Slovenija

Oderuški krediti: posodili do 5000 evrov in z visoko obrestno mero mastno zaslužili

Ljubljana, 22. 01. 2014 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriminalisti so opravili 17 hišnih preiskav in pridržali štiri osebe, ki jih sumijo, da so sodelovale pri vodenju mreže družb, prek katere je potekalo ponujanje oderuških kreditov in nato pranje denarja. Osumljenci naj bi tudi goljufali pri odškodninskih zahtevkih.

V preiskavah sodeluje 198 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Murska Sobota, Celje, Kranj, Novo mesto in Nova Gorica.

Mariborski kriminalisti in policisti so danes opravili 17 hišnih preiskav in prostost odvzeli štirim osebam – trem moškim in eni ženski. Pridržani so stari od 28 do 48 let, vsi pa imajo stalno bivališče na mariborskem območju.

Iskali so dokaze v okviru preiskave oderuštva, goljufije in pranja denarja. Kot so razložili na PU Maribor, so osumljeni na območju celotne države od leta 2009 vodili mrežo medsebojno povezanih gospodarskih družb. Njihove tarče so bili ljudje, ki so želeli kredit, osumljenci pa so izkoristili njihovo slabo premoženjsko stanje in finančno stisko. Kredite so večjemu številu oseb odobrili pod oderuškimi pogoji.

Osumljeni so ponujali manjše kredite (v višini do 5000 evrov) za krajše obdobje. Določili so efektivno obrestno mero, ki je občutno in nesorazmerno presegala zakonsko določeno efektivno obrestno mero. Kreditojemalci so zaradi tega v zelo kratkem obdobju morali vrniti tudi za več kot 130 odstotkov vrednosti glavnice. Osumljenci so družbam, ki jih obvladujejo, pridobili očitno nesorazmerno premoženjsko korist v višini več kot 174.000 evrov. Nato so denar prenakazovali na povezane gospodarske družbe, da bi tako prikrili njegov izvor.

Za oderuštvo je zagrožena kazen do treh let, za goljufijo od enega do osem let, za pranje denarja pa do osemletna zaporna kazen.

In kot da to še ne bi bilo dovolj, so osumljenci od leta 2009 kot zastopniki pri vlaganju odškodninskih zahtevkov na različne zavarovalnice zavedli več kot 150 ljudi. Zaračunali so jim namreč storitve, ki jih sploh niso opravili, ali pa so opravili storitve, ki za odškodninski zahtevek sploh niso bile nujne. Tako so denimo oškodovancem zaračunali izdelave izvedenških mnenj za poškodbe. Oškodovanci so na koncu dobili le del odškodnine, ki jim je pripadala, pri čemer pa osumljeni ob izplačilu niso prikazali vseh stroškov, ki so jim jih zaračunali oziroma so jim to namenoma prikrivali. Osumljeni so na ta način pridobili več kot 51.000 evrov koristi.

Odkup zlata
Odkup zlata FOTO: Kanal A

Neuradno

Po neuradnih podatkih 24UR med drugimi preiskujejo mariborskega podjetnika Igorja Bandića in Janeza Žlendra, ki naj bi bila vpletena v eno največjih posojilnih hobotnic v regiji, ki je slovenskim in hrvaškim upokojencem ter ljudem v stiski po oderuških obrestnih merah ponujala gotovinska posojila.

V Mariboru naj bi med drugim preiskovali trgovino Gold store na Cafovi ulici in podjetje Iustitia d.o.o. na Tržaški cesti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

