Slovenija

VIDEO in FOTO: Množica pričakala slovenske nogometaše

Ljubljana, 19. 11. 2009 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred desettisočglavo množico na Prešernovem trgu so se zbrali reprezentanti, zaslužni za novo nogometno evforijo. Celotno dogajanje objavljamo v videu.

Nogometaši so na oder na Prešernovem trgu v Ljubljani prišli v majicah z logotipom svetovnega prvenstva, ki ga bo gostila Južnoafriška republika. Med plesom slovenske navijaške himne Slovenija gre naprej, ki so jo zapeli Pero Lovšin, Vlado Kreslin in Zoran Predin, so pokale tudi petarde, nogometaši pa so vidno ganjeni zaplesali pred okoli 10.000 zbranimi navijači.

Sprejem nogometašev na Prešernovem trgu-5
Sprejem nogometašev na Prešernovem trgu-5 FOTO: Miro Majcen

Najprej jih je pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković, ki  jim je čestital: "Ljubljana, danes ponosno pozdravljam vse šampione. Hvala za vse kar ste naredili. Pred odhodom vam obljubljam trening tekmo na stadionu v Stožicah, ki bo imel samo 16.280 sedežev. Ljubljana vas bo tu pričakala, ko pridete nazaj."

Selektor reprezentance Matjaž Kek se je zahvalil navijačem in rekel: "Dobro sanje so dovoljene! Včeraj je sanjala cela Slovenija, potem pa je jih je Slovenija doživela! Še enkrat vsi skupaj poklon za te fante, ki so Slovenijo naredili ponosno!" Nogometaš in kapetan ekipe Robert Koren pa je bil kratek: "Vsem skupaj bi se zahvalil za vašo podporo. Mi smo pustili srce na in ob igrišču in skupaj nam je uspelo. Vidimo se na svetovnem prvenstvu ... Kdor ne skače ni Slovenc!"

Nogometaše je nagovoril tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič: "Danes smo tu, ne da bi se učili, ampak da praznujemo. Danes Slovenija slavi. Včasih ugotavljamo, da ni narejeno vse, da je premalo, da ni dokončnano. Ti fantje so dokončakli svoj posel. Tu smo zato, da jim damo energijo preden grejo na svetovno prvenstvo!"

 

Po pesmi 'Še en gol mi dej', namenjeni predvsem strelcu včerajšnjega zmagovitega zadetka Zlatku Dediću, pa sledi predstavitev vseh reprezentatnov. Vsakega igralca navijači pospremijo z bujnim aplavzom. Po končani predstavitvi pa so navijači in nogometaši skupaj vzklikali: "Šampioni, šampioni, ..." Kek je dobil še eno priložnost, ki jo je izkoristil za zahvalo vsem navijačem in tudi igralcem: "Hvala Slovenija, hvala za vse in hvala fantom! Prepričan sem, da tudi na svetovnem prvenstvu ne bodo razočarali!"

Ob velikem uspehu je svoje čestitke poslal tudi narodni svet Koroških Slovencev. Zapisali so, da gre za "zgodovinsko zmago" in da je "njihov uspeh spodbuden tako za Slovenijo kot tudi za Slovenke in Slovence v zamejstvu in po svetu".

Za konec se je oglasil še predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič: "Najprej moj poklon najboljši publiki na svetu in še velik aplavz tej ekipi ... Spustili smo samo eno prvenstvo. Priprave za novo se bodo začele že v ponedeljek. Pokazali smo, da naša skupina ni tako slaba. Edini smo premgali prve štiri." Še posebej pa se je zahvalil vsem navijačem, ki so ekipo podpirali na gostovanjih med kvalifikacijami za svetovno prvenstvo.

Sprejem nogometašev na Prešernovem trgu-10
Sprejem nogometašev na Prešernovem trgu-10 FOTO: Miro Majcen

Preden so se nogometaši poslovili pa so še skupaj z zbranimi privrženci nogometa zapeli slovensko himno.

Sinočnja zmaga slovenske reprezentance v Ljudskem vrtu v Mariboru, kjer so premagali Ruse in si prislužili nastop na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki, odmeva tudi danes.

