Slovenija

V otroških copatkih odkrili krom

Ljubljana/Düsseldorf, 11. 02. 2011 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da je podjetje C&A iz prodaje umaknilo 15.000 parov otroških copatkov iz usnja, ker so v copatkih odkrili nevaren krom. V Sloveniji odpoklic zadeva 104 pare.

Čeveljce vrnite v trgovino C&A, kjer vam bodo povrnili kupnino zanje.
Čeveljce vrnite v trgovino C&A, kjer vam bodo povrnili kupnino zanje. FOTO: C&A

Odpoklicali so skupaj 15.000 parov otroških čevljev, od tega so jih slabo polovico (6.300) odpoklicali v Nemčiji. V Sloveniji je bilo v prodaji 120 kosov. Odpoklic pa zadeva 104 kose otroških čeveljcev.

V čevljih so odkrili prisotnost kroma (VI), ki lahko povzroča alergijo, sodi pa tudi med rakotvorne snovi. Pri obdelavi usnja (strojenju) uporabljajo soli kroma (III), ki pa so lahko onesnažene s kromom (VI), ali pa kromove soli v procesu proizvodnje oksidirajo v krom (VI).

V podjetju C&A so sporočili, da so pred dobavo čevlji prestali teste kakovosti in da naj bi krom (VI) nastal v čevljih po opravljenih kontrolah.

"Krom (VI), ki je bil sedaj odkrit pri otroških čeveljcih, je nastal z oksidacijo šele po vseh preizkusih. Tega ni bilo mogoče predvideti. Zelo obžalujemo, da je bil omenjeni izdelek v prodaji in se našim strankam iskreno opravičujemo," je dejal Thorsten Rolfes, predstavnik podjetja C&A za Evropo.

V Sloveniji v prodaji 120 parov

Preizkusi kemične analize so pri otroških čeveljcih, ki jih je prodajalo podjetje C&A, pokazali vsebnost kroma (VI).
Preizkusi kemične analize so pri otroških čeveljcih, ki jih je prodajalo podjetje C&A, pokazali vsebnost kroma (VI). FOTO: C&A

Čeveljci so se od septembra 2010 prodajali v 18 državah, kjer ima C&A svoje poslovalnice.

Odpoklic se nanaša na 15.000 kosov tega izdelka, preostalih 5.000 kosov pa je bilo vzeto iz prodajnega sortimenta. V Sloveniji je bilo v prodaji 120 kosov. Odpoklic pa zadeva 104 kose otroških čeveljcev.

