Slovenija

Pandemija je le vprašanje časa

Maribor, 03. 06. 2009 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA/D.Š.
Komentarji
9

Prvi primer okužbe z virusom H1N1 so potrdili v Savdski Arabiji, v ZDA pa se je na svetovno znani univerzi Stanford okužilo 8 študentov.

Gripa
Gripa FOTO: Reuters

Nevarna oblika novega virusa gripe po svetu ne pojenja, saj je okuženih že več kot 19 tisoč ljudi. Na podlagi podatkov o razširjenosti in drugih podatkov o značilnosti kroženja virusov influence A (H1N1) se Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še ni odločila za prehod v novo, torej 6. fazo pandemske pripravljenosti.

Trenutno je še v veljavi 5., to je faza povečane budnosti. V skladu s tem tako pri nas kot tudi drugod po svetu budno spremljajo situacijo in izvajajo sorazmerne ukrepe. Sicer pa je dvig stopnje pandemske pripravljenosti v pristojnosti WHO, poudarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja RS.

Najverjetneje bo 6. faza pandemske pripravljenosti nastopila, kdaj, pa je za zdaj nemogoče napovedati. Ko se bo to zgodilo, se bodo ustrezno vklopili vsi segmenti družbe, kot to predvideva načrt pandemske pripravljenosti. Sicer je bilo doslej v Sloveniji skupno pregledanih 17 laboratorijskih vzorcev, vsi so bili negativni, so še sporočili z Inštituta za varovanje zdravja.

V Mariboru praktična vaja

Virus nove gripe so odkrili že v 66 državah sveta.
Virus nove gripe so odkrili že v 66 državah sveta. FOTO:

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor bodo v petek izvedli praktično vajo, s katero bodo preverili pripravljenost na morebitno pandemijo gripe. Že drevi pa bo vodstvo zavoda za zaposlene pripravilo strokovni posvet na temo izrednih razmer v primeru razglasitve pandemije gripe.

Po besedah strokovnega direktorja ZD Danila Mauriča bodo v vaji sodelovale ekipe iz vseh organizacijskih enot zavoda. Redna oskrba uporabnikov storitev pa bo tudi v času vaje potekala nemoteno. "Po idejnem načrtu, ki smo ga pripravili, bodo medicinske sestre delile zaščitno opremo in preusmerjale obolele za gripo na mesta, kjer bo zagotovljena njihova oskrba. Poskrbljeno bo za izvajanje ukrepov standardne, kapljične in kontaktne izolacije. Po potrebi bomo obolele napotili na sekundarni nivo in poskrbeli za njihov transport," je glede vsebine vaje pojasnil Maurič.

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je drugi največji zdravstveni dom v državi in izvaja storitve osnovnega zdravstvenega varstva tako s preventivnega kot kurativnega področja. Svoje storitve nudijo približno 200.000 uporabnikom.

Prvi primer nove gripe so zaznali tudi v Savdski Arabiji

Po najnovejših podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so virus nove gripe odkrili v 66 državah sveta, še vedno pa je največ primerov v Severni Ameriki. Do sedaj so potrdili okoli 19.273 primerov okužbe, 117 ljudi pa je umrlo. V torek sta tudi Ukrajina in Egipt potrdila prvi primer okužbe z virusom H1N1, danes pa so prvi primer okužbe z virusom nove gripe H1N1 potrdili še v Savdski Arabiji. Za virusom je zbolela medicinska sestra s FIlipinov, ki je v petek z avionom prišla iz rodne države.

V WHO sicer navajajo, da je vedno več držav, kjer za novo gripo obolevajo tudi domačini, vendar da še nismo tako daleč, da bi stopnjo nevarnosti pred pandemijo zvišali na 6. fazo.

V ZDA okuženih osem študentov

Na svetovno znani ameriški univerzi Stanford v Kaliforniji se je osem študentov okužilo z nevarnim virusom nove gripe. Prejšnji teden so že opravili analizo sedmih vzorcev, v ponedeljek pa so v javnost prišle informacije, da so odkrili še osmi primer okužbe.

Študentje so si v tem času že opomogli ali pa se jim stanje izboljšuje. Za nobenega študenta niso odredili karanteno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maja015@gmail.com
04. 06. 2009 01.34
sj navadna gripa isto ubije ljudi..
MeNoLikeU
04. 06. 2009 01.28
Kaki konec Sveta.. za vsak konec sveta k so napovedal so ti rekli da kupi knjigo da boš zvedu več o tem... Pol pa ni nč pametnega not. sami neki da prodajo. 2012 sploh ni konec, pa mal preberite.
pokica2010
03. 06. 2009 22.35
skoda studentov.
Tonček Balonček
03. 06. 2009 18.50
Popolnoma tretjerazredna tema, leta 2012, junija, bo tako ali tako konec sveta, ne glede na meje v Piranskem zalivu!
alterego
03. 06. 2009 17.58
gripa čaka sam še na začetek turistične sezone
Tonček Balonček
03. 06. 2009 16.57
Gotovo s ebliža konec, ta gospodarska kriza je poipolnoma drugotnega pomena, vse jame s trupli pa na desetm mestu, vsi bomo prej ali slej v raju, kjre pa je kaditi prepovedano!
Runkl1
03. 06. 2009 15.45
Prašičja gripa ni neumnost. Sicer bo 20 % človeštva v prihodnosti umrlo zaradi mutiranega virusa ptičje gripe, ampak tudi prašičja bo zahtevala svoj davek.
jezni_jezek
03. 06. 2009 13.51
tako masko še jaz bi nosila lepi metulj
mickeycek
03. 06. 2009 13.51
kaj nimate nič pametnega za pisat pa že spet od te neumne prašičje gripe?