Slovenija

V igri za prestižno nagrado Nasa Space Apps Challenge tudi tri slovenske ekipe

Ljubljana, 13. 04. 2015 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na globalno tekmovanje, kjer se bodo potegovale za prestižno Nasino nagrado, so se uvrstile tudi tri slovenske ekipe. Ekipa Charlie je razvila rešitev za povečanje kostne gostote, ekipa CERES je razvila aplikacijo Crop alert, ekipa Epilep.si pa se je ukvarjala z epilepsijo.

Lokacije, kjer so potekala tekmovanja.
Lokacije, kjer so potekala tekmovanja. FOTO: NASA

V Tehnološkem parku Ljubljana je potekal Nasa Space Apps Challange, na katerem so ekipe mladih reševale 25 izzivov v okviru štirih tematskih področij s področja človeštva, vesolja, robotike in Zemlje. Tri ekipe so se uvrstile na globalno tekmovanje, kjer se bodo potegovale za prestižno Nasino nagrado.

Vse tri ekipe so se uvrstile na globalno tekmovanje, kjer bo mednarodna komisija izbrala pet finalistov v vsaki od kategorij. Ti se bodo na koncu potegovali za prestižno nagrado Nasa Space Apps Challenge, so še zapisali v Tehnološkem parku.

Tekmovanje se je sicer konec tedna odvijalo v 135 mestih, v Sloveniji pa se je na izziv prijavilo 37 posameznikov z različnih strokovnih področji, so sporočili iz Tehnološkega parka Ljubljana.

Ekipe so pri pripravi in oblikovanju rešitev usmerjali mentorji, v nedeljo pa so rezultate predstavile nacionalni komisiji. Ta je pri rešitvah ocenjevala vpliv in obseg problema, ki ga je rešila ekipa, kreativnost, skladnost rešitve s postavljenim izzivom, vzdržnost in trajnost projekta ter samo predstavitev.

Na osnovi ocen in strokovnega mnenja komisije je bila najbolje ocenjena rešitev ekipe Charlie, ki je reševala globalni izziv človeštva s področja zdravstva. Ekipa je razvila rešitev za povečanje kostne gostote, ki je tako zelo pomembna pri reševanju težav astronavtov v vesolju kot tudi bolnikov z osteoporozo. Z ultrazvokom bi povečali kostno gostoto vsaj za 30 odstotkov, kar nakazujejo tudi klinični rezultati testov zdravljenja zlomov z ultrazvokom.

Drugo mesto pa je zasedla ekipa CERES z rešitvijo za globalni izziv Zemlja. Razvili so aplikacijo Crop alert, ki naslavlja izzive poljedelcev. Ti bi s pomočjo aplikacije zaznali bolezen pridelkov, o izbruhu in obsegu bolezni pa z aplikacijo obvestili ostale poljedelce.

Nagrado občinstva je medtem prejela ekipa Epilep.si - Epilepsy Assistant. Mladi so razvili rešitev za ugotavljanje povezav in vplivov vesolja na osebe z epilepsijo in astronavte prek primerjav zdravstvenih podatkov zajetih v vesolju in na Zemlji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevica
13. 04. 2015 17.07
+1
Ko bi pri nas vsaj začeli prehitevati svetovno pamet in rešitve in ideje zaščitili s svetovnimi patenti, čeprav je drago, ampak potem bi morali vložiti denar v posle, kjer bi dobili prvi in navečji kos pogače. Pa capljamo. To mi gre pa pčasi kar na živce, ker imamo ljudi, ki zmorejo. Naš BDP pa tak revček.
GEneRaL000011177
13. 04. 2015 10.11
-6