Slovenija

FOTO: V Loški dolini se razmočena cestišča ugrezajo, lokalne ceste so zaprli za tovorna vozila

Ljubljana, 11. 11. 2014 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.R./V.L./STA
Komentarji
47

Voda, ki se že pet dni steka v Loško dolino, je dodobra namočila tudi cestišča oziroma njihovo podlago. Lokalne ceste so zato zaprli za tovorni promet. Utrujenim gasilcem in ostalim prostovoljcem je na pomoč priskočilo tudi 50 pripadnikov Slovenske vojske.

Gasilci imajo v Loški dolini polne roke dela.
Gasilci imajo v Loški dolini polne roke dela. FOTO: Kanal A

V Loški dolini se v zadnjih urah stanje umirja. Voda je od 11. do 16. ure narasla le za en centimeter. Zjutraj je bilo sicer stanje podobno kot včeraj zvečer. Vodja civilne zaščite v občini Loška dolina Damjan Janež je za 24ur.com dejal, da se je od včeraj zvečer do danes zjutraj vodostaj v osmih urah dvignil za pet centimetrov. Poplavljenih je 10 hiš in 18 gospodarskih poslopij, ogroženih pa je še okoli 20 hiš in šest gospodarskih objektov.

Najhuje je v Kozariščah, Markovcu, Danah, Podlesku in Pudobu. Danes zjutraj je bila raven vode kar 60 centimetrov višja kot v februarskih poplavah. Poleg vode, ki se iz Hrvaške in okoliških hribov steka na Loško polje, imajo sedaj težave še s podtalnico, ki je danes zjutraj začela ogrožati dve hiši v vasi Kozarišče.

Danes na terenu okoli sto pripadnikov Slovenske vojske pomaga pri odpravljanju posledic poplav in zaščiti prebivalcev pred novimi poplavami. V stalni pripravljenosti je še okoli 30 vojakov. V Loški potok je vojska dostavila agregate, v Cerknico pa osem razvlaževalcev.

Lokalne ceste zaprli za lokalni promet

Prebivalci pa imajo sedaj težave z razmočenimi cestišči, ki se ugrezajo in se zaradi tega lomi asfalt. Kot je povedal župan občine Janez Komidar, so se zato odločili, da lokalne ceste zaprejo za tovorni promet. Težka tovorna vozila namreč povzročajo razpoke na cestišču, ugrezanje cest in ovirajo intervencijska vozila.

Na občini zato naprošajo vse, naj se preko Hrvaške preusmerijo na Ilirsko Bistrico in na druge regionalne ceste. Lokalne ceste, ki so zaprte za vsa tovorna vozila so sicer Stari trg-Markovec, Babno Polje-Iga vas, Iga vas-Viševek in Stari trg pri Ložu-Nadlesk-Dane. Cesta Grahovo-Gornje Jezero-Pudob je zaprta le za tovorna vozila, težja od treh ton in pol.

Zaradi poplav so za vsa vozila še vedno zaprte regionalna cesta Bloška polica-Pudob pri Pudobu ter lokalne ceste Stari trg-Pudob pri Pudobu, Grda draga-Pudob in Kozarišče-Šmarata.

Na pomoč poklicali vojsko

In nič obetavnega ne prinašajo niti nove napovedi. Brez dodatnih padavin bi namreč lahko voda začela upadati, a ker v okoliških hribih dežuje in bo še deževalo, bi lahko voda začela spet hitreje naraščati. Utrujenim gasilcem in ostalim prostovoljcem je danes na pomoč priskočilo tudi 50 pripadnikov Slovenske vojske. Ti so sodelovali pri črpanju vode, polnjenju vreč in urejanju protipoplavnih zaščit.

