzija zgodbe: baje se je nek gorički čebelar pohvalil, da čez zimo pomrle čebele zbirajo in jih v času setve potrosijo pred čebelnjaki,češ da so pomrle zaradi zastrupitve z insekticidom ki se nahaja na tretiranih semenih koruze. Sicer je ta prah najlaže potrositi po mrtvih čebelah in že imamo dokaz da je insekticid na čebelah. Nato je baje še izjavil češ samo tako lahko nekaj dobimo od zavarovalnic.
NiVec
27. 04. 2011 21.40
follow the money!
roni88
27. 04. 2011 17.36
jagoda_fp se podpišem! Dandanašnji kmet že more bit tako na vseh področjih izobražen, moramo voditi papirje,moramo biti strojniki, mehaniki, šoferji, hlapci, veterinarji, obiskujemo razne tečeje o škropivih itd... Ni nas strah zaradi plevela, škropimo zaradi drugih bolezni, sploh koruza je občutljiva, kupimo pa kar dobimo u kmetijski zadrugi, za kar moramo imeti posebno kartico da sploh dobimo škropivo. Mi kupimo škropivo kakor, vi mestni ljudje kupite zdravila v lekarni, in delamo stogo po navodilih saj če pretiravaš ti "zažge priridelek". In še za nameček imam čebelnjak z 12-im panji in nasrečo še nikoli nisem imel pomora. Zato menim da je krivda izključno na proizvajalcih oni se ukvarjajo s tem, ne kmet ki je samo uporabnik.
Google_Chemtrails
27. 04. 2011 10.55
krtaca1526.04.2011, 10:1221 Hvala za cenzuro 24 ur. Ko nekdo napiše resnico, se pa komentarji pobrišejo a ne? Fuujjj Resnica je zmeraj najbolj bolela;)
Tonček Balonček
27. 04. 2011 08.56
Zakaj nas skrbijo le čebeel, ostale žuželke pa ne? Kot da so insekkti na tem svetu le za to, da imamo med!
Borut Pahor 1
27. 04. 2011 08.05
Alo učasih je bla suša, ni blo pridelka pa so bli usi mal bl lačni pač tko je in isto je u naravi. (KEMIKALIJE=STRUP) Pa mau se uprašite kok snovi od azbesta pa raznih pesticidov so uporabljal predn so prepovedal pa kok dolg se je use uporabljal.
hovdec
27. 04. 2011 07.58
od kdaj čebele jejo koruzno seme?? koruze nisem letos videl še nikjer cveteti, še zrasla ni!!?? a sem jaz neumen, ali pa je tukaj spet ena manipulacija z nami!
jagoda_fp
26. 04. 2011 22.35
Zanimivo je gledat tele komentarje, sploh nekatirih, ki nimajo pojma. Kmete nas je država prisilila sejati tretirano seme proti "koruznemu hrošču", "ki" naj bi bil prisoten v slo. Edino sredstvo ki je v slo na trug je "poncho" od Bayerya, sredstva sam ne moreš kupiti, kupiš lahko samo že tretirano seme. Za setev je bilo potrebno predelati sejalnice (v večini se uporabljajo tipske nadgradnje od proizvajalca sejalnice). In to je to. Mislim, da gre tukaj za napko firme, ki je izvajala tretiranje. Suho in vetrovno vreme gor ali dol, če se strup , ki je nanaešen na seme lušči in odpada ter "leti" okrog sejalnice pač ni posledica vremena kot pravi ministrstvo. Tudi mi kmetje bi rajši videli. da lahko sejemo netretirano seme, ki je cenejše in manj škodljivo (tudi za nas, ki to kar frči okrog sejalnice vdihavamo). Pred leti se je uporabljal mesurol, ki ni bil toliko škodljiv, bil pa je dokaj učinkovit (na vrtičkih je še vedno dovoljen kot granulat). Nam kmeto pa so ga dejansko prepovedali (edino dovoljen je še kot tretirano seme ampak s polovično dozo. Pri "stari" dozi dvakratni sedanji, pa v zadnjih 20 ali 30ih letih ni bilo nobenega pogina, ampak so prepovedali in dovolili nekaj bolj škodljivega in dražjega. Kje so krivci? Elitni strokovnjaki? Visoki uradniki?In pa verjetno fitofarmacevtska industrija, ki vse skupaj "dirigira"??? Najebe pa zopet .... na koncu raja in narava.
