Slovenija

FOTO: Preiskava NKBM: vse pridržane osebe že izpustili

Ljubljana, 22. 08. 2012 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./D.K./STA/J.B./U.Z.
Komentarji
141

85 kriminalistov in policistov je pod drobnogled vzelo nekdanjo upravo NKBM. V Sloveniji so opravili 12 hišnih preiskav, na Hrvaškem pa šest. Iskali so dokaze o domnevno koruptivnih poslih, v katerih je izginilo več kot 30 milijonov evrov. Pridržali so tri osebe, ki pa so že na prostosti.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so skupaj s kriminalisti in policisti policijskih uprav Maribor in Celje danes izvajali preiskovalne ukrepe v okviru obsežne mednarodne kriminalistične preiskave gospodarske kriminalitete.

Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU), so aktivnosti del obsežne kriminalistične preiskave, ki jo že od začetka leta izvajajo preiskovalci NPU. Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic in kaznivega dejanja pranja denarja. Zagrožena kazen za ta kazniva dejanja je do osem let zapora.

Preiskovalci NPU zbirajo dokaze o sumu nepravilnosti pri bančnem poslovanju v obdobju od leta 2006 dalje, pri čemer je njihova pozornost usmerjena v posle kreditiranja za nakup nepremičnin. Generalna policijska uprava

Kot je poudaril vodja preiskave na NPU Robert Slodej, je predmet preiskave finančna institucija, kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete pa je po njegovih besedah osumljeno bivše vodstvo tako v upravi kot v nadzoru. Po prvih ocenah v okviru preiskave je materialna škoda oz. materialna korist ocenjena na prek 30 milijonov evrov.

Preiskave potekajo pri pravnih in fizičnih osebah iz Slovenije in Hrvaške, pri čemer gre tudi za slamnata podjetja, je popoldne dodal Slodej. Preiskovalci zbirajo dokaze o domnevnih nepravilnostih pri "kreditiranju tako finančnih družb kot kreditiranje za nakup poslovnih subjektov z njihovimi deleži".

NKBM: Uprava sodeluje s preiskovalci

Na NKBM so potrdili, da preiskava poteka pri njih. Kot so sporočili, sedanja uprava banke, ki jo vodi Aleš Hauc, "konstruktivno sodeluje s preiskovalci". "Z željo, da se morebitne nepravilnosti preteklega poslovanja prejšnje uprave banke ustrezno obravnavajo in da se preteklo poslovanje razišče čim bolj podrobno, sedanja uprava banke verjame v strokovno in zakonito delo pristojnih organov, s katerimi bo banka tudi v prihodnje konstruktivno sodelovala," je dejal.

Po potrditvi izvajalca na seji nadzornega sveta, ta bo predvidoma konec avgusta, se bo v banki začela revizija, ki bo v določenem delu obsegala tudi izvedbo forenzične revizije poslovanja banke in hčerinskih družb v skupini NKBM v času prejšnje uprave banke. O rezultatih revizije bo uprava banke seznanila nadzorni svet. V primeru morebitno ugotovljenih nepravilnosti bo o njih obvestila nadzorni svet in pristojne organe. NKBM

Povedal je, da preiskovalci pregledujejo dokumentacijo in opravljajo razgovore z zaposlenimi. Banka pa sicer posluje normalno, prav tako je po njegovih besedah nemoteno poslovanje s strankami v vseh bančnih poslovalnicah.

85 kriminalistov na 12 naslovov

Policisti in kriminalisti so hišne preiskave od 6. ure zjutraj izvajali na 12 naslovih na območju mariborske policijske uprave, pri čemer so preiskovali tako poslovne kot zasebne prostore. Zasegli so obsežno poslovno dokumentacijo, računalniške podatke in podatke, ki so shranjeni na nosilcih elektronskih podatkov. Zaradi zavarovanja večje količine elektronskih podatkov so jim pomagali tudi strokovnjaki za računalniško forenziko.

Preiskovalci so na podlagi pooblastil zakona o kazenskem postopku zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih trem osebam odvzeli prostost in jih začasno pridržali. Do 18. ure so vse pridržane osebe izpustili. Slodej je napovedal, da se bo preiskava nadaljevala. Ali bo obsegala tudi nove hišne preiskave, za zdaj ni znano.

Pri izvajanju današnjih aktivnosti v Sloveniji je sodelovalo 85 kriminalistov in policistov. "Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete in korupcije," so še sporočili iz GPU.

Matjaža Kovačiča začasno pridržali

Kriminalisti so se oglasili tudi na domu nekdanjega predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča in ga začasno pridržali. Prav tako so pridržali direktorja Pom Investa Ivana Vizjaka in nekdanjo članico uprave banke Manjo Skernišak, ki je bila v pridržanju najdlje. V preiskavi naj bi bila sicer tudi nekdanji prvi nadzornik Dušan Jovanovič in direktor KBM Leasinga Igor Šujica, a sta trenutno na dopustu.

