Slovenija

Pod vprašajem le še Ljubljana Center

Ljubljana, 25. 09. 2008 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
M.K./D.Š./STA
Komentarji
1239

SDS je zaradi nepravilnosti pri delu volilnih odborov vložila dva ugovora, od tega je volilna komisija v 4. volilni enoti Ljubljana Bežigrad že zavrnila en ugovor SDS. V volilni enoti Ljubljana Center je zaradi ugovora rezultat volitev vprašljiv za 36 tisoč volivcev.

Volilne komisije 10 volilnih enot so do srede do polnoči prejele skupno 17 ugovorov, od tega 13 ugovorov volivcev, dva ugovora kandidata in dva ugovora predstavnika liste kandidatov SDS. Volilne komisije so zavrnile ali zavrgle vseh 14 ugovorov, ki so jih obravnavale danes, tudi ugovor predstavnika liste kandidatov SDS v volilni enoti Ljubljani Bežigrad. O ostalih ugovorih bodo odločali jutri.

Volilna komisija 2. volilne enote s sedežem v Postojni je prejela tri ugovore volivcev, in sicer dva ugovora volivcev z območja Kopra in en ugovor volivca z območja Nove Gorice. V 3. volilni enoti Ljubljana Center je volilna komisija prejela sedem ugovorov sedmih volivcev in en ugovor predstavnika liste kandidatov SDS. V 4. volilni enoti Ljubljana Bežigrad je volilna komisija prejela štiri ugovore, in sicer en ugovor predstavnika liste kandidatov SDS, en ugovor kandidata Stranke slovenskega naroda in dva ugovora volivcev. Volilna komisija 7. volilne enote Maribor je prejela en ugovor volivca. Ugovor enega od kandidatov za poslanca madžarske manjšine je prejela volilna komisija 10. volilne enote s sedežem v Lendavi.

SDS je vložil dva ugovora v volilni enoti Bežigrad.
SDS je vložil dva ugovora v volilni enoti Bežigrad. FOTO: Damjan Žibert
V skladu s 106. členom zakona o volitvah v DZ ima zaradi nepravilnosti pri delu volilnega odbora oziroma okrajne volilne komisije pri volitvah vsak kandidat, predstavnik liste kandidatov in vsak volivec pravico vložiti ugovor pri volilni komisiji volilne enote. Ugovor se lahko vloži v treh dneh od dneva glasovanja.

Volilne komisije v 1. volilni enoti s sedežem v Kranju, 5. volilni enoti s sedežem v Celju, 6. volilni enoti s sedežem v Novem mestu, 8. volilni enoti s sedežem na Ptuju in 9. volilni enoti s sedežem v Kopru pa niso prejele ugovorov.

Bežigrad: Volilna komisija zavrnila vse ugovore

Volilna komisija 4. volilne enote s sedežem v Ljubljani Bežigrad je zavrgla ali zavrnila vse štiri ugovore. Med njimi tudi ugovor predstavnika liste kandidatov SDS, saj v nobenem primeru niso bile izkazane nepravilnosti, ki bi vplivale na izid volitev, so pojasnili v omenjeni volilni komisiji.

Glede ugovora SDS, ki je zatrjevala, da volilnim upravičencem, ki so prišli volit, na 18 voliščih ni bila dana možnost podpisati se v volilni imenik oz. tistim upravičencem, ki se ne morejo ali nočejo podpisati, ni bil narejen ustrezen uradni zaznamek na določenem mestu v volilnem imeniku, so v komisiji zatrdili, da so ugotovili, da na "16 voliščih teh kršitev bodisi sploh ni bilo ali pa so bile čisto neznatne, manjkal je eden oz. največ 10 podpisov oz. zaznamkov, kar je neupoštevanja vredno".

