Slovenija

V logaški izpostavi azilnega doma nastanili pet družin

Logatec, 08. 03. 2016 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zatočišče pred vojno je v logaški izpostavi azilnega doma zaenkrat našlo pet družin, kar pomeni skupno 23 oseb. Da se v Logatec naseli zgolj ranljive skupine prosilcev za azil, je zahteval tamkajšnji občinski svet, saj je nekatere občane strah, da bi v njihovi bližini naselili migrante, ki so jih iz različnih razlogov vrnile druge evropske države.

V izpostavi azilnega doma v Logatcu so v ponedeljek nastanili pet družin, skupno 23 oseb. Za njihovo nastanitev je pred tednom dni dal zeleno luč tudi logaški občinski svet, ki je ob nekaterih pogojih soglašal s prihodom beguncev v tamkajšnji azilni dom.

24. februarja je pred poslopjem azilnega doma v Logatcu potekal protest zaskrbljenih občanov.
24. februarja je pred poslopjem azilnega doma v Logatcu potekal protest zaskrbljenih občanov. FOTO: Damjan Žibert

Seja občinskega sveta je sledila odločitvi vlade, da zaradi povečanega števila prosilcev za mednarodno zaščito aktivira kontingentni načrt in v skladu z njim izpostavo azilnega doma predvidi tudi v Logatcu. Kar pa je med tamkajšnjimi občani sprožilo tudi strah, da bi v njihovi bližini naselili migrante, ki so jih iz različnih razlogov vrnile druge evropske države.

Od 17. septembra do 7. marca je po podatkih ministrstva za azil zaprosilo 507 oseb.

Občinski svet je nato v začetku meseca sprejel več sklepov, s katerimi je zahteval, da se v Logatcu nastani izključno ranljive skupine prosilcev za azil, kot so družine s šoloobveznimi otroki z vojnih območij. Prav tako je zahteval, naj bo njihova namestitev postopna, v prvem obdobju do največ 50 oseb, po ugotovitvi, da so vzpostavljeni varnostni in drugi pogoji ter medsebojno zaupanje, pa največ do 108 oseb.

Občina Logatec je občane o prvih nastanitvah v tamkajšnji izpostavi azilnega doma obvestila prek svoje spletne strani, prav tako so informacijo potrdili tudi na ministrstvu za notranje zadeve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3