Slovenija

V osmih mestih še vedno dihamo onesnažen zrak, ukrepov pa ni od nikoder

Celje/Ljubljana, 07. 05. 2014 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
52

Trbovlje, Zagorje, Hrastnik, Novo mesto, Ljubljana, Murska Sobota, Maribor in Celje. To so mesta, v katerih imamo najslabši zrak, ki je onesnažen s škodljivimi prašnimi delci. Celjski aktivisti so prepričani, da država in občina ne opravljata svoje naloge, in zahtevajo čist zrak za vse državljane.

Dihamo slab zrak, jemo hrano, ki se prideluje na območjih, ki so onesnažena z nevarnimi kovinami, in dovolj nam je, da je to obrobna tema politike, z izgovorom, da so krizni časi. Civilna iniciativa Urbana gverila

Slovenija spada na alarmantno tretje mesto po onesnaženosti zraka v EU, kar pomeni, da živimo na območju enega najbolj onesnaženenih delov Evrope, opozarjajo aktivisti civilne iniciative Urbana gverila. Opozarjajo predvsem na problem onesnaženega zraka in s težkimi kovinami onesnaženih tal v Celju. "Celjani in naši otroci ne potrebujemo opozoril na škatlicah cigaret, saj že brez prižiganja tobaka vdihavamo drugi najbolj onesnažen zrak v državi, takoj za zastrupljenimi Trbovljami," opozarjajo in dodajajo, "da je vsebnost težkih kovin v Celju in okolici dokazano tako visoka, da je Evropska unija sprožila tožbo proti Sloveniji zaradi dveh nezakonitihodlagališč v središču Celja in na Bukovžlaku."

Akcija iniciative Urbana gverila ob dnevu Zemlje v Celju.
Akcija iniciative Urbana gverila ob dnevu Zemlje v Celju. FOTO: Iniciativa Urbana gverila

A Celje je le eno od osmih mest, kjer beležijo presežene koncentracije trdih delcev v zraku, še posebej v času kurilne sezone. Na Agenciji za okolje so danes opozorili, da sicer dihamo boljši zrak kot na primer pred dvajsetimi leti, a še vedno ne dosegamo takšne kakovosti, kot jo predvideva zakonodaja.

Ustavljeni postopki in čakanje na meritve

Evropska komisija je na evropskem sodišču vložila tožbo proti Sloveniji, ker ni spoštovala zahtev zakonodaje EU glede odpadkov. Komisija je zaskrbljena zaradi dveh nezakonitih odlagališč, ki vsebujeta nevarne odpadke. Eno je v središču Celja, drugo pa v bližnjem Bukovžlaku.

Kako bodo ukrepali, da zaščitijo prebivalce Celjske kotline, smo povprašali na občini Celje. Pojasnjujejo, da se tožba EU proti Sloveniji nanaša na 13.600 kubičnih metrov izkopane onesnažene zemljine na opuščenem industrijskem območju stare Cinkarne, ki so nastali pri izgradnji dela komunalne opreme Gaberje jug v letu 2008. Zemljina, ki je še vedno odložena na tej lokaciji, je trenutno prekrita s folijo. Na vprašanje, zakaj tega območja še niso sanirali, pa na občini odgovarjajo, da v Sloveniji ni odlagališča za te vrste nevarnih odpadkov. Zato je občina v letu 2013 objavila javni razpis za predelavo ali odstranitev in izbrala izvajalca, a dela še niso stekla, ker se je zataknilo pri postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo teh zemljin, ki še vedno teče.

Drugi del tožbe se nanaša na nelegalno odlagališče v Bukovžlaku. Parcela, kjer so odloženi odpadki, je v solastništvu več pravnih in zasebnih oseb. Delež občine na tem zemljišču je 15 odstoten, opozarjajo na občini. Vzorčenje in določilo vrste odpadkov naj bi Inšpektorat za okolje opravil še ta mesec. Vzorčenje je naročilo pristojno ministrstvo za kmetijstvo in okolje, šele ko bodo znani rezultati vzorčenja, pa bo možno opredeliti načine sanacije tega nedovoljenega odlagališča odpadkov, opozarjajo na občini.

