Slovenija

V Murski Soboti bodo sodili častnikoma JLA

Murska Sobota, 15. 07. 2010 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gre za Vlada Trifunovića in Berislava Popova. General Trifunović naj bi podrejenemu polkovniku Popovu ukazal zavzeti slovenske mejne prehode z Avstrijo.

Spopadi v Sloveniji
Spopadi v Sloveniji FOTO: Kanal A

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Murski Soboti so potrdili pisanje srbskih medijev, da so vložili obtožbo zoper častnika JLA Vlada Trifunovića in Berislava Popova. Očitajo jima kaznivo dejanje vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo. Kot še pojasnjujejo na tožilstvu, so obtožbo vložili 4. aprila 2008, pravnomočna pa je postala 15. oktobra 2008, zagrožena kazen za to dejanje pa je najmanj pet let zapora. Z Okrožnega sodišča v Murski Soboti so potrdili, da je obravnava razpisana za 28. oktober in da sta obtoženca nanjo povabljena.

Trifunović in Popov sta obtožena na podlagi poveljniške odgovornosti, saj naj bi bil general Trifunović kot poveljnik Varaždinskega korpusa podrejenemu polkovniku Popovu, poveljniku vojašnice Kalnički partizani v Varaždinu, ukazal v Sloveniji zavzeti mejne prehode z Avstrijo.

Kot pišejo srbski mediji, naj bi upokojeni general Trifunović ob izdaji obtožnice izjavil, "da gre za edinstven primer, da tri države, ki so bile med seboj v gospodarski, politični in vsaki drugi vojni, preganjajo le njega, medtem ko so se o vsem drugem razhajale". Pravi tudi, "da je absurdno, ker slovensko tožilstvo ni nikoli izdalo obtožnice proti takratnemu državnemu vrhu in da je slovenskemu sodišču že leta 2008 dostavil odgovor na obtožnico".

Popov pa je po pisanju medijev izjavil, da sodišča v Srbiji niso seznanili z obtožnico, spor pa da se vleče od leta 1992, ko je bil njegov neposredni poveljnik Trifunović, poveljnik petega armadnega območja pa pokojni general Konrad Kolšek, ki je slovenskemu sodišču dokazal, da ni kriv.

Popov je tudi povedal, da ni ničesar ukrenil po svoji volji in mimo pravil, načel in vojaške etike ter da so akcijo na mejnih prehodih izvedli na podlagi odločitev zvezne vlade in vojaških ukazov.

