Slovenija

Letalo že čaka. Če bo treba, ga bodo poslali po turiste

Ljubljana/Kairo, 03. 07. 2013 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi napetih razmer v Egiptu potovanja v nekatere dele te države trenutno niso najboljša ideja, opozarjajo na zunanjem ministrstvu. Med mesti, ki se jih je bolje izogibati, je tudi Kairo. Letovišča ob Rdečem morju, kot sta Hurgada in Šarm el Šejk, pa ostajajo varna.

V Kairu se vrstijo demonstracije več sto tisočev nasprotnikov predsednika Mohameda Mursija, ki zahtevajo njegov odstop, hkrati pa se zbirajo tudi njegovi podporniki. Protestirajo tudi v številnih drugih mestih. V Egiptu je torej napeto, situacija se hitro približuje vrelišču.

Turistična središča ob Rdečem morju ostajajo varna.
Turistična središča ob Rdečem morju ostajajo varna. FOTO: Reuters

Izogibajte se večjih mest. Turistični kraji ob Rdečem morju so za zdaj varni

Kuvajt je danes kot prva država svoje državljane pozval, naj čim prej odidejo iz države in jim zaradi "nestabilnih razmer" odsvetoval potovanje v Egipt. Na sovenskem zunanjem ministrstvu tega še niso storili, so pa izdali opozorilo. Odsvetujejo predvsem izlete v Kairo, Aleksandrijo in druge kraje, kjer potekajo protesti, hkrati pa dodajajo, da so tudi med Slovenci priljubljena letovišča ob Rdečem morju za zdaj varna.

Turistična središča in letovišča ob Rdečem morju (Šarm el Šejk, Dahab, Hurgada in druga) še naprej ostajajo varna in za ta območja ni posebnih varnostnih opozoril.

Razlogov, da bi odpovedali že rezervirana potovanja v ta letovišča, za zdaj ni, pravi Andrej Šter z zunanjega ministrstva. Turistom pa odsvetuje tako individualne kot organizirane izlete v večjamesta – konkretno v Kairo – ter "do znamenitosti, ki sicer so zelo zanimive, ampak trenutno bi predstavljale potencialno nevarnost"-

V slovenskih turističnih agencijah prav tako pravijo, da je v Hurgadi, Šarm el Šejku in drugih letoviških krajih povsem mirno, so pa v Oasis Tours za oddajo 24UR povedali, da so res odpovedali izleta v Kairo in Luksor. Vsi sicer ves čas spremljajo razvoj dogodkov. "Mi smo se že pred dvema letoma odzvali, ko se je to prvič dogajalo, ko smo tudi zaradi poziva takratnega predsednika države pripeljali potnike nazaj. Torej tako imamo z Adrijo dogovor, da letalo čaka pripravljeno na letališču Brnik. In če bo potrebno, ko bo potrebno, bomo seveda poslali letalo in takoj odmaknili potnike. Ampak kot rečeno trenutno oni uživajo na soncu in morju," pa je za oddajo SVET dejal Peter Majerle s Kompasa.

Šarm el Šejk je še varen.
Šarm el Šejk je še varen. FOTO: Reuters

Kje ni več varno?

Zunanje ministrstvo odsvetuje vsa turistična in druga nenujna potovanja v dele Egipta, ki so zaradi trenutnih razmer lahko nevarni.
Kot rečeno, slovensko zunanje ministrstvo vse tiste, ki načrtujejo potovanje v omenjeno državo ali pa so že tam, opozarja, naj bodo previdni. Nekateri deli Egipta so namreč lahko nevarni. V opozorilu so kot take posebej omenili Kairo, Aleksandrijo, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said), območje severnega in osrednjega Sinaja ter obmejna območja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Previdnost svetujejo tudi pri potovanjih v mesta Zgornjega Egipta (Luksor in Asuan).

Na srce turistom polagajo tudi, da se izogibajo demonstracijam in večjim zborovanjem. Dobro se je izogibati tudi središču mesta Kairo (trg Tahrir in okolica, zgradba državne televizije v predelu Maspiro), predsedniški palači in njeni okolici v kairskem predelu Heliopolis. Zaradi dogodkov v Heliopolisu je lahko otežen dostop preko cestnih povezav do mednarodnega letališča v Kairu.

Turiste opozarjajo tudi, naj se izogibajo demonstracijam in večjim zborovanjem ter naj redno spremljajo novice o dogajanju. 

Previdno, če potujete na sever Sinajskega polotoka

S severnega dela Sinajskega polotoka (severno od ceste Suez–Taba) prihajajo novice o povečanem številu kriminalnih dejanj, zato zunanje ministrstvo potovanja tja odsvetuje. Prav tako odsvetuje vožnjo po omenjeni cesti. Ob tem dodajajo, da opozorilo ne velja za sami mesti Suez in Taba ter za del ceste, ki vodi iz Tabe na tamkajšnje letališče.

