Slovenija

V mesecu ali dveh bo več otrok lahko malicalo v šoli

Ljubljana, 16. 11. 2012 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so v javnost prišli skrb vzbujajoči podatki o vedno več lačnih otrocih, se je zganila tudi politika. Ministrstvo za delo je napovedalo spremembo kriterijev za šolsko prehrano, po kateri bi bil širši krog otrok spet upravičen do malice.

Že v kratkem naj bi se razširil krog otrok, ki bodo upravičeni do šolske malice.
Že v kratkem naj bi se razširil krog otrok, ki bodo upravičeni do šolske malice. FOTO: Thinkstock

Minister za delo Andrej Vizjak je napovedal spremembo kriterijev za upravičenost do šolske prehrane, tako da bo do malice upravičen širši krog otrok. To naj bi se po njegovih besedah zgodilo že v mesecu ali dveh. Kot je povedal, so se za takšno rešitev dogovorili z ministrstvom za izobraževanje, ki je za to področje pristojno.

Socialna zakonodaja, ki je bila sprejeta v letu 2010 in uveljavljena v tem letu, je želela pri dodeljevanju raznih pomoči po njegovih besedah uvesti selektivnost, da bi pomoč dejansko dobili tisti, ki jo najbolj potrebujejo.

A tudi minister priznava, da "prihaja do izredno žalostnih usod". Po njegovih besedah je čedalje več takih primerov, ki pa jih na ministrstvu urejajo. Glede šolske prehrane so se tako povezali z ministrstvom za izobraževanje in ugotovili, da bodo kriterije za upravičenost do šolske prehrane spremenili, je še povedal Vizjak.

Tudi SD za čimprejšnjo spremembo

Prav danes pa je tudi poslanska skupina SD s prvopodpisano Andrejo Črnak Meglič v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o šolski prehrani, ki bo zagotovil vsem otrokom vsaj en obrok med poukom. "Višino subvencije vežemo na razrede otroškega dodatka, predlagamo skrajšani postopek, da zakon začne veljati že s 1. januarjem," pravi Črnak Megličeva.

Ker so slišali, da tudi na pristojnem ministrstvu pripravljajo določene analize, jim v SD po navedbah Črnak Megličeve ponujajo "roko" in predlagajo svojo rešitev. "Če bomo s skupnimi močni našli še boljšo rešitev, nimamo pri tem nobenih zadržkov. Ne smemo si dovoliti, da bi ob tem, ko se še naprej imenujemo socialna država, obstajal kdor koli v Sloveniji, ki bi bil lačen, še najmanj otroci," poudarja Črnak Megličeva.

