Gospodarstvo

Žerjav o končnem poročilu pregleda stanja v NLB: To ni resen pregled

Ljubljana, 11. 07. 2012 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koalicija je na sestanku z ministrom Šušteršičem uskladila zakon o državnem holdingu, v četrtek naj bi ga potrdila vlada. Ministri pa so že dobili končno poročilo pregleda stanja v NLB. Minister Žerjav pa je dejal, da to ni resen pregled.

V Pozitivni Sloveniji so sicer pripravili svoj predlog zakona o upravljanju kapitalskih naložb države in ga konec minulega tedna vložili v zakonodajni postopek. Predlagajo, da bi država svoje kapitalske naložbe prenesla v upravljanje državni družbi za upravljanje, ki bo nadomestila AUKN, ta pa bi upravljala tudi naložbe in skrbela za obveznosti Soda, Kada in DSU.

Uskladitev znotraj koalicije glede predloga zakona o državnem premoženjskem holdingu gre po mnenju ministra za finance Janeza Šušteršiča v to smer, da bo zakonski predlog vlada na četrtkovi seji lahko sprejela. Minister je glavne rešitve, ki jih prinaša zakon, predstavil tudi poslanski skupini SD.

Preden predlog zakona dobi zeleno luč za obravnavo na seji vlade, naj bi ga koalicijske stranke po danes doseženem dogovoru še enkrat potrdile, neposredno pred sejo vlade pa naj bi se o tem pogovarjali tudi predsedniki koalicijskih strank.

DeSUS je sicer v torek med drugim pojasnil, da ne pristaja na vključitev premoženja Kada v državni holding brez ustreznih zagotovil, da bo njegovo celotno premoženje namenjeno za potrebe pokojninske blagajne. Glede na današnji dogovor naj bi bil Kad izrecno ločen v tem holdingu po svoji bilančni vsoti, premoženje Kada pa še naprej namenjeno pokojninski blagajni.

Deset odstotkov od prodaje državnega premoženja se bo stekalo v Kad, ki bo v sklopu holdinga posloval ločeno. Tako predvideva že tudi koalicijska pogodba.

Finančni minister Janez Šušteršič je pred usklajevanjem zagotovil, da je bilo končno poročilo pregleda stanja v NLB ministrom že poslano.
Finančni minister Janez Šušteršič je pred usklajevanjem zagotovil, da je bilo končno poročilo pregleda stanja v NLB ministrom že poslano. FOTO: Miro Majcen

Šušteršič je po sestanku s poslansko skupino SD povedal, da se je DeSUS odločil, da bo o svojih pogajalskih stališčih javno govoril in mora sedaj tudi javno povedati, ali so bila upoštevana ali ne. Sam bo zagovarjal zakon, ki bo sprejet na vladi. O vsebinskih podrobnostih ni želel govoriti, saj jih bo predstavil po vladni seji.

Mi smo jasno postavili svoje cilje in zahteve do premoženja Kada in do vključitve Kada v holding. Dosegli smo, da je Kad izrecno ločen v tem holdingu po svoji bilančni vsoti, da je premoženje Kada namenjeno pokojninski blagajni. Strokovni sodelavec DeSUS Jani Kavtičnik

Glede prenosa slabih bančnih terjatev na holding oziroma neke vrste slabe banke je Šušteršič povedal, da ne gre za slabo banko, temveč za način reševanja slabih terjatev, zato da se z njimi ne bi več ukvarjale banke, temveč "nekdo drug, ki ima v ozadju jamstvo države".

Po njegovem prepričanju se to da narediti tako, da se tveganja prenesejo iz bank, s tem pa dobijo davkoplačevalci takojšnjo korist, ker se banke lahko začnejo ukvarjati s svojo pravo dejavnostjo in niso več v krču.

Ker se terjatve prenesejo po ekonomsko ocenjeni vrednosti in se z njimi prenašajo tudi zavarovanja, ki jih je moč unovčiti, pa je na malo daljši rok mogoče, da takšna operacija davkoplačevalcev ne stane veliko, ocenjuje minister. Ob tem pa priznava, da država v prvem koraku prevzame del teh bremen.