Na dveh voliščih je bila po besedah komisije kršitev večja. Na enem volišču ni bilo nobenega podpisa v volilnem imeniku, na drugem je manjkala približno polovica, poleg tega ni bilo niti zaznamkov, da se volivci niso mogli oz. hoteli podpisati, so dodali v komisiji. "Nihče ni trdil, da bi prišlo do tega, da ne bi volilne pravice izpolnili tisti volivci, ki so obkroženi v volilnem imeniku. Trditev je bila samo, da volivci, ki so volili, niso imeli možnosti podpisati se v volilni imenik. Da bi bil ugovor utemeljen, bi morala biti v njem zatrjevana kršitev taka, da je ali bi lahko bistveno vplivala na izid volitev po zakonu o volitvah v DZ," so povedali v komisiji.

Dodali so še, da je komisija ugotovila, da te kršitve niso mogle bistveno vplivati na izid volitev na teh dveh voliščih, zato je ugovor zavrnila. V volilni komisiji so še povedali, da so zavrgli ugovor kandidata Stranke slovenskega naroda, ki je ugovarjal neuradnemu izidu volitev, saj neuradnemu izidu volitev ni možno ugovarjati. Ugovor volivca in volivke, ki sta ugovarjala, da sta glasovala, a se nista mogla podpisati v volilni imenik, pa je komisija zavrnila. "To, četudi drži, ni moglo nikakor vplivati na izid volitev, saj sta glasovala," so poudarili

Zavrnili tudi ugovor Marie Pozsonec

Volilna komisija 3. volilne enote Ljubljana Center je danes že obravnavala štiri ugovore volivcev, ki so se nanašali na nepravilnosti dela volilnega odbora, in vse štiri zavrnila. Kot je pojasnila predsednica volilne komisije Martina Erzin, so bile kršitve s podpisi sicer ugotovljene, vendar komisija meni, da ne morejo bistveno vplivati na izid volitev. O ugovoru SDS in ostalih ugovorih bodo po besedah Erzinove odločali v petek.

Volilna komisija 10. volilne enote s sedežem v Lendavi, kjer so volili poslanca madžarske narodne skupnosti, je prav tako odločala o ugovoru, in sicer kandidatke za poslanko madžarske narodne skupnosti Marie Pozsonec. Kot je pojasnil predsednik volilne komisije Milan Regvat, so ugovor kandidatke v enem delu zavrgli, saj je ugovarjala na delo komisije za pripravo volilnih imenikov, za kar volilna komisija ni pristojna, v drugem delu pa zavrnili kot neutemeljenega.

Tudi volilna komisija 7. volilne enote s sedežem v Mariboru je zavrnila ugovor volivke. Nanašal se je na delo posebnega volilnega odbora za invalide. Kot je pojasnila tajnica volilne komisije Polona Pal Gorjanc, je komisija odločila, da je volilni odbor ravnal pravilno, ko ni dovolil, da bi spremljevalec pomagal volivki pri glasovanju.

Tudi volilna komisija 2. volilne enote s sedežem v Postojni je zavrnila vse štiri ugovore volivcev, ki jih je prejela, saj v nobenem primeru niso bile izkazane nepravilnosti, ki bi vplivale na izid volitev. Komisija je prejela dva ugovora volivcev z območja Kopra in dva ugovora volivcev z območja Nove Gorice. V dveh primerih se je ugovor nanašal na kršitve v zvezi s podpisi volivcev v volilni imenik, v preostalih dveh je bilo navedeno, da naj bi bile nekatere glasovnice opredeljene kot neveljavne, čeprav bi morale biti veljavne, vendar ob tem ni bila podana nikakršna obrazložitev, za koliko glasovnic naj bi šlo in na katerem volišču.