Ključni cilj novele zakona o šolski prehrani je učencem in dijakom iz socialno manj spodbudnih okolij zagotoviti cenejši obrok šolske prehrane, pa je povedala Anja Kopač Mrak in dodala, da ima zdaj pravico do subvencionirane malice zgolj 28.233 otrok, do kosila le 13.058. Z dopolnitvijo zakona bi zagotovili subvencioniranje malice za bistveno več otrok, za 244.713 učencev in dijakov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lucky_rose
22. 11. 2012 14.18
+1
lotmerzanec, se strinjam s teboj. Greš po ulici in vidiš, da imajo osnovnošolci "pametne" telefone - žal brez pameti v glavi, nekateri celo cigarete v rokah. Revnih otrok NE vidimo, pa ne pomeni, da jih ni. Ko sem bila še otrok, smo v osnovni šoli imeli malico, kdo jo je financiral, žal ne vem. Večina nas je malico lepo pojedla, nekateri pa so se iz nje norčevali. Četudi še nismo prišli vsi na vrsto, so se tepli za čokoladni posip - pri mlečnem gresu naprimer. Poleg tega sem imela sošolce in sošolke, ki so imeli subvencionirano prehrano, čeprav sta oba starš zaposlena, vedno lepo oblečeni, vedno vse novo in bleščeče, od nakita pri sošolkah, tam pa so šli starši jamrat, kako so bogi. Pri kosilu je bilo isto. Kosilo smo imeli do petega razreda. Potem pa nič več. V srednji šoli nismo imeli menze, torej ne zajtrka ne kosila ali malice. Hrano smo nosili seboj ali smo jo v pol urnem odmoru (ki je obsegal priti do trgovine, kamor se je zgrnila vsa šola, priti na vrsto, plačati, priti nazaj v šolo in pojesti!) morali si sami kupiti. Dobivala sem 3000 tolarjev (12,52€) žepnine v srednji šoli. Pa sem preživela. Smilijo se mi zares tisti, ki živijo v hladnih hišah, ker si ne morejo plačati elektrike, ne hrane.... Vemo, kakšne stiske so. Zatorej, naj takšni otroci dobijo subvencionirano prehrano, naj se to gleda na socialni status ne na število otrok. Potem pa naj še kdo reče, da je osnovna šola brezplačna! ZAKAJ 9-letni otrok potrebuje iPhone? Pa playstation? Pa tablični računalnik? Pa jamrate, da ni denarja. In seveda, starši imajo vedno denar za cgarete, alkohol, otroške igrače, lepe obleke, potem gre pa v šolo jamrat, da je socialni problem? ČISTO NAROBE DRŽAVA, RES!
realist55
17. 11. 2012 08.08
+2
Končno ena dobra novica!!
cirenij
17. 11. 2012 07.57
+4
Imam vnuka srednješolca in osnovnošolca. Pa vem približno, kaki so stroški. Tako, da ubogi nekateri starši in predvsem otroci. Pa še draga potovanja srednješolcev v tujino. Koliko si jih lahko privošči? Tako, da naša lepa, prelepa domovina samo za nekatere. Pa kaj politiki ne spregledajo, kakšne socialne razlike povzročajo že med otroci? Da bi se lotili tajkunov in kradljivcev, nikdar obsojenih pa nič. Tukaj nekaj zelo smrdi. Do Lune.
b77
17. 11. 2012 00.19
+9
V OSNOVNI ŠOLI ŠKOFJA LOKA JE V MESECU OKTOBRU MALICA 14,40 EUR, MEDTEM KO POLOŽNICA UČENCA ZA MESEC OKTOBER PA 54 ,00 EUR!!!!!!!!!! MED DRUGIM VSTOPNINA POSTOJNSKA JAMA IN GRAD 15,50 EUR-ISTO KOT REDNA CENA-KJE SO POPUSTI!???????????? PREVOZI, VODENJE VSTOPNINA CANKARJEV DOM 6, 30 ER........................ RISALNI LISTI............ ps za november bo spet bogato ; 12. NOVEMBRA SO OTROKE PALJALI V ARBURETUM VOLČJI POTOK!!!!!!! ja prav sem napisal 12 novembra!!!!! ŠOLNIKI SRAM VAS BILO! VAŠI SKRETASTI PROGRAMI IN NAČIN DELA TER ROPANJA STARŠEV SE MI GABIJO!
tali?ni tom
17. 11. 2012 00.02
+7
odspod jih veliko sika da so starši pijanci pa da morajo starši poskrbet za svoje otroke pa da otroke odvzet pa to ! takole na hitro , večina staršev nas ni pijancev in nismo mi krivi da živimo v državi kjer elita krade pol pa špara na malicah otrok ,pravicah pacientov in penzionerjih ! to je pač načrtno uničenje človekovega dostojanstva s strani elite ! kot drugo vsi , tudi mi z malimi oziroma zajamčenimi plačami p'lačujemo procentualno enak znesek az vse te transferje tako da je bogatunska elita lohk tiho ! kot treje bi pa rekel da so tle najbol glasni tisti ki nimajo otrok ker jim je zanje škoda dnarja ker pšol ne ostane za šminkiranje,feštanje pa to in NAŠI otroci bojo moradelat za to nesposovbno in oholo rajo ki jik pač ne privošči tistim ki pač nimajo zastonj malico ! osebno bi tipom ki nimajo