Slovenija

V Kopru odpade telovadba na prostem

Koper, 23. 03. 2011 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi onesnaženja v minulih dneh se je štab civilne zaščite Mestne občine Koper odločil za sprejem nujnih preventivnih ukrepov. Osnovne šole in vrtci so dobili navodilo, naj otrok ne vodijo ven ter naj prekinejo z vsakršnimi športnimi aktivnostmi na prostem.

Tudi prebivalcem in obiskovalcem Kopra svetujejo, naj se do prvega dežja raje zadržujejo v zaprtih prostorih, kar velja še posebej za tiste z obolenjem dihal. Župan Boris Popovič je Komunali Koper in Gasilski brigadi Koper naročil takojšnje pranje in izpiranje vseh javnih površin v mestu in povsod, kjer so pri ogledu ugotovili prisotnost svetlečih delcev.

Svetlikajoča se snov
Svetlikajoča se snov FOTO: Bralec Danijel Radovac

Pranje območja prvega pomola oziroma drugega veza terminala za generalne tovore v Mestni občini Koper zahtevajo tudi od Luke Koper, od katere pričakujejo tudi ažurno obveščanje o vseh nadaljnjih ukrepih in aktivnostih.

Od Arso zahtevajo postavitev merilne postaje na območju mestnega jedra ob severni obvoznici, sama postaja pa mora biti usposobljena tudi za merjenje težjih delcev.

Če imate fotografije ali videoposnetke onesnaženja, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

Rezultati meritev snovi, ki je prekrila ulice, bodo predvidoma znani jutri, skladišče z domnevnim onesnaževalcem – mešanico železovega oksida – naj bi policija že zapečatila. Sicer pa od Luke Koper štab civilne zaščite zahteva tudi, da ob morebitnem ponovnem pretovarjanju omenjenega tovora zagotovi, da le-ta ne bo spet uhajal v ozračje in onesnažil okolje.

Seje štaba civilne zaščite so se udeležili tudi predstavniki Zavoda za zdravstveno varstvo Koper, ki so zaskrbljeno ugotovili, da se je ob tem dogodku izkazalo, kako v tej državi za tovrstne zadeve ni odgovorna niti zdravstvena niti okoljska inšpekcija, prav tako pa naj ne bi z dogajanjem odgovorni iz Luke seznanili niti regijskega centra za obveščanje.

Koprski gasilci bodo spirali javne površine (fotografija je simbolična).
Koprski gasilci bodo spirali javne površine (fotografija je simbolična). FOTO: Reuters

Prav tako niso imeli možnosti pri viru vzeti vzorcev, tako da so jih morali dobesedno pomesti na ulicah. Vzorce so poslali na Institut Jožefa Stefana, rezultate pa pričakujejo jutri. V kolikor gre resnično samo za mešanico železovih oksidov, ta sicer zdravju naj ne bi bila škodljiva, res pa je, da ni sedla le na ulice in trge, ampak tudi v pljuča, ki za popolno prečiščenje po podatkih predstavnikov zavoda za zdravstveno varstvo potrebujejo od dva do tri mesece.

Kako na očitke odgovarjajo v Luki?

V Luki Koper pravijo, da imajo za primere delovnih nesreč, razlitij, razsutega tovora in drugih nesreč vzpostavljen sistem za obveščanje odgovornih služb.

Ker pa v primeru pretovarjanja železovega oksida minulo soboto niso zabeležili nobenega izrednega dogodka v smislu razsutja tovora, raztrganja vreč ali kakršne koli druge nesreče, tudi ''ni bilo podlage za obveščanje odgovornih organov, kot je sicer praksa v primeru izrednih dogodkov''.

Ugotovili so, da je za uhajanje tovora izven območja pristanišča kriva burja, ki je med prekladanjem tovora minuli konec tedna odpihala ostanke tovora s površine vreč. V Luki Koper pravijo, da burja ni razpihala velike količine železovega oksida.

