Slovenija

Poslanci odpisali dolgove najšibkejšim: 'Gre za bolj ali manj neizterljive dolgove'

Ljubljana, 17. 07. 2015 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so z 59 glasovi za sprejeli zakon o pogojih za izvedbo odpisa dolgov ljudem v socialni stiski. Posameznikom od odpisa ne bo treba plačati dohodnine, upniki pa ne bodo imeli dodatnih obveznosti zaradi odpisa, so pred sprejemom razložili predlagatelji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pomagajo tudi zaposlenim
    01:23
    Iz 24UR: Pomagajo tudi zaposlenim
  • Iz 24UR: Najrevnejšim odpis dolgov
    01:52
    Iz 24UR: Najrevnejšim odpis dolgov

Kot je na odboru za delo pojasnila ministrica za delo Anja Kopač Mrak, zakon predstavlja podlago za odpis dolgov pri tistih podjetjih, ki bodo pristopila k sporazumu o izvedbi odpusta dolgov.

Za odpis dolga bodo lahko zaprosili dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih dohodkovnih razredov.

Odpisovali bodo dolgove, ki so konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto. "Gre za bolj ali manj neizterljive dolgove," je dodala ministrica. Po podatkih ministrstva naj bi zakon dosegel okoli 100.000 ljudi.

Že v predstavitvi stališč poslanskih skupin so podporo predlogu zakona napovedali v vseh strankah, le v SDS svojega stališča niso predstavili.

Navkljub podpori so v opozicijskih strankah opozorili na nekaj težav z zakonom, med drugim mu v ZaAB in NSi očitajo, da ni dodelan.

Računi
Računi FOTO: Reuters

V ZL, kjer so takšen odpis predlagali že pred nekaj časa, poudarjajo, da se vlada in koalicija nista uspeli premakniti od tega, da socialno ogrožene obravnavata glede na pravni status, k temu, da bi obravnavali njihov dejanski socialni in materialni položaj.

Ob tem, tako Luka Mesec, ne sprejemajo ugovora k njihovemu amandmaju, da bi bili s predlagano rešitvijo o upoštevanju dejanskega praga revščine preobremenjeni centri za socialno delo. "Ne razumemo, zakaj ni bilo pripravljenosti za razširitev kroga upravičencev. Vlada namreč sama ugotavlja, da se zaradi tega zakona proračunski prejemki praktično ne bi zmanjšali," je poudaril in dodal, da želijo, da bi zakon "zadel svojo tarčo".

