Slovenija

V Milanu omejujejo promet, v Sarajevu zaprte šole. Pri nas najhuje na Goriškem, a (še) ne dovolj za ukrepe

Milano/New Delhi/Ljubljana, 24. 12. 2015 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
104

Na severu Italije se mesta utapljajo v smogu, o katastrofalnih razmerah poročajo tudi iz New Delhija. Žal pa je smog močno obremenil tudi Primorsko in Goriško. Tako so v sredo v Novi Gorici izmerili 72 µg/m³ delcev PM10, kar je precej nad dovoljeno mejo, a še vedno premalo za kakršne koli omejitve in prepovedi.

V Italiji okoljevarstveniki svarijo pred smogom. V številnih mestih, še posebej na severu države, je vsebnost zdravju nevarnih snovi že tedne precej nad dovoljenimi vrednostmi, ta trend pa se nadaljuje tudi zadnje letošnje dni, zato so ponekod oblasti omejile ali celo prepovedale promet. V Milanu bodo prihodnji teden za tri dni omejili dnevni promet. Od ponedeljka do srede med 10. in 16. uro bo prepovedana vožnja z avtomobili, motorji in motornimi kolesi. So pa včeraj milanske mestne oblasti uvedle "anti-smog" vozovnico, ki omogoča dnevno uporabo javnih prevoznih sredstev za 1,5 evra. V Rimu bo promet prepovedan v ponedeljek in torek med 10. in 16. uro.

V Sarajevu so zaradi onesnaženja zraka prebivalce pozvali, naj nosijo zaščitne maske.
V Sarajevu so zaradi onesnaženja zraka prebivalce pozvali, naj nosijo zaščitne maske. FOTO: Reuters
Koncentracija smoga v italijanskih mestih se je v zadnjih tednih močno povišala predvsem zaradi pomanjkanja padavin. Letos je koncentracija drobnih trdih delcev PM2,5 dovoljeno mejo 50 mikrogramov na kubični meter presegla 35-krat.

V Sarajevu so danes šole ostale zaprte, saj je zrak tako onesnažen, da predstavlja tveganje za zdravje ljudi. Ljudi so zdravstvene ustanove pozvale, naj nosijo maske. Že več dni se namreč v Sarajevu in nekaterih drugih bosansko-hercegovskih mestih ljudje utapljajo v smogu. Sarajevo je bilo zaradi števila delcev v zraku minuli teden celo eno od najbolj onesnaženih mest na svetu, stanje pa se bo v prihodnje le še stopnjevalo, pravijo v tamkajšnjem hidrometeorološkem zavodu, saj ne pričakujejo sprememb vremena.

O nevarnem smogu poročajo tudi iz indijskega New Delhija, kjer so imeli v sredo najbolj onesnažen zrak letos. Vse merilne postaje v 17-milijonskem mestu so izmerile presežene vrednosti, zato bodo mestne oblasti v petek prvikrat sprejele ukrepe za izboljšanje zraka. Vrednosti najbolj nevarnih delcev PM2,5, ki prodrejo globoko v pljuča, so v več mestih dosegle vrednosti med 400 in 500 mikrogramov na kubični meter, meja, ki ne ogroža zdravja, pa je pri 25 mikrogramih.

Kako je s smogom pri nas?

Letošnja jesen in zima sta neverjetno suhi in topli. Dnevi z meglo so nekaj že povsem običajnega. Žal pa je v ozračju tudi zelo veliko smoga. Vrednosti zdravju škodljivih snovi so marsikje presegle dovoljene vrednosti, onesnaženje pa je trenutno največje v Zasavju in na Goriškem. Za Novo Gorico in Zagorje je tudi za danes napovedana velika verjetnost za preseganje mejne vrednosti PM10, to pa so delci, ki resno škodujejo našemu zdravju, saj prodrejo v zgornja dihala, na mestu stika z dihali pa delci povzročijo vnetno reakcijo, kar lahko dodatno poslabša obstoječo bolezen dihal. Seveda je učinek PM10 na zdravje odvisen od koncentracije in časa izpostavljenosti. Dolgotrajna stalna izpostavljenost ima neprimerno večji vpliv na zdravje kot občasna kratkotrajna izpostavljenost večjim koncentracijam PM10.