"Na Sinajskem polotoku občasno prihaja do ugrabitev tujih turistov in turističnih vodičev s strani oboroženih plemen, in sicer na cestah med Nuvejbo, Dahabom in Sv. Katarino. Ugrabljenci so običajno v nekaj urah izpuščeni in nepoškodovani. Na teh cestah prav tako prihaja do kraj in cestnih zapor. Svetujemo izredno previdnost pri potovanju zunaj letovišč ter upoštevanje nasvetov krajevnih varnostnih organov in turističnih operaterjev," so zapisali na spletni strani ministrstva.

"Opozarjamo na morebitne vrste čakajočih vozil pred črpalkami in prometne zamaške v mestih zaradi vnovičnega pomanjkanja goriva na bencinskih črpalkah," opozarjajo na MZZ.
"Opozarjamo na morebitne vrste čakajočih vozil pred črpalkami in prometne zamaške v mestih zaradi vnovičnega pomanjkanja goriva na bencinskih črpalkah," opozarjajo na MZZ. FOTO: Reuters

Poleg tega so v zadnjem času protestniki večkrat blokirali ceste na Sinaju, v Zgornjem Egiptu ter med Luksorjem in Hurghado. Prav tako občasno postavijo zapore na reki Nil pri zapornicah v Esni. Tudi v takih primerih velja: bodite pozorni in upoštevajte navodila krajevnih varnostnih organov in turističnih operaterjev. 

