Slovenija

V Logatcu lahko letite: prvi simulator prostega pada v Sloveniji

Logatec, 17. 12. 2015 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Logatcu so uradno odprli vetrovnik - simulator prostega pada, ki ni le prvi v Sloveniji, temveč tudi v tem delu Evrope. V centru Aerodium bo lahko lepote letenja preizkusil širok krog uporabnikov - od najmlajših do starostnikov, primeren pa je tudi za treninge športnih padalcev.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V Logatcu lahko od zdaj naprej letite
    02:22
    Iz SVETA: V Logatcu lahko od zdaj naprej letite
  • Iz 24UR: Letenje brez kril
    02:11
    Iz 24UR: Letenje brez kril

V Logatcu so danes uradno odprli vetrovnik - simulator prostega pada, prvega v Sloveniji in tudi nasploh v tem delu Evrope. V centru Aerodium bo lahko lepote letenja preizkusil širok krog uporabnikov - od najmlajših do starostnikov, primeren pa je tudi za treninge športnih padalcev.

Investicija v vetrovnik je znašala 2,5 milijona evrov, vključuje pa tako gradnjo kot nakup tehnologije in franšize podjetja Aerodium Technologies, so pojasnili pri podjetju Vizija Pro z Brezovice pri Ljubljani, ki je izpeljalo zahtevni projekt.

Kot je za povedal direktor Vizije Pro Borut Winterleitner, so se za gradnjo v obrtni coni Logatec med drugim odločili zaradi geografske lege v bližini Ljubljane ter italijanskega, avstrijskega in hrvaškega trga. Odločili sta tudi dobra dostopnost zaradi bližine avtoceste in zagotovljena energetska preskrba.

Winterleitner je prepričan, da bo vetrovnik prinesel pozitivne učinke za lokalno okolje, saj pričakujejo, da bo spodbudil razvoj turizma in prinesel tudi nova delovna mesta. Načrtujejo zaposlitev okoli 10 ljudi.

Gradnja objekta, ki jo je prevzelo gradbeno podjetje Pan trade, je trajala dve leti, potem ko so leta 2013 pridobili gradbeno dovoljenje.

Vetrovnik je posebna letalna naprava, kjer skozi posebej oblikovane zračne kanale teče zračni tok, pojasnjujejo na spletni strani podjetja Vizija Pro. Zračni tok v vetrovniku je tako močan, da se je mogoče nanj uleči in tako simulirati letenje.

V logaškem Aerodiumu ponujajo možnost rekreativnega letenja, ki je primerno za vse starostne skupine od otrok, starejših od šest let, kot tudi vadbo športnega letenja. Pogoj za slednje je zaključena šola letenja ter licenca AFF ali licenca športnega padalca.

Vetrovnik ima letalno komoro v obliki valja s premerom 3,7 metra, v višino pa sega devet metrov. Moč motorjev, ki pihajo zrak, na katerem človek lebdi, je 1000 kilovatov.

Tehnologija je plod mednarodnega podjetja Aerodium Technologies, ki ima evropski sedež v latvijski Rigi. Podjetje sodi med vodilne v svetu na področju proizvodnje vertikalnih vetrovnikov, pa tudi na področju letalnih predstav. Vetrovnike je doslej postavilo že v 29 državah po svetu.

Aerodium je že leta 1979 v Kanadi ustvaril prvi rekreativni vertikalni vetrovnik na svetu. Najbližji podobni logaškemu so v Budimpešti, na Dunaju in v Torinu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

needspeed
18. 12. 2015 08.37
+0
NORO! upam, da bo čim več uresničenih sanj! :)
perlhelp
18. 12. 2015 08.26
+1
A te cene so pravilne oz. normalne - 45€ za 2 min ?
Shinan79
18. 12. 2015 08.47
+1
Koliko??? Me ne vidijo tam... Za 10€ mogoce se nekako za toliko pa ni sans....