Slovenija

V Pergamu ne bodo podpisali aneksa

Ljubljana, 18. 11. 2011 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V sindikatu Janeza Posedija, edinem, ki z ministrom Marušičem ni želel podpisati sporazuma o plači in delu, zatrjujejo, da je dogovor za njihove članice slab. Ob tem niti ne skrivajo, da bi lahko boljši dogovor sklenili, če bi se dogovarjali z Janšo.

V Pergamu menijo, da ne bo mogoče uveljaviti aneksa h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi. Poudarjajo, da predlog aneksa ne daje nikakršnih zagotovil, da bi medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo delo diplomiranih medicinskih sester, dejansko prejele pravičnejše plačilo za svoje delo. Ocenjujejo, da bi lahko v slabši položaj postavil prav tiste srednje medicinske sestre, ki so pred kratkim stavkale in katerih status je že urejen.

Drugi sindikati v zdravstveni negi Pergamu očitajo zavlačevanje.
Drugi sindikati v zdravstveni negi Pergamu očitajo zavlačevanje. FOTO: Kanal A

Kot ključno slabost v sindikatu izpostavljajo nejasnost aneksa, ki naj bi omogočal povsem arbitrarno odločanje delodajalcev o njegovi uporabi in neenotno obravnavo zaposlenih v zdravstveni negi. Aneks vsebuje tudi rešitve, ki zahtevajo dodatno šolanje usposobljenih medicinskih sester z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami, kar je po mnenju Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam nesmotrno in ekonomsko neupravičeno, še zlasti v aktualni ekonomski situaciji.

Navajajo, da so že pred dobrim tednom posredovali svoje pripombe in opozorili na vse slabosti predloga, vendar se ministrstvo za zdravje do njihovih pripomb ni niti opredelilo niti ni izvedlo kakršnega koli usklajevanja v zvezi s predlaganim aneksom.

Po njihovem mnenju je mogoče iskati sistemsko rešitev le v okviru zakona o zdravstveni dejavnosti, kar so, kot trdijo, že zdavnaj predlagali. Prav tako je po njihovem mnenju treba natančno preveriti vsebino in stopnje izobraževalnih programov zdravstvene nege v luči potreb delovnega procesa in vzpostaviti jasne standarde in normative, kajti trenutno na tem področju vlada popolna zmešnjava, ki potrebuje jasno ureditev in usmeritev, kako naj bo učinkovito urejen sistem zdravstvene nege.

Čakajo na pravno mnenje

Aneks bi morali predstavniki ministrstva za zdravje in štirih sindikatov, ki zastopajo zaposlene v zdravstveni negi, podpisati včeraj popoldne, a je ministrstvo prestavilo podpis, ker želijo v Pergamu mnenje pravnega strokovnjaka, koliko sindikatov mora podpisati kolektivno pogodbo. Drugi sindikati, ki združujejo delavce v zdravstveni negi, so kritični do ravnanja Pergama.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo strokovne službe ministrstva za zdravje kot vladne službe preučile pravno mnenje, za katerega so zaprosili v Pergamu. Koliko sindikatov mora aneks podpisati, da je veljaven oziroma ali bo tudi z odklonitvijo podpisa Pergama aneks mogoče uveljaviti, pa na ministrstvu ne odgovarjajo, saj še čakajo, da jim Pergam posreduje pravno mnenje.

Janša: Krivo je nesposobno vladanje zadnjih treh let

Z vodstvom Pergama se je danes sestal predsednik SDS Janez Janša, ki pravi, da v SDS za sedanje stanje v Sloveniji ne krivijo niti referendumov niti sindikatov. Kot menijo, je del krivde v gospodarski in finančni krizi in za to "nobena vlada ne more biti odgovorna", ključen razlog za sedanje stanje pa je nesposobno vladanje zadnjih treh let in sprejetje nekaterih napačnih oz. nesprejetje potrebnih ukrepov.

Referendumska zakonodaja po mnenju SDS zahteva določeno racionalizacijo, ne menijo pa, da je odprava referendumov pot k izhodu iz krize. Če lahko izbiramo med obstoječo referendumsko ureditvijo, ki jo lahko racionaliziramo z uvedbo referendumskega dne, ter med ukinitvijo referenduma in soočenjem z izražanjem nezadovoljstva, kot ga spremljamo trenutno v Grčiji, potem je SDS za prvo rešitev, pravi Janša.

Ob zadnjem poskusu predsednika vlade Boruta Pahorja, da bi s socialnimi partnerji dogovorili interventni zakon, Janša opozarja, da po veljavni zakonodaji s koncem mandata DZ padejo tudi vsi zakonski predlogi in bi moral postopek s prihodnjim mandatom steči na novo. Meni pa, da več rešitev, kot bo pripravljenih sedaj, lažje bo po volitvah sprejeti dobro rešitev. Četrtkov sestanek vlade s sindikati je bil po njegovem koristen.

V SDS se strinjajo, da se zamrzne vse proračunske izdatke, pri čemer pa naj se pokojnine obravnavajo posebej in ne v sklopu proračunskih izdatkov. Zamrznitev bi po njihovem predlogu veljala od prvega januarja do uveljavitve rebalansa proračuna za prihodnje leto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

472683
18. 11. 2011 21.28
Tale Posedi je vsega usmiljenja vreden. Vseskozi je v sozvočju Janeza Janše in SDS s svojim ravnanjem rušil vlado Boruta Pahorja, ne glede na to ali je bilo to koristno za SLO ali ne. Mogoče pa ima ponižni Janšev kužek kaj obljubljenega, podobno smo že videli pri Katji Šoba. Sicer pa se je danes že sestal s svojim vzornikom, še nasmehe sta imela v sozvočju.
Donatela01
18. 11. 2011 19.10
Banda politična. Še sindikati so na njihovi strani.