Po mnenju Ive Dimic iz NSi pa je zakon v resnici žalostna zrcalna slika slovenske realnosti in dokaz več, da "trenuten način vodenja socialne politike ne deluje". "Sprašujemo se, ali takšen zakon sploh potrebujemo, saj podjetja in nekatere občine sporočajo, da so odpisi mogoči že sedaj in da potekajo," je dodala. Zakon bodo kljub vsemu podprli, saj je "prvi, urgentni, korak pomoči socialno najšibkejšim".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (391)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
24. 07. 2015 11.32
......& pozdravljeni ! o-b-s-o-j-a-n-j-a----za sedanjost ali to kar se je "včeraj dogajalo" nam ne prinaša nobene rešitve - abundanca številnih "državnih adlatusov in morda tudi kakšen adjutor vmes" bi bilo, da je kontinuirana zadostna sinergija in to prosim lepo NE le deklerativna temveč tudi konstruktivna.....! & kar zadeva "socialnih pomoči" le teh v času,ko je naša dežela nesla "zlata jajca" tega niso državljani potrebovali, ker plačano delo in pravično odmerjen zaslužek je predpogoj za NORMALNO življenje, vse drugo so "smeški" zakaj in ob katerem času naj vsak pri sebi razmisli in Lp
zvit kot presta
20. 07. 2015 11.03
+0
Samo upam, da ne bom na koncu teh "odpisanih" položnic na nek način plačeval jaz, preko raznih podražitev, prispevkov, .... Teh zgod res ne razumem. Vsaj račun je treba plačati in se tudi plača, samo vprašanje ke kdo je tisti, ki ga na koncu plača.
batom@pinkponk.com
20. 07. 2015 08.59
+3
eh, odpisali bodo nekaj, kar ti ljudje itak ne morejo več plačati. imajo pa zagotovo en kup svežih položnic, ki jih čaka ista usoda. kakšna pomoč je to???
BakaŽvaka
20. 07. 2015 08.24
+2
"gre za bolj neizterljive dolgove" Mah ne takšnih govorit, vse se da izterjat. Elektrika ... izklopit elektriko in dokler se popolnoma ne poravna kompleten dolg, tako dolgo ga ne priklopit nazaj. Nimaš kaj debatirat ... vse se da, tako da ... Vsi ti ljudje, so zavestno potiskali položnice pod prtiček in jih niso plačevali, a vsi ti ljudje sigurno kadijo, imajo telefone v cenovnem rangu od 500 do 700€ ... itd. Takšne, ki ne plačujejo bi bilo potrebno kaznovat, ne pa nagrajevat z odpisom dolga, ker s tem se samo podpira lenoba. Žalostno je to, da tem ljudem itak vse plačuje država oziroma mi, davkoplačevalci in sicer so deležni: raznih subvencij pri najemninah, zdravstveno zavarovanje jim plačuje država, otroki so deležni kosil, malice, šole v naravi, dobijo pakete rdečega križa, dobivajo socialno denarno pomoč, otroške dodatke, 1x letno izredno denarno pomoč, karitas pakete ... potem pa pri vseh teh vsotah dobijo za nagrado še , da se jim odpišejo dolgovi. Delavec, ki pa gara kot konj, pa mora vse to podpirat, na njega pa država od katerega ima korist, kratko malo pozabi! Žalostno je to res. Me je sram, kjer živim, da država podpira lenobo in kriminal, poštene državljane pa nas tepe.
son?ece5
19. 07. 2015 21.33
+5
Imam štiri otroke, dva dohodka (1600 eur, pa 250 eur otr. dodatkov), pa dva kredita za hišo (500eur) in odkrito povem, da komaj vozimo iz mesca v mesec. Me ni prav nič sram povedat. Države naj bo sram, da sprejema takšne zakone. Seveda bom izvzeta iz tega zakona, ker se trudim, ker smo v lastni hiši, ker se odrekamo, pa še dober avto imamo, pa pridne , pa tud lepo oblečene otroke, ko gre enim to tako zelo v nos. Ampak delamo, pa ne jamramo vse vprek, kako je hudoo. Sem pa odločno proti takim zakonom,ki podpira zgolj iznajdljive(navidezno ločene, enostarševske družine in podobno), Smilijo pa se mi upokojenci, ki so garali 40 let za ušiv drobiž, zlasti tisti, ki ostajajo sami. Res nič vredna je trenutna oblast.
Karantanija
20. 07. 2015 00.13
+1
Prejšnja oblast je bila kaj boljša? In prejšnja, pa še prejšnja?
BakaŽvaka
20. 07. 2015 08.11
+3
