Slovenija

V nekaterih krajih preseganje mejne vrednosti škodljivih delcev PM10 v zraku

Ljubljana, 23. 11. 2014 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Agencija za okolje v Zagorju in Trbovljah danes pričakuje preseganje mejne vrednosti škodljivih trdih delcev PM10 v zraku. Preseganja mejne vrednosti pričakujejo tudi jutri, in sicer v notranjosti države.

Agencija RS za okolje (Arso) za danes pričakuje, da bodo v Zagorju in Trbovljah presežene mejne vrednosti škodljivih trdih delcev PM10 v zraku. Predvsem so ogroženi starejši in bolniki z obstoječimi boleznimi dihal.

Arso tudi v ponedeljek pričakuje preseganja mejne vrednosti delcev PM10, in sicer v notranjosti države. Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 nanogramov na kubični meter zraka. V koledarskem letu je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti, pojasnjujejo na Arsu.

Če so napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti delcev PM10, pristojni odsvetujejo kurjenje lesa v pečeh in kaminih.
Če so napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti delcev PM10, pristojni odsvetujejo kurjenje lesa v pečeh in kaminih. FOTO: Thinkstock

Kot pravijo na Elektroinštitutu Milan Vidmar, je trdni delec (PM) izraz za prah, ki je prisoten v zraku v določenem obdobju. Kot aerosol je v obliki vodne kapljice, v kateri je ujet trden ali tekoč delec. V veliki večini delcev je glavna komponenta ogljik, na tega pa se lahko vežejo primesi, kot so kovine, organska topila ali ozon. Najpogosteje se izvajajo v zadnjih letih meritve delcev premera 10 (PM10) in 2,5 (PM2,5) nanometra, ki so zdravju najbolj škodljive.

Sestava delcev je odvisna od izvora delcev. Velja, da se manjši in svetlejši delci zadržujejo v zraku dalj časa. Večji delci se zadržujejo v atmosferi nekaj ur, medtem ko lahko manjši delci ostanejo v atmosferi več tednov in se navadno sperejo iz atmosfere šele s padavinami. Delci so naravnega (dim gozdnih požarov, vulkanski pepel) ali antropogenega izvora (energetski objekti, promet, industrija, individualna kurišča). Delci vplivajo na zdravje ljudi, kakor tudi na klimo, vidnost in podobno.

Kot poudarjajo na elektroinštitutu, k emisiji trdnih delcev v zimskih mesecih pomembno prispevajo individualna kurišča na les in fosilna goriva. V preteklih letih so največji delež k izpustom skupnega prahu prispevala individualna kurišča. Promet predstavlja velik vir onesnaženja z najmanjšimi delci, predvsem na območjih z veliko gostoto prometa. Kot je navedeno na spletnih straneh elektroinštituta, je dokazano, da prisotnost cinka v delcih poveča moč vnetja, stopnjo odmiranja tkiv in preobčutljivosti pljuč.

Na Arsu občanom in pravnim osebam v primeru napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti priporočajo, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, da zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, da uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil in da ne kurijo na prostem.

"Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji je kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka," poudarjajo na Arsu. Dodajajo, da so občasne meritve pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

