Slovenija

V parlamentu se je rodila Solidarnost

Ljubljana, 29. 10. 2010 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./D.Š./STA
Komentarji
24

Magajna, ki je zapustil stranko SD, Žnidaršič in Rezman, ki sta zaradi nesoglasij z Erjavcem odšla iz DeSUS, so ustanovili poslansko skupino Solidarnost. Menijo, da je vrednotenje dela degradirano.

V parlamentu so danes predlog za ustanovitev nove poslanske skupine Solidarnost predstavili neodvisni poslanci Franc Žnidaršič, Andrej Magajna in Vili Rezman. "Gre za solidarnost vseh tistih, ki imamo več vpliva, več denarja in tudi znanja, da podamo roko tistim, ki tega nimajo,” so dejali ob predstavitvi. Po besedah Magajne gre za neko etično držo in vizijo prihodnje družbene ureditve, ki bo nasprotje kapitalističnemu družbenemu sistemu.

Če bo poslanska skupina nepovezanih poslancev potrjena, jo bo vodil Žnidaršič, Magajna pa bo njegov namestnik.
Če bo poslanska skupina nepovezanih poslancev potrjena, jo bo vodil Žnidaršič, Magajna pa bo njegov namestnik. FOTO: Blaž Garbajs

"Poslanci smo v DZ, da pomagamo pri kreiranju takšnih predpisov in zakonov, ki bi omogočali dober in hiter gospodarski razvoj ter socialno vključujoče odnose v družbi," je dejal Rezman.

Franc Žnidaršič, ki je zaradi nerazumevanja izstopil iz poslanske skupine DeSuS, je dejal, da so se o sodelovanju dogovorili predvsem zaradi lažjega dela. "Namesto petih minut za nastop na sejah bomo imeli sedaj dvajset, poleg tega pa bomo dobili tudi logistično podporo in se bomo lahko bolj posvečali vsebini," je pojasnil.

"Takšne pozicije, ki bi nas obiskala le, kadar potrebujejo 46. glas, nočemo!" je bil jasen Vili Rezman.

Magajna je dodal, da so razlog za združitev tudi sorodne vrednote. Kot pravijo, se namreč vsi trije zavzemajo za učvrstitev javnega interesa pri zdravstveni reformi. Moti jih tudi pokojninska reforma, saj po njihovih besedah predlagatelji niso dosegli niti minimalnega dogovora s socialnimi partnerji. "Vrednotenje dela je degradirano do tal!" pravijo.

Koalicija da, a le pod našimi pogoji!

Poslanska skupina
Poslanska skupina FOTO: Blaž Garbajs

"O programu se nismo dogovarjali, saj je ustavna pravica vsakega poslanca, da misli s svojo glavo," pravijo in dodajajo, da so sicer pripravljeni na pogovor s koalicijo, a od svojih usmeritev ne bodo odstopali. "Sam jemljem zaveze iz koalicijskega sporazuma bolj resno kot tisti, ki so to podpisali," je prepričan Rezman, ki pravi, da je cela vrsta obljub iz koalicijskega sporazuma ostala neuresničenih. "Na to želimo opozoriti!" je dejal.

Žnidaršič temu dodaja, da bodo zato sodelovanje s koalicijo pogojevali z zahtevo, da se te stvari uresničijo. "Kje je urad za starejše, varuh bolnikovih pravic, denar za domove za upokojence, poceni stanovanja za mlade družine in ostalo?" se sprašuje.

Gantar mora dati zeleno luč

Pred ustanovitvijo mora predsednik državnega zbora Pavel Gantar ugotoviti, ali omenjeni poslanci izpolnjujejo pogoje za ustanovitev skupine. Poslanci pričakujejo, da bo Gantar potrdil ustanovitev poslanske skupine.

