Slovenija

V Kemisu ob predstavitvi končnega poročila kritični: Samooklicani strokovnjaki so vnašali paniko med ljudi

Vrhnika, 11. 07. 2017 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Kemisu so v odzivu pozdravili končno poročilo skupine za usklajevanje ukrepov po majskem požaru, obenem pa so kritični, da so nekateri "izkoristili upravičene strahove prebivalcev ter s širjenjem neresnic, polresnic in ugibanj škodili ne le Kemisu ampak tudi zavedenemu lokalnemu prebivalstvu".

V Kemisu so po objavi končnega poročila o požaru kritični.
V Kemisu so po objavi končnega poročila o požaru kritični. FOTO: POP TV

V Kemisu so v odzivu pozdravili končno poročilo skupine za usklajevanje ukrepov po majskem požaru, obenem pa obžalujejo, da je dolgo vmesno obdobje omogočilo zlonamernežem, "da so izkoristili upravičene strahove prebivalcev ter s širjenjem neresnic, polresnic in ugibanj škodili ne le Kemisu ampak tudi zavedenemu lokalnemu prebivalstvu".

"Glas razuma je bil v tem obdobju preslišan," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v vrhniškem podjetju in izpostavili ugotovitve iz poročila, da požar ni pustil dolgotrajnih okoljskih posledic, razen v potoku Tojnica.

"Upamo, da bodo občani tudi sami ustrezno prepoznali, da so posamezniki in samooklicani strokovnjaki izkoristili dano situacijo in ji neodgovorno pripisovali katastrofalne posledice ter s tem vnašali paniko med lokalno prebivalstvo," so navedli.

Ponovno so zagotovili, da bo Kemis pokril vse stroške sanacije Tojnice in drugih morebitnih posledic. Ob tem upajo, da bo sanacijski načrt, ki so ga predlagali, čim prej potrjen, da se čim prej lotijo sanacije.

Obenem so odgovorili na nekatere očitke. Med drugim so tako zavrnili navedbe, da naj ne bi imeli natančne evidence prejetih nevarnih odpadkov. V skladu s predpisi imajo namreč evidence nevarnih podatkov po skupinah, podrobne kemične analize vseh sprejetih odpadkov pa bi bile popolnoma nepotrebne.

"Vedeti, ali je sprejet pesticid na primer Atrazin ali kateri drugi, v postopku odstranjevanja nevarnih odpadkov ni pomemben podatek," so zatrdili. Kot so navedli, mora Kemis spremljati tip sprejetega nevarnega odpadka (številko odpadka) in njegove glavne lastnosti (vsebnost vode, kalorična vrednost...) ter podatke o sestavi (vsebnost halogenov, težkih kovin...), ki so pomembni za sežigalnico. Tako ima natančne podatke o vrstah in količinah sprejetih ter kasneje oddanih nevarnih odpadkov. Za določene skupine odpadkov, kot so herbicidi in zdravila, pa se podatki o sestavi ne spremljajo, ker je spekter sestav prevelik in sežigalnice poznajo te skupine odpadkov, so navedli.

Glede očitkov, da Kemis ni poskrbel za varnostne kopije podatkov, pojasnjujejo, da je bila soba, na kateri so na strežniku hranili varnostno kopijo, sicer požarno varna, a dimenzionirana na do dve uri trajajoč požar, majski požar v Kemisu pa je trajal še enkrat toliko. So pa v nekaj dneh uspeli podatke rekonstruirati s pomočjo evidenc državnega informacijskega sistema in podatkov, ki so jih pridobili od poslovnih partnerjev.

Ob tem so napovedali, da bo količina odpadkov, ki je zgorela, znana v tem mesecu.

Obljubili so sodelovanje z vrhniško občino

V Kemisu upajo, da bo poročilo medresorske delovne skupine omogočilo trezno razpravo o prihodnosti. "Zavedamo se, da so mnogi posamezniki vložili mnogo svojega osebnega kapitala v projekt izselitve Kemisa iz Vrhnike. Jasno nam je, da bodo zdaj težko priznali, da so njihovi argumenti na trhlih nogah," so navedli in opozorili na njihov slogan "Ni nam vseeno". "Kemis bo še naprej odgovoren ne le na slovenskem ampak tudi na lokalnem nivoju. Pripravljeni smo na še tesnejše sodelovanje z lokalno skupnostjo," so zagotovili.

Obljubili so tudi, da bodo z občino sodelovali in iskali rešitve, ki bodo pomagale znižati vplive onesnaženosti, ki so posledice delovanja industrije pred nastankom Kemisa. "Tu se moramo vsi zavedati, da je bila pred 40 ali 50 leti praksa, da so se tudi nevarni odpadki zakopavali v opuščene glinokope, kar je primer tudi na območju Tojnice in tudi zato je Kemis pristal na degradiranem področju," so ob tem dodali.