davkoplacevalka
23. 11. 2014 23.10
+1
Zakaj ste že pospravili prispevek iz naslovnice? A ima Hamo Primas še vedno komando nad vami,ali pa vam ARSO ne da dihat?
mimic
23. 11. 2014 18.35
+0
bomo pa gospodarsko zbornco in politike prvlekl v toplotne postaje, da bodo zagreli par blokov, potem pa naprej! kako bodo pa eko greli, (al se bodo gavnali, prdali....), mi pa visi, sam da bo tola voda in toplo stanovanje!
spoštovanje
23. 11. 2014 17.09
-2
nehajte se drajsat z avti, razsvetljavo imejte na prdece, elektrike ne rabite, umivajte se z mrzlo vodo, ne kurite na drva, na rit dajte dolge gate, ......gospodarskim velesilam pa napovejte vojno za čisti zrak.....alora, ste pa ene mone, ki nasedate avionskim štosom.....avioni so krivi za poplave, suše, dež, sneg, led, točo.......debilozavri
maj.?i.ka
23. 11. 2014 16.25
+6
Vsakodnevno lahko opazujemo letala s kemičnimi izpusti nad našimi glavami, vi pa nam perete glave, da je človek največji onesnaževalec okolja. Se strinjam, tudi človek onesnažuje, vendar je največji krivec prav geoinženiring (nenormalni letalski izpusti z namenom umetnega upravljanja z vremenom in omejevanja sončnega sevanja).
StopTTIP
23. 11. 2014 15.51
+4
Priporočajo : "da zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva"..... no... ko bodo pozimi... kot se je že zgodilo pred parimi leti... ukrajinci KRADLI plin... in ga bodo porabili sami (pa do slovenije sploh ne bo prišel...)... na kaj se naj pa takrat grejemo ????? Na elektriko ? - se po zakonu ne smeš... Na "sonce" ??? nima vsak "pasivne hiše"..... Spet "nasveti" preplačanih birokratov, ki o realnem življenju pojma nimajo.....
joze drugi
23. 11. 2014 15.42
+3
Js sem pa ravno nameraval na tek. Cinkarna in la farge nas bota ubila.
StopTTIP
23. 11. 2014 15.38
+3
Arso : "pristojni odsvetujejo kurjenje lesa v pečeh...".. po drugi strani pa stokajo zaradi "CO2".... in priporočajo kurjenje z drvmi (biomaso), - namesto ZP ali ELKO..... ker gre za "naravni CO2" ????? Tile NIKOLI niso vedeli, kaj bi radi... in še vedno nimajo......
StopTTIP
23. 11. 2014 15.40
+11
PS : Zanimivo, da se to trenutno dogaja v Zasavju, kjer je ta isti ARSO (proti parim kuvertam v prave žepe...) dovolil Lafarge-u kurjenje svinjarije, ki jo celo uvaža iz Francije... tam je pač ne sme kuriti... zato je tudi kupil to cementarno !!!!!
davkoplacevalka
23. 11. 2014 23.07
+1
se podpišem pod tvoj komentar ,živim namreč v Trbovljah in sem priča tem izpustom LC vsakodnevno.ARSO pa nas futra,da so kriva individualna kurišča,da pa moramo najvišjo stopnjo rakavih obolenj v Sloveniji morali še dokazati,da ima sežigalnica kakšno vezo z njimi
LovecNaKomuniste
23. 11. 2014 15.30
-6
Prav vam je, ka pa "trupla" na ogenj mečete.... Bo treba mal posodobit ogrevalni sistem. O kakšni Toplotni črpalki pa o izolaciji bi blo vredno razmislit.
spoštovanje
23. 11. 2014 16.26
+4
mimic
23. 11. 2014 18.37
šoštanj posledično lignit, čim več dnarja bek
gogi_
23. 11. 2014 15.08
+1