SDS zahteva razveljavitev glasovanja in ponovne volitve

Med tistimi, ki so na volilno komisijo poslali ugovor, je torej tudi SDS. V stranki so to napovedovali, na koncu pa se v tej smeri tudi odločili. Ugovor so poslali na volilno komisijo 3. in 4. volilne enote, tj. Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad. Za ugovor so se odločili "zaradi nepravilnosti in nezakonitosti pri delu volilnih odborov, ker nekateri med njimi od volivcev niso zahtevali oziroma jim omogočili lastnoročnega podpisa v volilni imenik, kot to določa zakon". Kot pojasnjujejo v SDS, so jim številni volivci sporočili, da volilni odbori od njih pred izročitvijo glasovnice niso zahtevali podpisa niti niso naredili uradnega zaznamka o tem, da se volivec ne želi oziroma ne more podpisati v volilni register, kot to zahteva zakon.

Prvaki strank v Trenjih o rezultatih volitev

"Mislim, da je treba vse pritožbe jemati resno. Nisem še videla, da bi nekdo postavil pod vprašaj celotno legitimnost volitev“, je glede ugovorov SDS v oddaji Trenja dejala predsednica LDS Katarina Kresal.

Soočenje na POP TV
Soočenje na POP TV FOTO: Dare Čekeliš

"Temu se posveča preveč pozornosti. Oni so izenačili sebe in državo, trdijo, da niso izgubili oni, ampak država, in to je nevarno“, je dejal predsednik Zares Gregor Golobič. Predsednik DeSUS Karel Erjavec pa je v Trenjih dejal: "Če nekdo dvomi, če so bile nepravilnosti, lahko uporabijo pravna sredstva. Ali je res potrebno iti do ustavnega sodišča? Tej pritožbi se daje preveč pozornosti, to ne more spremeniti volje ljudi“, je dejal Erjavec.

"Rečem naj, da se SD pred rezultati Državne volilne komisije nismo in se tudi ne bomo razglašali za zmagovalce. Pričakujem pa, da rezultati ne bodo drugačni od tistih, ki jih je javnost že deležna in da bomo relativni zmagovalci. Že pred volitvami sem dejal. Da naj ima stranka, ki ima relativno večino, možnost, da se jim podeli mandat," je poudaril predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor.

SDS napovedala vrsto pritožb

Kandidat za poslanca SDS Gregor Virant pa je v izjavi za medije v zvezi z vloženima ugovoroma SDS zaradi nepravilnosti in nezakonitosti pri delu volilnih odborov na državnozborskih volitvah poudaril, da je prav, da se razčistijo vse nepravilnosti pri delu volilnih organov.

Volilno središče SDS
Volilno središče SDS FOTO: Damjan Žibert

Dodal je, da "bomo s tem na koncu dobili čisti volilni izid". Virant je glede ugovora zaradi nepravilnosti in nezakonitosti pri delu volilnih odborov v 3. volilni enoti s sedežem v Ljubljani Center in v 4. volilni enoti s sedežem v Ljubljani Bežigrad pojasnil, da gre za 53 volišč, na katerih je vpisanih več kot 53.000 volivcev. Po njegovih besedah bi lahko nepravilnosti vplivale na izid volitev.

Virant: Zaupamo v delo komisij

Poudaril je, da popolnoma zaupajo volilni komisiji, ki bo odločala o ugovoru. Po zavrnitvi ugovora s strani volilne komisije, pa je mogoča storiti naslednje: "Kar pomeni, da bodo odločitve, ki jih bodo sprejele volilne komisije, merodajne. V primeru, da se tisti, ki so se protožili, z njimi še vedno ne bodo strinjali, imajo še vedno možnost ugovarjati pri potrjevanju mandatov v državnem zboru". V primeru, da bo volilna komisija ugovor zavrnila z interpretacijo, "s katero se ne bomo strinjali, pa bomo uporabili sodno pot".

Katere so možne zlorabe?

O možnih zlorabah, ki bi se lahko zgodile, če se volivec ob sprejetju glasovnice ne podpiše, pa je Virant dejal sledeče: "To so zlorabe, ki bi se zgodile na ta način, da bi se npr. v skrinji tistih volivcev, ki na volišča sploh niso prišli.“, je še zatrdil Virant. "Seveda dopuščamo možnost, da gre za malomarnost volilnih odborov," je dejal. Kot je dodal, dejstvo, da teh podpisov ni, še ne pomeni, da je kdo želel naklepno spremeniti rezultat.