Predstavnik koprskega Zavoda za zdravstveno varstvo je danes v spremstvu kriminalistov vzel vzorec tovora in nadaljnje analize bodo pokazale, ali tovor vsebuje mikroskopske prašne delce t. i. PM10, ki so potencialno škodljivi za dihala. V Luki Koper se krajanom opravičujejo za morebitne nevšečnosti.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
24. 03. 2011 10.40
Smešno, ni malo prehladno še za športne aktivnosti zunaj, potem pa čudijo zakaj je toliko otrok bolnih, prehlajenih, sploh ob teh velikih temperaturnih razlikah ... ah nekaj pač morajo reči.
black1cat2
24. 03. 2011 09.29
Če ni nevarnosti zaradi radioaktivnosti (vsaj uradno ne), potem pač moramo sami poskrbeti, da bo bolj pestro in kaj "začiniti", ne?
littleSister
24. 03. 2011 06.13
Zanimivo mar ne, da pri nas nikoli ni nihče za nič odgovoren. Pa ne morm verjet, da rabjo 4 dni !!!!!!! da opravijo laboratorijske teste. Verjetno si vzamejo rezervo, da se zmenjo za podkupnino, ki bo določila rezultat laboratorijskih ugotovitev ...
sandi101
24. 03. 2011 00.16
Seje štaba civilne zaščite so se udeležili tudi predstavniki Zavoda za zdravstveno varstvo Koper, ki so zaskrbljeno ugotovili, da se je ob tem dogodku izkazalo, kako v tej državi za tovrstne zadeve ni odgovorna niti zdravstvena niti okoljska inšpekcija, prav tako pa naj ne bi z dogajanjem odgovorni iz Luke seznanili niti regijskega centra za obveščanje. A se je kaj za čudit zakaj to državo vrag jemlje!!! Toliko institucij pa nobenga haska ... Bravo Pahorjeva vlada!
pupa_od_anbot
23. 03. 2011 22.32
je malo ksno za delat paniko, najhujše je bilo v soboto in nedeljo, ko so raztovarjali ( raztrgane vreče?) in je burja vse skupaj raznesla po okolici.....
Branko Špan
23. 03. 2011 22.15
Makia tebe je pa treba zepreti zaradi nekaj gramov EKO konoplje saj je zako za to
Branko Špan
23. 03. 2011 22.11
Kaj se sam pizdite vi sploh ne vete kaj je biti ogrožen; saj prite na kKoroško pa bote videli ka je to biti ogrožen
Makia Kriss
23. 03. 2011 21.02
a tak se gredo..kdo bo pa plačal kazen? men bi pa celo plačo radi uzeli zard nekaj gramov EKO konoplje...
PANIN
23. 03. 2011 20.25
Tudi v Semedeli - v bližini nekdanje pizerie RIO imamo lepo lesketajoče balkone. Če hočemo Koprčani še kaj let živeti, je treba LUKO ukinit !!!!!!!!!!!!!! Kje ste sedaj tisti, kateri ste z vso silo tolkli po Kemiplasu, a je ta zadeva boljša ??? Prav bi bilo, da bi se v Kopru in pkolici namestile naprave za meritev onesnaženega zraka. Toda te meritve naj opravljajo nevtralni laboratoriji, ker drugače nima nobenega smisla.
Buena Vita
23. 03. 2011 19.53
Rikardo J eraj pametno povedano,ker živim v sami neposredni bližini luke ,lahko povem da smo sosedje kr tiho,
Buena Vita
23. 03. 2011 19.50
zakaj ni bilo nobenih nevarnih izpustov za časa ČASARJA,luka je bila čista da si lahko jedel s tal, poglejte sedaj,kot za časa koreliča,kupi svinjarij in ker nihče za nič ne odgovarja,tako so šlapasto nakladali tonske vreče,burja je pristavila samo lonček in ga raztresla
24bumbarka
23. 03. 2011 19.35
zapret vse odgovorne!!!!! ma to ni normalno kaj se v sloveniji dogaja!!!!! al pa podarite primorsko hrvaški - bodo vsaj odgovarjal odgovorni - SRAMOTA
glock3
23. 03. 2011 18.28
meni je luka zagotovila da zdaj imam svoj stanvanje oče je noč in dan delal pa zdaj imam o 2 stanvanja pa hišo hvala luki in očetu,ki je tolka leta delal zato za tako malo napako se re nebi trebali razburjati sej ni raddioaktivno
falco1
23. 03. 2011 18.18
Ma kaj paniko delate to se vdihuje v vsaki šlosarski delavnici, to ni nič tasga sam na konc šihta si moraš nos spucat da gre črn smrkl ven.
Important notice
23. 03. 2011 18.17
Slovenija bi se morala odločiti kaj želi imeti na teh par deset km obale. Luko?? "Ribogojnico"? Turizem?... skupaj na žalost ne gre....
Ricardo Jeraj
23. 03. 2011 16.51
@zetta mislim da točno veste kje živite... pomoje je bila luka tam še preden ste se vi rodili...zakaj se torej borite za zaprtje? mar nimamo že tako premalo delovnih mest????? se pa strinjam z izjavami da bi morala luka koper malo bolj paziti kaj dela... toliko z moje strani,pa lep pozdrav in brez zamere...
Sonia Lampe
23. 03. 2011 16.17
nič ne bo s športanjem na prostem te dni :(
A niso bile to najprej neškodljive bleščice? =)
haarpo
23. 03. 2011 15.50
..misli, ste kekci!! Ko pa dnevno pojeste na tone škodljivih sestavin v hrani, ko si babe dnevno nanašajo na kožo vse sort krem z titanovim dioksidom v glavni vlogi je pa vse OK
sin.the.sand
23. 03. 2011 15.49
najbolš bi blo če bi bli že kar ob najmanši sapi zaprti v hiši pa pod deko..da ja ne bo kej narobe.. :D