Teh pet osumljencev naj bi domnevno omogočalo odobritev večjih kreditov, mimo legalnih postopkov in finančnega kritja, ob plačilu 10-odstotne provizije tistemu, ki je kredit uredil.

Matjaž Kovačič ni več pridržan.
Matjaž Kovačič ni več pridržan. FOTO: Mia Media

Hišne preiskave tudi na Hrvaškem

Istočasno so v isti zadevi potekale tudi preiskave na območju Hrvaške, kjer so slovenski in hrvaški preiskovalci na območju Zagreba in Zadra pri petih osumljencih opravljali šest hišnih preiskav.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so za 24ur.com potrdili, da so jih slovenski kolegi zaprosili za pomoč pri preiskavi.

Kaj so preiskovali kriminalisti?

Poskus prodaje časopisne hiše Večer neuradno v to preiskavo ni vključen.

Kot so poročali v oddaji 24UR OB ENIH, so posli v Zagrebu potekali po dodelanem scenariju NKBM in hčerinske družbe KBM Projekt na način, da se je hčerinsko družbo izčrpalo. Matična banka je kreditirala hrvaška podjetja Vlatke Matić, ki so nato s tem denarjem v okolici Zagreba kupila številna zemljišča. Ta podjetja je nato odkupil KBM Projekt, a jih ob tem preplačal z dvakratno vrednostjo.

V zadrskih poslih pa so podjetja iz skupine NKBM skupaj s propadlim mariborskim podjetjem MTB na 30.000 kvadratnih metrih zemljišč nameravali graditi stanovanja, toda Zadar projekt, ki ga je mariborska banka financirala z 20 milijoni, je pred propadom, zemljišča pa so vredna le še slabih 10 milijonov evrov. Na ta način je bila NKBM na Hrvaškem oškodovana za približno 30 milijonov evrov.

Preiskave na NKBM
Preiskave na NKBM FOTO: Mia Media

Ministrstvo za finance: To so pozitivni premiki

Delnice NKBM so na Ljubljanski borzi danes najbolj potonile. Izgubile so 9,42 odstotka in se ustavile na 1,25 evra.

Na ministrstvu za finance so ob tem poudarili, da je odkrivanje nepravilnosti v bankah ključnega pomena pri vzpostavitvi ponovnega zaupanja javnosti v bančni sistem, tokratne aktivnosti preiskovalnih organov pa kažejo na pozitivne premike pri odkrivanju in razčiščevanju odgovornosti za slabo stanje bank.