Iniciativa: To, da ni denarja za sanacijo, je samo izgovor

Pojasnila občine Celjanov nikakor ne bodo pomirila. Vsak dan namreč vdihavajo onesnažen zrak in v svoje telo vnašajo strupene snovi. Vsi postopki sanacije onesnaženih tal bi morali že zdavnaj steči. V iniciativi Urbana gverila opozarjajo, da je ministrstvo za zdravje zaradi onesnaženih tal izdalo tudi tehnični ukrep, s katerim prepoveduje pridelovanje in uživanje lokalno pridelanih vrtnin na Celjskem. Na občini sicer s s tem ukrepom niso seznanjeni.

Območje Cinkarne Celje, ki naj bi bilo, po podatkih iniciative, precej onesnaženo s težkimi kovinami.
Območje Cinkarne Celje, ki naj bi bilo, po podatkih iniciative, precej onesnaženo s težkimi kovinami. FOTO: Kanal A

V iniciativi so prepričani, da država in občina ne opravljata svoje naloge. Opozarjajo, da celo zavestno delujeta v škodo ljudi, ki jih zastopata. Na občini Celje so sicer navedli vse ukrepe, ki so jih v sodelovanju z vlado sprejeli, da bi svojim občanom zagotovili boljši zrak, a očitno ti okrepi niso dovolj.

Na ravni občine so sprejeli Odlok o načrtu kakovosti zraka za Mestno občino Celje, ki vključuje triletni načrt ukrepov za zmanjšanje onesnaženja zraka z delci PM10. Gre za tri sklope ukrepov, in sicer spodbujanje energetske sanacije stavb in uporabo obnovljivih virov energije, spodbujanje zamenjave kurilnih naprav z okoljsko sprejemljivimi energenti, ukrepi na področju javnega potniškega prometa in spodbujanju trajnostnih oblik mobilnosti, ter ukrepe na področju ozaveščanja prebivalcev. Navajajo, da je Eko sklad v letošnjem letu na področjih s prekomerno onesnaženim zrakom objavil javni poziv za pridobitev nepovratnih sredstev za gospodinjstva, v višini 50 odstotkov predvidenih investicij v energetsko obnovo stavb in zamenjavo kurilnih naprav za ogrevanje stavb. Zagotovili so še dodatne subvencije za večjo izkoriščenost distribucijskih sistemov za plin in toploto ter učinkovitejšo rabo energije. S tem so velik del bremena onesnaženja prenesli na občane.

So dobički podjetij pred dobrobitjo ljudi?

"Dobički podjetij, ki trajno in nepovratno onesnažujejo naš življenjski prostor, odhajajo v žepe ozkega kroga delničarjev, na račun ogrožanja zdravja ljudi v Celju," opozarjajo v iniciativi in dodajajo, "da lahko v Celju umazana industrija deluje samo zato, ker zaradi zastrupljanja ne more in ne sme delovati nikjer drugje v Evropi."

V iniciativi zato nikakor ne morejo sprejeti pojasnil, da ni denarja za prepotrebno sanacijo. Na celjski občini v zvezi s sanacijo prekomerno onesnaženih tal s težkimi kovinami, od katerih izstopajo predvsem kadmij, svinec in cink, še nimajo izdelanega načrta sanacije. Opozarjajo, da gre za visoke stroške sanacije, ki jih sama občina ne more v celoti zagotoviti. Zato so na ministrstvo za okolje že v letu 2011 posredovali pobudo za pripravo zakona o sanaciji celjske kotline, ki pa, kljub resnosti problema, še ni pripravljen.

V iniciativi zahtevajo, da se v skladu z 72. členom slovenske ustave dokončno določijo prioritete in postane čisti zrak in pridelava zdrave hrane prva naloga občine in države, ne samo v Celju, temveč po vsej državi.

V Sloveniji je kar osem mest s prekomerno koncentracijo trdih delcev

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da je zaradi onesnaženega zraka vedno več bolezni. Če smo pred leti govorili predvsem o boleznih dihal ter boleznih srca in ožilja, pa je zadnja leta zaradi vdihavanja onesnaženega zraka vedno več bolezni živčevja in rakavih obolenj.

Na Agenciji za okolje so danes predstavili ugotovitve o kakovosti zraka v Sloveniji. Opozarjajo, da imamo najslabši zrak v mestih, predvsem v Zasavju, najboljši pa na Primorskem. V Sloveniji je kar osem mest s prekomerno onesnaženostjo z delci PM10. To so Murska Sobota, Maribor, Celje, Novo mesto, Ljubljana ter Zasavje z mesti Hrastnik, Trbovlje in Zagorje.