@mamica43, to si pa tako lepo napisala in imaš iste misli kot jaz. Dejstvo je, da ravno tisti, ki nočejo delat v naši državi ... da ne bo pomote, saj vem, da ni služb za vse, ampak bi se našlo predvsem za Rome, bi jih lahko vključili v razno razna javna dela, ne pa da posedajo doma, si na račun socialnih dodatkov kupujejo dobre avtomobile, hiše ... zdaj, pa jih bo doletel še ta zakon, da jim bo država Slovenija odpisala dolgove, ker njim je samo po sebi umevno, da ne plačujejo položnic. Posledično temu bodo pa tisti romski otroki, ki še hodijo v šolo deležni zastonj kosila, marsikateri Slovenski otrok pa tega ne bo deležen, ker garaška starša presegata cenzus za 5€. Žalostno je to ... in kot je mamica omenla ... koliko družin oziroma partnerjev živi v navidezno ločenih zvezah, navidezne matere samohranilke ... itd. Državo tako okrog prenašajo, da ni res, tukaj bi bilo potrebno korenito spremeniti zakonodajo, ne pa da "mati samohranilka" brez službe gre z dvema otrokoma za 14 dni v Španijo na morje, njen partner, ki prav tako nima službe se pa celo leto skriva v stanovanju in ga vidimo 3x na leto .... deležni pa so vseh socialnih transferjev, ki jih slovenija nudi in to najvišjih. Pomagat bi morali zaposlenim, ki se trudijo, plačujejo vse na čas, pa se preživljajo, ne pa da država poravna položnice nezaposlenim, ki na socialnem prejemajo vse mogoče prejemke, subvencije ... itd. Največji revež v Sloveniji je tisti, ki dela, njemu pa nihče ne pomaga.
starima?ek 1
19. 07. 2015 13.30
+2
Onemu ko je plačal naj vrnejo to bi bilo pošteno,ker eni se trudijo na vse načine,drugi pa noge v zrak pa čakat na državo,davkoplačevalce.
botjabotja
19. 07. 2015 09.09
-2
Speedtest 18.07.2015 06:40:35 15 24 9 Recimo dva dobivata socialno pomoč. Eden plačuje položnice, drugi pa ne. Kdo od teh dveh je zdaj bolj ogrožen? Enemu bodo dolg odpisali, drugemu pa ne.........A kdo to razume? Levi izzum,....pravi znanstveniki,....pa to.
botjabotja
19. 07. 2015 09.09
-2
iGURT
19. 07. 2015 10.06
+6
Nagrado vsem ki ob socialni 280eur uspejo poplačat vse položnice in nato preživet cel mesec !
iGURT
19. 07. 2015 01.56
+1
ful sem vesel da vidim desničarje kako so proti
iGURT
19. 07. 2015 01.57
+1
vsem desničarom prheftanim na državne jasli, pa saj jih skoraj razumeš no.. --- NOT!
NoviceResnice
19. 07. 2015 09.16
-3
Ahahahahaha ja to bo ...ritolizniki hinavski levičarski mislte da se bo narod za 50€ kupu....
iGURT
19. 07. 2015 09.40
+2
Narod se ne kupuje, smo videli to pri slavnih tablicah, ...pa to
NoviceResnice
19. 07. 2015 11.45
-2
kapljač1
19. 07. 2015 00.32
+1
žalostno za 50 evorv po računu se tolčejo po prsih. . Naslednjič tega več ne smemo volit je rešitev. Če misliš da imaš neumen narod , se bo šla politika neumnosti, "da ti pamet stane". Č e bo morala pametnje , bo za vse bolje-.
Karantanija
19. 07. 2015 07.40
+2
Za tistega, ki nima je 50 evrov pravo bogastvo in rešitev! Lahko je govoriti s polno denarnico v žepu! In moli, da se kaj takega ne zgodi tudi tebi! Pa lepo nedeljo!
kapljač1
19. 07. 2015 08.56
+2
sam nehite cvilit, to je zato, ker se lahk ponudi "lizika", pa se že skače po luftu kot na konja. Pa zakaj bi sprejemali zakon, kjer se odpišejo vsi dolgovi, da lahko človek sploh zaživi, če folk tega noče. Je z 50 evri čist zadovoljen??? Sam če hočete da vam bo bolje , morate tud sami kaj nardit.
tron3
18. 07. 2015 22.02
+5
Za sanacijo NKBM bomo zapravili, oziroma vstran vrgli okorg 1 milijardo evrčkov, koliko je to novih delovnih mest se raje vprašajte, koliko bi bilo manj revnih jasnoooo!!! Za NKBM menda zadolžitev Države 800 milijonov, prodaja 250 milijonov, razlika 550 milijonov, plus obresti okoli miljarde, dolga, plus tožbe delničarjev, ker so jih razlastili, da so lahko banko prodali, samo v tem primeru sta Cerar in Mramor naredila Državi in družbi škode za okoli milijardo ter malo čez, kakor sem že napisal, koliko je to novih delovnih mest, ter manj socialno ogroženih, jasnooo!!!
ecnarf
18. 07. 2015 18.35
+1
Ejga na bruh m gre
virgo3
18. 07. 2015 15.13
+4
sebi je bruska po dvojni bradi sodeč že pomagalaj stolček pri koritu pač
NoviceResnice
18. 07. 2015 13.34
-2
Če ne bi blo tolk levakov ne bi blo tok revežev da jih kupujejo za 50€.... To je začaran krog.....
srebrnibreg
18. 07. 2015 14.39
+3
V tem primeru imate desni in sektaši toliko več možnost, da lahko tem tolikim levakom kradete in zato so oni siromašni. Levaki se ne prodajajo za nošenje gorečih sveč po ulicah, jokanje na mostu, spremljanje obsojencev na sodišče, priključitev stranki....
NoviceResnice
18. 07. 2015 15.33
+2
Levaki prodate mamo in vse svoje nazore za poln bankomat....hinavci
batom@pinkponk.com
18. 07. 2015 13.33
+3
Ta odpis je bolj za hec, se mi zdi. Ce je neizterljivo, potem to bolj korusti podjetjem, ker jim odpadejo se davcne obveznosti od tega. In dolznikom itak nimajo vec kaj vzet, tako, da jih to ne bo nicessr obvarovalo. Mimo, spet. Nezivljenjsko.