Nogometaše je pred sprejemom v središču Ljubljane v predsedniški palači sprejel tudi predsednik države Danilo Türk.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (392)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FaceBookFan
23. 11. 2009 11.49
Smo najboljša navijaška skupina na Facebooku. Združevati smo se začeli že preden so naši zmagali proti Rusom, ker smo verjeli vanje. Zdaj verjamemo vanje vse do finala, do prestola sveta. SLOVENIJA GRE NAPREJ! Pridruži se nam tudi Ti! Facebook: SLOVENIJA NA SVETOVNO PRVENSTVO V NOGOMETU!!
JakaSraka
20. 11. 2009 13.57
Res smo dobili smo tekmo, ampak če gledamo skozi ekonomijo smo pa več zgubili, kot dobili. Rusi poraza ne bodo kar tako pozabili !!!
FUKONJA
20. 11. 2009 11.55
Kako fantastičen dogodek za samopromocijo in nabiranje političnih točk aktualnih politikov. In nekaj časa smo zameglili bistvene probleme o brezposelnosti, revščini in ostalih "dobrotah", ki se nam obetajo. Fantastično, fantastično!!!!!!!!!!
stardec
20. 11. 2009 11.49
@kales pravi:"A,kje so pa kaj naši sosedje brati-hrvati,nogometni narod,od faušije se bodo požrli!!!!!" kales, več Hrvati so izgubili fuzbalsko tekmo in dobili Piranski zaliv, slovenci pa smo izgubili Piranski zaliv in dobili fuzbalsko tekmo. Vsak svoje.
SherlockH
20. 11. 2009 10.18
Kako to, da nobeden ne govori o tem, kako enormno je Janković zapufal ljubljankoviče!? Pa kaj res, večian je itak mešanih balkancev, ne vidi, da ta kvazi menedžer zmajšuje blaginjo, sklicujoč se na zagotavljanje javnih dobrin, pri katerih -čudno-vedno odpovejo tržna načela!
partizan71
20. 11. 2009 09.59
Se strinjam, Janković naj polne stadion za Dan mladosti
kales
20. 11. 2009 08.53
Priznam, da takšne fešte ,kot jo naredijo štajerci v Mariboru,ne more bit nikjer drugje,zato se naj takšne tekme še naprej igrajo v MARIBORU!!
losser
20. 11. 2009 08.50
Lepa gesta od Jankoviča, da bo pripravljalna tekma na novem stadionu. Samo mislim, da morajo še tekmo pred SP zaigrati v Mariboru in nikjer drugje. To so dolžni ljudskemu vrtu :D
kales
20. 11. 2009 08.31
A,kje so pa kaj naši sosedje brati-hrvati,nogometni narod,od faušije se bodo požrli!!!!!
levo
20. 11. 2009 07.52
SherlockH:tebi bi bilo verjetno ljubše,da bi vam Peterle na orglice igral... :)BRAVO NAŠI...
SherlockH
20. 11. 2009 07.31
A te režimski pevci Kučanovega klana, Predin, Lovšin itd…res še ne mislijo odsedlati iz državnih jasli? Pa kdo, za boga, posluša to jamranje in stokanje, ki nima prav nobenega pomena. Če mene vprašate, so ti pevci le nekakšne eksternalije na kvazi kulturnem podorčju. Ostanki socialistične miselnosti in zafuranih memov!
rafael.m
20. 11. 2009 07.29
Vse čestitke! Opija je pa dovolj, danes je nov dan.
AmonAmarth
20. 11. 2009 07.16
Hiddink nima niti tolko jajc da bi priznal da smo jih popolnoma nadigrali!
crysis
20. 11. 2009 06.41
eh kr neki no zdej pa vsakmu fuzbalerju 1 miljoncek nagrade tko k direktorčki
budda
20. 11. 2009 06.38
kek pa pjan k mina ;)
budda
20. 11. 2009 06.35
haha ker fotr 55:00 - 56:00 lol
coach_sly
20. 11. 2009 05.11
A ve kdo kje se dobijo kupit majce NIKE I Feel South Africa.
mobius
20. 11. 2009 02.21
helgo 19.11.2009, 15:16 -10 "Kdor ne skače ni slovenec" - se je možn še kak bul butast slogan spomnit? Jaz pravim, da se ga da ampak zelo težko!!! Reklama pač za večino reklam pa se tako ve kakšne so hehe, upam da se spomnite od kod ta slogan. pz!!!
mobius
20. 11. 2009 02.14
gjuro2 19.11.2009, 16:37 -17 jA, ROXI, TO PA RES.... ...mi smo bili 3. na SP... ...olimpijski prvaki v rokometu (2x)... ...svetovni prvaki v rokometu (2x)... ...olimpijsko finale v košarki... ...svetovno in olimpijsko zlato v vaterpolu... PA VI??? KOLPA SINDROM??? No malo bom pretiraval, sam Cerar je osvojil več medalj kot vsi vaši športniki skupaj, sicer šala toda malo se zamisli in glede na št. prebivalcev ste statistično vzadaj tako da se pojej, sicer pa vedno navijam za športnike iz vseh bivših republik Juge, samo ko nastopajo proti nam se ve za koga sem, kar za tebe ne velja, kljub temu, da si verjetno bil rojen tukaj in je verjetno eden od staršev Slovenec, ti iščeš tolažbo v lažni veličini Hrvaške. pz!!!
mobius
20. 11. 2009 01.43
Spustite žogo na tla, nogomet je športna igra, vsaj naj bi bila, Irci bi vam lahko povedali kaj v bistvu je, realnost je pa povsem drugačna sedaj so vam podarili kanček sonca in potem boste spet v megli, najbolje to vedo delavci, ki so pvčeraj morali stavkati ve se kje, kar pa verjetno niste opazili v svoji zasljepljenosti, naši nogometni ekipi vse čestitke, toda pri nas je še veliko veš športov in športnikov, ki so veliko bolj uspešni pa nikoli ni takšnega cirkusa in to samo zato, ker se nogometna igra dogaja na velikem prostoru, kjer se v nekem trenutku lahko zbere veliko ljudi, da najdejo trenutek lažne sreče ali pa da se lahko skriti v množici izživljajo, za politike pa se tako ve kako je, ko so zmage so zraven, pri porazih pa so bolj poredko in enako velja za večino teh, ki so se včeraj in danes veselili. Pravim navijačem pa vsa čast, tako se navija brez izgredov in žaljenja in na tak način je vsaka zmaga slajša. Naši ekipi pa sporočilo, svoje ste dosegli, vse ostalo je samo smetana na vrhu gore. O igri pa samo še to ko ima naš nasprotnik igralca ali celo dva manj, ne sme imeti niti najmanjše možnosti za spremembo rezultata, kajti z vsemi igralci ni imel te možnosti medtem , ko bi po izključitvi dveh igralcev skoraj dosegel svoj cilj in to je bila napaka prejšne takoimenovane zlate reprezentancije, tisti ki vodijo ekipo naj se zamislijo, ta sindrom se mora odstraniti iz ekipe. Drugače pa ta ekipa igra bolje od bivše zlate, predvsem ne igrajo tako obrambno. pz!!