Slovenija

V ljubljanskem živalskem vrtu zdravih živali ne ubijajo

Ljubljana, 05. 03. 2014 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po evropskih živalskih vrtovih naj bi letno usmrtili od 3000 do 5000 zdravih živali. Tema se je odprla, ko so na Danskem usmrtili zdravega samca žirafe. Ali zdrave živali evtanazirajo tudi v ljubljanskem živalskem vrtu?

Usmrčena žirafa na Danskem
Usmrčena žirafa na Danskem FOTO: Reuters

Pred tedni so v danskem živalskem vrtu usmrtili zdravega samca žirafe Mariusa in ga namenili za hrano plenilcem v živalskem vrtu in s tem dvignili ogromno prahu. Za dodatno zgražanje je poskrbela Lesley Dickie, direktorica Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev, ki je za BBC dejala, da letno po vsej Evropi v živalskih vrtovih usmrtijo od 3000 do 5000 zdravih živali. Med njimi je tudi nekaj sto večjih živali, kot so žirafe, levi in medvedi. Prava številka ne obstaja, saj včasih usmrtitve oziroma razlogi zanje niso zabeleženi.

Vprašanje, ali so usmrtili kakšno zdravo žival, smo naslovili tudi na Živalski vrt Ljubljana. Zatrdili so, da ne. Barbara Mihelič, strokovni vodja v ZOO Ljubljana, je za 24ur.com pojasnila, da je pri nas usmrtitev zdravih hišnih živali prepovedana, usmrtitev rejnih živali za hrano pa je legalna. V skladu s tem ravnajo tudi v živalskem vrtu.

''V ZOO Ljubljana torej ne evtanaziramo zdravih ali presežnih zoo živali, za hrano našim živalim pa uporabljamo vrste in pasme, ki se tradicionalno pri nas uporabljajo kot hrana,'' je povedala in nadaljevala, da na našem zakonodajnem področju in tudi sicer vlada velika zmeda v definicijah raznih skupin živali, kaj so hišne, kaj rejne, prostoživeče živali in kako kategorije prehajajo pred in po smrti teh živali.

Tiger v ljubljanskem živalskem vrtu.
Tiger v ljubljanskem živalskem vrtu. FOTO: Miro Majcen

''Strokovno je težko reči, da so konji in osli primerni kot hrana mesojedim živalim, zebre iz iste družine pa ne. Ali pa, da kapibare, ki so največji glodavci na svetu, ne bi smeli hraniti mesojedim živalim, podgane in miši pa lahko hranimo kačam in drugim živalim, lahko jih celo ubijamo in zatiramo kot škodljivce,'' je dodala Miheličeva.

Miheličeva je tudi spomnila na reševanje problematike prekomernega števila nekaterih vrst prostoživečih živali v naravi. ''V naši zakonodaji je legalno in tudi javnost na splošno sprejema odločitev, da se vsako leto usmrti določeno število medvedov, srnjadi in drugih lovnih živali. Tudi te so sicer lahko popolnoma zdrave in mlade (kot je bila omenjena žirafa), vendar zanje stroka ocenjuje, da jih je v naravi preveč. Ali lahko torej trdimo, da bi bila usmrtitev ’presežnega’ medveda v živalskem vrtu na Danskem nesprejemljiva, tistega v gozdu v Sloveniji pa ne?'' je ob tem postavila vprašanje Miheličeva in dodala, da pa je res, da lahko rojstva v živalskih vrtovih kontrolirajo, a tudi to ima svojo ceno.

Danci zelo racionalni

Gepard v ljubljanskem živalskem vrtu.
Gepard v ljubljanskem živalskem vrtu. FOTO: Miro Majcen

Miheličeva iz ljubljanskega živalskega vrta je opozorila, da je zgodba iz danskega živalskega vrta o usmrtitvi žirafe kompleksna. ''Pri danskem ravnanju s presežki zoo živali (kot je nam znano) po njihovi zakonodaji ne gre za evtanazijo zdravih živali, kot se primerja z našim zakonom o zaščiti živali. Tudi pri nas usmrtitve živali obravnava več zakonov, poleg zakona o zaščiti živali še lovska zakonodaja in zakonodaja, ki ureja področje rejnih živali. Mislimo, da gre bolj za vprašanje, kaj je etično uporabiti za hrano živali, to pa je pri različnih narodih zelo različno,'' je pojasnila in dodala, da lahko ista žival spada tako v kategorijo prostoživeče živali, živali v živalskem vrtu ali pa v kategorijo rejnih živali. Še toliko se stvar zaplete zaradi kulturnih razlik med narodi, celo v Evropi, kaj se lahko znajde na jedilnikih in kaj ne.

