Slovenija

Otroci so nepredvidljivi, zato morajo paziti vozniki

Ljubljana, 30. 08. 2011 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./Ni.J.
Komentarji
12

V šolske klopi se bodo kmalu vrnili šolarji, s tem pa bo več otrok tudi na cestah. Policija bo poostreno nadzirala okolice šol, kljub temu pa voznike pozivajo, naj bodo previdni ter naj še posebej pazijo na najmlajše, prvošolčke.

V prihodnjih dneh se bodo spet odprla šolska vrata, na cestah pa bo veliko šolarjev, tudi prvošolčkov. Ljubo Zajc iz Javne agencije RS za varnost v prometu je zato danes na novinarski konferenci predstavil aktualno stanje varnosti cestnega prometa v letošnjem letu. Po zadnjih podatkih smo se vrnili v trend izboljšanja prometne varnosti, saj sta na slovenskih cestah v primerjavi z lanskim letom dva mrtva manj, za pet odstotkov se je zmanjšalo tudi število prometnih nesreč, število hudo telesno poškodovanih ostaja približno enako. Glavno sporočilo pa je namenil staršem, da naj ocenijo otrokove sposobnosti za samostojno udeležbo v prometu in naj presodijo, kdaj so otroci kos nepredvidljivim razmeram v prometu.

Tisoč prostovoljcev v času prvih šolskih dni opravi približno 10.000 prostovoljnih ur dela na prehodih za pešce, ob šolah in šolskih poteh.

Slovenija se sicer uvršča med najbolj varne države v Evropi in je izmed držav članic EU glede na varnost otrok v prometu na tretjem mestu z 10-odstotnim zmanjšanjem števila smrtnih žrtev med otroki, je povedala Vesna Marinko iz Javne agencije RS za varnost prometa.

Je pa po podatkih prometna varnost otrok v letošnjem letu nekoliko slabša kot v zadnjih dveh letih. V letošnjem letu je do 28. avgusta zaradi posledic prometnih nesreč tako umrlo osem otrok in mladoletnikov, od tega je v starostni skupini od 0 do 7 let umrlo pet otrok, v starostni skupini od 8 do 14 let je umrl en otrok in v starostni skupini od 15 do 17 let dva mladostnika.

V prometu so najbolj ranljivi otroci.
V prometu so najbolj ranljivi otroci. FOTO: Blaž Garbajs

Otroci in mladostniki so najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot potniki, saj je za posledicami prometnih nesreč v letošnjem letu tako umrlo pet otrok, kar znaša 62 odstotkov vseh umrlih iz teh starostnih skupin. Otroci so le redko povzročitelji nesreč, najpogosteje pa so žrtve neupoštevanja predpisov in neprevidne vožnje drugih.

Okoli šol bo več policistov

Na koprskem bodo v okolici šol tako policisti kot občinski redarji v prvih šolskih dneh poostreno nadzirali promet, še posebej med prihodom učencev v šolo in ob odhodu domov. Tudi letos bodo najmanj prvih štirinajstih dni občinski redarji prisotni na nevarnejših točkah, kot so prehod za pešce pri osnovni šoli Koper, na Pristaniški cesti v Kopru ter na krožišču OŠ Antona Ukmarja na Markovcu.

Boris Černilec z ministrstva za šolstvo in šport je vse udeležence ter širšo javnost pozval k strpnosti v prometu in naj bodo s svojim ravnanjem zgled otrokom.

Poleg tega so policisti vodstva šol opozorili na dolžnost varovanja otrok na šolski poti, skupaj z vodstvom posameznih šol pa so pripravili načrte varnih poti v šolo in predlagali morebitne spremembe prometne ureditve, so sporočili iz Mestne občine Koper.

