Slovenija

V petih bolnišnicah začenjajo poskusno spremljati, koliko dela opravi posamezni zdravnik

Ljubljana, 01. 09. 2016 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V bolnišnicah v Murski Soboti, Trbovljah, Celju, na Jesenicah in Golniku bodo tako v praksi preizkusili standarde in normative, ki jih želijo v zdravniškem sindikatu Fides vključiti v kolektivno pogodbo za zdravnike. Državna sekretarka opozarja, da to nikakor ni gledanje pod prste zdravnikom.

Vseh pet bolnišnic je k projektu pristopilo prostovoljno.
Vseh pet bolnišnic je k projektu pristopilo prostovoljno. FOTO: Thinkstock

Gre za pilotni projekt, v okviru katerega bodo v bolnišnicah beležili, koliko delovnega časa posamezen zdravnik nameni ambulantnemu delu in koliko storitev tam opravi, koliko časa porabi za posege, in sicer ločeno po internističnih in kirurških strokah, in koliko časa porabijo za pripravo na delo, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat.

Posebej bodo spremljali tudi zdravnike, ki opravljajo mentorsko delo mladim zdravnikom, predstojniki ter tiste, ki opravljajo znanstveno raziskovalno delo.

Na ministrstvu računajo, da bodo tako v določenem času dobili točen opis stanja po dejavnostih in po vrstah storitev. Na podlagi teh podatkov bodo nato lahko primerjali obremenjenost zdravnikov po posameznih dejavnostih in strokah glede na modro knjižico standardov in normativov, ki so jo pred leti pripravili v zdravniških organizacijah.

Državna sekretarka verjame, da jim bodo ti podatki tudi pokazali, kje so ključna vprašanja oz. težave finančne ter organizacijske narave, ki jih morajo rešiti.

Izbrane bolnišnice bodo v drugi polovici septembra pripravile prvo analizo obremenitev specialistov in specializantov, ki imajo več kot tri leta specializacije.

Vseh pet bolnišnic je k projektu pristopilo prostovoljno, je pojasnila Pirnatova. Zdravnikov to beleženje ne bo obremenjevalo, mnoge podatke bodo namreč pridobili že iz informacijskih sistemov bolnišnic.

Pirnatova je prepričana, da bodo mnogi zdravniki teh podatkov celo veseli, saj bodo pokazali na velike razlike med njimi, na primer kdo dela več preiskav, kdo malo. Tako bo njihovo delo postalo jasno in pregledno, je dodala.

Projekt se bo začel izvajati v ponedeljek, čeprav je bilo sprva napovedano, da se bo začel izvajati v začetku septembra. Po besedah Pirnatove so se za ta časovni okvir odločili zaradi želje bolnišnic. 

Sekretarka: To ni gledanje pod prste zdravnikom

Pirnatova je danes pojasnila, da takšno poskusno spremljanje nikakor ne pomeni nezaupanja sindikatom ali gledanja zdravnikom pod prste. "Predvsem bi radi dobili dobro merilo, ki ga bomo lahko potem tudi zapisali in uveljavljali skozi kolektivno pogodbo. Ampak neko merilo, če ga želimo zapisati, moramo tudi imeti," je dejala.

Poskusi uvajanja standardov in normativov so bili v zadnjih petih letih zelo aktualni. "Vemo pa, da so standardi in normativi v enem delu splošni, specialnih delov na nekaterih delih sploh ni," je dejala in pojasnila, da so specifične standarde in normative za psihiatrijo oblikovali šele sedaj za potrebe pilotnega projekta.