Občane sicer opozarjajo, naj vrednejše predmete dvignejo v višja nadstropja, saj bi jih lahko poplavilo. Včeraj so tam še vedno polnili in razdeljevali protipoplavne vreče. Ponoči je deloval štab z dežurno ekipo sedmih gasilcev, v jutranjih urah pa je na pomoč prišlo še 16 gasilcev PGD Rakek, Ivanje Selo, Unec, Grahovo in Žerovnica.

Pomoč Slovenske vojske na Igu
Pomoč Slovenske vojske na Igu FOTO: Slovenska vojska

Voda se je z Barja umaknila, nadaljuje se sanacija

Na in ob Ljubljanskem barju se je voda večinoma umaknila iz poplavljenih naselij, tako da so tam danes nadaljevali z odpravljanjem posledic. V Občini Ig, kjer je vasi poplavljala zlasti reka Iška, so gasilci izčrpali vodo iz vseh poplavljenih prostorov, zdaj pa iz njih čistijo še mulj in jih s pomočjo vojske dezinficirajo. Voda se umika tudi z barja.

Vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus je dejal, da voda na Barju upada, tako da ob Ižanski cesti v Ljubljani vode ni več v nobeni hiši. V Lipah je po besedah Kusa voda še okoli hiš.

Na območju občine Ljubljana je bilo sicer poplavljenih 99 hiš in 15 gospodarskih objektov, škodo pa je za zdaj po besedah Kusa težko oceniti. Več bo po njegovih besedah mogoče reči, ko bodo škodo pregledale občinske komisije, ki naj bi na teren odšle konec tega in v začetku prihodnjega tedna.

Tudi v Občini Ig, kjer v zadnjih dveh dneh intenzivno poteka odpravljanje posledic poplav, škode še ne morejo oceniti. Po besedah župana Iga Janeza Cimpermana je bila komisija, ki bo ocenila škodo, že ustanovljena, ni pa še odšla na teren, ker čakajo, da se zadeve še nekoliko sanirajo. "Verjetno pa škoda ne bo majhna," pravi.

Po besedah poveljnika civilne zaščite Ig Antona Puciharja so v občini tudi danes nadaljevali s sanacijo razmer, pri čemer jim je tako kot v ponedeljek pomagala vojska. Ceste so odprte, jih pa zaradi čiščenja občasno zaprejo. Okoli 12.000 vreč, ki so jih napolnili s peskom, bodo za zdaj pustili v vaseh za primer, da bi se voda vrnila, saj je za sredo in četrtek še napovedan dež.

Voda, ki je poplavila več kot 300 hiš, največ v vaseh ob reki Iški, je po besedah Puciharja povzročila precej škode tudi na prometni infrastrukturi. Največ škode je v kanjonu Iške v Iškem Vintgarju, kjer je voda uničila dve parkirišči, uničila pa je tudi betonski most. Pucihar sicer računa, da bodo izletniki Iški Vintgar lahko znova obiskali konec tedna.

Omenjeni most pa bo treba zdaj v celoti podreti, na njegovo mesto pa naj bi postavili začasen most, ki ga bo prispevala civilna zaščita. Postavili ga bodo na nove betonske temelje, ki jih bo po besedah Cimpermana financirala občina, na njih pa naj bi pozneje postavili tudi nov most.

V Cerknici spremljajo naraščanje jezera in sušijo objekte

Jože Turšič, predstavnik civilne zaščite v Cerknici je za 24ur.com povedal, da se vodostaj Cerkniškega jezera še vedno dviguje. Od nedelje ob 16. uri pa do ponedeljka ob isti uri je narasel za okoli 10 centimetrov, hidrologi pri Arsu pa so nam povedali, da je od včeraj zvečer do danes narasel še za približno štiri centimetre.

Če bi jezero naraslo še za 70 centimetrov, bi lahko doseglo prvi objekt, ki pa so ga že tudi dodatno zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Sicer pa tam poplavljenih objektov nimajo več že od nedelje. Zdaj so prizadetim prebivalcem razdelili sušilnike, ki so jih dobili od Rdečega križa, za njih pa so prosili tudi vojsko.