Miheličeva je še razložila, da ima severozahodna Evropa, predvsem Danska, glede usmrtitve in uporabe mesa živali zelo racionalne poglede. ''Neka žival je lahko sprva žival v živalskem vrtu, če/ko postane presežek, pa prestopi v kategorijo ’hrana za druge zoo živali’. V primeru žirafe to pomeni, da ne vidijo etične razlike v tem, če levi pojedo žirafo ali kravo oziroma zavestno nočejo ločevati živali na več ali manj vredne v smislu: leve je sprejemljivo hraniti z govedino, piščanci, kozami, ovcami in podobno, nikakor pa ne z žirafami, zebrami, antilopami in drugimi ’karizmatičnimi’ živalmi.''

Konja na slovenski kmetiji v ZOO Ljubljana.
Konja na slovenski kmetiji v ZOO Ljubljana. FOTO: Miro Majcen

Kot je znano, je usmrčena žival v Kobenhavnu postala hrana za leve. Dele so uporabili za preučevanje. Usmrtitev je potekala pred zainteresirano javnostjo, med gledalci so bili tudi otroci. Žirafo so usmrtili, da so preprečili parjenje med sorodniki. V oči pa bode, da so se za žirafo zanimali drugi evropski živalski vrtovi, a se za oddajo niso odločili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johny_english007
06. 03. 2014 15.19
+0
najbolši so mi pa komentarji, da bi bilo bolje da bi žirafo spustili v naravo. Dejte si tisti mal pogledat posnetke kako zgleda evtanazija, pa kako naravna ''evtanazija'' (beri kot plen levov)..... v vsakem primeru pa bi žirafa končala kot hrana za leve. :D :D
santamaura
05. 03. 2014 11.32
+7
Meni je pa najbolj čudno to, da šolani biologi v enaindvajsetemu stoletju mislijo, da je lahko žival, ki je zaprta v kletki zdrava
burek69
05. 03. 2014 09.23
+3
ja večino biologov dela v živalskih vrstah in so metali 4 leta biologije stran, tko k vi FDV zato da bi ubijali živali, k so zdrave? od kod vam statistika? med predavanjem smo pravkar meli debato...a vi ste plačani samo zato da lažete in laži objavljate?
ssecnik
05. 03. 2014 09.03
+3
A da ne?Kdo pa je potem postrelil bizonje mladičke?
Zorz
05. 03. 2014 08.50
-2
Vse kul, toda pred javnostjo pa vseeno ni treba tega delati a ne?
dr.dare
05. 03. 2014 08.52
+8
Ravno pred javnostjo je treba delat da otroci vedo da hrana ne raste v konzervah!!!!
luckyss..
05. 03. 2014 08.59
+7
@dr.dare...Tokrat se strinjam s tabo - naj se otroci sami odločijo, če želijo, da se za njihovo prehrano ubija...
dr.dare
05. 03. 2014 09.04
-3
ubija se v vsakem primeru... al solato, paradajz al pa jagnje in kozlička....
luckyss..
05. 03. 2014 09.07
+8
Solata te vsaj ne gleda s svojimi očitajočimi otožnimi očmi preden jo odrežeš ;)
dr.dare
05. 03. 2014 09.09
-5
Če imaš takšno domišljijo da pri živalih čutiš očitanje potem ti ne bo problem si to isto domišljati si tudi pri solati...
luckyss..
05. 03. 2014 09.11
+9
Za videti strah v živalskih očeh ne rabiš domišljije...
dr.dare
05. 03. 2014 09.12
-1
Mene je tud položnice strah ko pride pa jo še zmeri plačam....
dr.dare
05. 03. 2014 09.20
+0
Zorz
05. 03. 2014 09.21
-4
Pride lahko do kakšnih konfliktov v glavah, predvsem otroških. Saj vidite, da se tudi odrasli ne znajo čisto zediniti ali je to ok ali ne, kaj šele otroci. Otroke bi morali peljati na farme, kjer se ubija živali za hrano. Zoo pa je spolzko področje. To je hkrati tudi kraj kamor si gremo ljudje ogledati z živali z namenom, da jih pustimo žive in v dobri formi.