Želeli so tudi spremljati delo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer pa tudi ni pripravljenih specialnih standardov, splošni pa njihovemu delu ne ustrezajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
02. 09. 2016 11.09
+1
Oslarija. Potrebno je ukiniti koncesije za vse, ki so zaposleni v JZ in sočasno še imajo koncesijo za delo v privat ambulatnah. Za nameček pa paciente pretrasirajo v svoje zasebne ambulante. Tem je potrebno odvzeti licence in jim dati možnost, da v tridesetih dneh izerejo kje bodo delali. To je edina rešitev. Drugače bo več škode kot koristi.
JApajaDAja
02. 09. 2016 09.22
sedaj se bodo pa spet tepli za operacijske programe in dežurstva na urgenci! kje je pa mb ukc?
Vinogradnik67
01. 09. 2016 17.47
+3
Ukiniti koncesionarje gledajo samo za svoj profit v šparajo pri pacijentih ! V javni ambulanti ti prvo kar storijo dajo kri na pregled pri koncesionarju pa v 15 letih niti enkrat !!!!
JApajaDAja
02. 09. 2016 09.23
+1
podpišem! od leta 1994 samo 1x-pa še to na mojo prošnjo.
denden
01. 09. 2016 14.08
+6
Zadnjič na MB urgenci čakal od 14:30 do 24h. Med tem časom se je gospa v belem plašču več kot uro in pol, v čakalnici, pred očmi čakajočih, bezskrbno pogovarjala s svojim znancem. Verjetno tudi to spada med standarde bolniške oskrbe.
taurus111
01. 09. 2016 13.42
+5
Te normatitive je spisal Kustrin ( radikalni član SDS ), da bi še bolj zameglil meglo v zdravstvu. Rak rana so zdravnice in zdravniki koncesjonarji, ki sedijo na dveh stolih. Ali naj gredo privat ali v javno zdravstvo ? Dejstvo je, da je narod sam z samoprispevkom zgradil vse ZD in bolnice ter šolal zdravstveni kader, sedaj od tega nima nič?
mptour
01. 09. 2016 13.30
+4
Kaj je to, 1. april!?
Transformerji
01. 09. 2016 13.11
+8
Če bi bil minister za zdravje, bi se najprej osredotočil na dobavitelje, ne glede na to, kaj se dela in dobavlja za zdravstvo . Tam smo izgubili denar in ga izgubljamo že desetletja samo zato, ker v zdravstveni štali vlada korupcija, piarovci in lobiji. Vsi so imeli korist od tega. Najbolj pametna je bila Alenkina ministrica, ki je ugotovila, da se te štale ne da počistiti.
NiVseRes
01. 09. 2016 13.08
-1
Sej to je normalno..vsak delavec v tovarni ima normo in to normo mora izpolniti..in evidenca opravljenega dela je vsakdanjost.....ce z lahkoto izpolnis normo ti jo pa se malo dvignejo....bravo
21tara
01. 09. 2016 12.26
Znanec zobozdravnik, ki sedaj dela privat, pravi da tisto kar naredijo zobozdravniki v 8- urnem delavniku v javnem sektorju, je on naredil v 4-urah. Moja izkušnja pri splošnem zdravniku pa tudi ni najboljša. Kljub temu, da imam določen termin vedno čakam kar dosti dolgo. Pa še na misel mi ne pride, da bi kaj pripominjala. Pri specialistih pa imam boljše izkušnje. Se kar držijo določenih ur. To so moje izkušnje.
Darko32
01. 09. 2016 12.21
+7
Oslarija. Potrebno je ukiniti koncesije za vse, ki so zaposleni v JZ in sočasno še imajo koncesijo za delo v privat ambulatnah. Za nameček pa paciente pretrasirajo v svoje zasebne ambulante. Tem je potrebno odvzeti licence in jim dati možnost, da v tridesetih dneh izerejo kje bodo delali. To je edina rešitev. Drugače bo več škode kot koristi.
PS2Xministri
01. 09. 2016 13.29
+4
mertseger
01. 09. 2016 12.11
+2
A ni žalostno da je potrebno spremljati a dela ali ne, ljudje naj pa čakajo.
dadinho10
01. 09. 2016 10.15
+3
zal je nas sistem taksen, da bi vsi mi goljufali....verjetno ni ga takega, ki med sluzbenim casom ne skoci malo pobrskati novice, marsikdo malo na fb, ki skoci do sosednje pisarne se malo pogovoriti, kavica, vici, zapeljevanje itd.... ce je sistem dela taki, da ti znese ok....zdravniki so preobremenjeni, to vsi vemo, ze cakalne vrste povejo kaka je guzva....pa verjetno jih je tudi premalo.....ampak a ste se kdaj zavzeli koliko zdravniki (ne recem vsi) uspejo skakati med tistim ambulantnim delom.....ker sem privat veckrat v bolnici, imam priloznost videti kako to poteka.....na koncu, saj so ljudje, jim pripada neka pavza, vendar si oni to pavzo jemljejo sami in koliko pac dolgo mislijo..... bil sem v druzbi zdravnika, ki je imel polno cakalnico pacientov, narocenih na uro (ceprav niti eden ne pride na vrsto ob tej uri, ko sma prisla z bratom- (bratov prijatelj), mu je poslal sms, je prisel ven, prevzel neke paprije (privat) in nas povabil na kavo.....ker sem bil firbcen, sem pogledal na uro.....na kavi in cigaretu, ker brat kadi, smo bili natanko 18 minut...... med poslavljem je brat v sali dejal, spravi se malo delat, on se je nasmejal pa rekel, saj cez 20 minut itak gremo na malico.....da ne recem koliko smeha je bilo na racun sester, ki so ene tako vroce da te glava boli......pa tako oblecene, pa namazane itd.....to vse uspe povedati gospod doktor.... ko mi potem kdo rece kako nimajo casa za nic, guzva, preobremenjeni, dobim kurjo kozo, ker vem, da nisi nabriti kot delavci za tekocim trakom.......in vse samo zato ker lahko, ker jim sistem to omogoca, ker jih mi potrebujemo.....kaj bomo drugega ko pocakali? sli domov v bolecinah? pac pocakas in upas da bos cim prej.... ne recem, da tako delajo vsi pa vsaki dan, ampak kot sem dejal, veckrat sem tam in vidim.....
Pa kaj
01. 09. 2016 10.03
+5
Naj merijo koliko prespijo na dezurstvih...s tem ne mislim na ukc...ali pa ko opravljajo ob dezurstvu se svojo redno dnevno ordinacijo...
NiVseRes
01. 09. 2016 13.10
+1
Dezurtva so nekaj drugega...lahko gres pa ti ko so na dezurtstvu da trenirajo na tebi...da nesedijo praznih rok
proofreader
01. 09. 2016 09.57
+11
Če ne bo nekdo zraven stal in meril, bodo goljufali.
danijel73
01. 09. 2016 09.39
+4
dvojna škoda, zdravniki delajo bogo, ker sicer popoldanske obrti ne bi mogli furati, pa bo treba zakupiti še te ki bodo pregledovali da bodo poročali tako kot bo zbornica hotela, da bodo gospodje dohtarčki še naprej obirali nas davkoplačevalce. ko pa je potrebna pomoč pa je itak problem do neba
macek_garfield
01. 09. 2016 09.28
+6
zdravniki so pametni in zviti kot lisjaki kako bodo napetnajstili to poskusno aktivnost ga ze sedaj glava boli, upam, da bodo merili tudi cas, ki ga posamezni zdravnik prezivi s sexy medicinsko sestro, ki je baje spodaj brez pa to