Poleti v Sloveniji največ težav predstavlja presežena vrednost ozona, pozimi pa so problem koncentracije trdih delcev. Kot opozarjajo na Arsu, so presežene vrednosti delcev PM10 predvsem posledica emisij iz individualnih kurišč. Namreč, te emisije nastajajo pri tleh in tam tudi ostajajo, še posebej, če so pogoste temperaturne inverzije.

Na Arsu pravijo, da na splošno zadnja leta dihamo boljši zrak. Kot primer dobre prakse omenjajo Velenje, kjer se cela Šaleška dolina ogreva na račun daljinskega ogrevanja iz Termoelektrarne Šoštanj. Koncentracije nevarnih delcev so manjše, saj je individualnih kurišč zelo malo. Na račun daljinskega ogrevanja imamo, po podatkih Arsa, zadnja leta boljši zrak tudi v prestolnici.

Premalo narejenega. Z načrti za sanacijo namreč zamujamo že osem let

Načrti za sanacijo so ovrednoteni na približno 400 milijonov evrov, od tega naj bi se med leti 2014 in 2020 iz podnebnega sklada in kohezijskih sredstev namenilo 85 milijonov evrov.

Generalna direktorica direktorata za okolje Tanja Bolte je danes dejala, da je vlada aprila sprejela še zadnjega od sedmih odlokov o načrtu za kakovost zraka, v katerih so opredeljeni ukrepi na območjih čezmerne onesnaženosti zunanjega zraka z delci PM 10. Med večje vire onesnaževanja z delci se uvrščajo male kurilne naprave in promet, ne gre pa zanemariti tudi industrije, je dejala Boltetova.

Med ukrepi za izboljšanje kakovosti zraka je izpostavila spodbujanje učinkovite rabe energije in obnovljivih virov, spodbujanje javnega potniškega prometa in pa zmanjšanje emisij v gospodarstvu. Poudarila je še, da se je zaradi gospodarske krize povečala uporaba lesa za ogrevanje.