otrok nabil davek tolik da jim ne ostane od plače več kot 200 evrov ! zakaj bi moj otrok delal za take brezveznike ! ?? (tiste ki ne morejo imet otrok se seveda izuzame iz tega !!!!!!!!!!!!!) me pa moti tut ko tolk šinfajo kolk so otroci metali hrano stran ! so jo , ampak so jo otroci teh japijev ki so ali goljufajo da majo cvenk in vsega polno ass in pool je tako ! tisti otrok ki nima polno as vsega sigurno ne meče sendvičev v koš, ! kot zadnje me je pa sram da se vs loveniji kjer se bojda "dobr" živi sploh pogovarjamo o tem da je nek otrok v šoli lačen medtem ko je sejnina na občini nekje 200 evrov , v parlamentu pa še več kar dokazuje da vlada pri sebi ne špara , ampak na otroških malica in kosilih pa na penzijah in pacientih ! zato , vlada upam da se pospravite čim dlje iz slovenije pa čeprav z falconom ! bomo slovenci tut to pogoltnili!
Mr. Prdo
16. 11. 2012 22.23
+13
Iz osebnih izkušenj lahko povem, da v srednji šoli polovica dijakov v razredu ne malica zaradi drage malice, zato nosijo hrano od doma.
Roman Hren
16. 11. 2012 21.14
+18
Ja, res je, samo imenujemo se še "socialna država! V resnici to že nekaj časa nismo!
290ktober
16. 11. 2012 21.02
+11
Po referendumskih zahteval so se začeli prilizovat!!Spet bodo rekli ,da je bila pomota kot z podpisi!
jagoda02
16. 11. 2012 20.52
-25
STARŠI NAJ POSKRBIJO ZA SVOJE OTROKE.POZNAM DRUŽINO .OČE PIJANEC MATI PA DOMA.VSI OTROCI SO IMELI VSE PRIVILEGIJE HODILI SO VSAKO LETO Z RDEČIM KRIŽEM NA MORJE . RES REVNI NISO BILI TEGA DELEŽNI ,KJER SE TUDI STARŠI NISO IZPOSTAVLJALI.OD TAMO DOLE SI TO BREZ PROBLEMA PRIVOŠČIJO.
tali?ni tom
16. 11. 2012 23.48
+6
gingerbread
16. 11. 2012 19.39
+22
v srednjih šolah so uvedli brezplačne malice in po videnih prispevkih so se dijaki delali norca iz hrane....celo med tremi meniji so lahko izbirali.....v osnovnih šolah, ki je obvezna, pa je malica za večino otrok plačljiva, če nisi res čisto čisto na dnu ti jo subvencionirajo....in koliko so ti stroški...če imaš dva šoloobvezna otroka, znese malica+kosilo za enega 60e, to je za dva 120e na mesec in starši z najnižjo plačo si to zelo zelo privoščijo.....in nekaj najhujšega je gledati otroke, ki ne morejo na malico in gledajo tiste ki jejo.....nekje sem zasledila, da če otrok nima za jesti se tretira to kot mučenje otroka!!!!!
ninika555
17. 11. 2012 00.04
+0
lejo ne seri klanf!!! VSI OTROCI v osnovni šoli MORAJO malicati, ker tako narekuje zakon! Kosilo je druga pesem...Samo brlate in brblate v tri dni pa pišete nesmisle po forumih! Pojdite naredit kaj koristnega, če pa se že hočete pametne delat pa pojdite najprej brat zakone!
gingerbread
17. 11. 2012 11.45
ha ha morajo morajo ja.....kaj pa če ne morejo? ker je letos malica plačljiva...prejšnja leta je bila subvencionirana in so vsi imeli brezplačno....in tisti ki ne more plaačat je pač nima in ne jeeeee...kaj tebi ni jasno....sicer pa prihajam iz ene od oš in vem kaka je situacija....eu so nas opozorili o kršenju otrokovih pravic...o socialnih transferjih....eni si pa še kr zatiskate oči....
lotmerzanec
16. 11. 2012 18.53
+34
Jaz pa na te stvari gledam malo drugače! Otroci imajo telefone vredne tudi po 500 evrov in več v veliko "revnih" družinah celo oba starša kadita toraj 200 evrov mesečno za cigarete ni velik strošek 30 evrov za malico otroka pa nimajo!!?? Pa ne si misliti,da nakladam mnogo je tudi družin v katerih je prisotna pijača tako da grejo otroški dodatki za potrebe staršev in ne otrok!!! Tako sedaj pa kar naprej z minusi !!!!
KatarinaBarbara
16. 11. 2012 18.58
+5
Veliko je takih, se strinjam. Kaj v takem primeru? Hmm... Otroke odvzet, definitivno. A kam z njimi? Mislim da to potegne za sabo en kup vprašanj
lotmerzanec
16. 11. 2012 19.06
+14
Naša socialna služba je zanič država lahko v mnogih primerih da tudi 500 evrov za vsakega otroka pa otroci nebodo od tega imeli veliko!
Owdgb18
16. 11. 2012 19.23
-1
Mislim da si ti tudi med njimi oziroma tvoja družina .Po sebi sklepaš.prlek
lotmerzanec
16. 11. 2012 19.29
+9
Owdgb18 Si se grdo zmotil jaz za svoje otroke skrbim sam ne kadiva z ženo in pri hiši noben ne pije tako,da si za ta denar moji otroci komot privoščijo malico in kosilo! Veš mi prleki smo delovni!!!