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov je zagorelo 15. maja. Dobrih 456 ton odpadkov je zgorelo oz. jih je ogenj oplazil. Za usklajevanje ukrepov po požaru je vlada imenovala medresorsko delovno skupino, ki je svoje končno poročilo objavila v ponedeljek. Čeprav analize ne kažejo na dolgotrajne posledice, pa je vrhniški župan Stojan Jakin napovedal, da bo občina zagotovila sredstva za vzporedne analize, da ovržejo dvome v omenjene rezultate, vztrajajo pa tudi pri selitvi Kemisa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
11. 07. 2017 16.03
+1
Saj se mi je zdelo da je to vse zdravilno in so se ustrasili horde bolnikov ki bi prisli na to cudezno zdravljenje
jur?ibur?i
11. 07. 2017 15.44
-1
A vsi iz civilne iniciative visite tukaj gor in pišete neumnosti
290ktober
11. 07. 2017 15.51
-1
mastaflash
11. 07. 2017 14.45
+1
bo/do odgovorni na kemisu odgovarjali zaradi malomarnega ravnanja z nevarnimi odpadki in ogrozanja zdravja in zivljenja
trdovrat
11. 07. 2017 16.15
+1
Ne bodi smešen! Kdo je pa že, v zadnjih 25 letih!
KungFuPanda
11. 07. 2017 20.16
Izrabljen vložek za odganjanje komarjev je tudi nevaren odpadek. A ga ljudje pravilno zavržemo?
funk
11. 07. 2017 14.35
+1
čez nekaj let, mogoče dobro desetletje, preverite stanje na onkologiji, pa takrat trosite nebuloze
jakec1575
11. 07. 2017 14.17
+7
predstavniki kemisa so zamudili priloznost ko bi ostali tiho. S svojim odgovorom kazejo vso aroganco in nadutost. kaj nam pa morejo?. Mislim, da v tej državi ene par ljudi potrebuje batine po betici, da bo razumelo, kaj je odgovoronost, kaj je varnost, kaj so nevarni odpadki itd. Slovenija je mafijska država. Dokazi zastarajo, resna okoljska nesreca, ki je trajno unicila potok je kvalificirana za majhno nevsecnost. Dejstvo je, da se sploh ne bi smela zgoditi. Zgodila se je zaradi malomarnosti in slabih varnostnih ukrepov, protokolov, ki so v EU nujni za vsako taksno firmo. Upam si trditi, da je slo za namerni pozig. Dokazati pa bo to tezko. Vsekakor nadutost vodilnih v Kemisu kaze, da se niso naucili cisto nic, in da bodo s praksonadaljevali s tihim soglasjem brezhbtenicnih javnih usluzbencev na visokih mestih, ki bi se morali zoperstaviti gospodarskemu okoljskmu kriminalu. Nisem proti kemisu, sem pa za varen kemis ki ima najnovejse tehnologije varnosti, se posebej, ker so v blizini naselja. Skratka. Slovenija je smesnica od države. ker država poskrbi za svoje državljane. mafijska država pa za kriminalne in napol kriminalne rabote.
mastaflash
11. 07. 2017 15.13
+2
jur?ibur?i
11. 07. 2017 15.40
-1
jakec ti si še en bučman, ki bi zažgal firmo ki nese zlata jajca. Me prav zanima..
trdovrat
11. 07. 2017 15.59
+2
Jurči, v kateri razred OŠ pa greš v jeseni?
Bofur
11. 07. 2017 13.58
+6
Zgorevali so prepovedani pesticidi, herbicidi, atrazin, plastika, v zrak, zemljo, vodo so se sproščali hormonski motilci, kar se bo videlo na generacijah, ki se še rodile niso. Pač Slovenci, moškega spola, ki se bodo rodili, ne bodo imeli razvitih mod (spuščenih),, kdo bo za to kriv ? Torej je Kemis skladiščil zdravilna zelišča in precejeno in prekuhano vodo ??? Kaj hočejo reči, da je bil požar koristen, da so gasilci in Vrhničani dejansko ob požaru dobili zastonjsko zdravilno inhalacijo za boljše dihanje in da so ribe v Tojnici pocrkale od prevelikega vznemirjenja, ker je bilo nenadoma toliko zdravih in koristnih snovi v vodi ? Ne razumem kaj temu direktorju Kemisa ni jasno ?
CrushLow
11. 07. 2017 13.57
+5
ja uradni strokovnjaki ki so na placilni listi imajo VEDNO PRAV !!! ... kdo si sploh upa podvomit v njih ... mislm ... sam tih bit pa z glavo kimat ane !?
markym77
11. 07. 2017 14.23
GospodT
11. 07. 2017 13.51
+9
Verjetno bodo še gasilce, ki imajo sesuta pljuča, obtožili, da so si krivi sami, in da to ni posledica njihove intervencije, še več verjetno je bila intervencija za njih zdravilna! Tako, naj se zahvalijo, da so imeli možnost pomagati, ker brez vdihavanja strupenega (pardon, zdravilnega) dima bi bili že zdavnaj pod rušo.
markym77
11. 07. 2017 14.24