Napoved onesnaženja z delci PM10
Napoved onesnaženja z delci PM10 FOTO: ARSO

Nevarnemu smogu so že več tednov zapored izpostavljeni prebivalci Nove Gorice, Vipavske doline in tudi Furlanije. Tam so trenutno razmere najslabše, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso), saj so v decembru že 16-krat presegli predpisano 24-urno mejno koncentracijo delcev PM10 v ozračju, ki je 50 mikrogramov na kubični meter. Včeraj so bile dnevne vrednosti delcev PM10 presežene v treh mestih – Zagorju (60 µg/m³), Kopru (51 µg/m³) in Novi Gorici (72 µg/m³). V Murski Soboti so v sredo izmerili mejno vrednost 50 µg/m³.

Za daljše obdobje smoga so krive specifične vremenske razmere. Zadnje tedne je bolj malo vetra, prav tako ni dežja, ki bi 'spral' trdne delce iz zraka. Prav tako je kurilna sezona na višku, največ pa k onesnaženju pripomorejo prav individualna kurišča, kjer ljudje običajno kurijo na drva.

Za kakršnokoli ukrepanje, kot so ga predvideli v nekaterih italijanskih mestih, je v Sloveniji potrebno določeno število dni, ko so dnevne vrednosti teh nevarnih delcev presežene. Tako onesnažen zrak je v posameznem koledarskem letu v določenem naselju dovoljeno imeti 35 dni, šele potem lahko država sprejme razne omejitve.

Ko so vrednosti nevarnih delcev presežene, upoštevajte naslednje ukrepe: 

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni klimatski pogoji, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz). Najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci so običajno v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka (promet, industrija, kurišča). To so predvsem Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik.

Cilj odlokov je v občinah izvesti serijo ukrepov za zmanjšanje onesnaženosti zraka s PM10. Ukrepi so razdeljeni v štiriosnovne skupine: ukrepi na področju spodbujanja učinkovite rabe energije, ukrepi na področju prometa, ukrepi na drugih področjih in kratkoročni ukrepi.

Za navedena območja mestnih občin in Zasavja je vlada v obdobju 2013-2014 sprejela odloke o načrtih za kakovost zunanjega zraka, ki vključujejo ukrepe za izboljšanje stanja. Arso je tako za območja, kjer so sprejeti odloki, zadolžena za obveščanje javnosti o verjetnosti, da bo mejna vrednost delcev PM10 v tekočem ali v naslednjem dnevu presežena.