Podjetje poziva kupce naj čevljev ne uporabljajo in jih vrnejo v trgovino. Svojim kupcem ponujajo zamenjavo izdelka z drugim ali pa povračilo kupnine za otroške čeveljce.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anika87
14. 02. 2011 11.28
slovenac13, meni pa niso všeč... se mi zdijo, kot da bi obula pancerje otroku :S Morali bi meti mehkejši podplat!
periot
11. 02. 2011 19.27
Ja uvoz, uvoz vse en velik klump naše tovarne pa načrtno zapirat!!
odbogaposlan
11. 02. 2011 16.26
spet Kitajci! polovico kitajske robe je strupene! ali po domače amreiške firme na kitajksem zastupljajo evropejce!
Bor-chee
11. 02. 2011 15.29
Kleopatra in overmura - VSAKA ČAST ZA VAJINE KOMENTARJE!!! :))) Točno to jaz tudi pravim. Otroka moraš izpostavit malce bakterijam, da se njegovo telo navadi in začne ustvarjat imunski sistem in s tem povezana proti telesa. Froci, ki živijo, kot da so v laboratoriju pa so konstantno bolani, le zakaj... :))) In točno to kar ste napisali - stari ljudje so jedli in pili, kadili, povišane vrednosti holesterola, pa naenkrat 85 - 90 let... Moramo pa si priznati, da nas danes NAJBOLJ UBIJA STRES!!! Potem dodajmo umetna hrana in kot že prej omenjena farmacija. Holesterol zdravite z jabolčnim kisom, česnom ali najboljše z lanenim oljem. :))) Ovce pa še kar hodite k zdravnikom, ki vam bodo predpisovali sintetiko in ta Vas bo spravila počasi pod rušo... Pa lep pozdrav
Berstuk
11. 02. 2011 13.13
Ah ja... življenjska doba je mogoče daljša. Ampak zakaj? Presaditve organov, spodbujevalniki, nadomestni deli... Moja babica je živela 8 let s srčnimi spodbujevalnikom. Brez bi imela mogoče leto ali pa tudi več srečnih dni, tako je zadnjih 8 let bolj kot ne preležala, se vlačila po bolnišnicah, jokala od bolečin... In ja... so jo zjebali v bolnici MB, hvala lepa!
slovenac13
11. 02. 2011 13.11
Slovenski CICIBAN čevlji so zakon, ne pa kitajsko sranje.
Berstuk
11. 02. 2011 13.07
Ne jem lekadola, coldrexa in ostale svinjarije. Jem pa veliko sadja in ne kiham :) K zdravniku grem vsaka 3 leta na službeni pregled in če se polomim. Živim srečno! Ko je kriza, pa 0,3 borovnčk. Ampak samo ko je kriza!
urip
11. 02. 2011 13.03
Kleopatra vtipkaj v googla življenska doba nekoč in danes !!¨ Pa verjetno res tvoja ded in babica nista mela dezinfkcije ampak niti kroma v copatih !!
kleopatra-1
11. 02. 2011 13.00
pa še to informacijo v korist vaših otrok - farmacija prodaja filtre 50 kot zaščito proti sončnim žarkom - veste, kaj otroku s tem naredi? Blokira njegov sistem proizvodnje melanina, ki nas že milijone let ščiti pred sončnimi žarki in ko je proizvodnja melanina blokirana, potem res že najmanjše izpostavljanje soncu prinese opekline. Niti enkrat v življenju se nisem namazala s faktorjem, tudi moji otroci ne, pa nimamo težav na soncu - pogoj je le, da ne pretiravamo - štiri ure cvretja na soncu med 12 in 16 uro je res lahko smrtnonosno.
kleopatra-1
11. 02. 2011 12.50
urip11.02.2011, 12:380 aha še ta misel Nekoč je bila tudi življenska doba bistveno krqajša kod danes!! ----- moja prabacica je dočakala 98 let, moja babica 83, moj praded 96 - niso imeli dezinfekcije, delali so na kmetiji in se mastili z domačimi klobasami urip11.02.2011, 12:370 Kleopatra razmišljanje je ne pravilno! Če znanost pozna škodljive snovi in posleduce zakaj jih potem nebi prepovedala! V vsakem primero je še miljon drugih stvari ki so strupene ampah jih žal nepoznamo!! ---- znanost dobro pozna škodljive snovi, ampak pohlep je premočan!
kleopatra-1
11. 02. 2011 12.47