+1
zna bit da jih bo lokalna dohtrca zmerjala zaradi cigaretov...
trdovrat
11. 07. 2017 16.03
Toni, saj tudi je bila zdravilna! Vse zajedalce v pljučih (pa še kje) jim je zdravilna mešanica dimov in par onesposobila!
murinar
11. 07. 2017 13.48
-1
Pri nas vsi o vsem vse vedo ! Obilo strokovnjakov premoremo akakšnih?
Transformerji
11. 07. 2017 13.40
+1
Ker živimo v narobe svetu, je izjava čisto umestna!
dzek.the.ripper
11. 07. 2017 13.39
+4
"Kemične analize vseh prejetih odpadkov so bile popolnoma nepotrebne" Nepotreben je tudi alkotest vsakič ko me ustavijo, pa ga še vedno dobim ...
dzek.the.ripper
11. 07. 2017 13.34
+4
Se strinjam, da se je pretiravalo ampak tudi tako "pameten" odziv kljub vsem pocrkanim ribam v potoku ...?
trdovrat
11. 07. 2017 16.13
Nekdo je napisal, da je direktor zamudil priložnost, da bi bil tiho! S svojim nadaljnim otresanjem, samo dokazuje puhloglavo vzvišenost! Ker je poskrbel za popolno varnost in neoporečne evidence, se seveda nima ničesar bati! Pa tudi vse institucije, ki bi morale bedeti nad njimi, so seveda na njegovi strani! Upam, da tudi v času poravnave, do katere bo po zgodovinskih izkušnjah, zanesljivo prišlo!
bebo3
11. 07. 2017 13.14
-1
Pravilno. Tako paniko so zganjali kot da je Černobil eksplodiral, to je neverjetno. Na koncu pa nič od nič. Upam da bo zdaj že mir enkrat s tem Kemisom
markym77
11. 07. 2017 14.24
+2
me zanima kako sproščeno bi živel če bi imel tako okoljsko nesrečo v svojem okolišu.
trdovrat
11. 07. 2017 16.21
No ja! Ker me ima admin na posebnem seznamu, ni dogo držal odgovor temule bebo2, Mu pa vseeno priporočam, da naj ne hodi ponoči okoli, kajti tako pametne, ki so prepričani da je "nič od nič", kaj lahko ukradejo!
Razumnež
11. 07. 2017 13.08
+10
Torej za te laži, polresnice in kvazi-strokovnjake, ki so dobili tistih 5 minut na TV, ste krivi pa predvsem NOVINARJI, ki vam ni važno kaj se poroča, ampak zgolj koliko klikov bo prišlo z novico.
JanZiska
11. 07. 2017 13.07
+9
Pri ekologih, "znanih" raziskovalcih in direktorici privatnega inštituta gre predvsem in v prvi vrsti za posel. Iščejo naročilo za izvedbo storitev, analize, sofinanciranje...kar samo po sebi ni slabo ali sporno. Problem so samo bombastične izjave, potvarjanje dejstev in laganje. Podobno velja seveda za predstavnike Kemisa in države, vsi so nekaj prikrivali, dokumenti so se izgubili, analiz ni bilo... V tem pogledu se lepo vidi kako nezrela in tudi koruptivna družba smo. če bi vsakdo opravil pošteno svoje delo, bi bila zadeva jasna, škoda omejena in v procesu sanacije, če bi obstajala podlaga za kazenske pregon bi tekli predkazenski postopki. tako pa nič od tega, edini, ki so pošteno in več kot pošteno opravili posel so GASILCI.
jonbonslon
11. 07. 2017 12.58
-5
dokler je kemis kjer je,je za celotno Slovenijo ok.....
jonbonslon
11. 07. 2017 13.21
-2
jonbonslon
11. 07. 2017 13.39
-3
99,9%državljanov Slovenije se strinja z mano...
Bofur
11. 07. 2017 12.57
+6
Edina dobra stvar tega požara je, da Kemis ne obratuje. In, če pravna država deluje, ne bi smel več nikoli obratovati. Čakam še policijsko poročilo. Sodišče pa upam, da bo znalo v tehtanju med kapitalom in zdravjem ljudi pretehtati v korist zdravja in podjetju, ki je trgovalo s prepovedanimi strupi, naložilo dovolj veliko denarno kazen. Saj edino takšna kazen zaleže. Vikend zapori itak nimajo smisla.
trdovrat
11. 07. 2017 16.06
?asjeza
11. 07. 2017 12.53
+11
se pravi da smeti niso strupene za ljudi in okolje.......
markym77
11. 07. 2017 12.48
+4
Kdaj se bo pa te glinokope očistilo za katere občina ve?
Bofur
11. 07. 2017 12.43
+15
Okej, ampak zakaj sami ne prekinejo govoric in naj povedo, kaj so tam skladiščili, kakšne strupe in koliko, in zakaj niso poskrbeli za varnost - torej , zakaj strupenih snovi niso skladiščili v negorljivih posodah in kako to, da niso imeli dovolj velikega bazena, kamor bi se stekale požarne vode v primeru požara, ne pa da je vse šlo v Tojnico in nato v Ljubljanico. Kemis širi bučke z blagoslovom države. Gre za kazensko odgovornost najprej direktorja.