"Izid volitev je tesen, zato menimo, da je prav, da se razčistijo vse nepravilnosti v zvezi z delom volilnih organov," je dejal Virant.
"Gre za upoštevanje zakonske določbe, da mora volilni odbor zagotoviti, da se volivcev pred prejemom gradiva – glasovnice podpiše v imenik. Ta določba je bila sprejeta zaradi tega, da se preprečijo zlorabe“, je dejal Virant. Omenil je še, da sta bila vložena dva ugovora predstavnikov list kandidatov SDS, in sicer v "3. in 4. volilni enoti zaradi nepravilnosti pri delu volilnih odborov.

Erjavec: Prav je, da se stvari razčistijo

Glede zahteve stranke SDS, da se opravi ponovno štetje na posameznih voliščih, je predsednik DeSUS Erjavec dejal, da imajo pravno možnost za to zahtevo. Prav se mu zdi, da se stvari razčistijo. "Ne glede na to, če pride do sprememb tudi pri številu sedežev med obema strankama, smo se odločili podpreti levosredinsko koalicijo, ker je ta koalicija na volitvah dobila največjo podporo," je zatrdil Erjavec.

Poslanec DeSUS Franc Žnidaršič je to zahtevo SDS komentiral z besedami, da "ni prvič, da komplicirajo". Po njegovo lahko dobijo še tri mandate, pa ne bo pomagalo, saj nekateri v stranki zagotovo ne bi "šli na drugo stran".

Strokovnjak Miro Cerar o pritožbah

"Najprej čakamo na dokončne rezultate volilnega izida s strani Državne volilne komisije, potem bo sledila konstitutivna seja državnega zbora (DZ). Državni zbor bo konstituiran, če bo potrjenih več kot polovica poslanskih mandatov, tu pa se bodo obravnavale morebitne pritožbe zoper odločitve volilne komisije. Če bo tukaj nastopil problem, da DZ ne bi rešil vseh teh pritožb, tako da bi bili pritožniki zadovoljni, se lahko ti obrnejo na Ustavno sodišče. To bi vzelo nekaj časa, da se ugotovi, kako je s poslanskimi mandati. To bi pa lahko vplivalo na postopek imenovanja vlade, predsednik države bo imel zagotovo težave s predlaganjem mandatarja. Morali bi najti neko legitimno politično pot, tako stranke, kot predsednik države“, je bil mnenja pravni strokovnjak iz Pravne fakultete Miro Cerar.

Na novinarsko vprašanje, kaj se lahko zgodi, če bo pritožbam ugodeno in ali lahko to pripelje tudi do ponovnih volitev, pa je Miro Cerar dejal sledeče: "Ustavno sodišče lahko ugotovi, kako je z rezultatom oz. s poslanskimi mandati. V nekem skrajnem primeru pa se lahko tudi zgodi, da se na kakšnem volišču, v okraju, volitve v spornem delu ponovijo. To pa bi pripeljalo do tega, da bi DZ bil konstituiran, vendar bi takšen mandat bil sporen, in to bi lahko trajalo nekaj tednov. To pa bi vplivalo na postopek oblikovanja vlade. Zelo verjetno je, da ne bo prihajalo do nekih novih volitev, če so bile korektno izvedene doslej," je še dejal Cerar.

Brez podpisov na Viču
Pomembno je, da se ve, kdo je tisti, ki je volil. pravnik Miro Cerar

Že včeraj je Državna volilna komisija potrdila, da na dveh voliščih v Ljubljani člani volilnega odbora na viški osnovni šoli, na voliščih številka 13 in 15, od volivcev niso zahtevali, naj se podpišejo v volilni imenik, čeprav zakon to zahteva. Zato bi se tam glasovanje lahko ponovilo. Na napako sta se pritožila dva od volivcev. Komisija v volilni enoti Ljubljana Vič - Rudnik, sprejeli odločitev, da ugovora volivcev nista utemeljena, saj naj to, da od volivcev niso zahtevali podpisa, ne vpliva na rezultat.