"Načrti so narejeni za triletno obdobje in se bodo uresničevali s programi ukrepov, usklajenimi z lokalnimi skupnostmi," je dejala. Načrti bi morali biti sicer pripravljeni že dve leti po vstopu v EU, torej leta 2006, lani januarja pa zaradi zamude Slovenija prejela tudi uradni opomnim Evropske komisije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fuck the system
08. 05. 2014 08.21
+7
Kaj pa chemitraili? Kdaj jih boste ustavili? Nikoli, ker itak moremo biti bolani, da farmacevtska industrija ima dober business!
SDS_je_poden
08. 05. 2014 11.41
-4
Za ene tu res sumim, da niste čisto zdravi...
zibertmi
08. 05. 2014 06.11
+5
stvar ne spada čisto v to rubliko ,so pa tudi kaj pripomogli k takemu stanju v državi.kot je rekla ta teden ena gledalka na dobro jutro SDS-v argentini pomeni,tam kjer imajo ogromno svojih prednikov,slovenska domobranska stranka.a se niso borili na strani fašistov,ki so bili mimogrede poraženi.jna pa je bila v času osamosvojitve okupatorska vojska,kaj vse prenese človeška ,še posebej ,če je blesava,pamet s somišleniki vret
senzacionalno
07. 05. 2014 22.26
+20
še dobro, da so v našem kraju vse tovarne propadle, tko mamo vsaj pljuča čista.
slavito12
07. 05. 2014 22.34
+5
(ln(x))'
07. 05. 2014 22.18
+13
pa na mežico pa črno na koroškem ne pozabit ljubljanska gospoda! cink, kadmij+žvepleni oksidi niso kr tk!
slavito12
07. 05. 2014 22.21
+8
Pa to je pljunek v morje za razliko od geoinziniringa,
(ln(x))'
08. 05. 2014 10.19
+2
vem jaa...samo za folk ko tam živimo pa kljub temu ni glih fajn ane?
slavito12
07. 05. 2014 22.17
+16
Po sedemnajstih letih, kolikor naj bi uradno trajalo posipavanje atmosfere z aluminijem, barijem in drugimi snovmi, se ljudstvo očitno zbuja in ta tema počasi prihaja tudi v medije in razprave politikov. Iz faze zanikanja smo zdaj v fazi, ko uradniki počasi priznavajo, da kemično pršenje (chemtraili) obstaja, vendar nam razlagajo, da je njihov namen plemenit in da z njimi rešujejo planet pred globalnim segrevanjem. Tudi osnovna sestava tega, kar pršijo nad našimi glavami, ni skrivnost. Kaj vse skrivajo bele sledi, lahko preberemo v več kot 150 patentih, ki so že registrirani s tem v zvezi. Najbolj zaskrbljujoče so toksične kovine v nano oblikah (predvsem aluminij in barij), zraven pa še hidrogen sulfid (H2S), žveplov dioksid (SO2) in druge snovi. To kar javnosti še vedno ostaja neznano, pa so merljive posledice eksperimenta, ki se odvija nad našimi glavami. Te so razvidne že iz uradnih statistik različnih uradov, dodatno pa podatke zbira vse več nevladnih organizacij. “Ideja geoinžiniringa naj bi bila zatemnitev sonca z namenom, ki naj bi preveč pregrevalo naš planet. Enodimenzionalna logika znanstvenikov, ki so prišli na to idejo, je ob tem spregledala, da bo takšna poteza preprečila, da bi toplota, ki jo oddaja Zemlja, zapustila “toplo gredo”. Spregledali so tudi kopico drugih nepričakovanih posledic. “Zdravilo”, ki so nam ga ponudili, je, kot kaže v vseh pogledih hujše od bolezni, ki jo skušajo z njim ozdraviti. Podatki pravijo, da danes okrog 22% sončne svetlobe ne doseže več zemlje. Pri rastlinah to povzroča vrsto težav s fotosintezo. Pri človeku pa se to vidi kot upad vitamina D. V ZDA so izmerili prenizko raven tega vitamina pri 98% prebivalstva. To pa pelje v razpad imunskega sistema, regenerativnih moči in hormonskega sistema telesa. Kopičenje toksičnih snovi v ozračju konec koncev konča v zemlji, vodi in posledično naših telesih. Meritve v rekah in jezerih so pokazale, da so se površine rečnih tokov, ki so onesnažene s težkimi kovinami, od leta 1993 do leta 2010 povečale z 2% na 41%. Ob tem od leta 2002 uradi med 130 elementi, ki jih spremljajo, ne testirajo več aluminija. Tako sistem goljufa. Kljub temu pa so podatki več kot alarmantni. Koliko težkih kovin pride do nas, najbolj priča podatek Alzheimerjeve bolezni in demence, ki sta v veliki meri povezani s poškodbami, ki jih na živčevju puščajo težke kovine, kakršna sta aluminij in živo srebro. Vsak tretji Američan, starejši od 65 let, že ima eno od navedenih bolezni. Otroke najbolj prizadene avtizem. Ta je od leta 1975 (po uradnih podatkih) dobil stokratne razsežnosti. Danes ima eden od petdesetih otrok avtizem, povezan z obremenitvijo aluminija. Najhujše posledice pa se dogajajo zaradi delovanja koktajlov. Tako raziskava “Sinergijski učinki zastrupljenosti okolja in težkih kovin” zdravnice Anju Usman dokazuje, da toksičnost živega srebra in aluminija v