Šolarjem, predvsem prvošolčkom, pa bodo posebno pozornost v prihodnjih dneh namenjali tudi celjski policisti. Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je ena najpomembnejših nalog policije. Zato bodo preventivno in represivno delo v naslednjih dneh usmerili v umirjanje hitrosti in ostale kršitve cestno prometnih predpisov s poudarkom na kršitvah, ki so najpogostejši vzroki prometnih nesreč v bližini vrtcev, šol, igrišč in šolskih poti. Nadzirali pa bodo tudi posamezne ter organizirane prevoze v in iz šole (vozil, voznikov in potnikov, uporabo otroških varnostnih sedežev, varnostnih pasov).

prehod za pešce
prehod za pešce FOTO:

Novogoriški policisti opozarjajo vse voznike, naj bodo še posebej pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci zadržujejo. Prav tako opozarjajo vse, ki prevažajo otroke, da morajo poskrbeti, da bodo otroki in mladoletniki pri prevozu dosledno zavarovani z varnostnimi pasovi. ''Otroci naj vstopajo v avto in izstopajo iz njega na desni strani, saj je ta obrnjena k pločniku oziroma stran od prometa. Vozniki, ki prevažajo otroke v šolo in iz nje, naj ustavljajo vozila na za to predvidenih mestih. S tem preprečimo, da otroci ne stečejo iz avta neposredno na cesto,'' še opozarjajo novogoriški policisti in dodajajo, da bodo v začetku novega leta poleg rednih nalog poostrili nadzor prometa tudi v okolici šol. Ugotavljali bodo zlasti kršitve prekoračitev največjih dovoljenih hitrosti, uporabe varnostnega pasu in vožnje pod vplivom alkohola.

Tudi v na področju mariborske policijske uprave policisti opozarjajo, da bo na ulicah in cestah več otrok, tudi takih, ki bodo prvič na poti v šolo. Opozarjajo, da so otroci kot udeleženci v prometu nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje, prav tako ne morejo pravilno oceniti hitrosti vozila, ki se jim bliža. Zaradi tega moramo v cestnem prometu na varnost skrbeti predvsem vozniki, pa tudi odrasli pešci in drugi udeleženci v prometu.

Policisti iz PU Maribor bodo tako izvajali ustaljene aktivnosti. Stalno bodo prisotni ob šolah, vrtcih in šolskih poteh, ter tako prispevali k umirjanju prometa. V teh dneh bodo tudi pregledali prometno signalizacijo v okolici šol in o ugotovitvah obvestili vzdrževalce cest. Pregledali bodo poti, po katerih otroci hodijo v šolo in preverili, kako so organizirani vsakodnevni prevozi otrok v in iz šole. V prvih šolskih dneh pa bodo staršem prvošolčkov predavali o prometni varnosti ter spremljali prvošolčke po šolskih poteh. Policisti bodo sodelovali tudi v učnem procesu v osnovnih šolah. Preverjali bodo tudi, če otroci, ki se v šolo peljejo s kolesom, uporabljajo čelado, in če se v vozilih vedno pripnejo z varnostnim pasom.

Na šolsko leto pripravljeni tudi na Slovenskih železnicah

Agencija za varnost prometa je založila in izdala brošuro – Prvi koraki v svetu prometa – ter plakate, ki bodo razpostavljeni na šolskih poteh in bodo opozarjali vse udeležence v prometu na večjo previdnost.

Na Slovenskih železnicah pričakujejo, da bo v novo šolsko leto z vlakom vstopilo okrog 10.000 dijakov in dijakinj. Z vlaki se prepelje več kot 16 milijonov potnikov na leto, največji delež pa je prav mladih do 26. leta – okrog 40 odstotkov vseh potnikov.