dr.dare
05. 03. 2014 09.24
+9
Kje je večji konflikt ko lev je slovenskega piščanca ali afriško žirafo?
Zorz
05. 03. 2014 10.12
+2
Saj pravim, da jaz razumem za kaj gre in se strinjam s tabo. Ni pa nujno, da to vsak otrok razume, ki to gleda.
najjana
05. 03. 2014 08.28
+7
Praškovarit
05. 03. 2014 08.22
+8
Uboge živali. mislim halo, žirafo usmrtit???? za hrano?????? mar bi jo raj v naravo spustili, če bi sploh znala preživeti. res ne razumem tega početja, potem takem lahko ZOO enačimo s klavnicami! Ni dovolj, da je žival v ujetništvu, še ubit jo je treba za brez veze. res žalostno :((((
dr.dare
05. 03. 2014 08.28
+5
nič ni za brez veze.... ampak za hrano tigrom, levom itd....
Strok
05. 03. 2014 08.32
+7
nič ni brez veze, ko pa zakoljejo prašička, da si lahko ti namažeš zjutraj pašteto je pa vse kul al kk???
Megaclite
05. 03. 2014 08.45
+8
Ja, na danskem naj jo spustijo nazaj v svojo naravno okolje, lol. Tigri pa naj jedo kikiriki.
Strok
05. 03. 2014 08.21
+8
Tukaj ne morem ostati tiho. Vsak, ki se zgraža nad dejanji danskega živalskega vrta nima pojma. Če pa se že zgraža pa srčno upam, da je vegeterjanec, ker drugače ta oseba dela veliko krivico ostalim živalim, kot so ovce, koze in govedo. Ljudje smo pac na vrhu prehranjevalne verige in smo po definiciji vse jedci. Zato pač jemo meso, le, da tega pripravljamo na nam manj surov način. V živalskih vrtovih je veliko ogroženih vrst, ki so tam le po zaslugi takih narovovarstvenikov, ki skrbijo za pravilno razmnoževanje, da se lahko določena vrsta normalno ohranja. Npr. Nosorogov na celem svetu ni 100 000 in, če bi se sorodniki med seboj parili bi vrsta slej ko prej izumrla. In prav s tem namenom ubijejo, nekatere živali v živalskih vrtovih. Ne vidim razloga zakaj ne bi z njim nahranili še ostalih plenilcev naj meso vržejo stran? Namesto ene žirafe pa bi morali ubiti 3 bike? Tako narava funkcionira że milijone let in upam, da bo še dolgo. Kdor tega ne razume pa naj bo rajši tiho. Na svetu je na srečo še veliko ljudi, ki rešujejo ogrožene vrste živali in, če jih pri tako majhnem številu parili med sorodstvom bi že zdavnaj izumrli. Pa si vi predstavljajte, da si lahko svojega partnerja izberete le v ožjem krogu bratrancev oz. Sestričen.
Strok
05. 03. 2014 08.24
+6
Ps. Ljudje nismo na vrhu prehranjevalne verige tu so še virusi in črvi, ki veselo razgrajujejo po pokopališčih. Takšno je življenje ne zatiskajmo si oči. Narave se ne da pretentati..
luckyss..
05. 03. 2014 08.31
+2
"Tako narava funkcionira że milijone let in upam, da bo še dolgo." To je edini tvoj stavek, ki je smiseln.O načinu ohranjanja živalskih vrst sva z @verbena že omenila humane možnosti. In če smo na vrhu prehrambene verige, moramo dokazati, da smo tudi na vrhu mentalne....
Strok
05. 03. 2014 08.43
+4