da?a
23. 01. 2014 22.08
-3
Lokali, kjer so odkupovali zlato in dajali kredite so že spraznjeni in na teh lokacijah že pričakujejo novega najemnika. Končno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25letluzerjev
23. 01. 2014 15.49
+2
Dragi Slovenčki, letos bo shirana Slovenija do konca klecnila-bankrot je neizogiben. Politika katera trenutno vodi to državo ni sposobna rešit totalno zavožene države. Nekaterim, ki so v politiki in tudi zunaj nje pa to stanje še kako odgovarja. Skrivat je potrebno določene dokumente do onemoglosti , ker bi v slučaju razkritja bilo prehudo .....Zato ne glede na posledice, na morebiten dokončen zlom države do sprememb ne sme priti. Nemogoče je več razumeti katastrofalnih grozljivk, ki se dnevno na novo oznanjajo v javnosti, odgovornosti in krivcev pa ni in ni. Še vsak , ki so ga z veliko verjetnostjo , kot vsaj močno osumljenega pokazali tv sprejemniki,ni kriv, celo prisega na poštenost. Dobili pa so se celo taki, ki zahtevajo pohvalo od zgrožene javnosti za njihovo " kao"dobro in požrtvovalno delo. Nekateri celo napadajo novinarje in udrihajo po " nesramnih" kamerah. Strah prihaja v kosti. Do zloma pa je prišlo zaradi treh stricev, kateri so lahko javno z imenom in priimkom napisani kjerkoli in kadarkoli. To so: Bolesten Pohlep, Nagnusna Nadutost, Lakomna Požrešnost. Ti osebki , ki se imajo za ljudi, se med ljudmi tudi gibljejo in celo usmerjajo potek življenja ljudi- raje , od katere z neusmiljeno pogoltnostjo hočejo požreti še zadnjo kapljo upanja v boljše čase. Boli srce in duša, ker se tak osebek obnaša tako tudi izven naših meja in svet potiska v totalni kaos. Prihajajo računi za taka početja in sluti se končni rezultat. Slutnje se, kot kaže zgodovina , prevečkrat uresničijo. Na tem planetu ni živega bitja, ki bi bolj škodovalo ljudem in naravi, kot TO ŠKODUJEJO zgoraj omenjeni osebki, ki" NAJ BI BILI" inteligentno izobraženo bitje. Hvala za take šole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Thruma
23. 01. 2014 14.53
+2
Upam da nebom izbrisan če napišem da so zopet na delu Slovenci iz Mačkove ulice.
25letluzerjev
23. 01. 2014 17.04
+4
HooplaToopla
23. 01. 2014 12.51
+1
"Oderuški krediti: posodili do 5000 evrov in z visoko obrestno mero mastno zaslužili" >>> Danes je to sicer težje ... V devetdesetih letih pa smo Boljševiki komaj čakali, če se bo kjer pojavil kak nov takle posojilodajalec. >>> Včasih na nepokrite čeke, včasih pa na izmišljena potrdila o zaposlitvi smo si od njega sposodili, kolikor se je največ dalo. Običajno med 500 in 2000 tedanjimi markami v tolarjih. >>> Ko je oderuh po kakih treh mesecih dokončno ugotovil, da smo menda pozabili na plačilo že kar prvega obroka in poklical, mu je tajnica Partije Boljševikov povedala, da je zaenkrat sistem tak, da mora podati pisno vlogo. >>> Ko je poslal pisno poizvedbo, nemalokrat celo z dodanimi hudimi grožnjami zoper telo in osebnost Boljševika, ki si je pri njem izposodil denar, je dobil nazaj obvestilo. >>> Da gre očitno za nesporazum, ker to sploh ni bilo posojilo, ampak konfiskacija sredstev za potrebe revolucionarnega boja. Da pa si naj skrbno shrani potrdilo, ki ga je dobil ob predaji denarja revolucionarnemu poverjeniku, saj bo po osvoboditvi pregledan vsak tak primer posebej. Možnosti, da bi se izkazalo, da ni kulak, saboter in provokator so sicer majhne, pa vendar ... Kar se tiče groženj, znamo biti pa tudi Boljševiki hudi in imamo pištolo, če bodo postale preveč nadležne ... Tako smo prenekaterega oderuha ugnali v kozji rog, da se je ujel v lastno zanko. >>> Je pa res, da kakšna stara mamka, tega ne more izvesti na tak način. Za tako stvar je potrebna bliskovita mobilnost, ker tudi oderuh ni od včeraj ... Slovenija pa je majhna.
Bruhalnica24
23. 01. 2014 08.14
+6
Res neverjetna odločitev "organov pregona" da preiskujejo male kriminalce kova 50-100 000 eur... Stožice, Mol, Electa, Cubo, Nlb, Nkbm..... .......Pa kar ne dobijo pozornosti, kakšno naključje v Butalah.
Va?na
23. 01. 2014 08.30
+5