Z začetkom novega šolskega leta bodo Slovenske železnice občutno povečale število povezav, ki jih je bilo med počitnicami manj. Spet bo začelo voziti 38 vlakov, ki so namenjeni predvsem dijakom. Poleg tega bo tudi letos v sodelovanju s policijo potekala akcija Varna pot v šolo. V prvih dveh tednih septembra bo tako povečano število sprevodnikov na najbolj obremenjenih dijaških vlakih in tudi na železniških postajah mest, kamor dijaki in dijakinje potujejo. Obenem bodo na vlakih in železniških postajah za varnost skrbeli tudi policisti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kunar
30. 08. 2011 19.58
Raztezje...sices se strinjam z strožjo disciplino v osnovni šoli ampak šolska policija iz najbolj športnih učencev? Torej naj patrulirajo po šoli "fuzbalerji" in podobni v pinki majčkah, ki imajo športno 5 vse ostalo pa komaj 2 in nadlegujejo tiste ki so pač usmerjeno v bolj intelektualne vode v čemer je tudi bistvo šole in ne v športni vzgoji. V tem primeru bi prišlo do zlorab in morda tudi do enakega stanja kot na šolah v ZDA kjer športni tipi terorizirajo tiste pridne učence, ki se enkrat zlomijo bognedaj posežejo po strelnem orožju in postrelijo svoje sošolce. Se opravičujem za tak drastičen primer.
galiot
30. 08. 2011 19.33
Vse skupaj eno veliko pretiravanje,saj je logično,da so otroci na cesti celo leto ne samo na začetku šolskega leta...
Raztezje
30. 08. 2011 18.26
Že v osnovnih šolah, bi se morali učenci ločiti na pridne in ubogljive ter neprilagojene. Pa naučiti reda in discipline, morali bi se vsi oblačiti v iste srajce, nositi simbole, vstati in pozdraviti učitelja pred začetkom pouka. Nacionalna zastava bi morala biti v vsaki učilnici, grbi in simboli izobešeni po stenah, ki bi pouarjali pripadnost pravični pravni državi. Za nekatere ni rešitve, ti hoijo v šolo umazani, razcapani in se ne znajo lepo pogovarjati, proti takim bi morali lepi učenci organizirati svojo otroško policijo. Treba je izbrati najbolj disciplinirane in športne učence, ki naj nosijo posebne uniforme in skrbijo za red na šoli, naj spremljajo sošolce, jih opozarjajo na pravila in o vsem obveščajo policijo. Sploh je treba prekrškovno in kazensko pravo učiti ter uveljavljati že v rani mladosti, bo potem manj psihiatričnih zdravljenj ter sicer potrebne represije, ki na otroke vpliva vzgojno in zdravo. Šola naj jih vzgaja, ker jih starši ne znajo!
pijanec22
30. 08. 2011 16.23
+1
Glede na to, da že 10 let ni nikogar povozilo na poti v šolo, so vse te dodatne akcije neumnost. Otroci se morajo prav tako naučiti odgovornosti v prometu kot vsi drugi.
wsharky
30. 08. 2011 15.40
... policaja na vsak prehod za pesce 1km okoli osnovnih sol ...
blabla33
30. 08. 2011 15.16
a bojo merl hitrost šolarjev
IgorGorenc
30. 08. 2011 15.04
Odlično, še v okolici državnega proračuna naj jih bo zdaj mal več, da se kaka miljarda zavaruje pred krajo naših izvoljenčkov, zdaj ko ni več Katarince, AJA ups, saj je ZALAR, isti šmorn.. :)
dejcx
30. 08. 2011 14.44
+1
ja sej v okolici šol so že sedaj radi sploh v nočnem času, verjetno zaradi javne razsvetljave,ker jih je v temi strah čakat in potem te ob 2h zjutri ustavijo ,ko se peleš tam 55km/h in ti rečejo kam tako divjaš tu je šola. nevem ali se je kaj v zadnjem času spremenil in osnovnošolci ponoč hodijo v šolo in celo med počitnicami.
Sara Dejanovi?
30. 08. 2011 14.23
Nikol še niso bili več kot 3 dni pa še to je bil čudež...
Fenomenalno
30. 08. 2011 14.18
V okolici šol bo več policistov Pa bi se učili ko jebil čas za učene...ejga Pa nebi blo treba v okolic stat...pa to
Das.StimmtNicht
30. 08. 2011 13.54
kje je fora tega da so policisti tam samo prvi teden? po tem je itak isto
gruber74
30. 08. 2011 13.06
Pri Šolah bi morali itak montirat stacionarne radarje