Se strinjam luckyss, ampak potem spet pridemo do perečega vprašanja, kot pri vsakem problemu v 21 stoletju. Kdo bo financiral take naravne rezervate? V Afriki, kjer je zemlja relativno poceni to še gre. V Evropi pa ne, vsaj ne po najbolj naseljenih kotlinah. Pa tudi v Afriki ne bi šlo, če z živalskimi vrtovi ne bi približali živali ljudem. Videna žival v živalskem vrtu človeku priraste, k srcu in, ljudje, ki imajo kaj več pod palcem se mogoče, kdaj pa kdaj odločijo financirati kakšen rezervat v Afriki, Aziji za ohranjanje ogrožene vrste. Živali je treba pokazat ljudem. Drugače ne ti in ne jaz ne bi vedela kako izgleda Lev ali Tiger. Največji problem je, ker si je človek vzel prevelik kos zemlje in tako odžrl naravno okolje mnogim živalskim vrstam.
luckyss..
05. 03. 2014 08.56
+1
1. Kdo bo financiral take naravne rezervate? ....Tudi živalske vrtove financira država.(vstopnina ne zadostuje niti za njihove plače) 2.Živali se najbolje (in najceneje) ohranjajo v njihovih naravnih okoljih, torej lev ali slon nimata v Evropi kaj iskati. 3. To, da moraš vse neavtohtone živali videti v živo je tipičen primer človeške nečimrnosti ( če ti je to tvoj življenjski cilj, pa jih lahko vidiš v naravnem okolju).
vipxy
06. 03. 2014 10.55
+0
Ljubljanski živalski vrt ne financira država ampak občina. Drugače pa so levi živeli tudi v Evropi (preden se je "razpasu" človek ;) Lev je v Evropi izumrl nekje v prvem stoletju našega štetja.
Verbena
05. 03. 2014 08.08
+16
Zame je življenje v ujetništvu nesprejemljivo in nehumano!! Vsaka žival čuti in res ne razumem, zakaj jih utesnjevati v kletkah!!....naj svobodno letajo, skačejo, tekajo, plavajo...strmeti bi morali k temu, da živimo v sožitju z naravo, ne pa si jo prikrojiti po svojih željah!! Trgovina z divjimi živalmi je samo biznis za nekoga, počutje živali pa ga ne zanima!! Tudi razne cirkuške predstave, kjer nastopajo divje živali so mi skrajno nehumano dejanje!...Sem pa za t.i. živalske vrtove, ki naj ne bi služili razkazovanju živali, ampak bi imeli reševalni namen...kasneje z možnostjo vrnitve v naravo!!!...Tudi po svetu so že bili pravi ljubitelji narave in privrženci tega, da naj živali živijo v svojem naravnem okolju..pa vemo, kaj vse se je dogajalo!!....in veseli me, da nekateri še vedno vztrajajo kljub vsej trgovini z živalmi!!....pustimo v naravi, kar sodi tja, narava sama tako ve kako in kaj, če se le človek ne meša vanjo!!
ODSLUŽILDOB
05. 03. 2014 07.55
+7
Sem lovec in zdravih živali ne streljam....jok brate navali minuse;)
dr.dare
05. 03. 2014 07.24
+6
In potem se čudimo da otroci roza krave rišejo? Kaj jih bomo učili da levi in volki mlečni riž jedo?
felix59 drugič
05. 03. 2014 18.58
+2
luckyss..
05. 03. 2014 07.18
+20
ZOO- ji v tej obliki so nepotrebni in sramota naše "sodobne" družbe. Za ohranjanje in "ogledovanje" živalskih vrst so primerni kvečjemu nacionalni parki, kjer živali živijo v naravnem okolju. Če imate nekateri neustavljivo željo po opazovanju osebkov v kletkah, zaprosite za voden ogled na Dobu ali v LJ. Polje (vendar tu tvegate, da ne pridete več ven:)
dr.dare
05. 03. 2014 07.06
+4
Menda so piščanci in krave veliko bolj naravna hrana za leve kot žirafe!!! LOL
dr.dare
05. 03. 2014 07.00
+2
Ne pri nas raje vso hrano kupujejo ker smo menda najbolj bogati v evropi.... zakaj so le danci pred nami?
blabla33
05. 03. 2014 07.37
+1
dr.dare
05. 03. 2014 07.41
+1