Na Baču in v Koritnicah vodo črpajo še iz 18 objetkov

Poveljnik civilne zaščite Ilirska Bistrica Janko Slavec je danes zjutraj zapisal, da stanje v vasi Koritnice stabiliziralo. V zadnjih urah se je namreč umirilo vdiranje podtalne vode v objekte. Še vedno jo črpajo iz devetih objektov, v petih objektih pa stanje opazujejo in po potrebi tudi črpajo.

Vodostaj v vasi Bač pa se je ponoči nekoliko dvignil, a objektov dodatno ni ogrozil. Tudi tam vodo črpajo iz devetih objektov, a v osmih primerih gre le za občasne kontrole črpalk, s katerimi upravljajo domačini, eno črpalko pa imajo pod nadzorom gasilci. Gasilske enote sicer redno opravljajo obhode in nadzorujejo stanje.

Cerknica v nedeljo.
Cerknica v nedeljo. FOTO: Tjaša Urnaut

V Posočju še izdatne padavine

Da vodostaji v Loški dolini, na Cerkniškem in Planinskem polju še vedno naraščajo, so za 24ur.com potrdili tudi hidrologi na Agenciji RS za okolje (Arso). V svojem opozorilu pa so tudi zapisali, da je vodostaj na Planinskem polju od včeraj popoldne pa do danes zjutraj narasel za 8 centimetrov. Predvidoma do četrtka naj bi na območju naštetih kraških polj padlo okoli 40 litrov padavin na kvadratni meter, ki naj bi bile nekoliko bolj intenzivne v sredo. Tako se bodo vodostaji v Loški dolini, na Cerkniškem in Planinskem polju še naprej poviševali.

Zaradi močnejših padavin z nevihtami lahko v severozahodni in jugozahodni Sloveniji danes ponoči ponovno močneje porastejo manjše reke in hudourniki, so še sporočili iz Arsa.

V zgornjem Posočju bodo krajevno močnejši nalivi. Na Bovškem, kjer je do danes zjutraj v 24 urah padlo okoli 130 litrov padavin na kvadratni meter, jih lahko v 24 urah pade tudi od 100 do 120 litrov padavin na kvadratni meter. V Posočju lahko tako reke močneje narastejo, opozarajajo hidrologi pri Arsu.

Padavine bodo dokaj obilne tudi v južni Sloveniji ob meji s Hrvaško, kjer pa lahko v prihodnjih 24 urah zapade do 50 litrov padavin na kvadratni meter. Padavine bodo jutri dopoldne oslabele in bodo v četrtek ob prihodu fronte bolj rahle.

Po podatkih Dravskih elektrarn Maribor (DEM) bo pretok Drave med Vuzenico in mejo s Hrvaško v naslednjih urah narasel na 800 m3/s ali več. Drava lahko ob tem poplavi ob strugi.

Tudi v četrtek bo bolj oblačno in deževno. V petek bo na zahodu pretežno jasno, drugod pa bo več oblačnosti. Po nižinah se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost. V soboto ali nedeljo pa nas čaka novo poslabšanje vremena, a je za zdaj še težko točneje napovedati, kako hudo bo.

Na Goriškem se je v zadnjih dneh sprožilo kar 13 plazov

Ob zadnjih obilnih padavinah konec preteklega tedna se je v Mestni občini Nova Gorica sprožilo kar 13 novih zemeljskih plazov. Po besedah svetovalca za zaščito in reševanje na občini Bogdana Zorattija gre za manjše plazove, ki ne ogrožajo stanovanjskih stavb ali celo človeških življenj. Pred plazovi so v nevarnosti predvsem lokalne ceste, podporni zidovi in kmetijska zemljišča.