Minister Janez Šušteršič tako pričakuje, da bodo tokrat končno raziskane in razčiščene nepravilnosti, saj bo le tako mogoče upravičeno verjeti, da "se bodo razmere v bankah začele izboljševati in da se bo spremenil način dela, ki smo mu bili priča v preteklosti".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik565636
23. 08. 2012 13.27
Kdaj bo NLB na vrsti?
volek
23. 08. 2012 09.20
+2
maq1966, dežurni "rdeč" komentatorji reagirajo na poziv rdečih šefov, ki jih plačujejo za komentarje naperjene proti Janši in koaliciji. Opazil boš, da se njihovi blogi kar naenkrat vsujejo, običajne teme pa zanje niso zanimive, ker honorarja ni.
maq1966
23. 08. 2012 09.37
O hudiča! A rabijo še kakšnega? Tako službo bi tudi jaz imel! Cel dan na kompu stresaš neumnosti, pa še za denar!
volek
23. 08. 2012 10.23
+0
Moraš biti član Liberalne akademije al pa vsaj diplomirati na kumrovški fakultet. Tudi kleptomani so pri njih dobrodošli.
TNT4U
23. 08. 2012 12.37
+2
Ne razumem kaj ima kraja z rdečimi ali črnimi.. Kdor krade je tat - o tem dvoma ni, pa naj bo rdeč ali črn! Če pa morate to podpirat, ker ste zraven pol napišite: "sem udeležen in imam koristi od tega, zato to podpiram" Samo ne mi srat, da če kradejo rdeči je to svinjarija, če kradejo črni je pa OK.
volek
23. 08. 2012 13.43
maq1966
23. 08. 2012 19.03
TNT4U: No saj ravno to sem hotel povdariti - če kradejo črni je 524587 komentarjev, pr ta rdečih se pa ustavi tam nekje pri 45. Da ne govorimo koliko jih je pri povsem nepomembnih temah, npr,da črni prepovedo govoriti ta rdečemu na neki brezvezni proslavi...
maq1966
23. 08. 2012 08.53
-2
Zanimivo, da dežurni "rdeči" komentatorji, ki cel dan visijo na tem forumu, take novice pustijo na miru. Le sem ter tja stisnejo kakšen minus. Ko se gre pa za kakšno bedasto proslavo, ki nima nobene zveze z realnim življenjem, pa par tisoč komentarjev...
marialuisa
22. 08. 2012 22.20
+6
Izgleda, da pri nas "policija išče kriminalce, ko jih pa najde, pa jih izpusti na prostost in potem, kot v ostalih primerih, zadeva pač zastara". Sicer pa nam naj policija ali drugi organi pregona pojasnijo, zakaj se po teh "pompoznih" preiskavah nikoli nikomur nič ne zgodi (tudi v ostalih primerih, predvsem pri lublanskem velikem "bossu", proti katerim so bile sprožene preiskave, "potem pa vse tiho bilo je"! Ali ima pri nas res roko čez vse te organe in njihovo delovanje prava rdeča mafijska združba, ki normalnim državljanom "dovoljuje en dan sanj", potem pa dela po starem napej?
LepiBorut
23. 08. 2012 13.23
+1
Vse to je hrana za narod da ne vidijo kaj se dejansko dogaja.
cucjetina
22. 08. 2012 21.54
+5
zdej vidite slovenke in slovenci kam gre denar toliko kriminalistov ki opravljajo svoje delo treba plačati za nič spomnim se na celjskem dobijo par dilerjev zasezejo par kil droge zaprejo jih par ur drzavna tozilka jih spusti zaradi pomanjkljivih dokazov heheheh mislimmmmmmmmmmmm ma kje mi to zivimo ali smo res tako butasti zbudimo seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Darko32
22. 08. 2012 21.47
+4
To je lep dokaz, da se informacije dajo v javnost prej preden se zaščitijo dokazi. Potem pa normalno nimajo dokazov za obsodbo nekoga. ŽAl je organiziran kriminal dosegel točko, ko bodo dobili še večjo moč.
LepiBorut
23. 08. 2012 13.24
+1
Organizirani kriminal je močan samo če sodeluje tudi politična elita.
135kmh
22. 08. 2012 20.17
+5
Spet ne bo nič, denar je na varnem in tu se bo zdaj cincalo in nič naredilo.
Boris Zupanc 1
22. 08. 2012 20.11
+9
če bi dali v ustavo ,da se ne sme ustanavljat hčerinskih družb ,bi bilo boljše kot fiskalno pravilo, pa spet ustanovili SDK
faronika
22. 08. 2012 19.58
+7
A je zgolj naključje ,ali zelo primerno,da so nekateri na dopustu....pa ravno v času preiskave!!??
yss
22. 08. 2012 18.55
+10
Ne vem, kdo je tako naiven, da išče obremenilne dokaze za krajo v letih 2006-2008 v letu 2012. Če so dokumenti sploh bili, so danes že daleč na kakšnih deponijah razrezani v trakce. Nič ne bo, mogoče bo kak uradniček ob službo, pri tej "raciji" pa smo spet porabili dragocen čas in denar.. Show must go on.
odbogaposlan
22. 08. 2012 17.42
+9
minister bajuh evro minister,he,he! kovačič uspešen menađer , he,he. srhljivka, za delničarje!
marialuisa
22. 08. 2012 22.37
-1
prava srhljivka ste rdeči škodljivi ostnki totalitarizma, ki se ne date kar tako!
liskub
22. 08. 2012 17.38
+12
