Slovenija
Oglas

V Pomurje po kulinarična in aktivna doživetja

Pomurje, 02. 06. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V severovzhodni Sloveniji, kjer je zasanjana panonska nižina obdana z zaobljenimi griči, se nahaja Pomurje. Reka Mura je tista, ki ločuje med Prekmurjem na eni strani in Prlekijo ter Štajerskim delom na drugi strani. To je dežela štorkelj, zdravilnih vod in energetskih točk, mlinov na vodi, klopotcev in edinstvene tradicije ter dialektov.

Najbolj pristen stik z domačini, ki slovijo po svoji gostoljubnosti in srčnosti, pa bomo doživeli na prireditvah, ki se odvijajo skozi celo leto.

Pomurje - 2
Pomurje - 2 FOTO: Pomurje

Od bograča do dödolov

Ob vznožju Lendavskih goric, na skrajnem vzhodu Slovenije ob madžarski in hrvaški meji, leži Lendava. Po raziskovanju okolice s kolesom ali peš, morda po sproščanju v parafinski vodi, vam bo iz lendavskih ulic zadišal bograč. V svetovni prestolnici bograča se konec avgusta odvija največje tekmovanje v kuhanju te jedi, Bogračfest. Ne zamudite pa tudi etno-kulinarične prireditve Lendavska trgatev. Bogata kulturna dediščina vas bo spremljala na vsakem koraku. Do 30. septembra lahko obiščete razstavo Hommage à Picasso na lendavskem gradu.

Dödoli so še ena od jedi, ki zaznamujejo te kraje. In ker so tako okusni, so se v Puconcih, tam kjer si Ravensko in Goričko podajata roki, odločili, da organizirajo Dödolijado, na kateri se ljubitelji kuhanja pomerijo v pripravi te jedi. Tradicija se ohranja z načinom kuhanja, saj kuhanje poteka na odprtem ognju v kotlu. V njem se skuha krompir, pusti ravno prava mera vode in doda moka. Z mešanjem ustvarimo dödole. Prireditev, ki jo spremlja tudi razstava kulinaričnih izdelkov Zlata kijanca, se odvija prvo nedeljo v oktobru.

Pomurje - 1
Pomurje - 1 FOTO: Pomurje

Bilo je nekoč, a je še danes

Moravske Toplice so največji zdraviliški kraj Pomurja in vsako leto se tam v juniju odvija Festival prekmurskih dobrot. Nekaj kilometrov stran je vas Filovci, ki je znana po lončarstvu. Zadnjo soboto v juniju se tu odvija Festival vina in kulinarike. Če kje, potem tukaj okušamo "indašnje" jedi. Pridne roke domačinov pripravijo različne jedi po starih prekmurskih receptih. Po pokušini jedi se podajte med idilične prekmurske zidanice v Filovski Gaj, kjer vas bodo pričakali prijazni vinogradniki z odličnimi vini.

Pomurje - 3
Pomurje - 3 FOTO: Pomurje

Poleg lončarstva nas v preteklost popelje tudi ples. V Moščancih, v bližini Puconcev, kjer še posebej radi plešejo in imajo svojo folklorno skupino, vsako leto pripravijo folklorno prireditev Peli in plesali so jih mati moja. S pomočjo plesa in petja pripovedujejo zgodbe, ki nas popeljejo v nekoč. Po obisku Festivala vina in kulinarike v Filovcih, vas naj pot popelje na Goričko, kjer bodo prepevale in plesale številne folklorne skupine. Pod lugašem oz. brajdo pa bo tekla beseda o vinu, trti in vsem lepem.

Po odlični hrani si pretegnite noge in se napolnite z energijo

Brez skrbi, po vsej hrani, ki jo nudi Pomurje, imate nešteto možnosti, da si pretegnete noge. Poleg vseh kolesarskih in pohodniških poti, ki se prepletajo po celotnem Pomurju, se drugi teden v juliju odpravite v najbolj srčen kraj daleč naokrog. V Radencih se takrat odvija Rekreakcija. Organizatorji poskrbijo, da za pet dni šport postane zabava za vse generacije in da si na koncu dneva lahko odpočijete noge v kinu pod zvezdami. Ves trud po gibanju bo poplačan z Radensko nočjo, na kateri letos nastopajo hrvaška skupina Hladno pivo in Vlado Kreslin z Malimi bogovi.

Pomurje - 4
Pomurje - 4 FOTO: Pomurje

V Pomurje boste našli mir in se napolnili s pozitivno energijo. Slednje ne manjka pri Bukovniškem jezeru, ki se nahaja blizu Dobrovnika. Ob jezeru boste našli izvir sv. Vida. Legenda pravi, da pomaga pri izboljšanju vida. Vaš pustolovski duh bo potešen v pustolovskem parku, ki se prav tako nahaja ob jezeru. Pravi vrvež, v tem sicer zelo mirnem okolju boste doživeli ob koncu tedna ali v juniju, ko se v teh krajih odvija Dnevi turizma. Na god sv. Vida, je tu eno izmed večjih proščenj v Pomurju, zagotovo dogodek, ki ga je treba doživeti.

Pomurje - 5
Pomurje - 5 FOTO: Pomurje
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3