Slovenija

'Predlog za umik smo že vložili'

Ljubljana, 30. 03. 2010 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodje poslanskih skupin koalicijskih strank so se na sestanku, ki se ga je udeležil tudi premier Pahor, dogovorili za umik predloga za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu.

Poslanska skupina SD je koalicijskim partnerkam predlagala umik predloga za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu. To odločitev je sprejela v skladu z odločitvijo predsednikov koalicijskih in drugih parlamentarnih strank minuli petek na srečanju s premierjem Pahorjem, ko so podprli razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Premier Pahor je v petek sklical sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, potem ko je koalicija po objavi ocene ustavnega sodišča, da je arbitražni sporazum v skladu z ustavo, ocenila, da predhodni posvetovalni referendum ni potreben. Predlog za njegov sklic so novembra lani vložile poslanske skupine koalicijskih strank, potem ko so opozicijske stranke zaradi nasprotovanja sporazumu napovedovale naknadni referendum, ki je za razliko od predhodnega za vlado zavezujoč.

Vodje poslanskih skupin koalicijskih strank so se danes na sestanku, ki se ga je udeležil tudi premier Borut Pahor, dogovorili za umik predloga za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu. Kot so dejali v poslanski skupini SD, so predlog za umik že vložili. V igri je tako le naknadni zakonodajni referendum.

Glede na to, da so se poslanske skupine koalicijskih strank danes odločile iz parlamentarne obravnave umakniti predlog za razpis predhodnega referenduma, naj bi tako do glasovanja o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško v DZ prišlo že na aprilski seji, katere dnevni red naj bi določili na kolegiju predsednika DZ 9. aprila. Referendum pa naj bi pripravili v prvi polovici junija.

Türk: Gre za razumen kompromis

Predsednik republike Danilo Türk je pred omenjenim sestankom komentiral razmere. Kot "razumen kompromis" je ocenil petkov dogovor predsednikov parlamentarnih strank, da po ratifikaciji arbitražnega sporazuma v DZ o njem odločajo volivci na naknadnem zakonodajnem referendumu. Bojazni opozicije, da bi razsodba arbitražnega sodišča zahtevala spremembo ustave, pa je označil kot pretirane.

Kot je predsednik, ki se je doslej zavzemal za predhodni referendum o arbitražnem sporazumu, še dejal na današnjem briefingu za novinarje, je petkov dogovor sprejemljiv in je z njim "v soglasju".

To sicer po njegovem mnenju ni optimalno oziroma idealno zaporedje dejanj, saj je "akt ratifikacije nekega mednarodnega sporazuma sklepno dejanje v sklepanju mednarodne pogodbe" in bi bilo "najbolj primerno, da bi do ratifikacije prišlo na koncu, potem ko so opravljena vsa politična dejanja in ko je vse povedano".

Takšno zaporedje bi po njegovi oceni tudi utrjevalo avtoriteto državnega zbora, pa tudi mednarodni ugled države, zato si želi, da taka praksa pri sprejemanju mednarodnih sporazumov "ne bi postala razširjena" in da bi bil akt ratifikacije končno dejanje.

Predsednik Danilo Türk
Predsednik Danilo Türk FOTO: Aljoša Kravanja
Predsednik s hrvaškim kolegom Josipovićem
Predsednik s hrvaškim kolegom Josipovićem FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je spomnil, se je sam, ko se je zavzemal za predhodni posvetovalni referendum, tudi zavzemal za tako zaporedje, sicer pa se zaveda, da gre za občutljivo politično temo in da je zato referendum potreben.

Glede potrebne večine za ratifikacijo sporazuma v DZ je predsednik dejal, da po pravu zadošča navadna večina in da gre za pravno vprašanje, pri katerem je treba slediti črki ustave. To sicer ne preprečuje, da ne bi bila večina večja, pravno pa zadošča navadna in glede ustave ni nejasnosti.

Predsednik se sicer strinja z ustavnim sodiščem, da je meja ustavna materija, vendar pa se ne strinja z opozicijo, da je zato potrebna dvotretjinska večina za ratifikacijo sporazuma v DZ. Kot je pojasnil, gre namreč sedaj za to, "da se mejna črta konkretizira na podlagi istih načel, ki so podlaga naše ustavne ureditve in odločanja arbitraže". Za to dejavnost pa "ni potrebna posebna večina in sporazum, ki določa način, kako naj se do tega pride, je tak kot drugi mednarodni sporazumi in ta se sprejema z navadno večino".

Opozorila opozicije, da bi razsodba arbitražnega sodišča zahtevala spremembo ustave, pa je označil kot pretirane skrbi, ki niso realne. Po njegovi oceni je treba upoštevati, da tako temeljna ustavna listina kot tudi ustava temeljita na načelih mednarodnega prava, ki vključuje tudi načelo uti possidetis, ki ga je ustavno sodišče v svojem mnenju tudi zelo natančno pojasnilo.

Hipotetična, teoretična možnost, da bi bila odločitev v nasprotju z ustavo, sicer obstaja, a "ni zelo velika" in ni taka, da bi ji bilo treba predhodno posvečati kakšne posebne aktivnosti, je dodal predsednik. Pri tem pa poudaril, da so "pretirani in odvečni strahovi slabo vodilo pri vodenju politike".

