Slovenija

FOTO: V Laškem voznik zapeljal v podvoz, poln vode, v prestolnici izpad elektrike na javni razsvetljavi

Ljubljana, 12. 01. 2016 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./STA/U.Z.
Komentarji
32

Na Trubarjevem nabrežju v Laškem je voznik zapeljal v podvoz, poln vode, ter ostal ujet v vozilu. Na območju Limbuša v občini Maribor je brez elektrike ostalo 3000 odjemalcev. Slabo vreme je povzročilo tudi izpad elektrike na javni razsvetljavi v delu prestolnice.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Gasilci v Škofji Loki se bodo lahko vklopili v radijski program
    01:46
    Iz SVETA: Gasilci v Škofji Loki se bodo lahko vklopili v radijski program
  • Iz SVETA: Ko udari strela
    01:59
    Iz SVETA: Ko udari strela
  • Iz 24UR: Veter ruval drevesa
    02:12
    Iz 24UR: Veter ruval drevesa
  • Iz 24UR: Naraščanje rek na zahodu države
    01:44
    Iz 24UR: Naraščanje rek na zahodu države
  • Iz 24UR: Veter in poplave
    01:18
    Iz 24UR: Veter in poplave

Padavine, ki so včeraj od zahoda zajele vso državo, so ponehale. Včeraj so na Agenciji RS za okolje in prostor (Arso) zaradi obilnih padavin in močnega vetra razglasili oranžno stopnjo ogroženosti, a noč je minila dokaj mirno.

Hidrološke razmere se umirjajo

Po podatkih, ki jih je Arso objavil ob 14. uri, se hidrološke razmere po državi umirjajo. Reke Ljubljanica, Kolpa in Dravinja se razlivajo na območju vsakoletnih poplav in upadajo.

Poplavljene površine ob Kolpi in Dravinji se bodo ohranile predvidoma do večera, reka Ljubljanica pa bo na Ljubljanskem barju poplavljala tudi jutri.

hidrološko opozorilo
hidrološko opozorilo FOTO: ARSO

Voznik zapeljal v podvoz, poln vode

Noč je minila mirno, čeprav je veter ponekod še podiral drevesa, meteorne vode pa so poplavljale stanovanjske objekte. 

Ob 7.40 je na območju Limbuša v občini Maribor brez elektrike ostalo 3000 odjemalcev. Okvaro na daljnovodu Limbuš - Ruše so odpravili delavci Elektra Maribor, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. 

V jutranjih urah je meteorna voda začela zalivati stanovanjsko hišo v Slovenskih Konjicah. V Ljubljani je strela udarila v stanovanjsko hišo. V Goričah v občini Kranj so gasilci PGD Goriče izčrpali vodo iz kleti stanovanjske hiše.

Okoli 11. ure je v naselju Hruševje v občini Postojna večje drevo ogrožalo gospodarski objekt. Gasilci PGD Hruševje so razžagali in odstranili nevarno viseče drevo. Na objektu je nastala manjša premoženjska škoda.

10 minut čez polnoč je na Trubarjevem nabrežju v Laškem voznik zapeljal v podvoz, poln vode ter ostal ujet v vozilu. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Laško, ki so izvlekli vozilo iz vode, voznik pa se je rešil sam pred prihodom gasilcev, so za 24ur.com pojasnili na PGE Celje. 

Tako je junija lani ob močnem deževju voznik zapeljal v podvoz v Laškem. Isto se je še enemu vozniku pripetilo danes ponoči.
Tako je junija lani ob močnem deževju voznik zapeljal v podvoz v Laškem. Isto se je še enemu vozniku pripetilo danes ponoči. FOTO: Bralec

Narasli vodotok grozil bližnjim objektom

Na severnem Primorskem so ponedeljkove padavine povzročile le nekaj manjših težav, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Največ težav so povzročili narasli vodotoki na Idrijskem, kjer je voda v Zavratcu in Spodnji Idriji začela vdirati v stanovanjski hiši. V Zavratcu so postavili protipoplavne vreče in izčrpali vodo.

Pomoč so potrebovali tudi v Čepovanu, kjer je narasli vodotok grozil, da bo poplavil bližnje objekte ter na Cerkljanskem, kjer so zaradi obilnih padavin in zamašenih odtokov meteorne vode pričele zalivati pritlične prostore stanovanjskega objekta v kraju Police.

Meteorna voda je zalila tudi pritlične trgovske prostore v središču Kobarida. Tudi tam so gasilci postavili protipoplavne vreče in izčrpali vodo.

