Slovenija

Akcija 'Bodi viden - bodi previden' za večjo varnost pešcev: letos jih je umrlo že 17

Maribor, 30. 09. 2016 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pešci so žrtve prometnih nesreč najpogosteje zaradi neustreznega ravnanja voznikov, a ni mogoče zanemariti nesreč, ki se zgodijo zaradi napak pešcev. Zadnja leta je vse več žrtev med pešci, letos jih je umrlo že 17, od tega kar pet na avtocesti. Še posebej so ogroženi starejši pešci.

pešec
pešec FOTO: Thinkstock

Pešci so v prometu najbolj izpostavljeni in ranljivi, najpogosteje pa so žrtve prometnih nesreč zaradi zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, ki jih ogrožajo predvsem na označenih prehodih, opozarja policija.

Zato je varnost pešcev ena izmed prioritet Javne agencije RS za varnost prometa (AVP), nosilke nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev "Bodi viden – bodi previden", ki se bo začela v ponedeljek in bo trajala do 16. oktobra.

V tem času bo poleg preventivno-vzgojnih akcij potekal tudi okrepljen nadzor policije in mestnih oziroma občinskih redarstev, ki bodo spremljali pravilno ravnanje voznikov in pešcev v cestnem prometu.

Akcija posveča posebno pozornost večji osveščenosti pešcev, še posebej starejših in otrok – šolarjev, in voznikov glede pravilnega ravnanja v cestnem prometu. Zaradi vse krajšega dneva pa bodo v agenciji za varnost prometa posvetili posebno pozornost tudi uporabi odsevnih teles, saj so pešci in tudi rekreativni tekači izpostavljeni večjim tveganjem prometnih nesreč in zmanjšani vidljivosti.

Letos umrlo že 17 pešcev

Delež umrlih pešcev se je v lanskem letu v primerjavi z letom 2014 povečal za 14 odstotkov, lani je umrlo 16 pešcev. Pešci so predstavljali 13 odstotkov vseh smrtnih žrtev prometnih nesreč. Letos je varnost pešcev očitno še slabša, saj je do zdaj umrlo že 17 pešcev, od tega kar pet na avtocesti.

"Vzadnjih letih je vse več prometnih nesreč z udeležbo pešcev v naselju, med drugim tudi na prehodih za pešce, kjer so letos umrli trije pešci. Žal pa so kar pri štirih izmed umrlih pešcev ugotovili visoko stopnjo alkohola v krvi," so pojasnili na agenciji.

Pogosto krivi tudi pešci sami

Največkrat so za prometne nesreče z najhujšimi posledimami za pešce krivi neupoštevanje in odvzem prednosti ter neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov. A krivda ni vedno na strani voznikov. Za veliko tragičnih nesreč so krivi tudi pešci sami, letos je pri nepravilnem prečkanju cestišča umrlo sedem oseb.

"Ni mogoče zanemariti nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev," opozarja tudi Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Maribor. Gre predvsem za neosvetljene pešce ali pešce, ki izven naselij ne hodijo pravilo ali v naseljih nepravilno prečkajo cesto.

Zlasti starejši in otroci so vse pogostejše žrtve prometnih nesreč zaradi napak ali kršitev predpisov, ki jih povzročijo sami.

Največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, se zgodi v jesensko-zimskih mesecih. Pri tem posebej izstopa mesec november. Tudi zato so agencija in ostali vključeni deležniki preventivno-vzgojne aktivnosti v tem in prihodnjih mesecih še dodatno okrepili.

Še posebej so ogroženi starejši pešci. Lani je bilo med vsemi žrtvami kar deset starejših od 64 let. Letos je mrtvih že osem.

V Mariboru se je varnost pešcev bistveno poslabšala

V letošnjem letu se je stanje prometne varnosti pešcev na območju mariborske policijske uprave bistveno poslabšalo glede na enako obdobje lanskega leta, opozarja Šadl. V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 82 (lani 75) oziroma devet odstotkov več pešcev, od teh pa so štirje umrli (lani eden), 12 je bilo hudo telesno poškodovanih (lani 10) in 62 lahko telesno poškodovanih (lani 59), je povedal Šadl. 

Glavni vzroki prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, so bili: neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilna stran ali smer vožnje, neprilagojena hitrost in nepravilnosti pešcev.

Pešci so zaradi lastnih nepravilnosti povzročili devet odstotkov prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi. A vseeno večino prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, povzročijo vozniki motornih vozil, največ nesreč pa se zgodi v naseljih, predvsem v naseljih z uličnim sistemom.

"Pešci so gotovo med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v cestnem prometu, saj je delež mrtvih na 100 poškodovanih med najvišjimi glede na druge skupine udeležencev. Večletne analize kažejo, da je na območju PU
Maribor varnost pešcev najbolj ogrožena v zgodnjih spomladanskih, jesenskih in zimskih dneh, ko so pešci v večjem obsegu udeleženi v prometu (med delavniki) v časovnih intervalih, ko je vidljivost slabša, predvsem v naseljih
," je pojasnil Šadl.

pešec
pešec FOTO: Thinkstock

Da bi varnost pešcev izboljšali, bodo na območju mariborske policijske uprave med 3. in 16. oktobrom, ko se že sicer po celi Sloveniji izvajajo aktivnosti za večjo varnost pešcev, izvajali poostrene aktivnosti s tega področja.

Z njimi bodo ugotavljali kršitve voznikov motornih vozil, ki ne bodo upoštevali prednosti pešcev na prehodih za pešce in ne bodo upoštevali omejitev hitrosti v naseljih ter odsekih cest, kjer je večja udeležba pešcev. Prav tako pa bodo pozorni tudi na kršitve pešcev, predvsem na nepravilno hojo po cesti, neustrezno osvetlitev in nepravilno prečkanje cest.