Na okrožnem sodišču v Varaždinu so Trifunovića in Popova zaradi domnevnih vojnih zločinov v odsotnosti obsodili na 15 let zaporne kazni, proti Trifunoviću pa so obtožnico izdali tudi v Srbiji, vendar so kazenski postopek 18. marca 2010 po sklepu višjega sodišča v Beogradu ustavili. Pred tem je bil obsojen na šest leta zapora, srbsko sodišče pa je januarja letos razveljavilo sodbo, s katero je bil zaradi predaje vojašnice obsojen na 11 let zaporne kazni.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
16. 07. 2010 09.30
-1
@darvil: o kateri komisiji je govora? Prvič slišim za njo. Ne strinjam se v vseh točkah glede tvojih izvajanj. Slovenija je sprejela akte, na podlagi katerih je prevzela nadzor nad mejami, ki pa takrat niso bile več v pristojnosti vojske temveč policije in carine. Dejstvo, da je vojska krenila na mejne prehode je samo po sebi sporno....
darvil
16. 07. 2010 00.43
+1
Če vam je prav ali ne resnica je pač takšna kot je ,sicer je boleča pa vendar v tolažbo dajtemi čim več minusov ; Osnovni cilj Mursko Soboškega tožilstva ni pregon morebitnih vojnih zločincev iz vrst JLA,ampak opozoriti javnost na nekatere vojne zločince iz vrst Slovenske politične in vojaške strukture,kot so recimo Janša,Krkovič..v določeni meri kacin kot vojni hujskač in drugi. Že sam sklep Slovenske neodvisne komisije pove vse.Namreč omenjena komisija v sestavi visokega strkovnega kadra je zaključila da JLA ni izvedla agresije na R SLO,ni storila nobenega zločina ,nasprotno je celo ravnala profesionalno v mejah zakona ,po določilih ustave SFRJ in se je temeljito držala določil ženevske konvencije.Da bi bila stvar še bolj jasna je komisija ugoovila da je politična in vojaška struktura R Slovenije delovala nezakonito,protiustavno ,,mimo določil ženevske konvencije,skratka nasilno in secesionistično.Ker so zaznali in zbrali številne dokaze o zločinih storjenim nad JLA so kompletno gradivo predali ODT ki ni nikoli ukrepalo s pojasnilom "menda ne bomo sami sebe preganjali ",torej so potisnuli žogo na drugo stran . Sedaj si zamislite v primeru če bi SFRJ preživela kakšne posledice bi tako neodgovorno dejanje pustilo na plečih Slovencev. Če pa temu dodamo še to da sploh ni bilo potrebno in da bi Slovenija laho častno in po mirni poti dobila samostojnost katero si niti ni nevem kako želela potem je slika popolnoma jasna. Danes dvajset let pozneje se sklicevati na Trifunoviča in ne vem koga pove le to da se nekateri nikakor ne morejo otresti morečega občutka krivde zaradi smrti 76 nedilžnih oseb ki so le izpolnjevali svoje naloge ne glede na stran kateri so pripadali.Za to nagnusno dejanje še nihče ni odgovarjal .Nikjer ni za zaznati ponosa in časti le nesramna sramota je zelo vidna . Lepo vas prosim!
Klingonec
16. 07. 2010 00.34
Prav v Prekmurju so odločit obuditi "duheca" iz preteklosti. Zdaj ko se ekonomska kriza povečuje so se "nekateri" spomnili da je mogoče pametno pozornost preusmeriti na obtožbe vojakov ki so bili tam nekam založeni v ropotarnici zgodovine da po tolikem času vskočijo kadar bo situacija za to "zrela"! Vse je to zelo tvegano za naše gospodarstvo ki je z več kot 500 podjetji prisotno na trgu Srbije. Ali nam bo to iskanje pravičnosti pomagalo?
Abacus
15. 07. 2010 23.42
Ne razumem zakaj ljudje mislijo da zaradi NATA in ZDA ni JLA udarila močneje. Če bi bilo to res bi nas ZDA in večina NATO držav priznala kot državo. Ampak ne, ZDA na začetku se sploh ni strinjala z našo osamosvojitvijo, prav tako ne Anglija in Francija. Prvi so nas priznali Nemci in Avstrsijci... pomislite malo. Mislim da glavni razlog zakaj JLA ni bol udarila je zato ker so vedli da se na Hrvaškem nekaj kuha in so raje pobrali vse in se osredotočli na Hr in BiH. // To je res ,in tudi prvi konflikti nekdanje JLA se niso zaceli v Sloveniji ,ampak na Kosovem in na Hrvaskem! Na Hrvaskem recimo so se obrozeni spopadi zaceli ze marca 1991 ampak prave vojne ni bilo ,bolj medvasko nasilje in policijske intervencije in provojaske milice ,ki so bile velikokrat pristranske. Je pa res ,da je Slovenija prva zahtevala samostojnost ,torej uradna vojna se zacne z 'desetdnevno vojno' v SR Sloveniji.
dolejo
15. 07. 2010 23.37
Kdaj bo na vrsti Aksentijević ?
am_staff
15. 07. 2010 21.43
Ne delajte si utvar, oba že dolgo prejemata slovensko pokojnino.
slosap@yahoo.de
15. 07. 2010 21.20