Ekonomist Matej Lahovnik je o prenosu slabih terjatev na državni holding za 24UR ZVEČER dejal, da je to potreben pogoj za večjo kreditno aktivnost bank, predvsem državnih, ni pa še zadosten. Pojasnil je, da bo zadosten pogoj takrat, ko bodo podjetja izboljšala svojo kapitalsko ustvarjalnost in pripravila ustrezne projekte, s katerimi bodo zagnala gospodarsko aktivnost.

Končno poročilo o NLB poslali ministrom

Koalicijske stranke so se danes pogovarjale tudi o reševanju Nove Ljubljanske banke (NLB). Šušteršič je pred usklajevanjem zagotovil, da je bilo končno poročilo pregleda stanja v NLB ministrom že poslano.

V stranki DeSUS še poudarjajo, da je treba pred končno odločitvijo o reševanju NLB poznati vse njene slabe naložbe. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa, da bi bilo te treba združiti v slabi banki. Po njegovih besedah se morajo koalicijski partnerji najprej dogovoriti, ali se bo slabe naložbe pustilo v banki in bo ta sama dolgoročno reševala te težave ali pa se bo slabe naložbe izločilo in za ta namen ustanovilo slabo banko.

Kar se tiče oblikovanja slabe banke, pa Tonin vidi tri možnosti. Prva je, da se slaba banka prenese na obstoječo SID banko, drugo možnost Tonin vidi v okviru nastajajočega državnega holdinga, tretja pa je, da za to nastane čisto nova agencija.

Po predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu pa je tudi predsednik SLS Radovan Žerjav dejal, da skrbni pregled ni bil resen in da vlada o NLB ne more odločati odgovorno. Pregled naj bi bil namreč narejen v nekaj tednih, predvsem pa ni povedal, kdo je komu, kdaj, kako in zakaj dajal sporne kredite. Šušteršič o finančni luknji v NLB še molči, po dostopnih podatkih pa je slabih kreditov za tri milijarde, od tega 1,2 milijarde različno zavarovanih kreditov, med katerimi bi jih lahko bilo vsaj za pol milijarde takšnih, ki jih dolžniki nikoli ne bodo mogli vrniti, so poročali v oddaji 24UR.

