Slovenija

Modernejša študentska prehrana: Ultra prodala Margento

Ljubljana, 14. 10. 2009 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Študentska organizacija je podpisala pogodbo za elektronizacijo študentske prehrane. Nov sistem nudi Margento, nekdanje hčerinsko podjetje Golobičeve Ultre. V pogodbi je tudi protikorupcijska klavzula.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je podpisala pogodbo s podjetjem Margento, izbranim ponudnikom rešitve za uvedbo plačevanja študentske prehrane prek mobilne tehnologije. Nov sistem naj bi bil študentom bolj prijazen, dostopen in enostaven za uporabo.

ŠOS je podpisal pogodbo za elektronizacijo plačevanja študentske prehrane.
ŠOS je podpisal pogodbo za elektronizacijo plačevanja študentske prehrane. FOTO: iStockphoto
V pogodbi, sklenjeni za obdobje sedmih let, je tudi varovalo – če bi se pokazale resne napake v sistemu, jo lahko odpovedo brez stroškov.

Po besedah predsednika odbora za socialna in zdravstvena vprašanja pri ŠOS Andreja Božiča so kot varovalo v pogodbo vključili protikorupcijsko klavzulo. Pojasnil je, da so sicer protikorupcijsko komisijo zaprosili za mnenje v zvezi s poslom, a odgovora še niso prejeli. Pogodbo pa so želeli skleniti čim prej, da bi projekt stekel, zato so vanjo vključili klavzulo, ki določa, da se pogodba v primeru dokazane korupcije prekine.

Po mnenju Mlade Slovenije (MSi) je bila namreč pri razpisu o elektronizaciji študentske prehrane favorizirana mobitelna rešitev, ki jo lahko ponudi le takratno hčerinsko podjetje Ultre, katere solastnik je minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Iz Ultre so sicer danes sporočili, da so lastniški delež v Margentu prodali. "Umik je posledica letošnje vnovične medijske in politične gonje družb iz skupine Ultra, ki v praksi dejansko pomeni omejevanje in onemogočanje z ustavo zajamčene svobode gospodarske pobude. Ultrina krovna družba se bo do konca leta umaknila iz lastniških povezav v vseh družbah, ki tržijo svoje storitve v Sloveniji," je sporočil njen direktor Gregor Beznik.

Na razpis se je prijavil tudi Bankart, vendar je razpisna komisija, katere član je bil tudi nekdanji vodja razvojnega oddelka v Ultri Aleksander Palutnik, izbrala podjetje Margento, ki je bilo takrat še Ultrino. MSi je zato obvestila tudi komisijo za preprečevanje korupcije. Glede neizbora drugega konkurenta, podjetja Bankart, je Božič sicer danes zatrdil, da se je v konkurenčnem dialogu izkazalo, da ne morejo zagotoviti primernega sistema. Zagotavljajo, da so postopek speljali korektno.

Golobič se sprašuje o morebitni koruptivnosti MSi

Minister Golobič v nasprotovanju MSi izbora vidi "konkreten podjetniški interes". Spomnil je, da je zakonsko zavezo o elektronizaciji še v prejšnjem mandatu pripravil minister iz vrst NSi, zato "ni naključje, da skuša podmladek NSi zavarovati ta interes". Glede očitkov, da je bil razpis prirejen po meri Margenta, odgovarja, da bodo o tem odločile pristojne institucije. "A vedeti je treba, da so imeli vsi tisti, ki so se prijavili na razpis, pravne poti, da zavarujejo svoj interes," je opozoril. Način, kako poskuša MSi zavarovati ta podjetniški interes stranke, pa je po njegovem mnenju mogoče šteti tudi za koruptivnega. "A s tem naj se ukvarjajo druge institucije," je zaključil.

V podmladku NSi so se hitro odzvali: ''Minister Golobič s svojo današnjo izjavo, da ima podmladek NSi pri razpisu za elektronizacijo študentske prehrane podjetniki interes, zavaja javnost in spet laže, kot je tudi v njegovi navadi. Noben član podmladka ni solastnik podjetji, ki so se potegovale na razpisu. Gregor Golobič pa je 'študentski minister' in je bil dejansko solastnik podjetja Margento. S svojimi zavajajočimi in lažnimi izjavami želi prikriti dejstvo, da ima v podjetju, ki je bilo izbrano na razpisu, lastniški delež. Golobič bo posledično služil denar prav na račun študentov, kar je moralno sporno, česar se pa ne zaveda.'' V MSi ga pozivajo, naj se ''končno odloči, ali bo politik ali gospodarstvenik''.