Priporočila, ki naj jih prebivalci, zlasti pa ranljive skupine (dojenčki, otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki), ob povišani onesnaženosti zraka z delci upoštevajo so:
- redno spremljanje obvestil in napovedi Arsa o kakovosti zraka
- bivalne prostore učinkovito prezračimo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico)
- omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem
- bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod
- v zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč
- če imamo vgrajene ventilacijske sisteme, moramo v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre
- bodimo pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba napore zmanjšati.
- kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč, še navajajo na Nijz.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
25. 12. 2015 10.05
+1
Slovenija je druga najbolj gozdnata država v evropi, pa bi nam radi z lažno propagando ukinili kurjenje z lesom ,sramota,koliko so vam paraziti v vl..i plačali ,da širite laži!!!!!!!!!
periot22
25. 12. 2015 10.00
+1
In za bencin nam hočete dvakratno kradit denar ,ker paraziti v javni upravi nimajo nikoli dovolj!!!!!!
periot22
25. 12. 2015 09.56
+2
Najbolj naravno kurjenje je z drvmi,bilo in bo vedno , na vsak način bi radi ukini kurjenje z drvmi,ali pa nabili davek sram vas naj bo ,ne veste kako bi še kasirali čisto nič vam ni mar za zrak ,ker če vam bi bilo,bi ukinili kurjenje z nafto,nadzirali tiste,ki kurijo odpad kot so lakirane iverke,plastiko itd!!!!!!!!!!
Jurek Jurek
25. 12. 2015 08.34
-2
jslo 24.12.2015 15:00:10 23 35 12 PROSIM DRAGI SLOVENSKI NEODVISNI MEDIJI,ZAKAJ PA NIČ NE POROČATE O G.JANKOVIČU ! VAŠEM žUPANU!! MI KOT LAIKI, ŽE VEMO ,KATERA JE TISTA GOSPA,KI JE MORALA V POSTELJO Z NJIM ,DA DOBI SLUŽBO V LJUBLJANI!! ČE BI SE ŠLO RECIMO ZA G. JANŠO,NE BI BILO DOVOLJ PROSTORA NA VAŠIH STRANEH ZA OSTALE NOVICE.POČASI SE BODO TUDI SLOVENCEM VREMENA ZJASNILA! jslo, prav imaš, so pač komunistični mediji.
DarkT
24. 12. 2015 19.02
+7
Prenehajte že z toto bosno ker me b.k. za njih :). Lahko svoj sedež preselite v Sarajevo
Von_Clausewitz
24. 12. 2015 18.22
+22
Koga vi farbate ??? KURJENJE NA DRVA,DA NAJ BI BIL VZROK ZA MEGLO OZ. DELCEV,KI NAJ BI ŠKODILA DIHALOM ? HAHAHA Kaj pa vaši avijoni,tovornjaki,dvotaktna prdala in navsezadnje, da ne omenjamo kurjenje na nafto...TO SO GLAVNI VZROKI ZA TRENUTNO STANJE. V Bangkoku ne kurijo na drva,saj nimajo zime...aja, najbrž bodo vaši vrli poznavalci oz. "strokovnjaki" trdili, da je ta smog prišel iz balkana.... Vi ste največji paraziti v državi !
redfox
24. 12. 2015 17.52
+19
Zdaj pa res ne vem-kaj je bol strupen dim suhih bukovih ali kera koli druga drva,ali pa kurilno olje in vse kar se premika na razna pogonska goriva.Se pravi da bi moglo biti 80 let nazaj bolj onesnaženo zaradi kurjave na drva in premog. SAMA PROPAGANDA LAŽNIVA.
Von_Clausewitz
24. 12. 2015 18.28
+11
HOČEJO ŠE DAVEK NA DIMNIKE POSTAVIT. DEŽJA NI VEČ...OD TEGA NE BI IMELI DOVOLJ V BLAGAJNI ZA FUTRANJE PARAZITOV IZ JU. OČITNO TUDI MEDIJSKE HIŠE IMAJO NEKAJ OD TEGA...
MATEJ5321
24. 12. 2015 19.36
+0
Von jst ne vem kje ti živiš. Ampak pri nas zvečer ne moreš na sprehod. Glavni razlog je vdihovanje dima iz dimnikov.
MATEJ5321
24. 12. 2015 19.39
+1
Lahko pa gerš po 10 uri:-) Ko prenehajo kuriti. To povem vsem, ki ne poznate drugega kot compueer
optimist11