NoviceResnice
18. 07. 2015 13.34
-3
iGURT
18. 07. 2015 12.27
+0
Brezplačna kosila za najrevnejše otroke v šolah vas tudi motijo ?
BobbyP
18. 07. 2015 12.29
-4
Ne, motijo nas bedaki in populisti, kar je v bistvu eno in isto.
iGURT
18. 07. 2015 12.33
+0
Po komentarjih sodeč pod člankom o brezplačnih obrokih za najrevnejše otroke je sklepati da vas je veliko ki vas motijo brezplačni obroki za najrevnejše otroke v šolah.
BobbyP
18. 07. 2015 13.07
-5
Sklepaš? Sodiš? Po komentarjih sodeč? Saj pravim. Populisti in bedaki, za povrh pa še polpismeni.
iGURT
18. 07. 2015 15.35
-2
starima?ek 1
18. 07. 2015 10.57
-2
Po trgovinah se da marsikaj da kupit znižanega še dokaj v dobrem stanju,sadje,zelenjava,mi povedo trgovke,da revnejš tega ne kopujejo,drage cigarete pa ja,marsikdo pa kupi tako blago,med drugimi tudi jaz s povprečnim dohodkom,prinesem iz vrta kaj nagnitega sadja in zelenjave in vse obdelam za uporabo,v biološlih zabojnikih pa najdeš žemlje,sadje,zelenjavo,meso izd.mlajši,zdravi pa cele dneve posedajo,postppajo,kofetkajo,pikejo z cigaretp v ustih,prirejajo prave veselice na dvorišču bloka on in povzročajo hrup,da delovni,starejši,dojenčki nimamo moru,ne upamo pa stanovalci nič ukrepat,ker se bojimo,sicer smo že anonimno pa nihče nam ne pomaga,ko pride pa policija pa skupaj kadijo in se trepljajo po ramenih,malce sem skrenil,zato,da se izpovem kakšne država podpira z našim denarjem,zaradi političnih točk.
hamudza
18. 07. 2015 11.36
+7
Stari mačak, ti si že skori slep na oba oka.
iGURT
18. 07. 2015 12.26
-3
starimaček 17.07.2015 23:46:34 "....samo na cesto pogledaš pa vidiš da revščine pri nas sploh ni."
NoviceResnice
18. 07. 2015 10.49
+5
Odpis dolga najrevnejšim v višini 50€...odpisi dolga tajkunom v višini 30.000.000€ po glavi in socializacija njihovih kreditov...to mi deli Cerči....enga si kupu za 50€, druzga si pa mogu rešt drugač ode glava.... Še penzionerje kupte z 0,0008% povišanjem pa bo..... Pa davke nabit pa folk lagat da je primankljaj manjši k v resnic....
ROMELS
18. 07. 2015 09.51
+2
Večina revnih, ki se niso mogli zadolžiti, ker so prerevni so zaradi tega ukrepa vlade še na slabšem.
LLLEPI
18. 07. 2015 10.03
+8
Posranci naj rajsi kaj delajo da ne bo socialno ogrozenih ne pa da jih je zaradi njihovih odlocitev vsak dan vec
BobbyP
18. 07. 2015 09.36
-1
Nekateri si pa kar širijo volilno bazo. Populistični zakoni so namreč super zadeva. Socialci bodo vedno bolj hvaležna volilna baza za levo opcijo. Dokler se seveda ne bo neizogibno zgodila "Grčija". Narod tega žal ne dojema. Slovenci pač ali če se pravilneje izrazim, slovenski državljani. Me pa prav zanima, kdo bo kriv, ko bo zmanjkalo socialnega denarja. Kdo bo potem hranil številne otroke v družinah, kjer še niso slišali za kondome, kupoval trenerke in zlatne lance. Jaz sem jih namreč s svojim dolgoletnim prispevanjem v socialno blagajno, kupil kar nekaj. Ko pa sam od te države kaj potrebujem, dobim le prst v rit. Nekateri brez virov dohodka pa dobivajo stanovanja, brezplačni vrtec ipd. Jaz pa moram od Poncija do Pilata za stanovanjski kredit in se na koncu seveda le obrišem pod nosom. Od te države imajo nekaj le lenuhi, paraziti in kriminalci. Za take je Slovenija obljubljena dežela.
pizzamargerita
18. 07. 2015 10.02
+2
iGURT
18. 07. 2015 10.36
+9
....te bo kap ker bodo eni babici s 280eur penzije poravnali dve položnici po 25eur?
virgo3
18. 07. 2015 15.15
-2
andrejm1
18. 07. 2015 09.29
+4
Glede na to, da so odpisali res neizterljive dolgove (in pozor, z njimi imajo recimo komunalna podjetja samo stroške in bi jih tako ali tako morala odpisati), je to samo pesek v oči. Je pa poslanec SMC, si nisem zapomnil imena, govoril o prioritetah. Ja, ljudje so v tej državi vedno zadnja prioriteta. Če bi šlo danes spet za banke (beri: bančnike, politike in nesposobne pogoltne "managerje), ne bi bil noben problem dati milijardo ali dve eur. In se ne bi spraševali o prioritetah. Skratka, škoda časa za takšno skropucalo od zakona in še en zmazek s strani SMC.
LLLEPI
18. 07. 2015 10.05
+3
Pri bankah in politicnih tajknih se je slo za provizije in za malo vecje dinarcke so se vsakega malo prijeli
andrejm1
18. 07. 2015 11.13
+3
No, pozabil sem SD in njeno ministrico, ki predvsem skrbi za kadre SD, kaj pametnega pa do sedaj še ni naredila.