Najprej na Primorskem

V letu 2007 je Ultra začela razvijati sistem Moneta za potrebe subvencionirane študentske prehrane, po zmagi tranzicijske levice na volitvah leta 2008 pa je dobila podporo tudi študentske organizacije. Sedanja dejstva in potek dogodkov kažejo, da so razpis pripravili tako, da v praksi lahko izberejo samo tistega ponudnika, ki omogoča identifikacijo študenta z mobitelom. To pomeni, da je bil razpis zavestno pripravljen za Ultro, ki je s tem po ljubljanski mestni kartici Urbani dobila že drugi razpis na podobno sumljiv način. / … / V predsedstvu študentske organizacije tako na primer sedi tajnik koprske SD – Blaž Čeklič, mnogi drugi člani predsedstva pa so simpatizerji strank vladajoče opcije. Članstvo v izvršnih organih strank ali podmladkov ter verskih skupnostih je po študentski ustavi nezdružljivo z imenovanimi in voljenimi funkcijami v študentski organizaciji in njenih organizacijskih oblikah. / ... / Razpis je trajal le 15 dni. Zaradi izbire so sumljivi tudi v SDM

Novo tehnologijo bodo začeli testno uvajati 1. decembra na območju Univerze na Primorskem, predvidoma s 1. majem 2010 pa še na območju univerz v Mariboru in Ljubljani. Prenova sistema bo potekala v testnem 15-mesečnem obdobju, v katerem bosta vzporedno tekla star in nov sistem. ''Če bi se izkazalo, da nov sistem ne deluje, bi se lahko brez težav vrnili na stari sistem papirnatih bonov," je poudaril član predsedstva ŠOS Elvis Cvikl.

Za študente ne bo dodatnih stroškov, zagotavlja. Svoj mobilni telefon bodo, ne glede na operaterja ali razmerje, ki ga imajo z operaterjem, uporabljali brez stroškov. Služil jim bo za identifikacijo pri ponudniku študentske prehrane. Ko se bo študent identificiral, bo lahko koristil študentsko kosilo, ponudniku prehrane pa bo na licu mesta tudi plačal svoj del udeležbe v vrednosti obroka. ''To bo za študente pozitivno, saj ne bodo več kreditirali sistema s plačevanjem bonov v naprej,'' je izpostavil Božič.

Prihranek?

Na vprašanje, kolikšna bo vrednost celotnega projekta, danes sicer niso konkretno odgovorili. Cvikl je izpostavil le, da jih delovanje sedanjega sistema stane en milijon evrov letno in da bo nov sistem pomenil zmanjšanje stroškov dela za 40 odstotkov, odpadli pa bodo tudi stroški najema prostorov za info točke, kjer se zdaj prodajajo boni. Na vprašanje, kakšni so dogovorjeni vzdrževalni stroški, pa je pojasnil, da bodo odvisni od števila opravljenih transakcij, torej števila plačanih študentskih obrokov. Za vsako transakcijo bo ŠOS Margentu plačal sedem centov; ker je transakcij letno približno pet milijonov, bi to pomenilo približno 350.000 evrov letno plačila Margentu. V znesek je vključen najem tehnologije, vzdrževanje in odpravljanje določenih napak. –

Zaradi študentskih ugodnosti številni ponaredki

"Brezplačnih" študentskih potrdil medtem kar mrgoli, saj se ponarejeni izvodi množijo kot gobe po dežju. Do študentskega statusa vas tako ločita le barvni tiskalnik in dober ponaredek. Uporabniki ponaredkov imajo sicer prvotni interes študentsko delo, ogromno pa lahko privarčujejo tudi pri prehrani. Več na Cekin.si.

