Slovenija

FOTO: Tusk in Cerar za učinkovito izvajanje schengena in pomoč Grčiji

Logatec/Brdo pri Kranju, 01. 03. 2016 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Če bo država zagotovila varovanje v azilnem domu, zunanje policijsko varovanje, azilantom omogočila učenje slovenskega jezika ter za vse skupaj tudi plačala, so v Logatcu pripravljeni sprejeti begunske družine z majhnimi otroki. V Ljubljani so prosilci za azil izvedli čistilno akcijo. Tusk pa se je na obisku v Sloveniji zavzel za učinkovito izvajanje schengena.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zelena luč za begunce
    02:24
    Iz SVETA: Zelena luč za begunce
  • Iz 24UR: Po Avstriji na vrsti Slovenija
    01:52
    Iz 24UR: Po Avstriji na vrsti Slovenija
  • Iz 24UR: Bo Tusk koga prepričal?
    02:12
    Iz 24UR: Bo Tusk koga prepričal?
  • Iz 24UR: Prosilci za azil čistili okolico Viča
    02:14
    Iz 24UR: Prosilci za azil čistili okolico Viča
Rdeči noski na Dobovi - 8
Rdeči noski na Dobovi - 8 FOTO: Reuters

Na včerajšnji izredni seji občinskega sveta Logatec so svetniki podprli predlagane sklepe, s katerimi ob določenih pogojih soglašajo z nastanitvijo beguncev v tamkajšnji azilni dom. Z enajstimi sprejetimi sklepi bodo danes seznanili tudi pristojna ministrstva in vlado.

Odpirajo vrata begunskim družinam z majhnimi otroki

Župan Občine Logatec Berto Menard je ob tem povedal, da sprejeti sklepi dovoljujejo namestitev beguncev v azilnem domu v Logatcu, vendar le za določen čas. Namestili bi lahko družine z majhnimi otroki, ki prihajajo z ogroženih vojnih območij, nikakor pa ne ekonomskih migrantov. Najprej naj bi v Logatcu namestili 50 beguncev, po določenem času brez kakršnihkoli težav pa bi lahko namestili do 108 beguncev.

In kakšne so zahteve Logatca do države?

Vse finančne obveznosti mora prevzeti država. Za red in mir bodo morali znotraj azilnega doma skrbeti varnostniki, azilni dom pa zunaj varovati policisti.

Azilantom bodo morali omogočiti učenje slovenskega jezika in druge dejavnosti. Ko bodo begunski otroci znali dovolj slovenskega jezika, jih bodo ob ustreznem obveščanju domačinov lahko vključili tudi v krajevno šolo in vrtec.

"Svetniki so na seji izpostavili, da se morajo državni organi držati dogovora, sprejetih sklepov občinskega sveta, da jim bodo občani Logatca lahko ponovno zaupali," je še dejal Menard.

Na seji so bili navzoči tudi predstavniki ministrstva za notranje zadeve in predsednik državnega zbora Milan Brglez.

V Logatcu do zdaj še niso namestili nobenega begunca, je še povedal Menard.

Prosilci za azil zavihali rokave in izvedli čistilno akcijo

Od prosilcev za azil je nedavno prišla pobuda, da bi s posebno akcijo očistili okolico azilnega doma na Viču v Ljubljani. Danes so jo tudi izvedli, saj se po njihovih besedah dobro zavedajo, da so v družbi različni odzivi na njihov prihod, med drugim negativni. Želeli so dokazati, da večina njih ni takšna, kot si nekateri predstavljajo. Kot je pojasnila Aigul Hakimova, aktivistka iniciative Protirasistična fronta brez meja, so akcijo povezali z mednarodno aktivistično pobudo Transnational social strike, ki povezuje vprašanje migracij in prekernega dela nasploh.

Tusk in Cerar za učinkovito izvajanje schengena in pomoč Grčiji

Premier Miro Cerar in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta se danes po pogovorih na Brdu pri Kranju zavzela za učinkovito izvajanje schengenskega režima in pomoč Grčiji pri varovanju zunanjih meja schengenskega območja. V izjavi za medije sta oba tudi podprla skupno evropsko rešitev begunske krize.

"A dokler te skupne rešitve še nimamo učinkovito izdelane in implementirane, je pomembno, da se pač zatekamo k vsem tistim rešitvam, ki vodijo v to smer," je poudaril slovenski premier.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk FOTO: Reuters

Kot je dejal, gre v tem smislu tudi njegova pobuda, ki jo je predstavil kolegom v EU, da je treba z vsemi močmi pomagati Grčiji, da zavaruje zunanjo schengensko mejo, obenem pa okrepiti linijo na makedonsko-grški meji. Povedal je tudi, da je v pogovoru s Tuskom izpostavil kot ključno, da se zavaruje schengen.