Lahovnik je za 24UR ZVEČER povedal, da je podatek, da naj bi bilo za tri milijarde slabih kreditov, mogoč, a če je res, je stanje zelo zaskrbljujoče. Bilančna vsota NLB je namreč 16 milijard, kar bi pomenilo, da je 18 odstotkov slabih kreditov, je pojasnil in dodal, da je razumljivo, da je finančni minister zelo previden z izjavami, ker išče strateške vlagatelje, in glede na to, da je kapital plaha ptica, jih verjetno ne bi rad že vnaprej prestrašil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
12. 07. 2012 15.08
+2
He, he. Pričakovano se je izkazalo. Pregled NLB "na horuk", in takšni so tudi rezultati revizije. G. Žerjav je ogoročen. Hvala bogu. Mi niti ogorčenja ne zmoremo več!
pesnitev
12. 07. 2012 13.23
+1
Naša vlada ujčka NLB in ji vse oprosti, ker so bankirji hudičevo pretkani, vlada pa ravčki, ki niti ne morejo zahtevati preglednosti delovanja banke! Kakšni revčki!
MICLA
12. 07. 2012 12.26
+3
saj imamo samo še lopove in bedake nesposobne na vladi in gospodarstvu te banke bi morali takoj likvidirat in tudi krivce. ali ni najdražja banka slovenska banka tuje so pol ceneje in poslujejo pozitivno naše pa sploh ne vemo koliko je pufa.prave butale
prašek
12. 07. 2012 11.49
+4
Nekako je treba skriti tisti 24 milijard "pufa" ki so ga nakopali med 2004-08 !!!!!
prašek
12. 07. 2012 11.51
+3
Seveda bodo zdaj guruji komentiranja hitro ugotovili , da je Pahor državo zapufal za 6 milijard v treh letih ....
bljak janša
12. 07. 2012 10.28
+3
dva razloga za skrivanje: 1. dobili so jih njihovi simpatizerji al pa kar sami prek svojih podjetij in sami sebe pač ne bodo dajali na plano 2. izsiljevat mislijo tiste ko so jih dobili za kakšne bonitete al pa kar direktno za procente. če bi jih dobili tisti iz nasprotne strani, bi zdaj že na veliko pisalo in se govorilo po vseh sds forumih,
janez6bb
12. 07. 2012 10.18
+4
SKRIVAJO REZULTATE; LE ZAKAJ; ČE NEKDO NE BI BIL UMAZAN POTEM BI TO DANES BRALA ŽE VSA SLOVENIJA; TAKO JE PA POTEBNO MALO PRILAGODITI POROČILO ZA NAIVNO SLOVENSKO JAVNOST; KI BO SPET KUPILA VSAKO NEUMNOST; KI JIM JO BO NA PLADNJU SERVIRALA POLTIKA. JA ZDE SO VELIKA ŽELJA EVROPKIH VELJAKOV; IN JO BODO DOSEGLI TUDI ČE MORAJO PRI TEM ČET MILIJONE TRUPEL EVROPEJCEV, TUKAJ SE DOGAJA NIČ DRUGEGA KOT PONAVLJANJE ZGODOVINE.
mark54
12. 07. 2012 09.04
+4
Vsi skupaj so popolnoma nesposobni ! Vse skupaj je že prepozno (v glavnem) Že zdavnaj bi morala ali banka sama ( banke? ) začeti prevzemati podjetja čim ta niso (oz.lastniki) plačevali obrokov kredita. Veliko podjetij bi se dalo rešiti , jih sanirati ( spraviti v realne okvirje) lopove ki so pokradli ta podjetja pozapret in procesuirat. Tako bi vsaj zdravi del tudi velikih podjetij lahko rešili. In bi sedaj slabe naložbe postale vsaj malo boljše če ne že dobre. Vendar se banke nočejo (on ne znajo ? ) s tem ubadat. Bi pa morala v primeru da banke ne morejo isto opraviti država. ali z holdingom ali kako drugače . Vendar se mi zdi da mrtvece ne moreš obuditi. tako tudi podjetja v stečaju po 2 letih ni več mogoče reševati. Tako bi holding v glavnem dobil trupla. In jih bo na svoje ( naše) stroške še moral pokopati. Zdaj bi se država morala samo pobrigati da se stećaji vodijo transparentno in hitro , da še ti ne bodo pokradli kar še niso tajkuni. In mogoče reševati kake majnšea podjetja ki so v težavah zaradi neplačil velikih podjetij , so pa zdrava in bi jahko preživela. vsaj z kakim cenejšim premostitvenim kreditom ! vendar tega žal NI in smo prepuščeni sami sebi. Mnogi pa dolgo ne bodo zdržali še posebej ker ni novih poslov. Projekti / večji / bi morala država HITRO sprožiti ( elektrarne na savi ) 3 razvojno os , elektrarne veterne in še kaj kar se samo plačuje v nekem obdobju ) Vendar to bi jankovič po moje prej kaj naredil. žerjav in JJ pa mi ne delujeta kaj posebej sposobna na tem področju.