Če se odločite za vožnjo zunaj mesta, lahko krajevni varnostni organi zahtevajo, da potujete v konvoju. Potovanja po Sinajskem polotoku v večernih urah odsvetujejo. Če so popotniki soočeni s poskusom ropa, naj ravnajo preudarno in naj se napadalcem ne upirajo. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spinjel
04. 07. 2013 11.31
+4
A jst to prov vidm, da nekaterim foušija ven buta, ker so drugi na počitnicah v Egiptu? Za 300€ iz gradca, all inclusive 5 zvezdic hotel, me zanima če najdete tako ponudbo v sloveniji ali hrvaškem! Sicer pa dokler ostajajo v turističnem mestu, se ni za bat, škoda da ne bodo mogli do Luxorja in Kaira, ampak tja se tko ne hodi poleti, ker je peklensko. Pa srečno Egipčanom!
moj i
04. 07. 2013 11.48
-2
gre za osebno varnost, ki je pomembnejša kot dopustovanje, tudi turistična naselja so lahko celj skrajnežev, sicer pa vsak odloča po svoje
spinjel
04. 07. 2013 11.55
+3
Egipčani so že izkusl kako je, ko ostaneš brez turistov (predvsem ruskih), zato te danes nosijo po rokah. Ni skrbet za turiste, ki so v turističnih naseljih, ki so bili grajeni le za njih in so varovana 365 dni v letu, tudi ko je "mirno"!
moj i
04. 07. 2013 11.30
-3
umaknite turiste iz Egipta takoj, ne čakati da pride do katastrofe, ti islamisti so sposobni marsičesa, maščujejo se velikokrat nad nad neolžnimi in s tem izkazujejo moč in hrabrost
Ferdo Crni
04. 07. 2013 10.44
-1
A tisti avion ki je menda pripravljen je Falcon???? Če lahko evakuira naše vojake iz afganistana s patriami, džipi in podobno bo pa še nekaj turistov z maks 20 kg prtljage.
zmešnavca
04. 07. 2013 09.38
+6
jst sm tm bil dvakrat, tko da sm vse vidu. Če bi blo mirno kot pred parimi leti bi šel pa še enkrat ker mi je Egipt kot sam zelo všeč še posebej zgodovina in arhitektura.
Ata_Smrk
04. 07. 2013 09.34
+0
Ma vse je varno, je zokizrihtu ne.
pogan
04. 07. 2013 07.51
+8
kot vedno se potencira nasilje in strah, v egiptu je popolnoma varno, sharm pa hurgada, kar idite tja.... boljse tja kot na krojejšo..... lp
clox
04. 07. 2013 10.38
Kul, jez sm pa že mislu poslušat sodelavca Egipčana, ki pravi da ni za hodit.
moj i
04. 07. 2013 11.31
pogan karj pojdi in bodi hraber pa izkusi "potencirano nasilje"
kokojambo
04. 07. 2013 07.18
+3
Tut kolega je bil tam pred 2 letoma v času demonstracij in tile novinarji zadevo napihujejo!!
rokilegenda
04. 07. 2013 01.10
-9
Ma kaj serjete spet? Kakšne nevarnosti? Kdor je že kadarkoli bil v Egiptu ve, da tam sploh ni nobene nevarnosti. Razen, če je nekdo sterilen ga lahko zmoti umazanija v Kairu. Tam sem bil pred dvema letoma, ko so ravno imeli ''hude'' demonstracije. Vsaj novinarji so tako prikazali. Ko pa prideš tja je pa bolj ali manj mirno, razen tistih 20. zagretih demonstrantov ni nič strašnega. Sploh so pa Egipčani narod, ki štrajkajo pol ure, potem gredo pa na pivo in so končali. Sedel sem na kavi in opazoval te demonstracije, ki naj bi bile srh vzbujajoče. Bolj kot ne izgleda kot čik pavza za cityparkom. Skratka, kdor ima namen tja na dopust, naj gre. Nikomur se ne bo nič zgodilo. Če bi si šli javni uslužbenci kdaj kaj zares pogledat in ne samo iz medijev črpali informacij, ne bi nikoli pisali takih neumnosti. Novinarji pa, kot je njihova naloga, rabijo pisat senzacionalne novice. Razumemo ;)
mastablasta
04. 07. 2013 06.57
+7
j ane vem no ena noinark aje prišla tja in so jo posilili. no ja ni bila samo ena več jih je bilo. sicer pa če se kdo poškoduje pride po njega Falcon :-)
smolapataka
04. 07. 2013 00.32
+32
Imam to srečo, da pri dvajsetih letih delovne dobe, doživetim trem propadom firm in zato izgubljenim cca 12 plačam, (regresu, dvem, trem), izgubljenemu kakšnemu letu delovne dobe (neplačevanje prispevkov firme), nimam abolutno nobenega strahu, da bi kdajkoli v življenju videl Egipt. Razen na slikah. Super to!
pogan
04. 07. 2013 07.49
-7
kar naprej se sam sebi smili. namesto da si službo iščeš, če pa jo že v slo ne najdeš pa gremo na teren.
pivka1
03. 07. 2013 23.07
+7
pa doma so imeli bit. najboljš da še njih rešujemo davkoplačevalci
alenka.NN
03. 07. 2013 23.25
+30
naj letalo pospravijo v hangar, da ne bo tako kot pred dvemi leti, ko je predsednik poslal po naše turiste letalo, oni so ga pa spljuvali, da jim je prisilno skrajšal dopust in celo sanjali o neki odškodnini....
Eastman
03. 07. 2013 22.25
+8
Na Brniku ni nobenega letala od Adrije....
GozdniJože
03. 07. 2013 22.19
+42
Nič se ni treba bat .... bodo kar verjetno sedaj proslavljali z Egipčani ! Kapo dol za njih, mi pa samo sedimo doma in čakamo na nove davke .
Ardene
03. 07. 2013 22.18
-6
Naši turisti bodo lahko izbirali bodisi da ostanejo v vodi in jih papajo morski kužki ali pa jih na kopnem pojeb...vojska....skratka želim našim turistom obilo zadovoljstva v vojnem Egiptu !
Castro*
03. 07. 2013 22.17
+1
alah uakbar :)
komentator9999
03. 07. 2013 20.40
+34
Letos sem že zapravljal € v Sharmu in ni mi žal, tako lepega morja in prijaznih ljudi ni nikjer bližje nam. Upam da se bodo razmere uredile in grem drugo leto spet za prvomajske praznike, kar je že stalnica zadnjih par let. Vodno življenje je nepopisno lepo, kdor tega vsaj enkrat ne doživi, marsikaj zamudi.
Ajda46
03. 07. 2013 21.48
+24
Dokler je bil predsednik Mubarak, je bil Egipt mirna držana, ki je zagotavljala stabilnost na celotnem podrocju. Po njegovem padcu pa je v dezeli en sam kaos, bombe, posilstva, skratka eno samo nasilje brez konca in kraja, nazadnje se bo koncalo z drzavljansko vojno. Ocitno so ga zelo polomili z odstavitvijo Mubaraka kljub njegov napakam. Mir je pa le bil, in to zelo dolgo.....
wolfterier
03. 07. 2013 23.51
+15
Dokler niso prevzeli muslimanski bratje,ki ne marajo sester.
wolfterier
03. 07. 2013 20.27
+19
A moram stokrat napisat,a bo šel Jakić s Falkonom reševat...
macek_garfield
03. 07. 2013 20.27
-6
... ja ... pa imajo ... kar so placali ... he he ...
komentator9999
03. 07. 2013 20.37
+5
wolfterier
03. 07. 2013 20.26
+4
A bo šel Jakić s Falkonom reševat...
wolfterier
03. 07. 2013 20.25
-3
?\?~
03. 07. 2013 20.18
+3
kaj je POP TV.....OD VAS NIČ-----DA BI BILI LJUDJE INFORMIRANI NA DRUGIH SPELTNIH STRANEH PA VAM TUDI NE PAŠE??????