Zadnji med njimi se je sprožil danes dopoldne v vinogradu v bližini Rožne doline. Plazišče so si ogledali gasilci in poveljnik novogoriške civilne zaščite Stjepan Mišković, ki so ugotovili, da se je podrla ena izmed teras vinograda v dolžini 20 metrov. Plaz so tako kot nekatere druge pokrili, zaradi izjemne namočenosti terena pa se bojijo novega obilnega deževja, ki so ga napovedali meteorologi v naslednjih dveh dnevih.

Štabi civilne zaščite in gasilci ostajajo zato v pripravljenosti. To velja tudi za Tolminsko, kjer se je v soboto sprožil plaz, ki je zaprl cesto Žabče-Zadlaz. Cesta je očiščena, pobočje nad njo pa si je danes ogledal tudi geolog, ki je zagotovil, da za uporabnike ceste ni nobene nevarnosti. Poveljnik civilne zaščite tolminske občine Jože Dakskobler je povedal, da bodo zato cesto v sredo ponovno odprli za promet.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borut_p
11. 11. 2014 23.24
+15
Vsi ki spodaj sračkate zakaj noben nobenmu ne pomaga. PA JE KDO DOBIL IDEJO DA BI SE VSEDEL IN ZAPELJAL NA OBMOČJA IN SE PONUDIL KOT PROSOVOLJEC?! Novinarji ste pa tud .... A bi mogoče dali še kakšne informacije kje se lahko prostovoljci javijo da pomagajo. Vse novice kar mate je sam jamranje.
FlyCom
11. 11. 2014 21.17
+34
Ko so bile na Balkanu poplave od hrvaske do srbije smo vsi hiteli k njim na pomoc poslali smo 2 helikopterja policskega in vojakskega , na teren je sla celo civilna zascita s colni sedaj me pa zanima kje so tisti drzavljani ,da bi sloveniji priskocili na pomoc ceprav bo kdo verjetno rekel da ni tako hudo kakor je bilo na balkanu. Je pa nekaj Slovenci se moramo pac znajti sami ,ko so poplave
notrajnc05
11. 11. 2014 21.30
+7
Tisti dol so u dreku do vratu tud brez poplav... Ko je po njih usekala še narava so pa itak v brezupnem položaju, tko da od njih ni realno pričakovati zahvale v obliki kakršne koli pomoči.. Država naj se zgane in nardi vsaj za -2 kar je obljublja...
Thruma
11. 11. 2014 21.52
-1
LovecNaKomuniste
11. 11. 2014 22.01
+4
Dobrota je sirota. Jaz samo še čakak naslednje leto in arbitražno odločitev, ko nam bodo Hrvati pobrali morje.
Eastman
11. 11. 2014 22.03
-4
Razsežnosti takratnih in zdajšnjih poplav NISO PRIMERLJIVE.
pe?navodo
11. 11. 2014 23.14
+3
Državo čakat da bo kaj nardila je največja neumnost. Kot da bi v vodi stal in čakal da te odnese.
al25
11. 11. 2014 21.08
+28
Dajte razumet, da se vojsko aktivira takrat, ko da civilna zaščita zeleno luč. Ne se smešit z izjavami, da vojak ne bo pomagal svojemu narodu. Zal cist prevec primitivnih mislecov tu gor
bloobyu
11. 11. 2014 21.08
+15
pa še to, vrli naši novinarji..namesto, da ljudem na poplavnih območjih rinete mikrofone v obraz in jih sprašujete neumnosti kot npr "a vas je kaj strah" (ker jih valda ni, skačejo od sreče, da majo pol bajte v vodi), jih raje povprašajte po imenu kraja, v katerem se nahajate. saj so prijazni in vam bodo rade volje povedali. da ne boste izpadli, kot da ste vse ure geografije v šoli prešpricali oz. prespali.