"Če se ugotovi karkoli nezakonitega, je treba presoditi, ali gre za take nepravilnosti, ki bi lahko vplivale celo na izid volitev. Če bo do te ugotovitve prišlo, je treba v tistem obsegu, v katerem je zadeva sporna, volitve ponoviti. Sicer pa to ni potrebno,“ je za 24UR ZVEČER pojasnil pravnik Miro Cerar.

Največ glasov z veleposlaništev za NSi

DVK je sporočila izid glasovanja na osmih veleposlaništvih RS, na katerih je bilo oddanih več kot 100 glasov in so volilni odbori sami ugotavljali izid glasovanja. Od 2834 oddanih glasov jih je največ, 1007 dobila NSi. Sledijo SDS z 911 glasovi, SD 407, LDS 126, Zares 112 ter DeSUS in SLS+SMS po 53 glasov. Volivci so na osmih veleposlaništvih glasove namenili še Krščansko-demokratski stranki (40), Zelenim Slovenije (31), Lipi (25), Listi za pravičnost in razvoj (12), Stranki slovenskega naroda (11), Listi za čisto pitno vodo (10), Zeleni koaliciji (osem), Naprej Slovenija (sedem) in Akacijam (dva).

Na ostalih diplomatsko-konzularnih predstavništvih je skupno glasovalo 678 volivcev, od tega 116 po pošti. Izid glasovanja na teh voliščih bo DVK ugotavljala v ponedeljek ob 13. uri.