Nekoliko več težav je povzročil zemeljski plaz, ki je zasul regionalno cesto Tolmin-Dolenja Trebuša. Dežurni delavci Cestnega podjetja Gorica so ga odstranili in sprostili promet. Do udora cestišča je prišlo tudi v kraju Žirovnica na Idrijskem.

Zemeljski plaz je delno zasul tudi cesto v dolini Hrastnice pred odcepom za Sv. Andrej v občini Škofja Loka. O dogodku je bil obveščen vzdrževalec ceste in poveljnik OŠCZ Škofja Loka.

Dravinja in Sava pa sta zjutraj poplavili nekaj cest. Dravinja je okoli pete ure poplavila cesto Lešje-Koritno v občini Majšperk. Malo pred sedmo uro je Sava poplavila lokalno cesto Hrastnik-Radeče. Še pred tem je poplavila tudi cesto Sava-Mošenik v občini Zagorje ob Savi. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je cesta Majšperk-Jurovci pri Stanečki vasi zaradi poplav zaprta za promet.

Preverite, katere ceste so še zaprte.

Izpad elektrike na javni razsvetljavi

Slabo vreme z močnimi nevihtami in grmenjem je povzročilo izpad elektrike na javni razsvetljavi v delu prestolnice, v delu Šiške in Bežigrada. Omrežje je tako varovano, da se, če pride do prenapetosti, samodejno izklopi, da ne pride še do večje škode, je pojasnil Robert Rukavina iz ljubljanskega javnega podjetja Javna razsvetljava. Napako na omrežju so že odpravili, sicer pa se to po besedah Rukavine dogaja ob večjih nenadnih nevihtah.

V noči na petek bodo padavine spet zajele večji del Slovenije

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki bo bolj pogosta v vzhodni Sloveniji. Zjutraj bo po nekaterih nižinah možna kratkotrajna megla. Dopoldne bodo možne posamezne kratkotrajne plohe. Popoldne bo ponekod pihal zahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od - 5 do 0, na Goriškem in ob morju okoli 2, v Gornjesavski dolini do - 8, najvišje dnevne pa od 3 do 9, na Goriškem in ob morju okoli 11 stopinj Celzija, so zapisali na Arso. 

Močan veter je podiral drevesa. Fotografija je posneta v Celju.
Močan veter je podiral drevesa. Fotografija je posneta v Celju. FOTO: Andreas Glinšek

V četrtek bo sprva precej jasno in ponekod po nižinah megleno. Proti poldnevu se bo od jugozahoda začelo oblačiti. Pozno popoldne bo na Primorskem pričelo deževati in v noči na petek bodo padavine postopno zajele večji del Slovenije. V notranjosti bo večinoma snežilo. Do petka zjutraj bodo padavine od zahoda ponehale. Zjasnilo se bo, proti večeru pa od severa spet nekoliko pooblačilo.

Preverite vremensko napoved v vašem kraju

Veter ruval drevesa in odnašal kovinske konstrukcije

O nevihti z močnim vetrom poročajo tudi iz Banja Luke v Bosni in Hercegovini ter okolice Prijepolja na jugu Srbije. Močan veter je v sunkih dosegal hitrosti do 80 kilometrov na uro in ruval drevesa ter betonske stebre, lomil veje ter odnašal kovinske konstrukcije.

"Česa takega se ne spominjajo niti starejši prebivalci. To smo doslej videli samo v filmih. Veter je pihal tako močno, da je za sabo pustil opustošenje," so po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočile lokalne oblasti.

Večina naselja Kamena Gora, ki ga je veter najhuje prizadel, je zaradi okvar na daljnovodu ostala brez elektrike. "Kar smo uspeli videti, so bili podrti leseni in betonski stebri," so še sporočili.