Obsežnejši poostren nadzor cestnega prometa s tega področja bodo na območju celotne PU Maribor izvajali v sredo od 6.00 do 13.00.

Kljub poostrenim nadzorom in akcijam pa lahko za svojo varnost največ storimo udeleženci prometa sami.

Policija zato svetuje:

VOZNIKI:

- upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost,
- hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve,
- na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih),
- izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

PEŠCI:
- poskrbite, da boste v prometu vidni: nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke),
- upoštevajte prometne predpise: prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu ceste,
- poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix58
01. 10. 2016 16.03
-1
zadnjič se peljem in naenkrat pred mano drevo, zavijem levo, drevo levo, zavijem desno, drevo desno, jaz na zavoro butasto drevo pa puna vame
felix59 drugič
30. 09. 2016 21.27
-1
Polovica pešcev je kot kure , ki jih spustiš iz kurnika, ne pogledajo ne levo , ne desno, ravnajo se po principu saj imam jaz prednost. Verjetno naložen na havbi še vedno razmišlja tako.
kapljač1
01. 10. 2016 13.05
-1
Tvoje kot vozniku je, da pred pešcem ustViš, sploh na zebri, brez da se zraven sploh p kaj misliš. Avto je vedno m.očnejši od človeka, ne glede kdo povz r oča probleme.
felix58
01. 10. 2016 15.58
-1
kaj mi to pomaga, če pa kure grejo po svoje, pred avto se mi postavi še kaki osel in trešči vame.....
kapljač1
02. 10. 2016 12.21
-1
NejcPircMusar
30. 09. 2016 13.24
+4
In kaj je drugače kot lani? Enaka križišča in enake zebre oz. letos marsikatero križišče boljše, ker je pa le nekaj več denarja bilo za ceste in so nekaj celo izboljšali? Ni pa enako s folkom, ki lovi pokemone, posluša glasbo, piše smse, kliče, razmišlja o petku zvečer, študira na vse drugo kar je možno, kako bo jedel na bone v City- Parkcu, spet tretji je zamišljen, ker ga doma čaka kup položnic in lačni otroci, tretji če bo v ponedeljek še lahko šel v službo in to ne samo pešci. Tudi v avtomobilih je zgodba enaka, dejmo na gas, se mudi, hočem bit tistih 30 sekund prej doma, drugi rihta musko, ker ima poln kufer vsega, drugemu se žena dere na uho, ker je cela živčna, ker ji smrkavci, ki lovijo pokemone, skačejo po glavi... začaran krog. In kaj je prometna varnost? Samo ceste? Samo izgovor, ni prilagodil vožnje? Nikakor, tu so tudi represivni organi, tudi tu se premalo vlaga... Nekatere države majo super rešeno, cestno policijo, finančno itd. Vsak pri sebi naj razčisti, represivni organi pa naj družbi vtisnejo v glavo, da je to slabo, tako kot ne moreš it nag po cesti, ker se pač to ne dela, tako se tudi to ne bi smelo. Zanimivo je tudi to, da ko pišete takole novinarji in vi komentarji, govorite o tem da pešci so to, so ono, a nismo to vsi? a vi ste kaj drugega ? A se vi skozi vozite z avtom in niste nič krivi? Potem ste slab zgled... Ko se piše kolesarji, spet so, ko motoristi spet so, vse te vidim dnevno na cesti, na forumih pa kot da ne obstajajo, vsi pišete v tretji osebi. Očitno vsak misli, da on pa že ni tak, da to je neka druga skupina ljudi, ki so pač čudni in se jim nesreče dogajajo. Pa res niste? Tudi jaz pišem smse ko hodim, kličem ko hodim, celo v avtu me je zaneslo, ko je bilo preveč vsega, in to sem počel ker lahko in ker to delajo drugi in ker sem mislil, da meni se pa ne more nardit. Premislite sami, na vsakem vogalu vas čaka nesreča, nič niste drugačni, in od posameznika je odvisno, ali jo izzove ali ne, tu ni usoda, to ni infrastruktura, to je človeška glava in (ne)razmišljanje, zato tudi ne vem, če ob vseh teh zadevah danes, to sploh še so nesreče?
kapljač1
30. 09. 2016 11.43
+3
Neodgovornost represivnih organov. Policisti v civilu bi zebre,križišča v mestih z lahkoto nadzorali, da bi še "pastirje" naučili vozit in se obnašat v prometu
Pantokrator
30. 09. 2016 10.54
+1
Čmariboristan
pomlad14
30. 09. 2016 10.46
-5
A sedaj so pa pešci krivi, butaste novinarske race. A so pešci krivi, če gredo čez zebro, voznik pa čez prehod za pešce z vso brzino proti pešcu drvi, ali pa izsiljuje prednost, ko je pešec že na pol poti čez zebro. Takšno je stanje voznikov, vi pa še kar naprej meljete eno in isto, kako so pešci krivi, buteljni.
felix59 drugič
30. 09. 2016 21.24
Dal sem ti en velik MINUS , ker ne razmišljaš pravilno.
ri?et
30. 09. 2016 09.52
+10
večina jih prečka na bmk., cesta je njihova na prehodih,izven prehodov,pač kjer se jim zljubi. da bi pogledali levo-desno,kot učimo naše malčke, pa niti v sanjah ne pomislijo. da ne bo pomote, tudi sama pešačim, pa vedno preverim
dr.dare
30. 09. 2016 09.49
+2
NIč bat vam bo Frištravec vse zrihtal sam da si še eno obleko kupi hahahahhaha bravo vstajniki!! Ko bi le lahko eno stvar napisali ki se je izboljšala po odhodu Kanglerja.. pa je ni...