miha188
16. 11. 2012 20.30
+5
Je to res, samo otrok ni kriv za neodgovorno ravnanje staršev, seveda pa na koncu trpi prav on. Veliko je takih in če bi vsakem odvzel otroka bi bilo premalo sirotnišnic.
lotmerzanec
16. 11. 2012 20.40
+11
Nihče ne govori o odvzemu otrok le socialne službe bi morale opravljati svoje delo in direktno plačati malico iz otroških dodatkov takšnim staršem,ki ne vejo,da je otroški dodatek namenjen za otroke!!
gizadlinka
16. 11. 2012 18.42
+13
bo pa spet veliko kruha v smeteh. Sem za to, da dobijo zastonj malico tisti otroci ko starši nimajo službe, ampak je pa tanka črta med tistimi, ki imajo socialno in tistimi z minimalno plačo.
KatarinaBarbara
16. 11. 2012 18.49
+7
Ja točno tako! Brezplačna malica za vse je itak zgrešena "politika"!
picajzlnamindzi
16. 11. 2012 18.39
-2
sej bodo dobili krofe dindon od Zafrla in malo galofaka!
KatarinaBarbara
16. 11. 2012 18.37
+20
Tisto kar dobijo v enih šolah - kos kruha z rezino sira in voden čaj niti ni pravi obrok, če mene vprašate! Ampak res žalostno, da je v 21. stoletju v državi EU (kot se radi hvalijo naši politiki) za ene otroke, ki že doma jejo samo "ubogo" hrano, to nekaj da so vsaj malo siti. Res mi je slabo ko slišiš take zgodbe.... Nekateri razvajeni, vsega polni otroci pa ob tem samo zvijajo z očmi ob taki malici, češ da to je za živino. A uboščki bi še star kruh pojedli....
kawasakimen
16. 11. 2012 18.51
+7
Na žalost je pri nas tako.Eni imajo vsega preveč drugi pa nič.
lordvader
16. 11. 2012 18.59
-5
Bolj enakih možnosti kot smo jih imeli in imamo v Sloveniji ni bilo nikjer v svetu. Če eni danes nimajo nič, je večinoma razlog v tem, da so se vse življenje zanašali na državo in čakali, kaj jim bo ta dala.
yaks
16. 11. 2012 22.08
-2
tali?ni tom
16. 11. 2012 18.26
+12
pa ni mi jasni sploh od kje taki nesposobni brezvezniki pridejo v vlado!? kaj ti pomaga doktorat,magisterij in diploma če je človek zabit do amena ! in to je pri nas nonstop in tut mi volivci smo eni heckoti ko tako gnilat volimo in jih spuščamo h koritu !
kawasakimen
16. 11. 2012 18.54
+3
Katerega boš pa volil,če so stalno na oblasti eni in isti?
picajzlnamindzi
16. 11. 2012 18.13
+8
BIH dolg po IMF leta 1988 2,1 milijad $. Črna Gora dolg po IMF leta 1910 16 milijard $. Slovenija dolg po IMF leta 1988 2,6 milijardi $. Slovenija dolg IMF leta 2010 v Petrletovi Švici 56 milijard $. Zaradi teh 56 milijard $ dolga so pa zdej otroc lačni v šolah!
Politikom je važno, da so oni in njihovi najbližji preskrbljeni! Banda pokvarjena!!!
proofreader
17. 11. 2012 08.36
+0
Katere gobe pa si ti jedel in zakaj pišeš v dolarjih?
b707b
16. 11. 2012 18.08
+30
sramota za državo da otrokom v obveznem šolanju ne pripada obrok hrane sramota
gizadlinka
16. 11. 2012 18.43
+9
ko sem hodila v šolo ni bilo brezplačne malice, pa tudi nismo bili lačni.
lordvader
16. 11. 2012 18.57
+3
V tujini v osnovnih in srednjih šolah ni nikjer brezplačne malice. V večini držav si otroci nosijo malico sami v šolo (tudi napr.v Avstriji).
kawasakimen
16. 11. 2012 18.58
+7
Takrat smo imeli plačo s katero si si lahko kaj privoščil.Zadnjič je prišel k meni serviser za pralni stroj iz Idrije pri Bači in mi je za 10 minut dela računal 40 evrov(odaljenost 5 kilometrov) poleg tega pa mi ni dal niti računa.
choco_muffin
16. 11. 2012 21.52
+4
kawasakimen Račun lahko vedno zahtevaš. Zakaj ga nisi?
janezpodre
16. 11. 2012 18.06
+14
Po 2 mesecih mu je kapnilo, sedaj bo rabil še dva meseca, da bodo v neki uredbi spremenili dva stavka, malica bo pa konc naja 2013.
KD_FT
16. 11. 2012 17.30
+23
mene pa zanima, kdaj bom sploh dobila odločbo, če sta moja otroka upravičena do subvencije ali ne?!?!? Vlogo sem oddala v začetku avgusta, pa je še nisem prejela!!!!!
choco_muffin
16. 11. 2012 17.45
+23
Verjetno drugo leto junija. Tako pač delajo CSD-ji na Balkanu. Mislim, kako si sploh drzneš zahtevati odgovor prej kot v pol leta?
KD_FT
16. 11. 2012 18.30
+8
Jah, saj .... vlogo za vrtec, ki sem jo oddala prvi teden lanskega decembra, sem dobila v začetku julija letos, ko je bil otrok zaradi bolezni že dva meseca izpisan iz vrtca!!!!