Slovenija

V igri za predsednika SLS le še Medved in Jelševar

Ljubljana, 29. 11. 2014 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Od kandidature za predsednika Slovenske ljudske stranke je odstopil Marko Zidanšek, ki pravi, da je želel imeti enotno podporo, hkrati pa stranka po njegovih besedah ni zrela za njegovo vizijo moderne in odprte desnosredinske stranke.

Primož Jelševar in Damjan Medved
Primož Jelševar in Damjan Medved FOTO: SLS

Za predsednika SLS se bosta prihodnjo soboto, kot kaže, potegovala le dva kandidata, Damjan Medved in Primož Jelševar. Tretji kandidat je namreč od kandidature odstopil med današnjo sejo izvršilnega odbora. Po besedah odhajajočega predsednika Franca Bogoviča zato, ker ni imel občutka, da ima pri kandidaturi enotno podporo.

Zidanšek je namreč želel imeti enotno podporo, a dogodki v tem tednu in tudi dogajanje na samem odboru pa so napeljali k temu, da kandidaturo umakne, je pojasnil Bogovič.

Marko Zidanšek
Marko Zidanšek FOTO: Kanal A

Zidanšek je povedal, da se je tako odločil, ker je spoznal, da SLS še ni zrela za njegovo vizijo moderne in odprte desnosredinske stranke, usmerjene v prihodnost. Tako bi lahko nagovorili najširši krog volivcev, je prepričan Zidanšek, saj opaža, da desnica v volilnem prostoru izgublja podporo.

Poslovnik kongresa se lahko spremeni do srede zvečer. Eno od poslovniških določil, ki se lahko spremeni, je tudi, da kongres sam uvede kandidacijski postopek. Teoretično je torej možno, da bi se za predsednika stranke, ki je na julijskih predčasnih parlamentarnih volitvah po dolgih letih izpadla iz parlamenta, potegoval še kdo.

Pred novinarje sta danes stopila le Jelševar in Medved. Prvi pravi, da je SLS v zadnjem času pokazala precej različnih obrazov, od zgodovinskega izpada iz parlamenta do zelo pozitivne zgodbe na evropskih volitvah in zmagovalne zgodbe z lokalnih volitvah. Prepričan je, da je SLS stranka z velikim potencialom, za "spečega orjaka, ki ga čaka, da ga bo nekdo prebudil".

To pa bo dosegel le tako, da bo povezal različne poglede znotraj stranke, pravi Jelševar in dodaja, da je eden redkih znotraj stranke, ki se pogovarja z vsemi. Sam meni, da so mladi tisti, ki lahko to storijo, saj niso obremenjeni s preteklostjo in imajo močan zagon.

Medved pa ocenjuje, da se je v SLS premalo ustvarjalo in premalo delalo, zato je tudi prišlo do slabega rezultata, torej izpada iz državnega zbora. Zato jih lahko reši le boljše delo, je poudaril. Dodal je, da pozna vse struje znotraj stranke, zato mu položaj v stranki ni tuj.

Za podpredsednike stranke se bo prihodnjo soboto potegovalo osem kandidatov; Luka Ilc, Primož Jelševar (obenem tudi kandidat za predsednika), Suzana Lara Krause, Janez Lencl, Blaž Melavec, Stanislav Mlakar, Jasmina Opec in Franc Rozman. Kandidatov za predsednika glavnega odbora je šest, deset pa za podpredsednike tega odbora.

Trije se potegujejo za predsednika nadzornega odbora, 12 pa za članstvo v nadzornem odboru. Kandidatov za člane izvršilnega odbora je 50. Kandidature je možno umakniti do dneva kongresa, in sicer najkasneje eno uro pred začetkom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
30. 11. 2014 10.50
+1
12 komentarjev ... popolnoma nezanimiva stranka!
wolfterier
01. 12. 2014 16.26
+2
sinhron
30. 11. 2014 09.26
+0
Stranka SLS se je samouničila s tem , ko je pristala na pokorščino SDS-u , čeprav je verodostojnost bila načeta že z bratoma Podobnik , z nastopom Žerjava je zaupanje in upanje naraslo , z njegovim odhodom , pa je vse zapravil Bogovič , ki sedaj lepo uživa v Bruslju !
etul
30. 11. 2014 08.48
+0
Polom se je začel z odhodom gospoda Žerjava nadaljeval z prihodom kadrov katere je SDS zavrgla,nato so naredili neumnost vseh neumnosti rehabilitacija za vse kateri so bili izljučeni zavoljo kandidiranja na drugih listah zadnji žebljiček v krsto pa bo izvolitev predsednika ki bo nekarizmatičen(smotan) kot je bil zdajšnji,škoda saj simpatizerji ki nismo vaši člani smo pa vaši volilci nimamo velike izbire na desnem polu in z zatonom SLS bomo ostajali doma ter se ne bomo odeleževali volitev
KopulacijskiO
29. 11. 2014 20.47
+8
Citat: Zidanšek je povedal, da se je tako odločil, ker je spoznal, da SLS še ni zrela za njegovo vizijo moderne in odprte desnosredinske stranke, usmerjene v prihodnost. Res je, Zidanšek, sami ste si krivi, niste drugega kot izpostava Janševe SDS. Odrastite in se odselite iz bližine tega zdraharja!
komunjara 1
29. 11. 2014 19.07
+5
Ni mi jasno da se stranka ki je na predsedniskem mestu imela klovna tipa podobnik ritolizca puksica pa agenta bogovica stranka ki je zgubila vse kar se zgubiti da ki je rusila vsako vlado v kateri je bila.........in do zdaj imela samo enega pametnega predsednika zerjava KAKO SE TAKA STRANKA SE NAPREJ UPA IMENOVATI LJUDSKA??????? Ker ste nasledniki SKZ bi vam po kmecko rekel sram vas bodi
ivan.z Doba
29. 11. 2014 19.13
+3
ivan.z Doba
29. 11. 2014 18.31
+6
Žerjav bi bil pravi izbor. Pa kaj ko jim je ivan podtaknil razne pukšiče. Rezultat je bil viden na zadnjih parlamentarnih volitvah.
wolfterier
01. 12. 2014 16.28
+2
Žerjal je bil Nadpoštenjak,kot Virant in Korel.
Mungos2
29. 11. 2014 18.07
+5
Tale Zidanšek je pa res ambiciozen. Me prav zanima katera stranka je za njega sploh dobra? Spet en povzpetnik z velikim egom !!!! In s tem, da SLS izgublja podporo, res odkriva mlačno vodo !!!
KopulacijskiO
29. 11. 2014 21.08
-3
Mogoče katera, ki ni povezana z Lačno Vrano?
vox populi
29. 11. 2014 16.48
+5
paste se, v primeru da ne boste po mirah dik ta torja Janšeka bo popljuval tudi vas ne samo Peterleta Drugega pač in enostavno ni sposoben. Se ve kje je odraščal. Se je nalezel ma ne ošpic.
flojdi
29. 11. 2014 16.28
-2
.pa zakaj je precednikom sTrank potrebna stranka..če morajo vsi mislit enako...; naj bo sam precednik pol
flojdi
29. 11. 2014 16.29
+1
.aja, eni bojo bli pol na zavodu...sj..štekam...
Mamas&Papas
29. 11. 2014 16.03
-4
Logična posledica Bogovičevega hlapčevanja Janši .....