kombinaciji poveča bolezen za stokrat v primerjavi z izpostavljenostjo zgolj enemu elementu. Drugi krog posledic pa lahko vidimo v okolju. Če ne bi posegli v segrevanje ozračja s pršenjem delcev, potem bi vsaka stopinja več sprožala več izhlapevanja oceanov in s tem povzročala več dežja in dvig vlažnosti. Geoinžiniring pa ustvarja ravno nasproten učinek. Če ste v dvomih, ali gre nad vašimi glavami za res za chemtraile, spremljajte barometer. Pri chemtrailih je značilno, da pride do pada pritiska, vendar temu ne sledi običajno zviševanje zračne vlage. Aerosoli, s katerimi pršijo naše ozračje, sušijo zrak, zato je padavin vse manj. Zaradi tega se sušijo reke, drevesa, rastline in nenazadnje tudi ljudje. S tem, da se dež prepreči na enem mestu, se veliko večje količine padavin sprostijo drugje. Zato imamo vedno več poplav in drugih ekstremnih vremenskih dogodkov. Na koncu pa nam zmedo, ki so jo ustvarili, predstavljajo kot dokaz, da moramo prav zaradi takšnih ekstremnih pojavov sprejeti geoinžiniring – rekoč, kako hudo bi šele bilo, če nas nebi reševali s chemtraili.
yohny_rep
08. 05. 2014 08.11
+3
Namen kemičnega zapraševanja je v končni fazi depopulacija, ki jo zločinci s pomočjo domačiih izdajalcev (ARSO, Umanoterra, Lučka Bogataj, Blaža Ogorevc,Cegnarca celo otroke podočuje o geoinžineringu oz. o njegovem neobstoju ...) pospešeno izvajajo tako pri nas, kot v vseh državah, ki so v zločinskem NATU partnerstvu za mir, seveda pa pod pokroviteljstvom OZN.
xmp125
07. 05. 2014 21.58
+3
\"Kako bodo ukrepali, da zaščitijo prebivalce Celjske kotline, smo povprašali na občini Celje.\" Kako? Prepovedali vam bodo uporabo peci na drva in premog, pa se boste morali ogrevati ali na plin, ali pa boste lepo na mrzlem. Zrak je precej boljsi kot nekdaj, boljsega si pa zal drzavljani ne morejo privosciti. Seveda pa lahko zeleni fasisti dosezejo, da bodo dimnikarji starim mamkam ki imajo edino kak stedilnik ali pec za pogreti se skozi zimo pisali poloznice s kaznijo nekaj 1000 EUR, tako da cez zimo ne bodo samo na mrzlem, ampak tudi lacne... bedniki.
Kritik19
07. 05. 2014 21.55
+10
Ker narod kuri na drva in država od tega ne dobi dodatnega davka, so jih začeli motiti trdi delci v zraku. Naslednji korak bo obdalčitev gospodinjstev, ki se ogrevajo na trda goriva. Naredilo glede tega se pa tako ne bo nič.
(ln(x))'
07. 05. 2014 21.53
+1
pa na mežico pa črno na koroškem ne pozabit ljubljanska gospoda! cink, kadmij+žvepleni oksidi niso kr tk!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
07. 05. 2014 21.51
+12
SANKCIJ NI KER DRZAVO VODIJO ZE 24 LET SKORUMPIRANI POLITIKI SLOVENSKI NAROD PA SE JIH VEDNO VOLI TO PA JE NAJBOLJ ZALOSTNO V DEZELI TEJ .Lep pozdrav
slavito12
07. 05. 2014 21.50
Sala dneva..hahhahahahahahahahahahahahaahhahahahh
stve 1
07. 05. 2014 21.36
+5
V btezplačni reviji, ki jo Ljubljančani dobivamo na dom, je na zadnji strani te revije prikazan zrak, voda, CO2, ... Pomeni, da je tudi to zlagano in sfrizirano- kot vse ostalo !
231koak
07. 05. 2014 21.22
-7
vredi je ....paničarijo določeni
Primzy D Mimzzy
07. 05. 2014 21.22
+7
ma bolj so važne volitve in da so vsi krasni in lepi in nasmejani na plakatih. briga njih za zdravje državljanov, oni majo itak pokrite zdravstvene stroške, sej bodo državljani plačal. bo pršla kazen iz bruslja, bo vlada dala iz prazne malhe in povečala luknjo, nrdila še večje ukrepe za državljane. slovenija je najbolj čudna država.
bb5a
07. 05. 2014 21.22
AŠ ERČEVA knjigarna, bravo!
nostalgik1
07. 05. 2014 21.20
+1
swaty z tabora preselit cimprej.nima kaj iskat tam.!
GospodZaVas
07. 05. 2014 21.28
-1
nostalgik1
07. 05. 2014 21.17
+6
v mariboru pa se kr swatya nepreselijo v industrijsko cono !!zvecer po 22 uri nonstop spuscajo strupe v zrak !! mafija pokvarjena
dasmika
07. 05. 2014 21.14
+13
če bi bil interes glede onesnaženega zraka bi vsaj skoz Celje uredil zelen val, to s semaforji imam v mislih ....tko pa stojimo pri vsakem semaforju, pri sosedih imajo to že trideset let ...boljš da imamo razne vodomete in ostale pomembne zadeve
WhoLetTheDogsOut
07. 05. 2014 20.32
+9
Ljubljana da ima onesnažen zrak? Kako je to mogoče, a niso rekli da bo z zaprtjem strogega centra za promet to urejeno...
merdzo1
07. 05. 2014 17.28
-20
Boli me za slab zrak, rajši pišite kako se krade v naši državi in kdaj bodo odgovorni dobili sankcije.
Adolph
07. 05. 2014 17.09
-17
Cepci, vse to kar tu tozite,je dediscina vasega ,se tako priljubljenega socialzma . .. . . .