Slovenija

FOTO: V Mariboru so obrezali najstarejšo trto na svetu

Maribor, 02. 03. 2012 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred hišo Stare trte na mariborskem Lentu so obrezali najstarejšo žlahtno trto na svetu. Mariborski župan Franc Kangler in mestni viničar Stanislav Kocutar sta skupaj z vinsko kraljico podelila cepiče različnim krajem.

Obrezovanje najstarejše trte na svetu je zelo pomemben vinogradniški in tudi družabni dogodek na Lentu. Več kot 450 let staro trto je skrbno obrezal mestni viničar Stanislav Kocutar, del cepičev žlahtne mariborske modre kavčine pa so že po tradiciji podelili drugim krajem doma in po svetu.

Letos sta jih prejeli slovenski občini Rogatec in Kidričevo, cepiči pa bodo potovali še v bosanski Mostar, srbski Niš in avstrijski Seeboden am Millstätter See. Cepiče so tokrat podarili še madžarski univerzi Georgikon, Združenju pridelovalcev grozdja in vinarjev iz madžarskega Köszega ter avstrijskim partnerjem v projektu Vino Cool.

Cepiče je delil tudi mariborski župan Franc Kangler.
Cepiče je delil tudi mariborski župan Franc Kangler. FOTO: Mia Media

Kot je ob tem povedal mariborski župan Franc Kangler, gospodar Stare trte, je to dokaz, da je Maribor odprto mesto in svoje poslanstvo dobro opravlja ves čas, ne le kot gostitelj Evropske prestolnice kulture (EPK).

Mestni viničar Stanislav Kocutar je ob tem dodal, da je trta kljub nedavnim zelo nizkim temperaturam v odličnem stanju. "Če se bo takšno vreme nadaljevalo, bomo trto znova lahko spremljali v vsem njenem razcvetu tako kot vsako leto," je dejal Kocutar in dodal, da je bil lanski pridelek glede kakovosti med bolj vrhunskimi do zdaj, žal pa je s tem povezana tudi nekoliko skromnejša količina.

Stara trta je zaščitena kot naravni spomenik ter je simbol Maribora in vse vinorodne Slovenije. Častitljivo starost žametne črnine na mariborskem Lentu so znanstveno dokazali že leta 1972. Iz grozdja Stare trte običajno vsako leto pridelajo okoli 25 litrov vina. Polnijo ga v posebne stekleničke, te pa mariborska mestna občina uporablja za protokolarne namene.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unja1.m
02. 03. 2012 18.35
+0
kerga boli Qratz zato
tinetone
02. 03. 2012 19.41
tinetone
02. 03. 2012 14.35
+0
obrezovanje bi morali prepovedat!
Jebo_slav
02. 03. 2012 14.24
+2
a za univerzijado pa je bil kangler odsoten vceraj..pa naj placajo vazno je da se obrezuje trta
wsharky
02. 03. 2012 14.18
+3
... na drugi strani Maribora pa v zavetiscu za male zivali nacrtno evtanazirajo zivali ...