ivo55
12. 07. 2012 08.46
+7
Bog se nas usmili ( slovenskih davkoplačevalcev ), če bo politika še naprej skrivala plenilce in lopov-e ( smeti )iz svojih vrst , dolgove pa krila iz narodovega denarja na račun blaginje, poštenega dela ...Sram vas bilo, zapravili ste državo!
Shisui
12. 07. 2012 08.45
+9
En slovenski wikileaks bi rabl, da se enkrat dokoncno vidi, kdo nam je drzavo zjeb..... ne pa da se JJ dela norca iz vseh in veselo popravlja v beleznici.
WikiX
12. 07. 2012 08.43
+5
Kaj to pomeni, da ima naša največja nacionalna banka na milijarde kreditov, ki jih nikoli ne bo mogla izterjati, a so jih oropali?
ivo55
12. 07. 2012 08.49
+6
Roparje bi na nek način iskala policija, dogovorjena kraja pa v tej deželi hitro zastara .... in pregona NI!
Shisui
12. 07. 2012 08.36
+6
Haha, tale Majer. Kr na suho ns zge, pa ga se kar gledamo. Zalostno.
tri dva 1
12. 07. 2012 08.04
+0
pa kaj temu ni jasn
kameltrajbar
12. 07. 2012 08.29
+0
Peter Kralj 1
12. 07. 2012 07.41
+1
Ja, banke so samopostrežba za l....., davkoplačevalci pa jih polnimo ob tako mizernih plačah in pokojninah. Pa še te nam manjšajo. Kaj mislijo, kdo bo pa potem še lahko nosil na banko?
HooplaToopla
12. 07. 2012 06.02
+6
Tale žerjav, bi se tudi lahko malo umiril in lotil kakega resnega dela. Glas ima tak, da bi lahko šel za župnika. Morda celo za škofa, če bi za nekaj kilohertzev zvišal frekvenco.
redroom
12. 07. 2012 05.07
+7
Stvari bi sedaj pregledal ARHAR. Predsednik uprave katere banke je že on?????? Aja to pa zopet nova politika JJ. Konkurenci daš, da pregleda tvojo banko in ji daš vse na krožnik!!!!!! Ma so pa tes zgubili kompas ti naši politiki.
Roman Hren
12. 07. 2012 00.22
+14
Poročilo bo po stari navadi postalo orožje za podtikanja in medsebojno obračunavanje v stilu "deli in vladaj", prave informacije in ustreznih rešitev pa ne bo. Zapravljene milijarde bomo pokrili davkoplačevalci z varčevalnimi ukrepi, barabe se nam bodo pa še naprej smejale v brk!
Hammurabi
11. 07. 2012 22.25
+19
Financ minister ostrižen na kahlo laže (OECD; NLB), je zadolžen (300k EUR) sedaj pa je še pripravil zakon o slabi banki, s katerim bomo davkoplačevalci plačali tajkunske kredite in kredite Zvon 1 in 2.
olyca
11. 07. 2012 22.00
+20
Popolni pregled ni po godu Janši, na dan bi privrele tudi mahinacije, ki jih je on požegnal svojim prijateljem. Podatki o stanju banke bi morali v javnost, saj je konec koncev tu tudi naš denar, kaj se imajo za skrivat in početja meglit. Ta vlada mora takoj odstopiti !!!!!!!!!!!!!!!1
medovit
11. 07. 2012 21.58
+6
Povzetek bi bil: erjavec dviga roke za zakone ki jih niti ne preberejo žerjav ne razume drugega kot delovanje črpalke za nafto Janez1 bi rad na vsak način vzel slabe terjatve (ni nujno da se nbodo v prihodnosti pokrile), rezervacije beri izgube je že nlb prikazala, izkupiček od prodaje zavarovanj pa bo verjetno presegel ekonomsko vrednost odkupa (predvidevam da bo država izdala obveznice kot v sanaciji 1994) Janez2 je hvala bogu tiho in so obresti za 10 letne SLO obveznice končno padle spet pod 7% ljuda mila očitno še ni prišla nazaj iz tujine po dveh mesecih, ker pač govori stalno tonin, ki pa našteva teoritčne variante, ki pa nimajo nmobenega smisla, saj on zelo verjetno že ve kam bodo šle terjatve in zakaj Zadnja ugotovitev: nlb je očtno v veliko boljšem stanju kot govorijo, saj niso na nočni seji nadzornega organa zamenjali uprave......haug govoril sem
kozlarija2
11. 07. 2012 21.56
+5
Ko politiki rečejo da je zaupno to velja za državljane