bik taurus
11. 11. 2014 20.31
+5
ne umenjat vojake k vojak sam nesme nč če mu kdo ne ukaže . neki sm zaslediv za moste in nažalost vse most k jih ma vojska so že postavljeni po sloveniji več let
bik taurus
11. 11. 2014 20.33
+6
če pa mislte da je tok fajn u vojski se zaposlite
AlternativeFacts
11. 11. 2014 20.21
+7
Tole je že prav zoprno, ne samo poplave, zaradi pretoplega vremena še komarji vstrajajo pri življenju..mislim, še kakšna malarija se manjka....gremo folk hladilnike in hladilne skrinje na stežaj ofnat, da končno pride malo mraza v deželo in pomori ta mrčes, saj smo že sredi novembra pa mamo +17 zunaj....
?upka
11. 11. 2014 18.48
+8
Danes sem bila v NAdlesku in ne Podlesku!
windmaster
11. 11. 2014 19.40
+7
bloobyu
11. 11. 2014 14.56
+19
zaenkrat so prišla 4 vojaška vozila, lepo, da so končno prišli pomagat našim utrujenim gasilcem. gledamo v nebo in upamo na najboljše, danes nam vreme žal ni naklonjeno, ker večino časa dežuje.
1adler
11. 11. 2014 18.30
+2
uglavnem delajo gasilci zastonj,a vojaki,ki imajo plačo pa krepko manj-tu in tam kaj
bloobyu
11. 11. 2014 19.38
+5
to je definitivno res. še posebej prostovoljni gasilci. ampak vseeno prav, da pridejo tud vojaki malo delat, ni res?
suzuki bandit1200
11. 11. 2014 13.31
+28
Vsaka jim čast tem par prostovoljcem, da so prišli pomagat, ampak kje je ostala vojska, morali bi posredovati s vso potrebno opremo in osebjem in to pred gasilci, saj njih plačujemo, da branijo našo državo, tudi pred naravnimi sovražniki.
suzuki bandit1200
11. 11. 2014 15.34
+13
Minuse talajo pa tisti vojaki ki so na bolniški, tako jih lahko pričakujem še tisoč.
pinocio
11. 11. 2014 16.53
+5
revanšist
11. 11. 2014 18.36
-13
"naši" vojaki čakajo poziv za v afganistan,ko pa ga dobijo- pa vsi v jok.Ko pa je potrebna "intervencija v poplavljenih območjih se pa minister za obrambo zavije v vato in joče češ da jih ni nihče pozval.Kje ima naša vojska poltonske mostove,kje ima čolne,kje so vsa vozila ,ki premorejo vožnjo po vodi do metra višine.Sem dovolj star da vem da je jugovojska vse to imela in uporabljala tudi za zaščito "civilistov".Naša vojska je pa samo za to da se hvali kako pomaga nekim tujcem ,da se učijo veščin uporabe kalašnikovk.hvala za tako pomoč "prebivalec poplavljenih območij na notranskem".Imel sem zalito hišo.Pesek v vreče sem si moral filati sam s sinom.gasilci so pa sedeli v krizenm centru.Hvala za tako pomoč.enako se je dogajalo med žledom
Laki je malo nervozan
11. 11. 2014 19.10
+7
badi 27
11. 11. 2014 19.51
+5
Vojakov pride tolko kolko se jih zahteva, tak da ne pametujte več na pamet pa si preberite gdo koga aktivira in gdaj
notrajnc05
11. 11. 2014 20.35
+4
notranjc, spremeni svoj nick, da me slučajno kdo ne zamenja s tako blodnjo k si ti....
zombie_killer
11. 11. 2014 23.22
-2
Vojska nabira kondicijo, da bo tepla ovčke, kot ste vi na protestih! Upogjeni blokovci pejte delat mal, sam ne morte, ker imate 2 levi roki!
maajde
11. 11. 2014 12.46