milosc11.02.2011, 11:31-10 kleopatra-1 zaradi takih kot si ti je dandanes na svetu toliko alergij in preobčutljivosti, ker se je otrokom dalo vse jest rudi takrat ko je bilo to neprimerno. Pa tudi v hrani najdemo od celuloze iz lesa , do drog in stupov ..saj se bo imunski sistem že razvil ...ha ha ha. Če ne veš so snoi, aktere telo ne zna in ne more izločit in se kopičijo v raznoraznih organih, kar dolgoročno privede do raznih bolezni ... žalostno, da so še ljudje, katerih taka novica ne razjezi .... --- žal mi je, da so te tako zmanipulirali. Če bi bilo to, kar praviš, res, bi moralo biti v več generacijah naše družine en kup alergij, pa nima niti eden od nas tega problema. Če bi malo bolj sledil raziskavam, bi prišel do zaključka, da so alergije bolj posledica pretiravanja pri razkuževanju in antibiotikih za vsak kašelj, da ne govorim o raznih protibolečinskih tabletah, kot pa normalnega zdravega življenja brez obremenjevanja. Btw, ukvarjam se z zdravilstvom in na podlagi rezultatov vem, kaj govorim. Marsikoga, ki so ga klasična zdravila zašuštrala in marsikoga, ki mu farmacevtska sintetika ni pomagala, sem že rešila. Tudi najhujših bolezni. In mi je resnično žal, da se ljudje malo bolj sami ne pozanimajo o vsem tem, ampak slepo sledijo reklamam, ki prinašajo farmacevtski industriji enormne dobičke na škodo zdravja povprečne populacije.
overmura
11. 02. 2011 12.45
Se popolnoma strinjam s kleopatro. milosc nažalost nimaš prav. Imunski sistem v telesu se razvije prav pri izpostavljenosti tega bakterijam, saj dobi telo na ta način informacijo kakšen obrambni mehanizem je potreben. Če ti pa ne diši biologija, pa poglej malo v zgodovino. Vprašaj svojo staro mamo kako so živeli pred 80 leti in še več, niso imeli 500 različnih razkužilnih robčkov in pampers pleničk pa so bili čist zdravi in nobenih alergij ni blo in to prav zato, ker so se igrali zunaj, kjer je "umazano". Pa poglej zdaj, sedimo v hiši za računalnikom in samo čakamo da bo 24ur spet nekaj objavil da bomo lahko komentirali imamo pa vse možne bolezni in alergije ko pa ta pride pa čim prej k zdravniku po antibiotike!!! kateri ti še bolj uničijo imunski sitem. lp
urip
11. 02. 2011 12.38
aha še ta misel Nekoč je bila tudi življenska doba bistveno krqajša kod danes!!
urip
11. 02. 2011 12.37
Kleopatra razmišljanje je ne pravilno! Če znanost pozna škodljive snovi in posleduce zakaj jih potem nebi prepovedala! V vsakem primero je še miljon drugih stvari ki so strupene ampah jih žal nepoznamo!!
Lepidoptera1
11. 02. 2011 12.23
včasih niso meli NIČ-nobenih čistil, vlažilnih robčkov, dezinfekcijskih sredstev na sploh, itd... pa so boljše in bolj zdravo živeli kot mi sedaj...!!! tko da se popolnoma strinjam s kleopatro... pretiravat pa res ni treba!
milosc
11. 02. 2011 11.31
kleopatra-1 zaradi takih kot si ti je dandanes na svetu toliko alergij in preobčutljivosti, ker se je otrokom dalo vse jest rudi takrat ko je bilo to neprimerno. Pa tudi v hrani najdemo od celuloze iz lesa , do drog in stupov ..saj se bo imunski sistem že razvil ...ha ha ha. Če ne veš so snoi, aktere telo ne zna in ne more izločit in se kopičijo v raznoraznih organih, kar dolgoročno privede do raznih bolezni ... žalostno, da so še ljudje, katerih taka novica ne razjezi ....
kleopatra-1
11. 02. 2011 10.56
in še to: nikoli nisem uporabljala nobenih dezinfekcijskih sredstev za neko kao razkuževanje rok, antibiotikov moji otroci niso jedli, igrali so se na dvorišču in prišli tudi umazani domov - po možnosti s kakšnim keksom v roki, ki jim ga je dala soseda - in imajo skoraj prazen zdravniški karton. Od tega pretiravanja danes pa verjamem, da mora človek zboleti - že samo, ko bere vse te neumnosti
kleopatra-1
11. 02. 2011 10.54
meni se pa zdi, da z vsemi temi analizami danes pretiravajo. Svet je pač sestavljen iz elementov, med katerimi je tudi krom. Elementi se pač pojavijo enkrat tukaj, enkrat tam, res je, da je prevelika količina vsake snovi lahko strupena. ampak pretiravati pa le ni treba. Raje delajte manj sintetičnih zdravil, ker so bolj škodljiva! Tam pa ni opozoril, tam rabijo denar! Pa vse to razkuževanje vsega - saj otrok ne more razviti lastnega imunskega sistema, ki je drugače popoln, če ga le ne uničimo s kemijo in telo zna izločiti tudi kakšno trenutno previsoko koncentracijo kroma.