Pa ste dobili porcijo vsi tako vsevedni monterji peci na pelete in biomaso,kolk se splaca in kolk je fajn,da ni nobenga dela in vse dela super. Pa je dalec od tega,cel kup umazanije,velik dela in stalne komplikacije. Da ne govorim o tem da starejsi ljudje tega ne zmorejo,prekladat vrece in cistiti pepel. Lahko bi rekli da je to davek na neumnost,ista fora k soncne elektrarne. Vse je en velik biznis in ravno ta vas strokovnjak za centralno kurjavo vam bo kmalu prisel prodat drag filter za trde delce. Samo da slisim kaksnega takega salabajzerja da pametuje o smiselnosti trdih goriv mi gre na bruhanje. Toplotne crpalke so smiselne ,na zalost predrage. Pa pocakajmo da peleti dosezejo ceno olja i plina in se bo spet vse zavrtelo od zacetka.
LovecNaKomuniste
23. 11. 2014 15.32
+1
Haha toplotne črpalke da so predrage... Ti pa si ostal ene 10 let nazaj. Veš obstajajo tudi zračne, kjer infrastrukturnih posegov, razen 2m2 pred bajto praktično ni. Se pa splača tudi ostale sisteme toplotne črpalke še vedno naredit.
LovecNaKomuniste
23. 11. 2014 15.42
+1
Sicer se pa strinjam s tabo, razni peleti, sekanci vse super deluje, do takrat, ko je treba, filtre, pa pepel, pa gorilce pucat in servisirat. Noben prodajalc tudi nebo povedal, da je treba v strošek kurjenja trdih, plinskih in tekočihj goriv vštet še dimnikarja in serviserja. in 100 € ti letno tako letno zagotovo izgine. Kar pa je recimo pri strošku ogrevanja na toplotno črpalko, kjer recimo znese znesek celotne porabe elektrike (za vse, od razsvetljave, kuhanja, toplotne črpalke) znese okoli jurja, to predstavlja že 10%... In cela finančna kostrukcija se pri zgoraj naštetih virih v trenutku podre. Skratka včasih je bila zakon nafta. Si prižgal knof in je delalo. Danes je najboljši nadomestek toplotna črpalka. Pritisnem knof oktobra, ugasnem aprila, vmes pa me ni na spregled v kurilnici (in tako že 3 leta).
gogi_
23. 11. 2014 16.51
+1
Zalcan tud ti dobis na dom pooblascenega serviserja ki ti bo vzel 240 € da ti bo dal potrdilo je tvoja toplotna crpalka ok. Nisem ostal 10 let nazaj, sem krepko pred tabo in za ogrevanje ne porabim niti centa. Obstajajo topli kraji in pogled na morje kjer ne poznajo ogrevanja. In o ogrevanju nas pojma,ker crpalka ki lahko ogreva hiso z 200 m2 stane od 10 tisoc € naprej in nekdo s placo 600€ alo pokojnino 400€ si tud v sanjah ne more privoscit tega. Ce mas cenejso ponudbo ti jih takoj narocim 20.
mimic
23. 11. 2014 18.39
jp, hipoteko na stanovanje, za toplotno črpalko????
belana
23. 11. 2014 13.29
+15
dobro jutro agencija RS za okolje , Slabosti pri gradnji TEŠ 6 so: izbrana je tehnologija, ki ne omogoča zamenjave goriva. emisija toplogrednih plinov se absolutno ne bo zmanjšala, vsekakor povečanje preletov letal zadnja leta negativno vpliva na ozračje, vreme...
BEEF-TECH
23. 11. 2014 15.03
Ja in zaradi enih bedastočih na eni strani, se nam lahko J-e za vse ostalo kar na drugi strani sami počnemo, ne?!
flojdi
23. 11. 2014 15.11
.ooo, sam da avtočki pa rawfnki nč..; ornk mi je odleglo.
LovecNaKomuniste
23. 11. 2014 12.43
-2
Še dobr da Termoelektrarna več ne laufa.
Kritik19
23. 11. 2014 12.07
+10
Ta davek je neizbežen. Potem trdi delci ne bodo več problem. Ko bo davek uveljavljen, bodo emisije ustrezne, ljudje bodo zdravi in okolje čisto.
Našvasan_zob
23. 11. 2014 12.44
+11
Potem bodo problem sončevi UV žarki.. Sledil bo davek na sonce.. In UV žarki ne bodo več problem...
flojdi
23. 11. 2014 13.53
+1
Našvasan_zob
23. 11. 2014 16.08
+1
Ne bo treba.. novi davki so zdravilo za vse..
jedupan?pil
23. 11. 2014 12.06
še kaj drugega ne samo to
tali?ni tom
23. 11. 2014 11.56