24. 12. 2015 20.41
+0
Če kuriš na plin ali olje ne smrdi. Če pa kuriš mokra drva in še razne odpadke, kar kurijo najbrž vsi, ki imajo stare peći na trda kuriva, potem se pa lahko sprehajaš ponoči.
flojdi
24. 12. 2015 17.37
+6
. torej preseg Dovoljene meje ŠE ni dovolj za ukrep..o ma tr...; pa dejte no še mal zvišat Dovoljeno mejo, da še dlje ne bo treba nč ukrepat
tali?ni tom
24. 12. 2015 17.23
+14
naslednje leto "kazenski" davek na kurišča na drva ker se ne da sedaj pokrast davka če maš svoja drva! in zrak bo čudežno čist ko se bo plačala položnica! noro! človek kuri od takrat ko je pogruntal ogenj,večinoma brez odvodnih napeljav pa je dočakal do leta 2015 , sedaj pa je vse kar je naravno škodljivo! kvazi znanstveniki! delo v petek in svetek po večini slabo ali nič plačano pa ne škoduje!?
MATEJ5321
24. 12. 2015 19.40
-4
Waco sprehod zvečir čez vas. Potem ti bo kaj jasno. Kaki idio...
rde?kar
24. 12. 2015 16.52
+22
Toliko let se je kurilo na drva sedaj bo pa vse narobe.Preveč lesne mase.
rde?kar
24. 12. 2015 16.46
+5
A bo konec sveta.
spletni_nepridiprav
24. 12. 2015 15.56
+0
ma to ni smog to je megla trotli
K4tatonia
24. 12. 2015 16.03
+4
scernig
24. 12. 2015 15.01
+4
ugodno prodam čist zrak
flojdi
24. 12. 2015 17.38
+1
optimist11
24. 12. 2015 20.42
jslo
24. 12. 2015 15.00
+22
PROSIM DRAGI SLOVENSKI NEODVISNI MEDIJI,ZAKAJ PA NIČ NE POROČATE O G.JANKOVIČU ! VAŠEM žUPANU!! MI KOT LAIKI, ŽE VEMO ,KATERA JE TISTA GOSPA,KI JE MORALA V POSTELJO Z NJIM ,DA DOBI SLUŽBO V LJUBLJANI!! ČE BI SE ŠLO RECIMO ZA G. JANŠO,NE BI BILO DOVOLJ PROSTORA NA VAŠIH STRANEH ZA OSTALE NOVICE.POČASI SE BODO TUDI SLOVENCEM VREMENA ZJASNILA!
bokasana
24. 12. 2015 15.00
-6
murate
24. 12. 2015 15.09
+2
Pred nami so praznični dnevi ,ki običajno razveseljujejo predvsem otroke , starejši - zaposleni pa jih izkoristimo za kakšen dan oddiha. Prav mi bi morali poskrbeti , da naši otroci dihajo čistejši zrak saj je večina naših krajev, občin v nekakšnih kotlinah ,kjer se pokaže vsako onesnaževanje ,žal se povsod ne meri emisij iz kurilnih naprav v zrak inšpekcije pa ne preganjajo kršiteljev,so pa zato lepo plačani. In dokler bo to tako nam plučni bolniki in ostale bolezni povezane z PM 10 ne uidejo, se pa strinjam s tabo , da je korupcija v naši družbi tudi problem. Vesel božič vsem na 24 kokošk
ddavy21@yahoo.com
24. 12. 2015 14.40
-1
Takšne omejitve so v Italiji pogoste. Sedaj ste se pa našli širiti paniko med ljudmi.
flojdi
24. 12. 2015 17.39
.sj. sam navadt se je treba na VsakoDnevne oz CeleLetne...mar ne
hotchilipoper
24. 12. 2015 14.27
+5
Skrita kemična vojna se nadaljuje,ko boste zboleli,boste dojeli
Hary6
24. 12. 2015 14.19
+10
pri nas v savinjski dolini v šmihelu je čist zrak pridte gor živet prednost imajo lepe punčke politiki niso dobrodošli
hotchilipoper
24. 12. 2015 14.26
+5
Hary6
24. 12. 2015 14.05
+14
v nakupovalnih centrih je čist zrak tja se spravte
Fr33dom
24. 12. 2015 13.59
+12
to so umetno nareje razmere ....prite si ze gor enkrat opazujte vreme vsak dan...glejte nebo kaj spriajo letalo pa vam bo mal bol jasno...zakaj imamo haarp...
Brakedirt
24. 12. 2015 14.20
-1
kaj sipajo letalo? opazujem vreme vsak dan,trenutno imamo 11 stopinj in sije sonce.
Brakedirt
24. 12. 2015 14.21
+2
kaj pa avto sipa pozimi ko se kadi iz auspuha?
Definbahija
24. 12. 2015 13.52
+0
All I want for christmas is bora , da odnese to svinjarijo proč!
CastrumFF
24. 12. 2015 13.58
+0