ja se strinjam, sploh Electa in njihovi podizvajalci, vse to je nedotakljivo, to je NORO!!!
cirenij
23. 01. 2014 08.40
+1
Lahko le upamo, da postopno pridejo vsi na vrsto. Ampak pri nas je tega toliko, da bi morali za pomoč zaprosit FBI. Pa ne samo čuza ampak zaplemba vsega nedokazanega za vsaj 3 generacije.
lotmerzanec
23. 01. 2014 09.14
+2
Tako je v Sloveniji tistih,ki so na "pravi strani" se ne preisdkuje njihove pufe in kraje bomo plačali davkoplačevalci!!
kokojambo
23. 01. 2014 07.44
+2
Moreš res bit naiven, da si vzameš kredit pri nekomu ki ima ''poslovni'' v velikosti 3x3m ali kje v kletnih prostorih =) Skratka kredit res treba vzet na banki kjer je črno na belem (privatniki in tajkuni imajo druga pravila...).Ampak za navadne smrtnike je banka najbolj zaneslljiva.
cirenij
23. 01. 2014 08.38
+1
Je res. Ampak tile dajejo kredite tudi, če nisi kreditno sposoben. In nekdo na minimalcu ali še čez, kredita na banki ne dobi. In tile izkoriščajo stisko takih ljudi. Noben tajkun ni vzel kredita pri tehle združbah.
caspera1
23. 01. 2014 08.41
+2
Ne verjamem, da gre tu za naivnost. Bolj za potezo iz čistega obupa in iskrico upanja, da se boš mogoče pa tokrat izvlekel. Stiska to dela in dejstvo, da nimaš nikogar, ki bi ti finančno pomagal.
lotmerzanec
23. 01. 2014 09.16
+1
cirenij Taki,ki ni kreditno sposoben na banki ne dobi kredita zato,ker ga ne more vračati!! In če gre v izposojevalnico ZAVESTNO vzame dragi kredit in potem nima kaj jamrati!!
gizdalinka
23. 01. 2014 06.50
+5
tem odvetnikom in notarjem nihče ne gleda pod prste, opravljajo t.i. javno službo in na vse pretega goljufajo ljudi. Država oz. državni zbor pa nič, oni si lahko filajo žepe že z visoko tarifo in ni jim treba dati računa. Z visokimi dobički talajo kredite za visoke obresti. To je država kriva, da lahko take stvari počenjajo.
Angela Franko
23. 01. 2014 07.27
+0
To počnejo že od pamtiveka pa jim nihče ne stopi na prste ,tile šele Državo skubijo !!!!!
Angela Franko
23. 01. 2014 06.46
+2
ustanovili bi rajši komisijo da bi raziskovala zdajšnjo svinjarijo pa ne za sedemdeset let nazaj .Ti ljudje sami iz sebe norce brijejo še najbolj pa iz nas ki to plačujemo ,to da je Evi Irgl smešno ni nič čudnega saj je nam tudi .
ascension
23. 01. 2014 01.38
+3
Jat bi posodil 10.000€. Obresti 5%/mes - garancija pa samo stanovanje, jahta... Kako se vam zdi?
DGOT
22. 01. 2014 23.12
+10
Zdaj veste zakaj naše banke ne dajo kredita. Ker po drugi poti zaslužijo več!
lotmerzanec
23. 01. 2014 00.00
+6
Pri kreditu moraš biti zelo previden saj ga je dosti lažje vzeti kod pa vrniti!!
Angela Franko
23. 01. 2014 06.47
+4
Saj je teh posojilodajalcev še več !!!!!!
DAEMONIUM
22. 01. 2014 22.32
+5
Ta banda ze hara 22 let in bi jo morali ze davno, davno pozapreti in jim vse pobrati!!!
jafalical
22. 01. 2014 22.12
+5
Tud na bankah je za preveriti, brez izjeme.Revizorji bi imel kaj delat, če ne bi v pregledih podlegli korupciji, če jih ne bi dušil kakšen odvetnik ?;(.Za nekoga je odobren kredit pod takimi pogoji, za nekoga pod drugačnimi.Za nekoga se da prirediti zadevo,obresti minimalne, za nekoga skoraj "oderuške".Nekdo zavaruje z vsem možnim, nekdo z ničemer.
lotmerzanec
23. 01. 2014 00.03
+3
Buena Vita Tako je kod si napisala!! Pač porabiš toliko kod imaš! Nekateri pa brez kredita sploh ne vejo živeti!
SeLy_
23. 01. 2014 05.59
-1
aja porabiš toliko kod imaš? nekateri brez kredita ne vejo živet? a res=? a misliš da ga hočmo imet? kaj pa če nimaš staršev in nimaš kje živet? kaj če nočeš plačevati najemnine do konca življenja=? in bi raje kredit odplačeval kot pa najemnino? buena vita očitno ti ni bilo treba vzeti kredita ker nisi imela stanovanjski problem!
lotmerzanec
23. 01. 2014 09.11
SeLy_Takšen kredit pa najameš v banki in ne v oderuški izposojevalnici!! Tako vsaj naredi pameten človek!!
binmister
22. 01. 2014 22.00
+2
ORION 2 in noben jim ne more do živega
?udežni de?ek
22. 01. 2014 21.54
+2
Bibica00
22. 01. 2014 20.36
+9
naj malo preverijo mladi forum sd. je kar nekaj vpletenih