+9
politična združba pod okriljem neke "eko" zavesti snuje novo krajo v obliki davka na ogrevanje z drvmi! mimogrede , pa nismo ljudje krivi če je tle zima in če kurmo na drva , jaz bi dal toplotno črpalko , samo imet osem , deset tisoč evrov če prejemaš minimalno plačo je utopija! mal politika namesto z trdimi delci ki jim dejansko manjkajo v praznih glavah se naj utruja z novimi delovnimi mesti , tudi za nas ki nismo zdravi kot astronavti in situacija bo tisočprocentno drugačna! se pa z lesom kuri že osdkar ga je pogruntal človek zažgat oziroma prižgat in ne tle odkrivat toplo vodo razni kajfeži in podobni strokovnjaki!
tali?ni tom
23. 11. 2014 11.57
+11
se pozabu , kaj pa šoštanjski 1,4 milijarde evrov vreden blok na tehnologiji premoga in zasnovi iz leta 1900??? kdo ga je odobril in kje ste bili eko strokovnjaki takrat?? ali bo čist brez delcev??
BlokiranZaradi24urFašizma
23. 11. 2014 11.39
+11
Se še spomnite kako so nas zavajali da je plin najcenejša kurjava?
Against
23. 11. 2014 11.50
+7
Jup, ste nasedli, da bo vedno najcenejša. Le kako jim vedno uspe?
Jimi1
23. 11. 2014 11.37
+26
Kriza je pripeljala do tega, da so sosedje, ki so že prišli na ogrevanje z plinom spet svoja kurišča predelali na kurilno olje in na drva, nekateri celo na kombinacijo obojega. Kar se mene zadeva ob 3 ha gozda kurim ves čas na drva. Je pa res, da drva 2 do 3 leta sušim prej, tako, da imam večjo kurilno vrednost in manj trdih delcev skozi tuljavo. Dejstvo je, da je revščina odgovorna za porast onesnaževanja, politika pa kriva za revščino.... Torej ?
Našvasan_zob
23. 11. 2014 11.49
+0
Imaš prav... Kakorkoli pa, moderne peči na biomaso v kombinaciji s suhim lesom, NE povzročajo onesnaževanja... 30 let stare peči pa verjetno ga, vsaj delno..
spoštovanje
23. 11. 2014 11.33
+1
in zdaj bo kriv TET pa TEŠ pa bog ve kdo še...a ne eko mesarji
Našvasan_zob
23. 11. 2014 11.31
+18
Pred 20 leti je v Ljubljani NEPRIMERNO BOLJ SMEDELO po dimu, pa danes folk doživi 80 let... KAJ bi mi zdej radi povedali s temi trdimi delci ??? Raje povejte da lobirate za nove davke, banda požrešna !
Against
23. 11. 2014 11.51
-3
Tudi 20 let nazaj so doživeli 80. Kaj bi rad s tem povedal?
Našvasan_zob
23. 11. 2014 16.10
+1
Da nej nehajo nabulerat s temi famami o CO2 in TRDIH delcih pa nej raj povejo da hočjo dnar.. Tele medijsko popularne "okoljevarstvene fame" so dobra drenaža za upeljevanje inovativnih davkov ki temeljijo zgolj in samo na nabulozah kupljenih "strokovnjakov"...
Našvasan_zob
23. 11. 2014 11.28
+8
Pričakujem da bodo z davki začeli udrihati še po \"bio masarjih\"... Najprej te zmamijo da investiraš v \" BIO GORIVO --LES\".. potem pa te pogazijo z davki na trdne delce... Pričakujem v kratkem sprejet davek na trdne delce... Izpad trošarin iz gorilnega olja zaradi prehoda na biomaso, bodo nakradli z novim davkom na trdne delce..
flojdi
23. 11. 2014 15.04
+1
. ko/če bomo vsi šli s trdih delcev bo davek na mehke....; pr njih enih ni izhoda
redfox
23. 11. 2014 11.12
+10
Ko se bomo ljudje,nehali obnašati kot dresirani policajski psi,bo vse drugače.Do takrat pa bomo delali kot se jim zljubi,sedi,lezi,prinesi,spusti,daj glas,napadi....ITD. Smo pač ovce v obliki psa.
flojdi
23. 11. 2014 15.02
+2
. le v obliki da ; ovčke in kužoti so pametnejši pomoje