zanima me samo po katerih zakonih naj bi mu sodili. Kot je Tonček Balonček napisal takrat še nismo bili samostojna država, saj smo imeli še nekajmesečni moratorij na osamosvojitev. Prav tako je federalna vlada dala svoj pečat na papir, ki mu je omogočal vojaško ukrepanje. Jasno vse v svoji meri. Ampak ravno zato me zanima kateri zakoni bodo uporabljeni na tem sojenju. Slovenija si s tem dela medvedjo uslugo... Ali pa je politika v ozadju?
DedekLakai
15. 07. 2010 20.58
Ne razumem zakaj ljudje mislijo da zaradi NATA in ZDA ni JLA udarila močneje. Če bi bilo to res bi nas ZDA in večina NATO držav priznala kot državo. Ampak ne, ZDA na začetku se sploh ni strinjala z našo osamosvojitvijo, prav tako ne Anglija in Francija. Prvi so nas priznali Nemci in Avstrsijci... pomislite malo. Mislim da glavni razlog zakaj JLA ni bol udarila je zato ker so vedli da se na Hrvaškem nekaj kuha in so raje pobrali vse in se osredotočli na Hr in BiH.
volek
15. 07. 2010 20.24
JNA bi razbila Slovenijo, vendar Milošević in generali niso vedeli kakšna bo reakcija NATA in USA. Nato verjetno ne bi gledal masakra na svojih mejah, niti prelete YU lovcev preko njihovega teritorija. Šešelj je leta 1991 sporočal Sloveniji; odidite čimprej, torej Slovenija tik pred vojno ni bila več želja Beograda. Majka85 ti pa preštudiraj kdaj je umrl Tito, zame mnogo prepozno. Zaradi titoizma in diktature komunistov, brez demokracije , je tudi izbruhnila državljanska vojna. Seveda, pa tega mnogi bralci posta ne bodo razumeli.
CtrlDelete
15. 07. 2010 20.18
Vojne so umazane! Težko je oprati vest... zelo težko!
Misija1
15. 07. 2010 19.02
@ majka85: Razlog zakaj pri nas ni bilo hujse vojne? Ker smo bili na sreco najdlje od centra vsega. Tezko bi Srbija kasneje bila vojno v Sloveniji, ko ni nadzorovala niti severnega dela hrvaske. Preprosto prevelik zalogaj. Smo imeli to sreco! Sicer pa vojna v nobenem primeru ne bi mogla bit v korist Srbiji, slej kot prej bi jo izgubili zaradi ne podpore pri ZDA in tako dalje.
gozdar1
15. 07. 2010 18.52
Majka85 se bi kar strinjal s tvojim komentarjem srbija v sloveniji ni imela interesov zato verjetno tudi hiter umik...bo pa zanimivo, ko bodo na dan zacela prihajati vsa ozadja balkanskih vojn...predvsem povezava milosevic ,tudzman...
brejakuzla
15. 07. 2010 18.33
ja in! mislim, da ste zamudili kakšnih 15 let! očtino ti murskosobški tožilci in sodniki nimajo kaj delati!
Tonček Balonček
15. 07. 2010 17.58
To sojenje je seveda popolna farsa, končno je šlo za vojsko v lastni državi in v primerjavi s pravimi vojnam, kjer zradirajo cele stolpnice ali vasi, je vse skupaj totalno smešno! Na ta način se dajemo v zobe vsemu svetu, pri čemer imamo 500 lastnih vojakov, do zob oboroženih in izurjenih za vse vrste dejstvovanja, na teritorijih drugih suverenih držav, medtem ko je bila za časa delovanja JLA v Sloveniji ta dežela mednarodno nepriznana in pravnoformalno še vedno Jugoslavija!
majka85
15. 07. 2010 17.44
v večih oddajah o razpadu jugoslavije,ki sem jih gledal na srbskih,hrvaških in bosanskih televizijah so govorili o tem,da je 10 dnevna "vojna" v sloveniji bla sam kamuflaža,ubistvu je bil to sam umik in odvzem orožja iz slov kasarn
majka85
15. 07. 2010 17.41
slovenija je srbiji nardilia veliko oslugo,z tem ko se je odcepla od jugoslavije.srbi so že takoj po titovi smrti(1982)začeli kovat načrte velike srbije in v njej za slovenijo pač ni bilo prostora.JNA vojski je bilo uklazano naj pobere orožje iz slovenskih kasarn,izstreli par metkov-kamuflaža,da se pokaže pred zunanjimi opazovalci,češ da želijo srbi obdržat jugoslavijo,v resnici pa do slovenije niso meli niti najmanjših apetitov.se pravi pobrat orožje in pol v pravo vojno na hrvaško in bosno.
Misija1
15. 07. 2010 16.45
@ counter: Ne, jaz sem ti recimo stisno minus ker: 1) Ne znas postavljat vejic oziroma jih postavljas tako, kot jih se 8 letni otrok ne postavi, ce bi jih na pamet postavljal. 2) Ker se motis. Okupator je okupator. Ni Slovenija zacela vojne. zmagovalci pa vedno pisejo zgodovino!
mulcon
15. 07. 2010 16.21
A, ste na forumu sami takoimenovani vojni veterani, da tako filate minuse?
mulcon
15. 07. 2010 15.20
Kdaj bodo, pa sodili pijanim teritorialcem, ki so streljali na nemočne osemnajstletnike.
ecoliqua
15. 07. 2010 15.05
Samo nabijanje sodnih stroškov v vojno so bili vmešani vsi ki so imeli interese danes jih je lahko opaziti saj vsi vozijo mercedeze in živijo v velikih vilah ter so lastniki tovarn ki so bile v državni lasti, to je v vseh bivših republikah enako..