Kot pomembno je izpostavil, da je treba pri "našem ravnanju izkazovati samozavest in prepričanje v vrednost našega argumenta". Načelo uti possidetis je namreč sprejeto v mednarodnem pravu in potrjeno v različnih aktih in sodbah ter direktno uporabljeno v mnenjih arbitražnega razsodišča ob razpadu nekdanje Jugoslavije. Badinterjeva komisija je tako te argumente sprejela brez težav, saj sta tako temeljna ustavna listina kot ustava zasnovani na načelih mednarodnega prava, je dodal.

Predsednik je ob tem še pozval k čim bolj umirjenemu in racionalnemu ter realnemu ocenjevanju arbitražnega sporazuma in možnosti, da s pomočjo arbitraže državi rešita vprašanje meje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
03. 05. 2010 13.51
presnja vlada bi lahko tudi kaj naredila z meju ker hrvaska ni vec u vojmi in jansa nima niobene koristi da bi im prodal kaku puskicu in patrtja je propadla zakaj bi potem bil za resitev meje saj nima niobene koristi
maraton62
30. 03. 2010 21.39
Tonček Balonček;Super, brez tebe je ta forum mrtev.
Pošten Zvezdaš
30. 03. 2010 20.53
@Tonček Baronček, to je edina resnica,GREMO NA NA ULICE.ZA TAM STE RES SPOSOBNI.
trlbabalan
30. 03. 2010 19.12
trlbabalan
30. 03. 2010 19.12
bolš da je dal eno odlikovanje kakšnemu udbovcu, kot pa da spet trosi neumnosti!
trlbabalan
30. 03. 2010 19.12
spet brišete!
am_staff
30. 03. 2010 18.27
A predsednik ve, kje stojijo naši mejniki. Moral bi to vedeti.
mkoshi
30. 03. 2010 17.56
KJE MATE PA ČLANEK O TRAVNU IN SLAKU POP TV.
bentley87
30. 03. 2010 17.54
* http://enkratnapriloznostzazasluzek.blogspot.com/
Tonček Balonček
30. 03. 2010 17.29
Janša se bi sprijaznil s penzijo, ampak ti komunajzarji kar naprej daljšajo dobo zavarovanja! Ali bo toži, ali pa gremo na ulice, menda ne bo delal še 13 let?! Sramota, nekaj bo treba napraviti, tako ne gre! Dol s komunisti, hočemo predčasne volitve!
bogjeznami
30. 03. 2010 17.28
Pa koga zanima arbitraža, raje bi videl, da bi Türk odstopil zaradi Ertla.
foreverblue
30. 03. 2010 17.25
"Kot pomembno je izpostavil, da je treba pri "našem ravnanju izkazovati samozavest in prepričanje v vrednost našega argumenta"." Se strinjam s tem. Zakaj se opoziciji tako hlače tresejo, če so pa prepričani, da je vse naše in da se da to tudi dokazati? To mi ni bilo nikoli jasno.
Tonček Balonček
30. 03. 2010 17.24
Ta nakčadač nima pojma, Slovenci bomo osvobodili Brione, verjetno tudi Lošinj, le da osvobodimo še našega Prijatelja! Potem gremo naprej, Plemeniti nas bo vodil! Gre za možakarja z jajci, na Morostu je zaustavljal JLA oklepnike, gre za junaka 1. kategorije, lepo vas prosim! Ne nasedajmo komunistom!
b77
30. 03. 2010 16.55
briga me za to državo
am_staff
30. 03. 2010 16.41
Vas je strah volje ljudi, da ugotavljate, da referendum ni potreben.
przelmuding
30. 03. 2010 16.22
Zdaj bi se posvetovali, zakaj se pa ne posvetujejo ko kupujejo patrije falcone itd banda politična.
unja1.m
30. 03. 2010 16.04
spet bo 20 % najbolj pametnih, takoj po maši, dirkalo izpoljnevat državljansko dolžnost
papez46
30. 03. 2010 16.03
Če je volja ljudstva najvišja in zavezujoča, potem: - ne rabimo vlade, - ne rabimo parlamenta - ne rabimo ustavnega sodišča. Prihranek je očiten: - vlada ( najmanj 2,5mio€/leto - parlament ( samo poslanci najmanj 4,5mio€/leto ) Cena referenduma je cca 60.000€. Če gospoda politiki ne hočejo prevzeti odgovornosti in jo prelagajo na nas - rajo - potem naj ta referendum plačajo sami iz svojih mesečnih dohodkov. Na koncu je to bagatela in pride na poslanca borih 700€. Še posebej iz razloga, ker bo referendum potrdil tisto, kar je logično in jasno.
bostjan@kocevje.com
30. 03. 2010 15.58
takšen, ki pahorju ne bo povšeči, slovenci bomo najmanj ponovili rezultat plebiscita iz. 1990, pričakujem da bo 90% glasovalo proti pahorjevemu trgovanju z ozemljem, in ko se bo to zgodilo, upam da bo pahor zaključil svojo politično kariero in se umaknil iz javnega življenja. čeprav spomnimo se drnovškovega debakla na referendumu o oplojevanju samskih žensk in TET3, kjub hudemu porazu, ni odstopil....
vinadap
30. 03. 2010 14.37
bostjan - kakšen bo izid,kaj misliš ?