Da bi se le enkrat zgodilo da pride vsa stvar pred sodišče in da odgovorni res dobijo zasluženo kazen.Ubogo rajo kar naprej molzejo,takšne barabe pa počnejo kar hočejo od predsednika uprave pa do zadnjega nadzornika,vsi vedo kaj se dela pa nihče ne ukrepa.Zato je nujno da se preiskava konča hitro bando zapre premoženje kolikor ga je kje pa zarubit,zato imamo super Hojsa ki tako rad rubi za nekaj sto evrov sedaj se naj pa iskaže še pri miljonih.
Boris Zupanc 1
22. 08. 2012 20.05
+2
JanezNovakJohn
23. 08. 2012 08.24
intactus
22. 08. 2012 17.36
+8
Zdaj ko smo tak dalec pa naj se g. Suica pove kam je med malco z gospodicno katarino zahajal ....baje da je lepo stanovanje od sestriicne katarine a ne
cirenij
22. 08. 2012 17.46
+2
Zgoraj so neuradni podatki o pridržanih. Baje je s celo familijo na dopustu v Ameriki.
przelmuding
22. 08. 2012 17.22
+17
Banda lopovska mi bomo pa to sanirali.
marialuisa
22. 08. 2012 22.38
+1
ali ti je šele sedj začela "delovati svetilka"?
Jimi1
22. 08. 2012 17.19
+7
Hja...so nam tile tički dobro vrednost delnic s katerimi smo dokapitalizirali to banko na tla spravili....Denar je spuhtel. Me zanima kateri be-dak bi še dokapitaliziral takšno zavoženo banko.... Velik del mojih prihrankov v denarju so mi tile lopovi požrli !
AirAvailable
22. 08. 2012 17.36
+11
zapravili so naše prihranke, zdaj bo pa še dokapitalizirana z našimi davki, čez nekaj let pa "jovo na novo " ....
dunc46
22. 08. 2012 19.46
+1
tak je to u slo!in nikomu ništa ...naj pridejoo pred folk če upajo???!!!!zadnji čas je ,da na tak način obelodanijo svoje naložbe ...pa da vidimo kdo bo pol še upal kaj takega počet!!..
pika61
22. 08. 2012 16.44
+8
jaz bi bila srečna ko bi za delnico dobila toliko kot sem dala banda
JanezNovakJohn
22. 08. 2012 16.32
+25
Naši sodniki kot vse ostale veje oblasti, le izčrpavajo državo in državljane. Tudi Sodna veja oblasti nam je ukradla državo.
Jimi1
22. 08. 2012 17.22
+11
Država je bila ukradena v spregi onih, ki so jo vodili in , ki naj bi skrbeli za njeno pravičnost in premožnost. Zadeva je obkradena in zavožena, s takšnim sodstvom pa na koncu še kazenske odgovornosti ne bo za to početje !
marialuisa
22. 08. 2012 22.40
-1
jimi1, kaj čemo, smo pač v "sponah rdečih mogotcev", ki se nikakor nočejo odpovedati svojim privilegijem (ropu, kraji), kot jih je to "naučil" in jim tudi dal kot privilegij, njihov "socialistični kulak iz murgelj".....
JanezNovakJohn
23. 08. 2012 08.23
+2
1.Janez Janša predsednik vlade. 2004 -2008 2. predsednik uprave NLB Marjan Kramar 2004 3. predsednika Nadzornega sveta NLB 2008 Igor Marinšek (SDS) 4. Igor Bavčar Istrabenz 2004 5. predsednik uprave Zvona 1 Simon Zdolšek 2004 6. Ustanovitev T2 sredi 2004 7. Nakup patrij 2006 8. Pivovarna Laško, Merkator, 2005 Šrot, Janša, Bavčar 9. Navidezna podjetja, tudi Ram invest. Sporni posli SCT z navideznimi podjetji naj bi med letoma 2004 in 2006 so sovpadali z 2,2 milijona evrov davčnih utaj. Zidar , Tovšakova (SDS)........
vsesmozagonili
22. 08. 2012 16.30
+10
ko bereš to zgodbo z rascanom, kovacicem, nakupom večera, je ista zgodba kot z brezplačniki se ve kdo je odzadaj!
marialuisa
22. 08. 2012 22.42
+0
no, ja, upam, da ti je melitka to dobro razložila....... (ko s svojo kratkovidnostjo (naročeno) ni uspela odkriti pravih "brezplačnikov", ki so za svoje umazano početje , v korist rdečuhom, prejemali bogato "nadomestilo" v E.....
vsesmozagonili
22. 08. 2012 16.29
+8
bankir menađer sinomim za- kradljivac -lopov, prevarant, goljuf, ponarejavlec, veliki tat........
vsesmozagonili
22. 08. 2012 16.28
+16
a ni tega kovačiča, nmenadžerja leta, nastavil pokojni BBajuh iz vlade 2004-2008?
botjabotja
22. 08. 2012 19.55
+0
marialuisa
22. 08. 2012 22.47
+1
vsesmozagonili - prav imaš, kakšno ime, takšna oseba..... Od kdaj pa je imela desna opcija "dostop" do bank in njihovega nastavljanja ljudi, ki so delovali izključno v rdeči navezi ter se med sabo "obdarovali" z nikoli zaščitenimi krediti oz. si med sabo poklanjali naš denar, ki ga bomo tudi sedaj, ponovno, morali investirati, za zapiranje kraterjev, ki so jih ti zločinci povzročili s svojimi ropi in odobravnji ropov! Ob vašem rdečem kodeksu o nepoštenosti, se ne čudim, če sedaj krivdo za ropa stoletja slovenskih bank pripisuješ tistim, ki so ga odkrili in nam , ki smo samo molče morali opazovati legalni rop (požegnan od palčka in drugih rdečih parazitov) stoletja, sedaj pa zanj, tudi, tako ali drugače odgovarjali!
LepiBorut
23. 08. 2012 13.35
Rdeči? To so oranžni, ki niso uspeli pri rdečih in so od leta 1983 do leta 1991 naredili vse po navodilih kapitala, da uničijo državo in krivdo prilepijo rdečim. Po domače izdajalci slovenskega naroda, ki so enkrat še bili izgnani. Žal zgodovina se ponavlja.