Slovenija

V manjšem kraju do ugodnejšega računa s preudarno izbiro, bankomatom in spletom

Ljubljana, 03. 10. 2012 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kako izbrati ugodno banko v manjšem kraju, kjer je manj ponudnikov? Potrošniki lahko v tem primeru privarčujejo tako, da odprejo račun pri banki, ki za dvig gotovine na bankomatu ne zaračunava nadomestila, pa tudi tako, da uporabljajo spletno banko.

Vedno več je ljudi, ki nočejo več plačevati dragega bančnega računa in želijo najti novo ugodnejšo banko. V večjih mestih, kjer so številne bančne poslovalnice različnih ponudnikov, je izbira lažja. Ali je mogoče prihraniti z zamenjavo tudi v manjših krajih, je zanimalo Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS). Po podatkih Statističnega urada RS namreč skoraj polovica prebivalcev Slovenije živi v naseljih, ki štejejo manj kot tisoč prebivalcev.

V večjih krajih skuša potrošnike pritegniti okrog 20 različnih bank. Velika izbira pomeni tudi večjo možnost prihranka, saj lahko potrošnik, ki zamenja banko, prihrani skoraj 180 evrov na leto. Tolikšna je namreč razlika v letnih stroških pri dveh potrošnikih, če prvi posluje na bančnem okencu pri Delavski hranilnici (57 evrov), drugi pa pri banki Volksbank (234 evrov), poročajo na ZPS. "Z drugimi besedami to pomeni, da lahko, če poslujete v skladu z našim modelom, pri trenutno najugodnejši banki kar štiri leta uporabljate bančni račun za isti znesek, ki bi ga najmanj ugodni banki plačali le za eno leto," je povedal vodja oddelka financ pri ZPS Boštjan Krisper.

Privarčujte lahko, če odprete račun pri banki, ki za dvig gotovine na bankomatu ne zaračunava nadomestila.
Privarčujte lahko, če odprete račun pri banki, ki za dvig gotovine na bankomatu ne zaračunava nadomestila. FOTO: Thinkstock

Kaj pa tisti, ki živijo v manjših krajih?

Prebivalcem manjših krajev, v katerih je izbira manjša, na ZPS svetujejo, naj preverijo tudi ponudbo v okoliških krajih, ki jih občasno obiščejo na primer zaradi službe, nakupov, zasebnih obiskov. Položnice namreč v večini primerov plačujemo le enkrat mesečno.

Na ZPS svetujejo tudi, naj potrošniki ne uporabljajo bankomatov drugih bank, če banka za dvige gotovine pri njih zaračuna nadomestilo. Ena možnost je tudi, da potrošnik odpre račun pri banki, ki tega nadomestila ne zaračuna.

Potrošniki naj preverijo tudi, položnice katerih ponudnikov lahko ceneje plačujejo s cenejšim trajnim nalogom ali z direktno obremenitvijo, svetujejo pri zvezi.

Dodatna možnost so nekateri bančni bankomati, ki omogočajo ugodnejše plačilo položnic, zato je smiselno preveriti, kje se tovrstni bankomati nahajajo, morda je kakšen v vaši bližini.

Previdnost ni odveč pri paketnih ponudbah, saj so te pogosto le navidezno ugodne. Na ZPS svetujejo, naj potrošniki preverijo, da za paket ne bodo plačali preveč in ali so vanj res vključene vse potrebne in obljubljene storitve.

Privarčujemo lahko tudi z uporabo spletne banke. Na ZPS spletno banko priporočajo tistim potrošnikom, ki znajo uporabljati internet in so si pripravljeni vzeti čas za seznanitev z informacijami o varnem bančnem poslovanju na spletu.

Kot menijo v ZPS, je smiselno preveriti tudi, ali v kraju deluje mestna oz. skupna blagajna, na kateri lahko krajani plačujejo nekatere položnice brez provizije. Potrošnikom so mestne oz. skupne blagajne na primer na razpolago v Ljubljani, Mariboru, Velenju, Šentjurju, Celju, Laškem, na Ptuju in v Postojni, še sporočajo iz ZPS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakomlacen
03. 10. 2012 14.30
-1
pametno ... v avto 40km stran položnice plačat,pa še poizkusit denar dvignit ... a mislite da je limit na bankomatu neomejen? kakšne bedarije.