+46
Prav je, da vojska pomaga. Upam le, da se ne bo našel kdo iz vlade, da gre za delo na črno!
enoh
11. 11. 2014 12.41
-10
kje so pa naši dobili te uniforme? zgledajo na las podobne iraškim :P
rdecioktober
11. 11. 2014 10.01
+22
sam še strese enkrat močno pa smo na kolenih da nam jasno ni 30 let ...
LLLEPI
11. 11. 2014 10.18
+36
Cas je da stresemo nase politike oziroma,da se jih otresemo.V taksnem nacinu zastopanja jih ne potrebujemo
XmassivX
11. 11. 2014 18.29
Če se strese pol se vsaj kakšna luknja odpre da voda odteče
1adler
11. 11. 2014 18.31
+3
LLLEPI
11. 11. 2014 09.20
+71
Drzava ze pomaga podrazila gorivo,crpalke od danes naprej crpajo po novih cenah.
Hinkoinvinko
11. 11. 2014 08.58
+6
Dragi Ločani... Polovica vojakov SV je na Kosovu in v Afganistanu, druga polovica je na bolniški. ostalo so administratorji in fiktivni "svetovalci". Zato veliko sreče. Raje na pomoč pokličite koga drugega!
F_O_X
11. 11. 2014 09.09
+20
če že pišeš traparije jih prej preveri, v afganistanu ni več sv
blokirani
11. 11. 2014 09.11
+10
sneznik_1796
11. 11. 2014 08.35
+24
24UR ...Najhuje je v Kozariščah, Markovcu, Danah, Podlesku in Pudobu. NADLESKU in NE Podlesku !!
windmaster
11. 11. 2014 11.39
+11
Pravilnega črkovanja se na FDVju ne učijo!
KrofKrof
11. 11. 2014 13.40
+4
bloobyu
11. 11. 2014 14.50
+4
v prejšnjih člankih so napisali tudi, da so navedene vasi zaselki :) geografija jim pač ne gre, kaj čmo. markovec, markovci, nadlesk, podlesk, to je vse eno in taisto.
numlk
11. 11. 2014 08.32
+84
Kje ste Bosanci, Srbi? Bili ste glasni in jasni, da nam boste pomoč vrnili, ko jo bomo potrebovali. Kje ste zdaj? Kje si evropska unija in tisti v Bruslju? Dejte pomagat ajde. Boga Slovenija mora vsem pomagat, Sloveniji pa nihče.
hotchilipoper
11. 11. 2014 08.38
+15
Ko bodo drugi poplavljeni od nas lahko dobijo le k
Hinkoinvinko
11. 11. 2014 09.00
+53
Mislim, da Bosance tud zaliva.. pa kaj naj oni dajo, nimajo za burek (kot mi kmalu ne bomo)... še vedno kidajo od svoje katastrofe in bežijo pred roji pobesnelih komarjev in se ogibajo naplavljenih min... Spomni se, kako so nam vsi pomagali ob žledu... predvsem Avstrijci! Kako, da nam nihče ne pomaga? Sicer pa, kot vem, mora najprej VLADA zaprosit za pomoč... Cerar raje kadruje preverjene in dobro premišljene kadre, zato se nima časa ukvarjat s takšnimi "drugorazrednimi temami"...
blokirani
11. 11. 2014 09.13
+13
Primerjati te poplave s tistimi v Bosni in Srbiji je kot primerjati jabolka s krompirjem.
modrix
11. 11. 2014 12.25
+6
ni res... glih tko majo uničene hiše kot dol... edin na manjši površini..ma vseeno poplalene bajte so ukrepou pa nobenih...
Poisonivy
11. 11. 2014 13.25
+7
ma ni primerjave res, no, a ste pozabil, 10.000 evakuiranih, ene 15 mrtvih...tam je voda dobesedno naenkrat zalila vse, d aniso imel časa niti pobegnit, akj šele stvari umaknit, da plazov, ki so odnesle pol vasi ne omenjam... ne se hecat iz teh tragedij, k se vam bo vrnil x100
blokirani
11. 11. 2014 13.39
+2