Poslovnik DZ namreč določa, da poslansko skupino nepovezanih poslancev lahko ustanovijo poslanci, ki so bili izvoljeni z list volivcev, in poslanci, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki. To določbo poslovnika je torej mogoče interpretirati različno, zato še ni znano, ali bodo Žnidaršič, Rezman in Magajna poslansko skupino tudi dejansko smeli ustanoviti. Če bo poslanska skupina nepovezanih poslancev ustanovljena, jo bo vodil Žnidaršič, Magajna pa bo njegov namestnik.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
30. 10. 2010 12.45
Solidarni z vladajočimi strankami ali opozicijskimi?
tirolec
30. 10. 2010 12.09
Še pomnite tovariši? Ali so ti trije in vsi ostali sedeči v parlementu kaj dobrega naredili za slovence/ke? Seveda, za svoje riti so zelo dobro-ODLIČNO-poskrbeli in še naprej skrbijo, da bodo na svojih prevročih stolčkih lahko do smrti prevedrili na račun neumnih slevencev/k, ki volijo različne stranke in njih kandidate...Zbudi se Slovenija!
DarthRevan
29. 10. 2010 16.35
Tega, da smo Slovenci izredno škodoželjen narod, poln fovšije in sovraštva do soseda, ki ima boljši traktor, tega ni kriva vlada...tudi Janševa vlada tega ni bila kriva. Pravzaprav, nobena vlada tega ni bila kriva, kriv si je narod sam.
est
29. 10. 2010 16.10
še Lesh Walensa manjka, pa bodo kompletni.
hovdec
29. 10. 2010 15.40
@letalooo Poslanec je glas stranke, saj je bil izbran kot predstavnik določene stranke. Tudi če je nekdo v parlament prišel s preferenčnim glasom je še vedno bil na strankini listi. Tisti, ki so v preteklosti bili glas ljudstva (juga), so pa kot tranzicijski direktorji pokradli celo državo. To so jim dovoljevale SIVE CELICE HIŠNIKA.
hovdec
29. 10. 2010 15.33
Če so kaj solidarni naj gredo ven iz politike - TAKOJ. Naj gredo z delavci brez plač DELAT v tovarne, na ceste, gradbišča.... Potem bodo solidarni.
dusar
29. 10. 2010 14.22
Vsesmozagonili Te lahko popravim VSE SO ZAGONNILI
vsesmozagonili
29. 10. 2010 14.15
poglej samo tega Resmana, glavni navijač za olimpijske igre študentov !!! za žnidaršiča, bi že kakšen Trebanjc vedu kaj napisat!
letalooo
29. 10. 2010 14.13
tv1 ja točno to bi bilo po tvoje ne demoktracija, če nisi tako, kot želi predsednik stranke in ne glasuješ moraš vun.... V TEM JE STVAR, DA POSLANEC JE GLAS LJUDSTVA IN NE GLAS STRANKE, KI VIDITE KAKŠNE SO KORUPCIJA IN KAPITAL...IN NE BODI TI NAIVEN IN PUSTIMO, DA VIDIMO, KAJ BODO NAREDILI ZA TO BESEDO V DEJANJIH
vsesmozagonili
29. 10. 2010 14.13
samo še pahor manjka, pa bodo štiriperesna deteljica!
vsesmozagonili
29. 10. 2010 14.12
vse dosedanje politike od leta 1991 naprej bi morali LUSTRIRATI zaradi škode, ki so jo naredili ljudem! čakamo na neoliberalni davek na nepremičnine!
vsesmozagonili
29. 10. 2010 14.11
nefretete
29. 10. 2010 14.02
Za začetek lahko pokažejo kako so solidarni in naredijo nekaj za delavce Vegrada. Pa da vidimo!
Dolenjc3
29. 10. 2010 13.55
Gre za politično finto v stilu Golobiča, ki je z "namenom naredit nekaj novega, poštenega" naredil stranko Zahec in tako krasno nategnil bivše volilce LDS-a, da so volili Zahec. Verjetno jim bo naivni slovenski folk nasedel, kot je Golobiču in jih volil. Potem pa bodo šli v španovijo (koalicijo) z ene par ostalimi strankami, proti katerim imajo zdaj največ za povedat in cirkus se bo vrtel naprej.
abeceda123
29. 10. 2010 13.49
Če bo to držalo jih čaka na volitvah čez 50% glasov.
vsevid
29. 10. 2010 13.42
PRAV IMATE FANTJE SAMO NE ODNEHAJTE. VSE RAZEN VAS JE BANDA, KI HOČE ŽIVETI NA RAČUN REVEŽEV.
tv1
29. 10. 2010 13.42
še malo pa bomo imeli kot neodvisne župane, neodvisne poslance v parlamentu in Vlada bo neodvisno .-)))) tako kot so ustanavljali nove policijske uprave ki jih sedaj ukinjajo, se bo z občinami zgodilo, saj to je samo en borokratski aparat ki samo jemlje denar, naredi pa nič .-)))
CKKPJ_Milko
29. 10. 2010 13.38
Trio socializmus et komunizmus et špric zastonj za vse u oštariji
jerox
29. 10. 2010 13.33
najlažje je pobirat denar in sedet v parlamentu 8 ur na dan in brat časopise (ki jih dobijo zastonj, kosilo imajo plačano, prevz na delo in iz dela je urejen z službenimi vozili in zaslužijo 3000 eur na mesec in potem se delajo boge) :)
tv1
29. 10. 2010 13.32
ti poslanci ki iz stranke izstopijo nimajo več kaj delat v parlamentu, še manj pa kot poslanec ustanavljat kakšno novo stanko, kod da nimamo že preveč strank, že vsak užaljenec ustanvlja neodvisno ali samostojno stranko, potem lahko vseh 100 poslancov oustopi in ustanovi spet neko kvazi novo stranko, lepo Vas prosim, spet se delate nevedne in norca iz Slovenske Demokracije .-)))