Va?na
22. 01. 2014 20.34
+10
Palca raste za vsakega ja, samo kaj ko so določeni zaradi takšnih že ob vse.To da so se pa krediti iz NLB talali že kar po gostilnah, to drži.Firma, ki ni niti enega eur-a imela prihodkov je dobila miljon eur kredita, bankir pa je pobral deset procentov provizije v kešu.
Polona Luštrik
22. 01. 2014 20.32
+44
Ne komenterejte če ne poznate zadeve. Moja babi je vzela ta kredit. Sposodila si je 5000€ , podpisala je pogodbo po kateri vrača nekaj čez 400 € pokojnine na mesec v dobi 2eh let. Kredit bi odplačala letos v mesecu maju. In potem današnji šok! Pridejo zjutraj do nje kriminalisti ona jim pokaže pogodbe in policaji nato odnesejo kopirano verzijo. Potem je klicala na SPIZ ( preko katerega ji trgajo kredit ) in je izvedela da IMA ŠE 181 OBROKOV ZA PLAČAT??? SE VI HECATE? ZRAČUNAJTE KOLIKO JE TO IN KAKŠNA PREVARA IN PONEVERBA POGODBE JE TO???NE SE HECAT IZ UBOGIH UPOKOJENCEV,KI SO VZELI TA KREDIT, VI NE VESTE KAJ ZDAJ PRESTAJAJO
cirenij
22. 01. 2014 20.41
+21
Je to sploh možno? Take barabine pa takoj pod ključ. Upajmo, da bo rešena teh 180 0brokov, ker sicer bi se marsikomu, veliko mlajšemu utrgalo.
cirenij
22. 01. 2014 20.44
+14
Jožajoža
22. 01. 2014 20.48
-12
lažeš. če je pogodba napisan, je napisana. na sodišču velja samo napisano. samo problem je v tem, da si ti babico zadolžil še za dodatnih 181 obrokov. za v svoj žep.
Polona Luštrik
22. 01. 2014 20.49
+22
ne vem kako je to možno. skoraj jo je kap zadela mi je rekla. So ji kriminalisti povedali, da je na Vrhniki 11 enakih primerov, ki so vzeli ta kredit. Čudno mi je, da SPIZ ni obvestil pristojnih organov, glede na to,da imajo vpogled. Jaz tudi upam, prebral sem tudi pogodbo, na kateri lepo piše da je 24 obrokov za plačati. Poleg tega na pogodbi pišejo razne zadeve : če boste pogodbo poskušali razveljaviti je globa 1000€ , če grete to varuha človekovih pravic : 2000€ , če nas date v časopis 3000€ in podobno nisem zdaj glih čisto natnčno cifre napisal so pa zelo podobne in grozne,, res grozno, ni čudno, da so bili vsi tiho ni prestrašeni. Hvala cirenij za želje!
Polona Luštrik
22. 01. 2014 21.16
+9
takih primerov je še veliko.. na rtv-ju sploh ni novice o temu..
Luukas123
22. 01. 2014 21.47
+7
Poznam celo mrežo teh kredito dajalcev ki delujejo tudi na v našem kraju, nikoli mi nebo jasna ena stvar, kvazi posojajo denar sami pa ne premorejo počenega groša. Potem so še velike obresti itd....zmerjajo ljudi v stiski, napadajo in tako dalje! Upam da tej celi bandi stopijo na prste in jih za večno kaznujejo!
Va?na
22. 01. 2014 20.30
+5
movi-se popolnoma strinjam s tabo, samo kaj določnim ljudem koristi, ko palica pride na določeno rit, ko pa so že ljudje zaradi takšnih brez usega.
movi 1
22. 01. 2014 20.22
+5
intel1- ZA VSAKO RITO PALCA RASTE!!! KAJ NISO SPOSOJALI POLITIKOM!ZAKAJ REVEZU VZETI SE VEC IZ OBUPA SO PODPISOVALI!!!!BUTL BUTASTI.OCITNO SO TI TELI ODERUHI PRIJATELJI KJH TKO ZAGOVARJAS.
Va?na
22. 01. 2014 20.21
+9
Po mojem ste tule vsi vse malo pomešali. Tukaj nimajo nobene veze razni tajkuni, o.k. v tem smislu da so spraznli državno blagajno in pa oropali banke se popolnoma strinjam in zato navadni ljudje ne dobimo kreditov. Za kar se pa tukaj dejansko gre je pa oderuštvo, ampak ne v smislu kakor banke, ki se nekako še držijo podpisanega. Tu gre za privat - fizične osebe, ki posojajo denar.Ko si pri njih sposodiš nisi nikoli poplačal sposojenega, ker se gredo razne finte, grožnje in to dobesedne npr., da ti bodo družino pobili, da vedo kje so tvoji otroci.....O tem je govora. Zanima me zakaj ljudje ne napišete poimensko kdo so ti ljudje, policija bi v tem primeru resnično lahko kaj naredila, če stopili skupaj.Ena sam posameznik pa ne more naredit nič!!!
Jožajoža
22. 01. 2014 20.45
-9
nihče ni pomešal. ti ne razumeš. denar, če si sposodiš, pa naj ga posodi banka, prijatelj, zastavljalnice, ............se vrne in to z obrestmi. in, če nisi kreditno sposoben, so pač obresti toliko večje. ja, kdo pa je prišel po denar k tem ljudem.