Nov sistem študentske prehrane

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klizma
15. 10. 2009 10.12
G. Golobič- tudi metanje polen pod noge konkurenčni Infotehni iz NM z vaše strani ima vse predispozicije hude korupcije!!!! Polnilec svojega žepa!!!!!!!!!!!!!!
Meri.m
15. 10. 2009 08.58
Ultra prodala Margento - seveda s podpisano pogodbo. Podobno kot je bila prodana Sistemska tehnika s pismom o nameri.
8JASMIN
15. 10. 2009 08.44
STRAH ZBUJAJOČE, KER IMAMO TAKE ŠTUDENTE, KI PODPIRAJO TAKŠNO NEPOŠTENOST, KI JE TA GOLOBIĆ IN NJEGOVI POSLI IN SPLETKE. PA KDO ŠE VERJAME TAKEM MINISTRU, JOJ , JOJ, JOJ, ŠTUDENTJE PAMET V ROKE PA NEDAJTE SE ZAPELJEVAT IN PODKUPOVAT, KER POŠTENJE JE NAJVEČJA "VRLIN" ČLOVEKA.!!!!!!!!!!!!!!!!!
makajjezvami
15. 10. 2009 00.11
lušne te študentke :)
M teorija
14. 10. 2009 23.34
To natezanje ali smo za rdeče ali za belo je pa res že neplodno. Kakor da smo pokuševalci in ljubitelji vin. Razen kadar gre za cviček.
M-teorija
14. 10. 2009 23.15
lesnikovsok14.10.2009, 22:48 0 kartico majo posod po svetu... mi pa prek telefona... jao jao : Očitno niso tako napredni kot pa bomo pri nas. Kako boš pa rezerviral s kartico, jo boš poslal po golobiču pismonoši.
M-teorija
14. 10. 2009 23.12
Prehrana ravno ne bo modernejša le sitem, ki omogoče rezervacijo za prehrano, kot je bila doslej bo modernejši.. Hrana samo zaradi tega ne bo nič okusnejša. Je pa res , da bo z novim sistemom študentom prihranjen čas, ki ga bodo uporabili za druge bolj pomembne stvari. Na razpisu je bil izbran najboljši ponudnik. Ultra je, oziroma se bo umaknila iz lastniških povezav v vseh družbah, ki tržijo svoje storitve v Sloveniji . V pogodbo je vključena protikorupcijska klavzula in to je to. Res pa je , da bi moralo pisati tudi, da v primeru nepravilnosti Margenta povrne ves denar , ki bi ga v tem času zaslužila. Vse ostalo okoli te prehrane je dviganje prahu tistih, ki nimajo počet kaj bolj pametnega. Predvsem to leti na Ljudmilin podmladek.
lesnikovsok
14. 10. 2009 22.48
kartico majo posod po svetu... mi pa prek telefona... jao jao :)
RADO62
14. 10. 2009 21.19
Ubogi Golobček spet mu je bila storjena krivica in vseeno dobil razpis in to po popolnoma transparentni?? in pošteni?? poti, ki je vključevala celo protikorupcijsko klavzulo.... Res nekaterim se stalno dogajajo krivice.... Pa kaj se jezijo ti fantje iz podmladka NSi-ja, saj vsi dobro vemo, da je Golobič pošten politik in vrhunski strokovnjak informacijskih tehnologij pa čeprav komajda filozof..... heh
alterego
14. 10. 2009 21.06
če že vsi vpijejo, da so sindikati zanič, kaj je potem šele študentska organizacija!?
Tonček Balonček
14. 10. 2009 19.18
Še sreča, da je pri študenstski hrani vs ev redu! Se vidi, kaj rihtajo levaki in kako gredo zadeve pri poštenjakarjih, razlika se meri v svetlobnih letih!
Gregor Srdi?
14. 10. 2009 18.41
aja, pa kaj pa rabi golobič še več, zdej ko je pogodba sklenjena bo lahko to lepo vračunal v prodajno ceno !!!!!!!!! govori pa kot da ne bo mel nč od tega ...
Gregor Srdi?
14. 10. 2009 18.33
ukint bone pa dnar na roko študentom D: banda pokvarjena
zahod.west
14. 10. 2009 17.33
Na normalne trgu bi vsa ta ULTRA podjetja totalno propadla. Ampak na normalnem trgu.
Bogdan Binter
14. 10. 2009 17.00
Tisti , ki je moral podpisati pogodbo z Golobičem že ve zakaj jo je moral. Si upa ta mladinski funkcionar to obelodaniti? Nikakor, saj bi s tem pokazal politično nezrelost, tako ga pa čaka bogata nagrada in napredovanje v politićno zanesljivo osebo, na katero se bodo Golobičeve stranke lahko vedno zanesli.Tako se kuje levičarsko udbomafijski podmladek, za katerega je minister Lukšič namenil 800.000 eur za razvijanje aktivnega državljanstva med mladimi. Zdaj vsaj veste kako se pride do zanesljivega in pravega podmladka.
8JASMIN
14. 10. 2009 16.31
A ŠE ZMOREJO TI SLOVENSKI ŠTUDENTJE KAJ VEČ, KOT DA SE PUSTIJO TAKOLE NATEGOVAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Krasinius
14. 10. 2009 16.26
Bogi študentje, ker so ravno tega kriminalca Goluboviča dobil za ministra, zdej bo pa njih kradu. Če bi bil Golubovič vsaj notranji minister, potem bi kradel Policistom, kar bi bilo celo zanimivo (za v film), tako pa se okorišča na našem bodočem upo, na naših mladih.
Krasinius
14. 10. 2009 15.58
A se zavedate, slaboumni moji slovenčki brez spomina, da če bi kradljivec in lažnjivec Golubovič vodil obrambno ministrstvo, bi sedaj v naslovu pisalo modernejša prehrana vojakov. Ker ne potrebujejo študentje Goluboviča ampa potrebuje on njih, da jim bo lahko prodal tehnologijo, za katero mu je NLB dala 4 milijone evrov nezavarovanih kreditov. Samo za to se gre, da njegova firma nekaj proda in se on sam lahko okorišča na naš račun prek nabiralnika.
antilevak
14. 10. 2009 15.18
Če ma Ultra prste vmes bo država res "ultra" pršparala :D :D
SherlockH
14. 10. 2009 14.33
Levičarstvo ne pozna meja klientelizma. V teh KGB časih država pač ne more zagotoviti dela vsem in najlaže je postaviti prostore za študij v vsako slovensko vas, študij pa narediti čim lažji in ga čim bolj podaljšati, pa zraven še malo finančno oluščiti kandidate, mar ne Gulobović-večni študent?