Tusk se je Cerarju zahvalil za uresničevanje schengna in njegovo pobudo. "Vaš angažma je neprecenljiv," je dejal in se mu zahvalil, da je bil "hkrati tog in obenem odgovoren".

Poudaril je še, da je zdaj pomembno, da so ukrepi usklajeni, da EU okrepi prizadevanja za zmanjšanje humanitarnih posledic in pomaga Grčiji. Po njegovih besedah tudi ni alternative dogovoru s Turčijo.

'Avstrija ni čakalnica za Nemčijo'

Predsednik Evropskega sveta, ki si pred vrhom EU in Turčije 7. marca prizadeva za evropski konsenz o ukrepanju v migracijski krizi, je v Slovenijo prispel iz Avstrije, kjer je pozval k polnemu izpolnjevanju schengenskih pravil skupaj z obnovo učinkovitega nadzora na zunanji meji EU v Grčiji. "Danes odpiramo novo poglavje v boju v zvezi z begunsko krizo: Nazaj k schengnu," je po pogovorih z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom poudaril Tusk. "To ni lahka odločitev, a resnica je, da alternative schengnu ni," je bil jasen.

Namen Tuskove turneje je pripraviti izredni vrh EU in Turčije, ki bo 7. marca, ter redni spomladanski vrh unije 17. in 18. marca. Vrh 7. marca bo sicer razdeljen na dva dela: najprej bo potekal sestanek s Turčijo, nato bo vrh unije ločeno razpravljal o schengnu. To naj bi bil tudi neuraden rok, do katerega naj bi bile države vzdolž balkanske poti pripravljene čakati na rezultate sodelovanja s Turčijo, preden začnejo same izvajati stroge ukrepe za zajezitev migracijskega toka.

Faymann se je strinjal, da je ključno vrniti nadzor na zunanje meje EU ter izrazil pripravljenost sodelovati pri oblikovanju alternative ukrepom posameznih držav. "Evropa živi od skupne evropske rešitve," je dejal. A kot je dodal, je nova omejevalna politika Avstrije trenutno nujno potrebna. "Avstrija ni čakalnica za Nemčijo," je poudaril in znova spomnil, da so lani sprejeli več prosilcev za azil na prebivalca od Nemčije.

"Avstrija se v zadnjih mesecih nahaja v očesu orkana," je priznal Tusk in dodal, da "ni presenečenje, da se frustracija krepi – da se potrpežljivost izteka, medtem v prve vrste prodirajo populistične sile".

Nocoj ima Tusk na programu še delovno večerjo s slovenskim premierjem, v sredo pa bo obiskal sprejemni center na Dobovi. Nato bo odpotoval v Zagreb, kjer se bo še isti dan sešel s hrvaškim premierjem Tihomirjem Oreškovićem in v Skopje na pogovore z makedonskim predsednikom Gjorgejem Ivanovom. V četrtek se bo v Atenah pogovarjal z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom, nato pa bo obiskal še Turčijo, kjer bo tudi v petek.

O nadaljnjih aktivnostih držav v povezavi z upravljanjem migracijskih tokov so danes v Beogradu govorili tudi vodje policij držav, ki ležijo na balkanski migracijski poti, Nemčije in Nizozemske. Iz Slovenije se je srečanja udeležil generalni direktor policije Marjan Fank.

Katičeva se je zahvalila Civilni zaščiti za učinkovit in človekoljuben odziv v begunski krizi

Prispevek pripadnikov Civilne zaščite k učinkovitemu in človekoljubnemu odzivu Slovenije na prihod beguncev in migrantov na naše ozemlje je neprecenljiv, je obrambna ministrica Andreja Katič poudarila na slovesnosti ob svetovnem dnevu Civilne zaščite (CZ). Pripadnikom CZ se je zahvalila za trud in čuječnost in za njihova prizadevanja, da se ljudje lahko počutijo varne.

Po oceni ministrice so se njeni pripadniki na nenaden in obsežen val migrantov odzvali z vso resnostjo, premislekom in požrtvovalnostjo. Pridobljeno znanje so učinkovito prenesli v prakso, dokazali so svojo suverenost in profesionalnost, je poudarila Katičeva.

Ob tem se je ministrica zavzela za sistemsko rešitev, da bi na ravni države začel delovati urad, ki bo skrbel za vse dejavnosti, povezane z migranti. "Jasno je namreč, da begunski val ne bo presahnil in da bo delo z njimi trajalo še kar nekaj časa," je dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni