Gospodarstvo

V Kovinoplastiki Lož ne bodo uporabljali spornega kroma 6

Stari trg pri Ložu, 07. 04. 2017 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kovinoplastiki Lož so sklenili, da v proizvodnji vendarle ne bodo uporabljali rakotvorne kemikalije krom 6, ki so jo pred več kot desetletjem že umaknili iz proizvodnje. Informacija, da se bo to morda zgodilo, je konec marca namreč vznemirila prebivalce Loške doline.

V Kovinoplastiki Lož so sklenili, da v proizvodnji ne bodo uporabljali rakotvorne kemikalije krom 6, saj posel zaradi spremenjenih poslovnih okoliščin ne bo sklenjen. Družba, ki je v lasti finskega sklada KJK, bo o tem obvestila Agencijo RS za okolje (Arso) in predstavnike lokalne skupnosti, ki so nasprotovali uporabi kroma 6.

V Kovinoplastiki Lož rakotvorne kemikalije krom 6 ne bodo uporabljali.
V Kovinoplastiki Lož rakotvorne kemikalije krom 6 ne bodo uporabljali. FOTO: Kanal A

Prebivalce Loške doline je konec marca vznemirila informacija, da namerava Kovinoplastika Lož v proizvodnji znova uporabljati rakotvorno in strupeno snov krom 6, ki so jo pred več kot desetletjem že umaknili iz proizvodnje. Občinski svet Loške doline je zato v torek soglasno izrazil nasprotovanje ponovni uvedbi uporabe rakotvornega kroma 6 v največjem delodajalcu v občini.

Občina je želela med drugim vstopiti v postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja, o dogajanju pa nameravala obvestiti tudi vse sosednje občine v porečju Ljubljanice, večinskega lastnika Kovinoplastike Lož in vse pristojne institucije.

V družbi, ki je imela po lastnih podatkih avgusta lani 650 zaposlenih, so sicer sredi tedna zagotovili, da izpolnjujejo zakonske obveze za zaščito zaposlenih, vendar je župan Loške doline Janez Komidar menil, da to ni dovolj, saj takšna tehnologija predstavlja nevarnost tudi za okolje.

Glede posla, pri katerem je bila predvidena uporaba kroma 6, za katerega so, kot zagotavljajo, opravili le fazo vzorčenja, so sicer pred začetkom redne proizvodnje zaprosili za dovoljenje Agencijo RS za okolje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
09. 04. 2017 08.56
+2
A te fabrike še niso prodal?Zgleda,da ne vejo,da sploh obstaja
johc1
09. 04. 2017 12.52
+1
a sploh veste kaj je to krom 6 najbrž šestvalentni krom, ki
soncarica84
07. 04. 2017 18.32
+5
Krom 6 se uporablja tudi pri izdelavi plastike. Kakšne varnostni predpise imajo naša podjetja, ki predelujejo plastiko? Podjetje Roto nima nobenih predpisov, delavci v proizvodnji so podvrženi plinom in dimu, ki ga radodarno spuščajo v okolico.
AkenBosch
07. 04. 2017 13.45
+9
Zakaj je bila ta opcija sploh na mizi, če so jo že deset let nazaj izločili zaradi negativnih posledic? Aja, ker je bil denar v igri; pol itak je vse možno.