Ugovor SDS v 3. volilni enoti
Ugovor SDS v 4. volilni enoti
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
29. 09. 2008 22.18
Ja ni kaj !! Mali Jokajoči Janez Janša se dela velikega moralnega zmagovalca !! LOL Namesto, da bi se zamislili, kaj so naredili iz države, kjer piše v ustavi, da je pravična in socialma. My ass je to bila država v štirih letih pravična in socialna !! Šturm je napravil Osebni stečaj za državljane Slovenije, KER je RKC kupila vse neizterljive dolgove od državljanov . Šturm je umaknil nedotakljivost stanovanja po 34.členu ustave !! Cvrite se v peklu !!
de-lay
27. 09. 2008 18.13
# DarthRevan 27.09.2008, 17:22 Radovedna.V, ja, gremo korak nazaj, ideološke delitve, komunajzarji, levakarji......... same populistične floskule, sama demagogija z desnice. Sami si kopljete jamo. Naj se volitve ponovijo, da vam zapremo vaše strupene gobce, polne sovraštva in pohlepa po oblasti. Darth ne bodi zloben. To kar si napisal velja za kup levičarjev tudi. In če mi boš to storil na pošten način, ni panike. Če pa vem, da si me ker si mel figo v žepu, ti pa nikoli ne zaupam več.
DarthRevan
27. 09. 2008 17.22
Radovedna.V, ja, gremo korak nazaj, ideološke delitve, komunajzarji, levakarji......... same populistične floskule, sama demagogija z desnice. Sami si kopljete jamo. Naj se volitve ponovijo, da vam zapremo vaše strupene gobce, polne sovraštva in pohlepa po oblasti.
radovednaV
27. 09. 2008 17.19
RAFAELA A SI SREČNA???? ......Itak je Janez Janša moralni zmagovalec!!!!!!............ zakaj pa ne dovolijo ponovnih volitev, ker bi ti potem imela dolg nosssssssssssssssss. Le zakaj se Pahor ne more sprostiti,ker dobro vejo,kaj so zakuhali.Jankovič župan vse se odvija pod njegovo taktirko--še dokončne zmage ni bilo pa se je že slavilo. Hvala bogu da je zakon za vse enak,naj plača in s tem dokazal kako se bo sedaj delalo. Jaz vam povem gremo korak nazaj-vas čakam na naslednji komentarjih
Rafaela_
26. 09. 2008 17.51
No, evo! Pa je ugovor zavrnjen! Super!
Tonček Balonček
26. 09. 2008 16.59
Popolnoma se strinjam s Špicljem, skrajni čas je že, da RKC prične postopek beatifikacije Janeza Janše! Trpel je za naš še v časih rdeče diktature, gnil v zaborih in ždel na robiji, potem postal žrtev LDS-a in bil izgnan iz vlade kot najboljši minister, po dolgoletni borbi prevzel vodenje vlade, takorekoč naroda in ga uspešno vodil v slovensko obljubljeno deželo, zdaj ej pa postal ponovna žrtev komunistične zarote, kljub temu ne popuščain se bori do zadje srage! Več dokazov je, da je sposoben čudežev, v poistopkih s ebo pokazalo še marsikaj, kar je anavadnim ljudem prikrito! Upanje ostane do zadnjega in po A.M. Slomšku bi se še sam umestil ved največje sinove slovenskega naroda! Plemeniti bi to najbolje razumel!
SPICELJ
26. 09. 2008 16.27
Komuniste bi morali že pred volišči izločati....za to bi pa najeli..krisa,rena,exima in ostale teličke..
Tafex
26. 09. 2008 16.23
Mislim, tole je pa ze totalna katastrofa kaj se gredo tile nasi politiki. Najprej se grejo okoli Patrije, kot bi se otroc igral, zdej se bodo pa se okol volitev igral, ma to ne mores verjet...a ni skoda casa. Kaj vse se tile gredo in igrajo z nasim denarjem.
TFerarri
26. 09. 2008 16.17
Torej spicelj, moja glasovnica je očitno bila neveljavna.
SPICELJ
26. 09. 2008 16.13
Ni res,če vzameš glasovnico,moraš voliti SDS,če ne je glasovnica neveljavna....
TFerarri
26. 09. 2008 16.11
Moje drevo seže čez slovenske in hrvaške meje, pa se zgolj zaradi tega nič ne sekiram in pri teh volitvah nič manj ne počutim slovenca kot marsikateri med nami. Strinjam se z Tončkom B. ko je napisal, da z podpisom na volitvah v volilni imenik samo podpišete svojo prisotnost na volišču. Sam podpis pa še ne dokazuje kako je volilni upravičenec volil, ali sploh je volil in ali je glasovnica sploh veljavno izpolnjena, zato glede podpisov, dajte ga nehat SRAT.
SPICELJ
26. 09. 2008 16.05
JANŠA BO TOŽIL VSE.
hakihak
26. 09. 2008 14.49
SPICELJ26.09.2008, 13:47Janša pa že ni komunist.... če ni on, pol ni nobeden!!!!!
Ranunculus
26. 09. 2008 14.44
SPICELJ Jaz se nisem toliko ukvarjal z družinskim drevesom, ampak za praprastarše vem, da so bili vsi Slovenci, pa sem tudi dal glas SD-ju.
porka.malorka
26. 09. 2008 14.36
SPICELJ Jaz sem notranjc z znanim družinskim drevesom ki sega v 16stoletje. In moj glas je šel za SD.
SPICELJ
26. 09. 2008 14.29
Vladal je evropi,sedaj pa so ga priseljenci iz fužin porazili...
mega302664
26. 09. 2008 14.25
Ja ja vse je fotomontaža. Naš JJ je tako nedolžen, da ga je prav težko gledat.
SPICELJ
26. 09. 2008 14.23
Janša ni bil nikoli v Jajcu,mislim bosanskem,vse tisto je fotomontaža UDBE,,da bi očrnili našega Janeza....
mega302664
26. 09. 2008 14.10
SPICELJ Ja v Jajce je pa njegov dvojček lezu ali kaj?
SPICELJ
26. 09. 2008 14.02
Janša je naš pob domobranec,ki se je boril proti drugačnim,komunistom in kapitalistom..... zjebali so ga če furji iz ljubljane