Tonček Balonček
26. 04. 2011 21.32
nekdo88, a ti pa kar v srbski maniri izpred 22 let:, ko so Stanovniku priporočali: "Neka ide u Filadelfiju ili u Graz!" Pa ti pojdi tja, če se pri nas nič ne izplača!!
zFoo
26. 04. 2011 20.23
Kolikor vem, je do teh pomorov že prihajalo leta 2008 posebej na območju nemčije in slovenije, od tedaj dalje je prepovedano sejati koruzo s podtlačnimi sejalnicami. Torej dovoljen način setve koruze je samo s posebnimi pnevmatskimi sejalnicami. S takimi sejalnicami se ves prah in zrak spusti v zemljo, torej nikakor ne more na prostost kar tako.
T_one
26. 04. 2011 20.18
To so vam posledice gensko manipuliranih semen in škropiv, ki jih proizvajajo Monsanto in podobni genocidisti! "Svet po Monsantu" - "Kdor kontrolira hrano, ultimativno, kontrolira ljudi!"
nekdo88
26. 04. 2011 20.16
tonček pol pa se preseli v francijo ali pa na nizozemsko, sama zavist te je
Nauders
26. 04. 2011 20.08
to je bumerang mesne industrije
Tonček Balonček
26. 04. 2011 20.03
nekdo88, pa kaj mene briga ali s esplača ali ne, očitno d as eFrancozom in Nizozemcem splača, pri ans se pa splača grtraditi križev pot in igrati z delnicami? A traktorje se pa splača kupovati? Na vseh kmetijskih sejmih po evropi, od verone do Kremsa in daleč naokoli je Slovencev več kot Nemcev, Italjanov in Francozov! Iz česa vendar, če so pa takšni reveži?
murinar
26. 04. 2011 17.31
kaj je pa taprava resnica???
nekdo88
26. 04. 2011 17.25
pa daj tonček balonček res nimaš pojma o kmetijstvo za to se nehaj oglašat, zakaj ni dovolj samooskrbe v sloveniji ker se ne splača več obdelavat njiv lol
korintos1
26. 04. 2011 17.15
zvizi Ti imaš najbrž končan šnelkurz za sajenje koruze. Stari tipi za sejanje koruze so tudi sadilci? Mi smo to delali s sejalnico za koruzo. Vi mladi moderni jo pa sadite, zato pa vrag čebele jemlje. Od smeha.
Tonček Balonček
26. 04. 2011 16.25
Mimogrede, koruzo običajno sejejo, Slovenija naj se pa preusmeri v proizvodnjo medu, to je naša pšrihodnost! Vs enaše kmetijstvo je itak še ena sam jamrarija, subvencije, stimulacije, vračanje škod, katastrofe, uničenja itd. Nikoli mi ne bo jasno, kako da Slovenci pridelajo le pol potrebne hrane, Finci pa 75 odstotkov! A resnično toliko požremo? In to pri vseh teh milijardah, ki jih vlagamo v kmetijstvo? Pa kam gre ta denar? Vidim le ogromne hiše, neštevilne traktorje, zvonike in kapelce, ampak pridelkjov ni pa nikljer, kaj toliko izvažajo?
Darko32
26. 04. 2011 16.11
Ugotviti kdo je sadil na tem območju koruzu, saj jo bo prijavil v subvencije. Ugotoviti izvor semana in ostro kaznovati za to počejte. Čebelarjem pa povrniti vso škodo. KZZS pa naj že enkrat pouči tiste mlade kmete, ki pod ekološkim imenom prodajajo vseživo, da to ni primerno in moralno.
Vandal2
26. 04. 2011 16.03
Bi bilo potrebno vsa škropiva ukiniti in nazaj zrihtat stare sorte. Sem si pred kratkem nabavil staro domorodno sorto koruze in jo imam na vrtu. Rastlina uspeva brez škropljenja, podobno kot druge rastline, ki jih imam okoli grunta. Nikoli nismo škropili češenj, jabolk, hrušk, sliv, grozdja... Vsako leto imamo več češenj kot sosedje, ki škropijo vsaki teden in imajo probleme z raznimi boleznimi. Dajte naravi selekcijo, ne škropiva. Glede raznih škodljivcev pa bi se morali ljudje tako organizirati kot so se naši predniki. Ljudje so delali skupaj in si pomagali. Škodljivce so ročno pobirali in kar je najpomembneje, bilo je veliko mladine v naravi in niso imeli nobenih frustracij in ljudje po večini niso poznali "psihičnih bolezni" kot jih poznamo danes. Farmacevtske industrije pa služijo na nas in nas še bolj zastrupljajo