V BiH so vremenoslovci v ponedeljek razglasili oranžni alarm, gasilska društva pa so sporočila, da so imela številne intervencije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
13. 01. 2016 20.30
Novica, ki zanima svet.......................................ohohohohohoho
Drago Gajsek
12. 01. 2016 19.38
+1
Upam da se najde en terorist in fukne v luft vašo televizijsko hišo in zraven vse odgovorne, ki dajejo navodila kaj in kako je treba flancat ljudi.
Drago Gajsek
12. 01. 2016 19.35
+1
Vi niste normalni. Najprej v oddaji 24ur poročate o poplavah kjer je žičnata ograja, ker vam je to bol pomembno k pa dejanska škoda.
nikhrast
12. 01. 2016 16.14
Pa niso ta podvoz v Laškem uredili že nekaj let nazaj?
Drago Gajsek
12. 01. 2016 19.32
sliva12 1
12. 01. 2016 14.37
+1
Ko vsaj nebi imel v slo tako lepih plač politiki in ,da nebi kradli bi bilo lepo v slo.
Tjasa Zavrsnik
12. 01. 2016 14.13
+2
pa to je boolano da niso sposobni odstrant vode iz podvoza!!si ne predstavljam,se sproščeno voziš domu k družini pol pa naenkrat si do strehe v vodi!!
iwilliwillhacku
12. 01. 2016 15.18
+3
SkokecPokec
12. 01. 2016 12.22
+1
čudno, da v tistem podvozu še niso pogruntali odvodnega kanala, ki bi izpraznil podvoz. Č ni izvedljivo se pa dobijo druga tehnična sredstva...
mackon08
12. 01. 2016 15.37
+1
Moraš pa biti res butec da zapelješ v poplavljen podvoz.
?asjeza
12. 01. 2016 10.24
+2
a je bil policaj da je zapeljal v podvozu polne luže al kva
Ramzess
12. 01. 2016 11.21
-2
Ne glede kdo je bil, ... njegova težava, razen nepremišljenosti, očitno ni bilo opozorilne table.
vezuv_
12. 01. 2016 09.53
+12
V podvozih bi morli urediti odtekanje vode in do podobnih primerov nebi prišlo - ampak stroka je vedno pametnejša od lokalnega prebivalstva, ki tam živi in pozna razmere'
adonai
12. 01. 2016 11.13
+9
Ej jaz sem iz Laškega, da zapelješ v ta podvoz ko je potopljen moraš bit orng pijan. Se da lepo videt kako globok je.
brezveze13
12. 01. 2016 12.53
+2
tukaj trobite o nekih odtočnih jarkih kar je povsem brez veze .mnogokrat je podvoz pod nivojem nekega odtočnega jaška ali struge kam se naj potem stvar odteka .Tukaj bi morala stroka sprevideti in graditi nadvoze cenovno ne bi bilo bistvene razlike (vsaj pri nas jih ne poznajo) bi bila pa mnogo bolj učinkovita rešitav
anjerd
12. 01. 2016 09.31
+4
Zdravo pamet v roke, ne pa branje novic, kje je nevarno, očitno voznika ki je zapeljal mediji niso opozorili, da dežuje. Bolj berejo novice, bolj so neumni. To je stranski učinek bebavih novic.
TRUMPP
12. 01. 2016 09.07
+22
Koliko so nam jih danes Avstrijci vrnili,....samo vprašam,....pa to.
brutal9999
12. 01. 2016 09.36
+8
anjerd
12. 01. 2016 09.39
+15
Izletnike z vlakom samo obrniti nazaj v Lepo njihovo.
piko112
12. 01. 2016 09.40
+13
Nič se ne sme govoriti o tem zato pa je vreme glavna novica
anjerd
12. 01. 2016 09.46
+9
To so nadloge kot v svetem pismu kobilice.
macek_garfield
12. 01. 2016 08.35
+23
zanimivo, da na 24 ur ne porocate o podrazitvi obnove slovenske ceste, ki jo izvaja jankovicu prijateljsko podjetje, zanimivo a ne
KVADEJ
12. 01. 2016 08.45
-6
kok mate vi proti jankoviću samo zato ker ma meki ć. A dejansko so usi isti kradljivci. USI. enga politika ni poštenga. tko da usi so za use krivi
Vse stransko
12. 01. 2016 09.34
Krematorij666
12. 01. 2016 09.34
+4
Torej ta z mekim ć je barabon...sam si priznal in ne vem kaj ga zagovarjaš...KVADEJ?
Vabis
12. 01. 2016 08.34
+45
Kako moraš biti butast, da zapelješ v podvoz poln vode...?
Našvasan_zob
12. 01. 2016 08.52
+15
TRUMPP
12. 01. 2016 09.05
-8
Vse stransko
12. 01. 2016 09.34
+1
LOPOVEpredZID
12. 01. 2016 08.13
+41
Slovenija, evropski otok za begunce se je začel filat!!!!! Orožje spucat......rabili ga bomo!!!
korintos23
12. 01. 2016 08.44
-13
Drago Gajsek
12. 01. 2016 19.38
Upam da se najde en terorist in fukne v luft vašo televizijsko hišo in zraven vse odgovorne, ki dajejo navodila kaj in kako je treba flancat ljudi.